Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Setkání nad Masarykovým odkazem bylo páté v řadě

Jednou z osobností,
které se letos sešly v kulturním domě,
aby se v masarykovském duchu
zamyslely nad českou otázkou,
byl i předseda Senátu Petr Pithart.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Své pomyslné první půlkulaté narozeniny oslavilo právě před týdnem setkání občanů nad myšlenkami Tomáše Garrigua Masaryka. Hosty akce v kulturním domě, kterou lze již bez jakékoliv nadsázky označovat za tradiční, byly, jak je zvykem, významné osobnosti českého politického a společenského života. Kromě každoročních účastníků, šéfa Svobodné Evropy Pavla Pecháčka a senátora Jana Rumla, si lidé mohli poslechnout také slova šéfa horní komory Parlamentu ČR Petra Pitharta, teologa Antonína Huvara, devětaosmdesátileté kopřivnické učitelky Elišky Bartošové, Bohuslava Ficka a nebo názory studenta druhého ročníku novojičínského gymnázia Václava Dorazila.

Letos poprvé se nepodařilo organizátorům dodržet kritérium výběru hostů od řadových občanů, přes parlament až po lidi obklopující hlavu státu. „Bohužel letos zde nemáme žádného hosta z Hradu. Tradiční účastník setkání Jaroslav Šafařík již v prezidentské kanceláři nepracuje a prezidentův mluvčí Ladislav Špaček nemohl přijet pro velké pracovní zaneprázdnění,“ oznámil hned na začátku programu moderátor Ladislav Cvíček. Právě výběr hostů, kteří by byli pro naslouchající atraktivní, je pravděpodobně nejtěžším úkolem přípravného týmu. „Vybíráme vždy lidi, o kterých si myslíme, že mají k danému tématu co říci a mají jisté morální hodnoty. Účastníci prvního setkání mají navíc možnost vždy přijít se svým názorem,“ prozradil jeden z organizátorů Lumír Pospěch a zdůraznil, že na kopřivnickém fóru se z každého hosta, ať už jsou jeho tituly či funkce jakékoliv, stává obyčejný občan.

„V letošním roce nám bylo například vyčítáno, že osazenstvo hostů je výrazně orientováno na Čtyřkoalici, což je pod určitým úhlem pohledu pravda, ale při výběru hostů nehraje stranická příslušnost žádnou roli,“ řekl Pospěch.

S pátým pokračováním setkání nad Masarykovým odkazem, jehož ústředním tématem byla letos česká otázka, mohli být organizátoři spokojeni. Drtivá většina pozvaných hostů, která přislíbila účast, nakonec opravdu přijela. Také množství přihlížejících oproti loňsku vzrostlo. Návštěvníci, jejichž počet organizátoři odhadli na necelé tři stovky, se navíc ve velkém počtu zúčastnili i besedy s diskutujícími.


    [Top]    


Na grantech se letos rozdělí víc peněz

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své 35. schůzi hodnotila poskytnuté granty na rok 2000. „Město participovalo na řadě prospěšných projektů, které byly určeny především dětem. Projektů bylo realizováno třináct, z toho jedenáct v loňském roce, dva na základě požadavků se přeložily na letošní rok,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír. „V loňském roce byla z rozpočtu vyčleněna částka ve výši sto padesáti tisíc korun, letos je to už tři sta tisíc. Ke zvýšení došlo i proto, že na mnohé kvalitní projekty se nedostalo,“ doplnil Krajčír.

Rada města se zabývala zprávou o postupu přípravných prací na projektové dokumentaci odkanalizování a čištění odpadních vod v místní částech Kopřivnice. V letošním roce je v rozpočtu počítáno s částkou devět set tisíc korun na projektovou dokumentaci. Město je povinováno na základě rozhodnutí okresního úřadu realizovat odkanalizování místních částí do konce roku 2004.

Rada města přidělila finanční příspěvek města Římskokatolické farnosti Vlčovice na instalaci nového hodinového zařízení na věži farního kostela ve Vlčovicích ve výši patnácti tisíc korun z fondu rozvoje a rezerv. „Celkové náklady na zprovoznění kostelních hodin přesahují částku padesáti tisíc korun,“ podotkl Krajčír. K tomuto tématu se vrátíme v příštím čísle v samostatném článku.

Rada města neschválila přijetí daru od Marie Pešlové ve výši tisíce korun na občerstvení občanů města na zasedání zastupitelstva. „Důvodů, proč jsme nepřijali příspěvek, je více. Já osobně bych doporučoval spíše tyto peníze přidělit nějaké menší škole na pitný režim, nebo jiným institucím, které tyto peníze potřebují daleko více. Jak už bylo v novinách napsáno, paní Pešlová vždy na požádání kávu nebo minerálku dostala. Při vyšším počtu občanů na zastupitelstvu není možné občerstvení zajistit i z důvodu, že v anexu není stolové uspořádání,“ dodal místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Většinou až exekutor přiměje dlužníky zaplatit

K o p ř i v n i c e (hod) - Zprávami o stavu soudních řízení za II. pololetí loňského roku, jejichž účastníkem je město Kopřivnice, a informacemi o vymáhání postoupených splatných pohledávek města také za druhé pololetí roku 2000 se zabývala rada na svých schůzích.

Pracovníci právního odboru zabezpečují právní záležitosti vymáhání pohledávek města, přes smluvní vztahy, tvorbu právních předpisů města až po spory z ručitelských závazků. „Od vzniku právního odboru si město komplexně zabezpečuje celou právní agendu prostřednictvím svých zaměstnanců. Výjimku tvoří pouze vztahy vyplývající z mandátní smlouvy s firmou Josef Zima - realitní kancelář Rekaz, jejímž předmětem je správa zejména bytového fondu města, a dále speciální a neobvyklé právní záležitosti z dřívějška,“ řekl vedoucí právního odboru Dušan Krompolc.

Právní odbor mimo jiné vymáhá od roku 1998 i nezaplacené místní poplatky ze psy. Pracovnice právního odboru zasílají dlužníkům exekuční výzvy a vydávají rovněž exekuční příkazy na srážku ze mzdy a přikázání pohledávky z účtu povinného. Právní odbor dále podává soudní návrhy na nařízení výkonu rozhodnutí prodejem movitých věcí. Někteří dlužníci po návštěvě soudního exekutora reagují tím, že se přicházejí raději domluvit na splátkách dlužných částek, protože jinak jim hrozí zabavení majetku, což se jim zpravidla prodraží o další soudní náklady.

Právní odbor také vede několik soudních sporů, které vznikly na základě předchozího ručení města za úvěry začínajících podnikatelů, tyto soudní spory jsou však z povahy věci dlouhodobého charakteru.

U přestupkových pokut je zvyšující se trend vymožených částek, právnímu odboru se daří vymáhat pohledávky města, a dluhy se tak pomalu snižují.

„Soudy ve věci výkonu rozhodnutí jsou nyní důslednější a jejich vykonavatelé již hodně vymohli ve prospěch města,“ pochválil si činnost soudů Dušan Krompolc.

„Soudy jsou rychlejší. A ještě se situace jistě zlepší, protože vešla v účinnost novela Občanského soudního řádu. Řízení bude podstatně rychlejší. Věřím, že mohou být ještě lepší výsledky, ale to bude znamenat daleko kvalifikovanější přístup od účastníků obou stran sporu, zejména na zpracování kvalitnějších návrhů a forem zastupování. Lze konstatovat, že nyní se již u soudu bez vysoce kvalifikované právní pomoci fyzická či právnická osoba, která chce mít úspěch, neobejde,“ doplnil Krompolc.


    [Top]    


Desítce sportovních osobností století byla předána ocenění

K o p ř i v n i c e - Desítka vyvolených sportovců, kteří se v minulém století nesmazatelně zapsali do historie kopřivnického sportu, byla v úterý 6. března představena a oceněna v sále místního kina Puls. Jména Tomasz Mendrek (badminton), Zdenka Veřmiřovská (gymnastika), František Brůna (házená), Radek Bonk, Stanislav Hajdušek (oba lední hokej), Stanislav Modráček (karate), Alois Havel (motorismus), Karel Loprais (motorismus), Květa Hrdličková (tenis) a Dalibor Řehák (vzpírání) zůstanou navždy zapsána do pamětní knihy města. O vyvolených rozhodla svým hlasováním sportovní veřejnost, tedy kopřivnické sportovní kluby. In memoriam bylo ocenění uděleno Zdence Veřmiřovské a chyběl také Radek Bonk, jehož přítomnost se vzhledem k působení v americké NHL nedala předpokládat.

Dana Zátopková byla jedním
z hlavních hostů slavnostního vyhodnocení
kopřivnických sportovců. Za svého manžela
Emila přebrala titul Sportovní legenda století.

Foto: David Macháček

Pro ocenění ’Sportovec století’ si přišel
i hokejista Stanislav Hajdušek.
Na pódiu se mimo jiné blýsknul plynnou
norštinou, ke které přišel
při působení v Trondheimu.
Foto: David Macháček

Technika je ale všemocná, takže alespoň telefonické spojení diváky ujistilo, že se Radkovi daří dobře a ocenění jej těší.

Tento slavnostní blok programu ovšem přišel na řadu až téměř se samotným vyvrcholením akce. Předcházel mu program, jehož součástí bylo vyhodnocení 41 sportovců, trenérů a organizátorů vynikajících ve svých odvětvích v roce 2000, vyhlášení nejpopulárnějšího sportovce století a vylosování deseti respondentů, kteří o něm svými hlasy rozhodli. Vrcholem setkání bylo ocenění sportovní legendy města Kopřivnice. Kdo se jí stane nebylo tajemstvím. Nikdo jiný než čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek si je nemohl zasloužit více. Obrovský aplaus, který se nesl sálem bohužel již nemohl slyšet, naplno si jej však vychutnala jeho žena, rovněž olympijská vítězka, Dana Zátopková. Fenomenální běžec se v úterý stal oficiálně nejen legendou, ale díky hlasům veřejnosti i nejpopulárnějším sportovcem města.

Kromě stále čiperné Dany Zátopkové se zvláštního potlesku dostalo i dalším vzácným hostům - stříbrnému olympionikovi ve veslování Oldřichu Svojanovskému, či dvojnásobnému mistru světa v kulturistice Pavlu Jablonickému.

Vstupní klíč k celému podvečeru dostaly do rukou děti ze Základní školy - náměstí. Gong a hudba je pobídly k nápadité imitaci celé škály sportovních odvětví. Směsice barev a pohybů byla příjemnou, vhodně zvolenou a úměrně dlouhou podívanou. Své Sportu zdar a Ahoj však bylo jen rozloučením s vystoupením. Malí házenkáři či hokejisté byli totiž v průběhu podvečera pravou rukou moderátora Lubomíra Sazovského a podíleli se nejen na předávání odměn oceněným, ale mnohdy se nevědomky stali i strůjci humorných situací.

Teprve potom zazněla úvodní slova, slova adekvátní významu akce. I když již během nich i později, bylo znát, že moderátor si není v oblasti sportu jistý v kramflecích, neznalost oboru i chybičky přece jen dokázal kompenzovat nesporným smyslem pro humor, s jehož pomocí z ’nejistoty’ vybrusloval. Určitě by však pro akce takového významu stálo za úvahu angažování sportu znalého profesionálního speakera.

Z doprovodného programu si určitě zaslouží zmínku poutavé vystoupení gymnastických nadějí ze ZŠ 17. listopadu, které bylo určitě tou správnou volbou. Za méně šťastný výběr lze pokládat vystoupení hudební skupiny ze ZŠ Alšova, a tak trochu minelou pak byly latinsko-americké tance v podání taneční skupiny Rytmus.

Jana Kapounová


    [Top]    


Výtvarný projekt žáků z Alšovky zdobí kulturní dům

Podivuhodná stvoření inspirovaná plátny
Hieronyma Bosche v kulturním domě
jsou součástí výtvarného projektu.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stvoření inspirovaná díly Hieronyma Bosche, kluzák vyrobený podle nákresu Leonarda da Vinciho, nebo v nadživotní velikosti nakresleného Michelangelova Davida a Mojžíše je možné již víc jak týden vidět mezi prvním a druhým patrem kulturního domu.

Svůj výtvarný projekt nazvaný ’Po stopách renesance’ zde veřejnosti představují žáci Základní školy Alšova. Vystavené kresby, malby a modely jsou však jen částí toho, s čím se žáci Alšovky hodlají ucházet o přízeň poroty v celostátní soutěži. Druhá část projektu by měla být k vidění na podzim.

Podzimní část projektu, na jehož tvorbě se budou podílet již další děti, bude rovněž ctít dané renesanční téma. „Na podzim se budeme věnovat dalším významným renesančním umělcům, především bych se chtěl zaměřit na architekturu,“ řekl učitel a výtvarník Zdeněk Babinec, který autory projektu vede.

Šťastnou shodou náhod je možné v kulturním domě ve stejném termínu, jako první část ’Po stopách renesance’, vidět výstavu věnovanou starším výtvarným projektům žáků z Alšovy školy. Těch má škola za sebou již celkem šest, dokumentace k tomu sedmému, aktuálnímu se bude porotě zasílat zhruba až za rok. Vyhodnocení sedmého ročníku je totiž plánováno na duben 2002. „Soutěž se nyní koná pod názvem ’Výstava nejen ve škole’ a je pořádána ministerstvem školství ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Karlovy univerzity. To, že je pořádána jednou za dva roky, je dáno značnými nároky na realizaci projektů, které by často bez příspěvků sponzorů nemohly být realizovány. Nám se však v této soutěži od počátku dařilo i bez sponzorů. V posledním ročníku, v roce 2000, jsme se účastnili hned dvěma projekty. Za větší projekt jsme byli odměněni nejvyšším oceněním, za menší projekt, připravený kolegyní Marií Kociánovou s menším počtem dětí, získala škola Čestné uznání,“ uvedl Babinec.

Přesto, že na ocenění své současné práce si výtvarníci z Alšovky budou muset ještě počkat, vyhlídky mají dobré. Jejich předchůdci se již třikrát stali Laureáty soutěže, což je nejvyšší ocenění, a dvakrát za svou práci získali Čestné uznání. Pouze první ročník soutěže skončil pro Kopřivnické bez ocenění.

„Porotě soutěže se posílá podrobný popis vzniku projektu a především obsáhlá obrazová dokumentace ve formě fotografií a videozáznamu. Ty se po vyhodnocení vracejí zpět a bez užitku leží v našem archivu,“ prozradil Babinec s tím, že právě to bylo impulsem pro uspořádání výstavy instalované na chodbě ke kinu Puls.

Podle Babince, který má s výtvarnými projekty již dlouholeté zkušenosti, je jejich smyslem zpestřit hodiny výtvarné výchovy, v souladu s osnovami vymýšlet kolektivní práce. „Nejde o jednotlivá díla, ale o kolektivní projekt, v němž každý je spoluautorem a zároveň se podílí na realizaci. Jde o zapojení co největšího počtu dětí a cílem pak je představení celého projektu veřejnosti. To znamená uspořádat výstavu či nějaký veřejný happening spojený s předvedením výsledných prací,“ tvrdí kantor s tím, že pro jeho žáky veřejná prezentace jejich snažení je vždy lepší odměna než pouhá známka.


    [Top]    


Místo karafiátu dostaly levicově orientované ženy srdce z perníku

K o p ř i v n i c e - Městská organizace KSČM společně se Sdružením žen samoživitelek uspořádaly společenské odpoledne příznivců politické levice spojené s oslavou Mezinárodního dne žen. Více než stovka zájemců naplnila v pátek Kavárnu do posledního místa.

V devadesátiminutovém programu se vystřídala pěvecká a recitační vystoupení dětí, sólové tance i stepařský klub Step studio. Zasloužený potlesk sklidily dvě dětské manekýnky Terezka i Maruška, stejně jako přehlídka spodního prádla modelek ze štramberské agentury Apoli. Verše, které svátečním odpolednem zazněly, nepatřily do zlatého fondu české poezie, ale vyšly z pera Jeleny Kladivové. „Když jsme zajišťovali kulturní program, nemohly učitelky nic vhodného najít. Tak jsem vypomohla svými básničkami,“ přiznala se autorka, jíž patřil i závěrečná báseň kulturního programu, ve které se vyznala z lásky ke svým třem synům. Místo kytičky každá z návštěvnic dostala osobně podepsané blahopřání předsedou MO KSČM Karlem Kubošem spolu s perníkovým srdcem.

Bombastické oslavy MDŽ tak, jak je mnozí pamatují z doby před jedenácti roky, již zcela vzaly za své. Nejenže se změnila forma oslav, ale i do popředí se dostává spíš svátek zamilovaných nebo Den matek. To ostatně potvrzují i tržby v místních květinářstvích, kterým zdaleka 8. březen netrhá kasovní rekordy. „Ve srovnání s ostatními dny jsem zaznamenala opravdu jen nepatrně zvýšený zájem o květiny,“ svěřila se s minimálním vlivem MDŽ na tržbu v květinářství jedna z prodavaček.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.