MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 45/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Rozjezd výroby v Duře je naplánován na únor

K o p ř i v n i c e (dam) - První podnik ve vlčovické průmyslové zóně již stojí. Výrobní haly společnosti Dura Automotive Systems jsou dokončeny a zástupci investora během minulého a tohoto týdne přejímají stavbu od dodavatele.

Se stavbou výrobních hal, infrastruktury a administrativní budovy Dury započala třinecká firma IPS Skanska, a. s., prvního srpna a původně stanovený termín dokončení (15. prosince) splnila. „Myslím si, že je to asi jedna z mála firem v republice, která dokázala takovou zakázku v takovém termínu zvládnout,“ pochvaluje si ředitel kopřivnické Dury Milan Černý. Podle jeho slov se v průběhu výstavby objevily jen drobné nedostatky, a ty byly postupně odstraňovány.

Ještě do konce roku hodlá Dura zahájit stěhování do nových prostor. „Do konce roku a v prvních týdnech toho příštího bude probíhat etapa vybavování nábytkem, výpočetní technikou a dalším,“ prozradil Černý, který odhaduje, že od poloviny prosince bude pracovat přímo v areálu Dury. V té době by podle něj také měli do firmy začít přicházet první zaměstnanci.

Haly, ve kterých bude probíhat výroba součástí pro výrobce automobilů, jsou zatím téměř prázdné. K již nainstalovaným kompresorům, trafostanicím nebo jeřábové dráze by během prvního čtvrtletí roku 2002 měla přibýt také samotná výrobní technologie.

Zkušební výroba by se v Duře měla rozběhnout v únoru. „Budeme potřebovat nějaký čas na aplikaci systému řízení výroby a jakosti, systémů vzdělávání zaměstnanců a podobně. Předpokládám, že během dvou měsíců se výroba zaběhne a budeme připraveni na certifikaci. V dubnu by pak mohla být zahájena standardní výroba,“ plánuje Černý.

Výroba se bude rozjíždět postupně v několika etapách. Stejně budou také přijímáni dělníci. „Budeme zaměstnance přijímat postupně tak, jak to bude vyžadovat výroba a jak bude přicházet technologie. Na začátku přijmeme dvacet, možná třicet lidí a pak bude jejich počet postupně měsíc co měsíc růst až na námi deklarovaný počet okolo sto padesáti výrobních dělníků,“ řekl personalista Dury Milan Burget. Podle jeho slov bude Dura potřebovat kvalifikované strojaře, ale i lidi na jednodušší montážní úkony.


    [Top]    


Komín bezpečně spadl kousek od lidí

Vysloužilý komín ve starém závodu Tatry
se se světem loučil za velkého zájmu
veřejnosti. Demoliční práce
v areálu skončí dnes.
Foto: Pavel Mohapl

K o p ř i v n i c e (dam) - Dav Kopřivničanů přilákala minulou neděli hodinu po poledni plánovaná demolice komínu staré tatrovácké kovárny. Ti, kdo přišli, mohli bourání pětačtyřicetimetrové stavby pozorovat z bezprostřední blízkosti. Původně avizované stometrové bezpečnostní pásmo nebylo zachováno. „Při tomto druhu nabíjení vím, že rozlet materiálu bude směřovat od ulice a nepřesáhne osm nebo deset metrů,“ vysvětlil střelmistr Rudolf Fabiánek, podle jeho slov bylo také vyloučeno, že by se komín mohl zvrátit na druhou stranu. Zlikvidovat komín na volném prostranství bylo podle Fabiánka snadné. Tři kila trhaviny a tři desítky rozbušek byly do komína umístěny v neděli dopoledne. Samotnému odstřelu však předcházela důkladná příprava. „Přípravy projektu a detailní analýza komínu zabere mnohem víc času. Také legislativní proces je zdlouhavý,“ řekl střelmistr, který již poslal k zemi sto čtyřiadvacet komínů. Bourat vysloužilé komíny přitom podle Fabiánka nikdy není rutinní záležitostí.

„Je třeba brát v úvahu nejen to, jak je komín postaven, ale také z jakého materiálu a jaké vlivy na něj působily. Vypracování projektu vyžaduje jeho důkladnou prohlídku a provedení několika sond,“ prozradil Fabiánek.

Komín, jehož zbytky odveze z areálu deset až patnáct nákladních tatrovek, byl jedním z posledních objektů, které uvolní místo budoucímu supermarketu. Definitivní ukončení demoličních prací je plánováno během dnešního dne, nejpozději během zítřka.







    [Top]    


Radní chtějí zatraktivnit podnikatelský park

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke své poslední schůzi v tomto roce se sešli radní minulý týden v úterý.

Rada města se zabývala strategií Podnikatelského parku Kopřivnice. „Schválili jsme předložený návrh priorit a souhlasili s předložením materiálu zastupitelstvu města. Je to poměrně složitý materiál, který by měl eliminovat určité nedostatky, které průmyslový areál ještě dneska má, tak, aby byl konkurenceschopný a aby byl pro zahraničního investora maximálně zajímavý,“ komentoval projednávanou zprávu v radě místostarosta Zdeněk Krajčír.

Termín zápisů do prvních tříd byl stanoven na 7. a 8. února. „Součástí této zprávy bylo rozdělení obvodů, kde dojde k menší změně,“ dodal Krajčír.

Rada souhlasila s uzavřením podnájemní smlouvy mezi Danutou Matras a Alenou Šodkovou na podnájem nebytové jednotky č. 1154 na ulici Štefánikově do 30. června 2002.

„Z rozpočtu příštího roku se ruší výdaj na vysavač psích exkrementů, který sám o sobě přináší další náklady. Bylo doporučeno, aby město zakoupilo pět specializovaných košů určených na psí exkrementy s tím, že k nim bude zakoupeno ještě asi 50 tisíc sáčků, které budou postupně doplňovány. Zkušebně se koše usadí na místech, na které je zaměřen kamerový systém města, a pokud se tento systém, který nepřináší další náklady, osvědčí, tak se postupně nakoupí další,“ okomentoval další zprávu Krajčír.

Do funkce kronikáře města schválili radní na základě doporučení výběrové komise Zdeňka Babince. Rada dále schválila výjimku z obecně závazné vyhlášky města firmě Ludvík Moravia z důvodu oslav silvestra.

Koncepcí rozvoje cestovního ruchu v Kopřivnici se zabývala rada. „Záměrem města je kvalitní a flexibilní nabídka produktů cestovního ruchu a poskytování standardních a nadstandardních služeb. Koncepce obsahuje svoje cíle a opatření, jak k nim dospět,“ uzavřel komentář Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Evidenci plní propuštění z frenštátského Superioru

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazný příliv nezaměstnaných do evidence zaznamenali v prvních prosincových dnech pracovníci kopřivnické pobočky úřadu práce. Od prvního do desátého prosince se zaevidovalo sto čtrnáct lidí. Celkem tak k tomuto datu bylo na Kopřivnicku 1 515 lidí bez práce a míra nezaměstnanosti vzrostla téměř o půl procenta na 10,59 %.

„Značná část nově zaevidovaných se rekrutuje z bývalých zaměstnanců frenštátského Superioru. Další příliv do evidence předpokládáme na konci měsíce a v první dekádě ledna, kdy přijdou lidé, kterým vyprší smlouva na dobu určitou,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Ten předpokládá, že velká část z někdejších zaměstnanců Superioru najde uplatnění v nástupnické firmě už na začátku roku 2002. Zda bude i Tatra znovu přijímat na dobu určitou, však neví.

Celkem Tatra zaměstnává tři sta šedesát lidí se smlouvou na dobu určitou, padesát osm z nich v automobilce skončí ještě letos. „Zbylých 275 zaměstnanců bude pokračovat i v roce 2002,“ uvedla mluvčí Tatry Věra Breiová s tím, že přesná doba jejich setrvání v podniku není zatím známá a bude záležet na množství zakázek.

Letošní rok byl z pohledu nezaměstnanosti na Kopřivnicku podle Zdeňka Petra poměrně příznivý. Míra nezaměstnanosti okolo desíti procent se pohybovala pod celookresním průměrem. Co bude v příštím roce, je prý velká neznámá.

„Důležitá bude především koncepce nového vlastníka Tatry, který se bude jistě snažit razantně zvýšit produktivitu práce. Naopak pozitivní vliv by mělo mít otevření Dury, která bude přijímat výrobní dělníky,“ řekl Petr.


    [Top]    


Připomínka stého výročí narození Milady Horákové

Do výročí oslav narození dr. Milady Horákové
se letos zapojily také děti ze základní školy
nesoucí její jméno.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Netradičně vzpomenuli stého výročí narození doktorky Milady Horákové žáci místní základní školy, jež nese její jméno, v pátek 14. prosince. Pásmo, ve kterém se představily děti ZŠ dr. Milady Horákové a 1. SZUŠ MIS music, zahrály hned třikrát a vždy byly oceněny velkým potleskem. Pořad byl pojat vánočně, úvodem žákyně přednesly báseň, kterou ve vězení složil manžel Milady Horákové jejich dceři Janě.

V odpoledních hodinách se sešli političtí vězni ve vestibulu školy dr. M. Horákové, kde vzpomenuli na dobu a položili kytice k její pamětní desce.








    [Top]    


Tomeček už do Francie vyrazil, Loprais pojede až na Štěpána

K o p ř i v n i c e - Karel Loprais chce obhajovat loňské prvenství a rozšířit svou sbírku zlatých trofejí a Tomáš Tomeček konečně prolomit smůlu, která se mu v závodě lepí na paty. Ačkoliv to, co chtějí udělat, nazývají různě, jejich cíl je stejný - za volantem své soutěžní tatry jako první protnout cílovou pásku v senegalském Dakaru. Nejtěžší rallye světa letos odstartuje osmadvacátého prosince nikoliv v Paříži, ale v severofrancouzském Arrasu. Než třináctého ledna dorazí do cíle, budou muset závodníci absolvovat čtrnáct etap, přičemž sedmá, nejdelší, měří 1 545 kilometrů.

Jak Lopraisův Tatra Matrathon Team, tak Tomečkův Letka Racing Team budou usilovat o dakarský triumf v nových vozech a za podpory doprovodných kamionů. Účast osvědčených a přímo na africkém kontinentu vyzkoušených vozů pořadatel závodu zdejším závodníkům znemožnil změnou technických podmínek. Oba týmy tak musely narychlo postavit nové vozy přesto, že původní mají ještě stále platnou homologaci. „Dakar bez účasti tatry je pro nás stejně nepřijatelný jako štědrovečerní večeře bez kapra,“ tvrdí na svých internetových stránkách Loprais a podobně to cítil také Tomeček. „S novými auty budou síly vyrovnanější. Víc si zazávodíme a konečný výsledek bude záležet na obrovském množství faktorů,“ nechal se slyšet Tomeček. Loprais přiznává, že vůz bude mít jinak rozloženou váhu a v některých úsecích nebude tak rychlý jako jeho předchůdce. „I tak ale máme na vítězství,“ vzkazuje fanouškům šestinásobný vítěz rallye.

Zatímco Loprais na start závodu do Francie vyrazí až na Štěpána, Tomeček již za brazilskými týmovými kolegy odjel včera, aby stihnul dokončit veškeré nutné přípravy.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 11:00

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]