Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Prodloužení na dva dny je jen jednou z kupy změn

Pražská skupina Support Lesbiens
se po sedmi letech vrátila na hudební scénu
a jen pár dní po představení
svého nového alba bude hostem Šlahounů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Už za pouhých osm dní se otevřou brány areálu na letním stadionu v Kopřivnici a propukne hudební open air festival Šlahouny. Na účastníky akce, která si za sedm let své existence vybudovala dobré jméno a každoročně se na ni sjíždí několik tisíc vyznavačů alternativní i taneční hudby, letos čeká řada změn a prodloužení festivalu z jednoho na dva dny je podle organizátorů ve srovnání s ostatními inovacemi jen drobností.

„Vloni se ukázalo, že jsme schopni festival zvládnout tak, aby všechno klapalo, a tak jsme se rozhodli po několika letech úvah Šlahouny konečně prodloužit,“ vysvětluje růst festivalu jeho hlavní organizátor Víťa Váňa. Letos nejenže přibude další festivalový den, ale k původní hlavní scéně a tanečnímu stanu přibude navíc třetí scéna. Menší pódium, na kterém by se mělo během festivalu vystřídat zhruba jedenáct méně známých nebo začínajících kapel. „Na festivalu nebude ani chvíle, kdy by se nic nedělo. V technických pauzách mezi koncerty na hlavní scéně se bude hrát na malé scéně, ne každý je totiž zvědavý na techno v tanečním stanu,“ řekl Váňa s tím, že pokud všechno klapne tak, jak má, nebudou mít návštěvníci Šlahounů ani chvíli na to, aby se mohli nudit. Do programu totiž přibude například i filmový klub, který promítne deset filmů. Bombastické má být rovněž výtvarné pojetí festivalu, jehož autorem je sochař a bubeník kapely Tata Bojs Milan Cais.

  • Návštěvníci Šlahounů unavení hudbou nebo sluncem se letos poprvé budou mít možnost uchýlit do tmy promítacího sálu. Videokavárna umístěná v útrobách tribuny stadionu nabídne například Záhadu Blair Witch, Zelenkovy Knoflíkáře, road movie Jana Svěráka Jízda, Pražskou pětku Divadla Sklep nebo horor Vřískot.
  • Vzhledem k tomu, že festival se rozrostl, bylo třeba zdokonalit také způsob informování jeho účastníků o tom, co se kdy právě děje nebo bude dít. Za tímto účelem bude v areálu umístěno několik monitorů, na kterých ve smyčce poběží festivalový teletext.
  • Do areálu festivalu se letos bude zřejmě vstupovat jinde než vloni. Vchod je plánován za hlavní tribunou letního stadionu a cesta bude označena šipkami.

    [Top]    


Program nabídne rozmanitou škálu žánrů

K o p ř i v n i c e (dam) - Patnáct kapel na hlavní scéně, jedenáct na menším rockovém pódiu a minimálně patnáct DJ’s a dva živé koncerty v tanečním stanu čeká na ty, kdo se letos rozhodnou vyrazit na Šlahouny.

Zatímco na hlavní scéně by první kapely měly začít hrát až kolem patnácté hodiny, v tanečním stanu a na zeleném rockovém pódiu bude živo už krátce po desáté dopolední, kdy by se měly otevřít brány festivalu.

Letos sice během jednoho dne vystoupí menší počet kapel, než byli návštěvníci festivalu zvyklí v minulosti, kvantitu však pořadatelé slibují nahradit kvalitou. „Chceme dát možnost kapelám pořádně se připravit, dobře koncerty nazvučit a tím taky zvýšit jejich úroveň,“ vysvětlil autor dramaturgie Šlahounů Víťa Váňa. Přestože prodlevy mezi jednotlivými koncerty na hlavní scéně budou delší, neměly by se v tu dobu návštěvníci nudit, prázdná místa v programu totiž utěsní taneční a druhá rocková scéna.

Ačkoliv ne vždycky se to podařilo, zatím to vypadá, že na festival dorazí všechny kapely, o kterých informují plakáty. „Myslím, že se dramaturgie letos povedla, je velmi rozmanitá a složená z vynikajících věcí. Snad kromě Vltavy a Sto Zvířat hrajících podobnou muziku bude každá kapela úplně jiná,“ tvrdí Váňa. Šéf festivalu si nemůže vynachválit hlavně páteční program. „Plastic People of the Universe, Neuropa, Support Lesbiens, Vltava nebo maďarští Trottel Monodream jsou všechno vynikající kapely. Rozhodně bych si pátek nenechal ujít,“ láká Váňa vyznavače hudebních festivalů. Zklamáním nebude ani sobotní program s exkluzivním koncertním show Tata Bojs, australskou tanečně laděnou kapelou Deprogram, která je odnoží Tribal Drift, jesenickými Priessnitz, Philem Shönfeltem a dalšími vynikajícími hudebníky.

V tanečním stanu budou své vinyly roztáčet Agent, Tibor, Koogi, IMCyber,Tall a mnozí další. Mnoho zajímavého bude k vidění i na Green Stage. V pátek by měly malé scéně vládnout tvrdší hudební styly jako hardcore a sobota by měla být uvolněnější.


    [Top]    


Art Director p3D-01 oblékne Šlahouny do pestrých barev

K o p ř i v n i c e (dam) - Podtitulem ’Dva dny všemi smysly’ se pyšní letošní pokračování Šlahounů. Tím, jehož starostí nejsou ani uši, ani mlsné jazyky, ale jehož úkolem bude zaměstnat oči účastníků festivalu, je p3D-01. Pod uměleckou značkou připomínající typové označení modemu se ukrývá výtvarník a bubeník Tata Bojs Milan Cais. Projekce na loňských Šlahounech nebo koncert s robotem v CO krytu je jen jednohubkou ve srovnání s tím, jaké menu Cais chystá na Šlahouny. Nejvýraznější bude zřejmě barevné rozlišení scén. Hlavní scéna bude oděna do růžové, v tanečním stanu bude dominovat žlutá a rocková scéna má být zelená. „Už jsme nakoupili barevných látek asi za třicet tisíc,“ prozradil Víťa Váňa a dodal, že na dotváření image bude Milan Cais dohlížet přímo na místě. Vrcholem festivalu po výtvarné stránce by pak měl být koncert Tata Bojs s ’nočním hlídačem’.


    [Top]    


Ondrášek zazpívá spolu s Japonci

N o v ý   J i č í n (dam) - V úterý třetího července bude novojičínský dětský sbor Ondrášek hostit japonský soubor Mama Mulberry Choir. Jejich společný konfet je naplánován na půl čtvrtou do Nové galerie Žerotínského zámku.


    [Top]    


Podkroví muzea zaplnily užitkové předměty ze skla

K o p ř i v n i c e (dam) - Již týden je možné ve výstavní síni na Fojtství zhlédnout kolekci současného užitkového skla. Vázy, sklenice, těžítka, svícny, mísy a další předměty tam vystavuje sklárna B.A.G. Art Glass in Progres stojící nedaleko Vsetína. Výstava potrvá až do konce září a je prodejní.


    [Top]    


Verdiho Requiem se nakonec muselo obejít bez Dvorského

H u k v a l d y (dam) - Kdo v neděli vyjel na Hukvaldy, aby slyšel Petra Dvorského ve Verdiho Requiem, byl zklamán. Slovenská operní hvězda totiž díky zdravotním problémům zrušila svůj program až do konce července. Na pódiu amfiteátru v oboře Dvorského nahradil jeho kolega z operního souboru Slovenského národního divadla Josef Kundlák. Ten své pěvecké kvality už dokázal, když ve Philadelphii vyhrál pěveckou soutěž Luciana Pavarottiho. Příští víkend se již festival přiblíží ke svému závěru.

V sobotu bude amfiteátr v oboře lákat především milovníky symfonické hudby. Ostravští filharmonici pod taktovkou Američana Bakera uvedou program složený ze skladeb Leonarda Bernsteina, Williama Shumana a dalších autorů.

V neděli bude na hradě koncertovat Janáčkův komorní orchestr, v jehož podání zazní třeba Mozartova Malá noční hudba.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.