MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 45/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk

Kopřivnické noviny č. 45/2001 ze dne 20. prosince 2001

Zprávy z města a okolí

Největší omezení mají odborní lékaři

Místní dětští zastupitelé chtějí doplnit osvětlení

Vánoční přání starosty

Dům Salus znovu otevře až po dokončení nadstavby

O osudu muzejních sbírek se bude dál jednat

Uzavření úřadů mezi svátky

Urban možná setrvá v Tatře

Tři králové budou vybírat peníze

Rodiny už mnoho tradičních zvyků nedodržují

Lyžařský vlek v Kopřivnici zahájil provoz

Rozpočet kraje byl schválen

Vánoční den zdraví se setkal se zájmem

Projekty prevence kriminality je nutno přihlásit do konce roku

Občané musí nejpozději do konce ledna přihlásit počet lidí ve své domácnosti

Svaz bojovníků za svobodu hodnotil svou roční činnost

Dlužníků OSBD ubylo

Vlaky jezdí Kopřivnicí již sto dvacet let - III.

První číslo Kopřivnických novin bude mít navíc barevnou přílohu


    [Top]    


Největší omezení mají odborní lékaři

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční svátky v letošním roce částečně omezí provoz běžného života ve městě. Pracovníci České pošty budou mít ve čtvrtek, pátek a sobotu mezi svátky provoz nezměněn, v pondělí na silvestra bude pracovní doba pouze od osmi do dvanácti hodin. Obdobná situace včetně pondělního omezení bude i u České spořitelny.

Odborná lékařská pracoviště budou na poliklinice Therápon 98, a. s., v období od 27. do 31. prosince uzavřena, provoz bude omezen i u praktických lékařů jen na nutná ošetření. Samozřejmostí zůstává fungování lékařské pohotovosti na telefonním čísle 87 01 11.

Přestože dětské lékařky čerpají dovolenou, mají denně zajištěny služby. Dopolední ordinace ve čtvrtek a celodenní v pátek připadá na Bronislavu Vjaclovskou, čtvrtek odpoledne zajišťuje Helena Konečná. Dopoledne poslední den v roce bude sloužit Eva Rýdlová-Rulíšková, odpoledne pak Jarmila Horáčková.

Lékárna Pharmacia Vera v centru města bude mít ve čtvrtek a pátek otevírací dobu nezměněnou, v sobotu 29. a pondělí 31. bude lékárna uzavřena, protože službu zajišťuje lékárna na poliklinice. Ta plánuje na čtvrtek a pátek zkrácení provozní doby o dvě hodiny, a to od 7.30 do 15. hodin, v sobotu bude otevřeno od 7.45 do 11 hodin a na silvestra se mohou léky vyzvednout od osmi do dvanácti hodin. Lékárna U Severky bude mít v pracovní dny provoz neomezený, navíc bude otevřena i na Štědrý den, stejně jako na silvestra, a to od osmi do jedenácti hodin.

Vánoce většinou znamenají i dopravní omezení. ČSAD k žádným zvláštním omezením nepřikročí. „Autobusy budou jezdit podle platných jízdních řádů, platí pouze omezení označené příslušnými značkami. V době svátků od 24. do 26. prosince pojedou spoje jako v neděli, omezeny budou některé spoje v nočních hodinách, ale vše je na jízdních řádech, kterých jsme vylepili přes dvanáct a půl tisíce, už od května řádně vyznačeno,“ uvedl k autobusovým spojům Vojtěch Šablatura.


    [Top]    


Místní dětští zastupitelé chtějí doplnit osvětlení

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední zasedání dětského zastupitelstva v letošním roce výrazně poznamenala neúčast místostarosty Zdeňka Krajčíra, který měl s jeho členy projednat návrh finančního rozpočtu města na rok 2002. Žáci se rozhodli, že tento důležitý bod projednají v následujícím možném termínu, a to 16. ledna.

Dalibor Borák ze zvláštní školy byl jednohlasně zvolen novým členem dětského zastupitelstva za Tibora Žigu a složil pro tuto funkci předepsaný slib. Žáci rozšířili své požadavky na příští rok o doplnění veřejného osvětlení a vybudování chodníků podél Kopřivničky mezi ulicemi Husovou a Erbenovou, dále schválili změnu stanov. V diskuzi na téma výstavby supermarketu Kaufland zavládla mezi nejmladší generací naprostá shoda a jednoznačně souhlasné stanovisko s realizací zamýšleného projektu.


    [Top]    


Vánoční přání starosty

Opět se blíží Vánoce, svátky klidu, míru a radosti. Dovolte mi, vážení spoluobčané, abych Vám touto cestou popřál jejich příjemné a spokojené prožití, mnoho radosti a rodinné pohody. Přeji všem, aby poetické kouzlo Vánoc vstoupilo do všech domů, ke všem štědrovečerním stolům. Teplo domova ať je nám všem tou nejhezčí odměnou za celoroční práci.

Zároveň bych chtěl všechny co nejsrdečněji pozvat na již XI. velký obecní ples, který se uskuteční v sobotu 19. ledna v Kulturním domě v Kopřivnici.

Jiří Tichánek, starosta


    [Top]    


Dům Salus znovu otevře až po dokončení nadstavby

Hrubá stavba podkroví domu Salus již stojí,
úplné dokončení a otevření je však plánováno
nejdřív na přelom března a dubna.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Provizorní otevření azylového domu Salus ještě před Vánoci tak, jak o něm šéf tohoto zařízení uvažoval před zahájením prací na střešní nadstavbě, nebude možné. Zařízení, sloužící matkám a dětem v tísňové životní situaci, přijme první klienty pravděpodobně až na přelomu března a dubna.

„Vzhledem ke změně technologie otevřeme až po kompletním dokončení. Musí dojít ke dvojímu vyztužení stropu, a to by bylo mnohem náročnější, když by bylo prováděno za provozu, nemluvě o tom, že by zde bylo spousta prachu a hluku,“ řekl ředitel domu Salus Jaromír Navrátil. Nově vzniklé krizové centrum pro děti a znovuobnovení provozu v části pro rodiče s dětmi se prý uskuteční ve stejném termínu. Odsunutí znovuobnovení provozu je pro Salus především ekonomicky nepříznivé. „Znamená to pro nás nabourání rozpočtu. Na jedné straně sice částečně ušetříme na energiích, ale na druhé straně nebudeme mít žádné příjmy z nájmů,“ uvedl Navrátil a dodal, že úplné přerušení vytápění není možné.

Vybudováním podkroví má nejen vzniknout sedm až deset lůžek pro krizové ubytování dětí, ale také bude vyřešen problém se zatékáním do střechy. Milionovou částkou se na stavbě, která přijde zhruba na dva miliony, podílí televize Nova, pět set tisíc poskytlo město, které je zároveň i investorem akce. „I když se firma snaží ušetřit, jak se dá, a staví velmi dobře, čtyři sta tisíc nám stále schází,“ povzdechl si Navrátil.


    [Top]    


Studenti živě diskutovali o vstupu do EU

K o p ř i v n i c e (hod) - O Evropské unii, o referendu souvisejícím se vstupem naší republiky do EU a o migraci mladých lidí diskutovali na místní průmyslové škole a VOŠ její studenti s předsedou zahraničního výboru Parlamentu ČR Lubomírem Zaorálkem, poslancem za ČSSD. Spolu s ním se akce minulý týden v pondělí účastnil i místostarosta Zdeněk Krajčír. „Diskutovali jsme asi s osmdesáti studenty mimo jiné i o jazykové připravenosti lidí na vstup do Evropské unie a o všem, co tento vstup s sebou přináší. Studenti se také zajímali o situaci v Afgánistánu,“ komentoval setkání s mladými lidmi Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


O osudu muzejních sbírek se bude dál jednat

K o p ř i v n i c e (dam) - O převod sbírek a také budovy muzea Fojtství, které jsou v majetku Tatry, na město usiluje kopřivnická radnice. Její šéf a bývalý muzejník Jiří Tichánek se totiž obává, že nový majitel automobilky by se mohl tohoto majetku zbavovat.

„Nový majitel Tatry několikrát avizoval, že se hodlá zbavovat všeho, co přímo nesouvisí s výrobou. Já bych byl nerad, aby sbírky byly rozprodány a na Fojtství vznikla třeba stylová restaurace,“ řekl Tichánek. Rozprodávání sbírek však již Milota Srkal z SDC jednou odmítl. „Pan Srkala byl sbírkami nadšen a rozhodně si přeje jejich zachování,“ řekla tisková mluvčí Tatry Věra Breiová. Její tvrzení prý dokládá také zápis v pamětní knize muzea.

O bezplatném převodu národopisných sbírek týkajících se města již Tichánek jednal také s ministrem kultury. Dostálův resort však podle starostových slov nemůže v této věci nijak zasáhnout. Automobilka by údajně byla ochotna sbírkové předměty deponované především na Fojtství muzeu prodat.

„Představenstvo firmy již o této věci jednalo a bylo by ochotno sbírky, které se netýkají historie Tatry, postoupit,“ řekla Breiová, ale nebyla schopna říci, zda půjde o bezplatný převod či prodej. „Zřejmě to bude prodej, ale je to otázkou dalších jednání,“ uvedla mluvčí automobilky. Podle Tichánkových slov by mělo jít o prodej sbírek za zhruba dva a tři čtvrtě milionu korun, na což údajně muzeum ani město nemá.


    [Top]    


Uzavření úřadů mezi svátky

K o p ř i v n i c e (red) - Upozorňujeme občany, že ve dnech 27. až 31. prosince bude z technických důvodů uzavřen Městský úřad Kopřivnice. Pokladna je otevřena naposledy ve čtvrtek 20. prosince do 12 hodin. Lidé si mohou své neodkladné záležitosti vyřídit v předstihu nebo hned první pracovní den v novém roce, a to ve středu 2. ledna.

Ve stejný termín, tedy od 27. do 31. prosince, je z důvodu technických oprav v budově uzavřen i Okresní úřad v Novém Jičíně. Toto opatření se týká i pracoviště státní sociální podpory v Novém Jičíně.


    [Top]    


Urban možná setrvá v Tatře

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože nový vlastník kopřivnické automobilky společnost SDC již podle všeho zná jméno člověka, který se stane jejím novým generálním ředitelem, současný šéf Tatry Petr A. Urban ji možná neopustí. Jak sám Urban potvrdil, jedná s prezidentem SDC Milotou Srkalem o svém případném setrvání v Kopřivnici. „Mají zájem, abych pokračoval a překlenul takové to období poznávání,“ prozradil Urban a dodal, že jednání se vedou mimo jiné o tom, v jaké funkci by v automobilce dále působil.

Urban podle svých slov má zájem v Tatře pokračovat přesto, že dostal prestižní a také lukrativnější nabídku od Světové banky, konečné rozhodnutí však prozatím nepadlo.


    [Top]    


Tři králové budou vybírat peníze

K o p ř i v n i c e (ili) - V prvních dnech nového roku od 3. do 8. ledna proběhne celostátní Tříkrálová sbírka. Česká katolická charita chce tímto počinem pomoci starým lidem, těžce nemocným, osamělým matkám s dětmi, zkrátka všem, kteří potřebují účinnou pomoc. Trojice dětí za doprovodu dospělé osoby může zaklepat v těchto dnech i u vašich dveří s žádostí o přispění do sbírky. Za váš příspěvek budete symbolicky obdarováni.

Kopřivnická pobočka České katolické charity při této akci spolupracuje s místními skauty a dobrovolníky, protože Tříkrálovou sbírku organizuje nejen v Kopřivnici, ale i Novém Jičíně, Sedlnici, Závišicích, Veřovicích, Mořkově a Štramberku. „Polovina výtěžku zůstává v místní pobočce většinou na nákup zdravotního materiálu, druhá polovina je určena na humanitární projekty, které rozděluje Česká katolická charita v Praze,“ uvedl ředitel místní pobočky Miroslav Leško.


    [Top]    


Rodiny už mnoho tradičních zvyků nedodržují

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční svátky jsou pro někoho synonymem nazdobeného stromečku, smaženého kapra s bramborovým salátem, dárků, pohádek, cukroví nebo třeba nicnedělání. Do jaké míry jsou však dodržovány tradiční štědrovečerní zvyky, jsme se zeptali náhodných respondentů.

Věra M. (72 let, důchodkyně) - Teď, co jsem sama, to moc nepřeháním, ale nesmí chybět barborka, šupinka z kapra pod talířem stejně jako penízek a pak krájím jablíčko.

Magda M. (27 let, vychovatelka) - S tradičními zvyky jsem se setkávala v rámci výuky na vysoké škole víc než doma. A až budu mít jednou sama děti, chtěla bych s nimi odlívat olovo, pouštět lodičky ze skořápek a zdobit stromeček jen ze samých přírodnin. Nechtěla bych, aby měly ten komerční ráz, jaký vidím denně v televizních reklamách.

Petruše V. (54 let, spojovatelka) - V žádném případě nevstáváme od štědrovečerní večeře, ale jinak dodržujeme spíš svoje vlastní zvyklosti. Odpolední procházka do lesa a účast na půlnoční mši.

Ivan Z. (42 let, muzikant) - Snažím se se střídavým úspěchem držet půst, jinak asi nic.

Karla P. (48 let, podnikatelka) - Dnes už si málokdo uvědomuje, že ani kapr není tradiční české jídlo. Snažila jsem se před lety udělat klasickou večeři o devíti chodech, ale odezva nebyla valná.

Mirka B. (17 let, studentka) - Krájíme jablíčka na hvězdičky, od každého jídla dostanou i naše domácí zvířata a na ubruse máme slámu. Ale proč, to opravdu nevím.

Michal D. (21 let, student) - Kapr, salát, stromeček. Ale nějaké zvyky, to už je dnes přežitek.

Roman P. (12 let, žák) - My každý rok jdeme nastrojit do lesa stromek pro zvířata.

Radek M. (43 let, technik) - Čím dál tím míň. Na zlaté prasátko nečekám, jenom na Ježíška, od stolu při večeři vstáváme, ale jablka krájíme. S rodiči jsem jako dítě tradice dodržoval víc, ale teď už na to v rodině nedbáme.

Renáta K. (47 let, prodavačka) - Jmelí musí být zavěšené, zapalujeme i františky, ale jenom v kuchyni, protože manžela ta vůně dráždí ke kašli. A taky pečeme vánočku. Ještě dbáme na to, aby u stolu seděl sudý počet lidí, ale nevím, jestli se to dá počítat k tradicím.

David M. (22 let, reklamní agent) - Já se nacpu k prasknutí a odkulím se k televizi.

Milena V. (23 let, studentka) - Máme adventní věnec, jmelí, barborku, ale na nic dalšího si nevzpomínám. Vlastně ještě nevstáváme od večeře.

Stanislava P. (78 let, důchodkyně) - Vánoce slavím s vnoučaty a tam si nedovolím trvat na dodržování starých zvyků. Ty nejmenší zajímá jenom to, co najdou pod stromečkem, ale před rozdáváním dárků si zazpíváme koledy. Minulý rok jsem všem vyprávěla, jak jsem jako malá holka chodila o svátcích každý den ráno v šest do kostela na rotáry, to je společné zpívání mariánských písní, a ti mladí slyšeli o něčem takovém poprvé.


    [Top]    


Konec roku v organizacích města

K o p ř i v n i c e (ili) - Konec roku probíhá nejen ve znamení předvánočních příprav a shonu, ale je také časem, který vybízí ať už k bilancování či alespoň chvilkovému zastavení a rozloučení se se starým rokem v kruhu přátel nebo v rámci různých organizací a spolků.

Nejinak tomu bude v Dětském centru, kde zaměstnanci na zítřek chystají pro děti posezení u stromečku, spojené se zpíváním koled a připomínkou tradičních lidových zvyků.

Ústav sociální péče s denním pobytem ve Vlčovicích krášlí vánoční stromeček už od Mikuláše. „Celý prosinec byl vlastně ve znamení Vánoc. Vyráběli jsme ozdoby, pekli a zdobili cukroví a ve středu naše snažení vyvrcholilo posezením u stromečku a postavením sněhuláka,“ uvedla Xenie Šustalová, která jménem klientů Kopretiny děkuje všem lidem, kteří po celý rok bezplatně věnovali materiál na ruční práce.

Obyvatelům Střediska sociálních služeb v Kopřivnici atmosféru blížících se vánočních svátků zpříjemnily děti z mateřských školek, které přišly seniory potěšit svými pásmy říkanek a písniček tak jako každý rok.

V azylovém domě bude připraveno posezení v klubovně, ale podle slov vedoucí zařízení Anežky Fabiánové klienti o společnou štědrovečerní večeři nestojí: „Vládne tu příliš melancholická nálada, před kterou se každý snaží utéct do svého soukromí.“

V Domě dětí a mládeže v Kopřivnici probíhá ukončení roku v rámci jednotlivých kroužků. Přesto je na závěr roku v pátek 21. prosince připravena tak zvaná Vánočka aneb vánoční nadělení, kde v rámci divadelní přehlídky členové jednotlivých souborů a skupin předvedou, ’co si kdo upekl’.

„Prakticky celý prosinec probíhá ve znamení Vánoc od výroby ozdob, pečení perníků po speciální čajovničku. Vše vyvrcholilo včerejším vánočním mejdanem a na pátek 28. prosince pro děti chystáme silvestr v klubu, aneb poslední breaky v tomto roce,“ přiblížila činnost v závěrečných dnech tohoto roku manažerka klubu Kamarád Blanka Mikundová.


    [Top]    


Lyžařský vlek v Kopřivnici zahájil provoz

Ideální sněhové podmínky si lyžaři
mohou vychutnat i na Červeném kameni,
v případě zájmu je tamní vlek i osvětlení
sjezdovky v provozu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V sobotu 15. prosince byl zahájen provoz lyžařského vleku na sjezdovce pod Červeným kamenem. Perfektně připravená sjezdovka přivítala první návštěvníky v odpoledních hodinách.

„Pokud bude sníh a zájem ze strany lyžařů, jsme připraveni jezdit denně,“ uvedl provozovatel vleku Lubomír Šimůnek. Pro zájemce je připraven systém permanentních vstupenek zvýhodňující časté návštěvníky. Informace o provozu vleku lze zjistit na čísle 81 15 85, 0605/54 30 17 nebo 0605/54 34 96.











    [Top]    


Rozpočet kraje byl schválen

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek schválili zastupitelé kraje jednomyslně rozpočet Moravskoslezského kraje ve výši 3 999 376 000 korun. Zastupitelstvo schválilo závazné ukazatele příspěvkovým organizacím a rozhodlo o poskytnutí dotací sdružením a organizacím, např. soukromým školám, zdravotnickým a sociálním zařízením.


    [Top]    


Vánoční den zdraví se setkal se zájmem

K o p ř i v n i c e (ili) - Premiéru měl Vánoční den zdraví se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na poliklinice Therápon, a. s. Několik desítek lidí využilo bezplatné možnosti odběru a vyšetření krve stejně jako následné konzultace s odborníky na zdravou výživu a nemoci srdce.

„Akce splnila svůj cíl, upoutala pozornost lidí na své zdraví a některým poskytla aktuální přehled o svém momentálním stavu. V jednom případě byla dokonce diagnostikována vážnější srdeční porucha,“ zhodnotil den s VZP ředitel polikliniky František Zapletal, který se netajil přáním udělat z této akce tradici.


    [Top]    


Projekty prevence kriminality je nutno přihlásit do konce roku

K o p ř i v n i c e (red) - Rada města konaná dne 11. prosince schválila témata k sestavení Komplexního součinnostního programu prevence kriminality na rok 2002 a termín předkládání projektů:

- Sociální prevence:

  • práce s rizikovými skupinami dětí a mládeže - sociálně zaměřené projekty. U projektů zaměřených na práci s rizikovými skupinami dětí a mládeže je podmínkou reálná participace OSVZ. Podpora projektů, které budou mít dlouhodobější charakter.
  • projekty zaměřené na oběti trestné činnosti
  • projekty zaměřené na vytváření podmínek pro realizaci alternativních trestů

- Zvyšování pocitu bezpečí občanů:

  • informování o sociálně patologických jevech a možnostech nápravy
  • informování o kriminalitě a ochraně před ní
  • zkvalitňování práce městské policie

- Situační prevence. Bude kladen důraz na podporu rozvoje spolupráce zainteresovaných subjektů v oblasti prevence kriminality.

Termín pro předkládání projektů do Komplexního součinnostního programu 2002 je letos do 31.prosince. Bližší informace a formuláře poskytne manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová, tel. 81 17 37. K doručení projektu je možno využít e-mailovou adresu: prevence@koprivnice.cz.


    [Top]    


Občané musí nejpozději do konce ledna přihlásit počet lidí ve své domácnosti

K o p ř i v n i c e (red) - Od 1. ledna 2002 platí nový systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města Kopřivnice. Tento systém upravuje vyhláška č. 2/2001.

Zároveň dochází ke změně způsobu platby za tento systém. Dosavadní ’úhradu’ nahrazuje ’poplatek’, který jsou povinni zaplatit všichni občané s trvalým bydlištěm na území města Kopřivnice a místních částí a také vlastníci nemovitostí určených k individuální rekreaci (zahradní chatky, rekreační chatky apod.), pokud v ní nejsou hlášeni k trvalému pobytu (vyhláška č. 3/2002).

Povinností občanů je:

1. Vyplnit patřičný formulář - Přihlášku

  • Přihláška A (chcete-li platit pouze za sebe, resp. za jednotlivé osoby)
  • Přihláška B (jste-li vlastníkem zahrádkářské chatky, rekreační chatky či jiného objektu určeného k individuální rekreaci a nemáte zde hlášen trvalý pobyt)
  • Přihláška C (chcete-li poplatek hradit hromadně za celou rodinu, za celý dům apod., prostřednictvím společného zástupce: např. otec zaplatí za celou rodinu, správce nemovitosti zaplatí za celý dům apod.)

2. Odevzdat Přihlášky osobně na Městský úřad v Kopřivnici, ulice Záhumenní 1152, finančnímu odboru (1. patro u kabelové televize) do 30. ledna 2002

3. Zaplatit poplatek buď jednorázově, či splátkově do 28. února 2002, vlastníci staveb určených k individuální rekreaci do 31. března 2002.

Monika Paličková, odbor životního prostředí


    [Top]    


Svaz bojovníků za svobodu hodnotil svou roční činnost

V úterý 4. prosince se sešlo na výroční členské schůzi Základní organizace Svazu bojovníků za svobodu Kopřivnice celkem šestnáct z celkového počtu sedmadvaceti členů této organizace, aby se seznámili s výsledky činnosti ZO ČSBS v roce 2001. Mnoha čtenářům se bude tato účast snad zdát malá, ale vezmeme-li v úvahu, že průměrný věk členů je 80 let a nejstarší člence bude příští rok 95 let, je možno účast považovat za dobrou. Hosty na schůzi byli: předsedkyně okresního výboru ČSBS Eliška Michalská, která seznámila členstvo se současným stavem ve vrcholovém vedení ČSBS a jeho plánech do příštího roku, a tajemník městského úřadu Josef Jiřík, který pozdravil přítomné jménem starosty a rady města a popřál všem členům hodně zdraví v roce 2002.

Výbor ZO ČSBS Kopřivnice chce tímto zároveň vyjádřit poděkování starostovi a radě města za podporu, kterou poskytoval organizaci v uplynulém roce, zejména však za výpomoc při organizování schůze.

Václav Langer


    [Top]    


Dlužníků OSBD ubylo

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože po změně legislativy upustilo od účinného zveřejňování jmen a dlužných částek svých ’hříšných’ nájemníků, daří se oblastnímu stavebnímu bytovému družstvu (OSBD) snižovat nejen celkovou dlužnou částku, ale i počet lidí s pohledávkami. „Počet dlužníků jsme snížili zhruba o šedesát lidí,“ pochvaluje si předseda OSBD Jiří Rýdel. Podle jeho slov část z nich své pohledávky již uhradila a někteří byli nuceni své byty opustit. „Dalším pozitivem je, že se nám podařilo snížit výši dluhu. Nejvyšší dluhy jsou okolo osmdesáti tisíc. Nejčastěji však lidé dluží dva tři nájmy,“ uvedl Rýdel. Podle něj bude navíc současný trend snižování dluhů na nájmu dále pokračovat. „Při třech dlužných nájmech budeme automaticky prostřednictvím soudu posílat platební rozkaz, což vymáhání dluhu urychlí. Každý si musí dopředu rozmyslet, jestli mu stojí za to kromě nájmu platit i soudní poplatky,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Vlaky jezdí Kopřivnicí již sto dvacet let - III.

Výstavba železnice Studénka - Štramberk dala podnět k dalšímu rozvoji průmyslu i obchodu. Umožnila rychlý a levnější přísun surovin i odvoz výrobků na určená místa. Ve Studénce byly zvětšovány vápenky, postaven cukrovar, cihelna a štěrkovna. V Sedlnici blízko nádraží byla rovněž dále továrna kloboučnická a na sportovní nářadí a kruhová cihelna. V Drnholci byla továrna na nábytek a nádraží sloužilo jako překladiště dřeva z Frenštátu p. R. V Kopřivnici se rozrůstala výroba železničních vagonů a automobilů. Úspěšná byla i výroba keramického zboží a byla vybudována i výrobna sodovky. Ve Štramberku kromě rozvíjejících se lomů, vápenek a cementárny byla na Bařinách cihelna, pod Trúbou byla šňůrkárna a koupele.

Jak vyplývá z uvedeného, končila trať ve Štramberku. Její prodloužení do Veřovic bylo provedeno bratry Gutmanny až v roce 1896, kdy mohla navázat na trať z Ostravy do Hulína, která byla dána do provozu v roce 1888. Trať je dlouhá necelých 7 km a musí překonávat stoupání 102 m, což činí v průměru stoupání asi 16 m na 1 km (místy je stoupání až 27 promile). Při vzniku Československé republiky byla trať ze Štramberka do Veřovic z vojenských důvodů předána ČSD. Kolejový svršek však zůstal majetkem Gutmannů a ČSD musely za jeho používání platit nájem. Ve Štramberku musely státní dráhy postavit nové nádraží, takže tam byla nádraží dvě. Jedno státní dráhy a druhé místní dráhy Studénka - Štramberk. Cestující, kteří jeli až do Veřovic, museli vždy přestupovat z vlaku do vlaku. Protože obě nádražní budovy byly odděleny kolejemi, muselo se chodit po železné lávce. Později bylo na žádost obyvatel Ženklavy povoleno vytvoření zastávky Ženklava. Po okupaci v roce 1938 byla trať ze Štramberka do Veřovic přerušena novou hranicí vytvořenou mezi Sudety a zbytkem republiky. V roce 1941 však z vojenských důvodů byla trať opět uvedena do provozu.

Po válce, až do konce roku 1950, byla studénsko-štramberko-veřovická dráha majetkem Vítkovických železáren a teprve k 1. 1. 1951 byla zestátněna a předána k provozování ČSD. K tomuto datu měla v provozu 161 nákladních, 28 osobních, 4 služební a 2 poštovní vozy.

V padesátých létech došlo ke změně trasy trati v úseku Studénka - Sedlnice v důsledku stavby mošnovského letiště. Stavba přeložky, která je delší o 2 km než původní trať do Sedlnice, byla zahájena v roce 1956 a byla dána do provozu v roce 1959 (stavba celé trati ze Studénky do Štramberka v roce 1882 trvala půl roku). V rámci stavby bylo vybudováno nové místní nádraží ve Studénce, nové nádraží v Sedlnici a nové kolejiště nákladního nádraží ve Studénce. Zrušena byla zastávka Albrechtičky. V roce 1976 byla zahájena přestavba traťového úseku mezi Příborem a Kopřivnicí. Úsek byl přeložen mimo nádraží Lubina, které bylo zrušeno a bylo vybudováno nákladové nádraží Kopřivnice a nové osobní nádraží v Kopřivnici, které bylo předáno do užívání 2. října 1981.

To je tak zhruba v kostce historie 120 let železnice Studénka - Štramberk - Veřovice. Jaký je její současný stav, není nutno uvádět.

Václav Langer, člen letopisecké komise


    [Top]    


První číslo Kopřivnických novin bude mít navíc barevnou přílohu

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes vyšlo poslední číslo v letošním roce. Další Kopřivnické noviny, tedy první v roce 2002, se objeví v obchodech a novinových stáncích ve čtvrtek 10. ledna. Toto první číslo bude obohaceno o čtyřstránkovou barevnou přílohu o Kopřivnici.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 11:00

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]