Kultura

Silvestrovské oslavy budou letos trvat dva dny

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako jinde i v kopřivnickém kulturním domě chystají pro vstup do blížícího se dalšího tisíciletí něco nového a neotřelého. Oslavy silvestra 2000 a prvních minut i hodin nového roku 2001 se proto uskuteční v hlavním sále, ale i venku před KDK a navíc se jich bude moci bez toho, aby zaplatil jakékoliv vstupné, zúčastnit kdokoliv.

Oslavy konce milénia začnou v kulturním domě dokonce již 30. prosince, kdy je na programu Dětský silvestr. Děti začnou konec roku slavit již kolem třetí hodiny odpolední a je pro ně připraven pestrý program plný soutěží a her. Hlavním hostem dětské silvestrovské show bude představitelka Saxany, herečka a zpěvačka Petra Černocká. Chybět nebude pochopitelně ani diskotéka a program bude zakončen kolem osmnácté hodiny improvizovanou půlnocí a přípitkem dětským šampaňským. Pro poslední den v roce si kulturní dům připravil volnější program. „Chceme, aby letošní silvestr byl hlavně o setkávání lidí a očekávání nového tisíciletí,“ prozradila své představy spoluautorka programu Dagmar Rysová.

Stejně jako dětský silvestr také ’oficiální’ silvestrovské oslavy odstartují již kolem třetí hodiny odpoledne. Pro ty, kdo dorazí ke kulturnímu domu již tak brzy, budou připraveny projížďky na koních a v psích spřeženích, které budou jezdit bez ohledu na to, zda bude, či nebude sníh. Kolem sedmnácté hodiny by pak měly vypuknout Středověké hry, kterých se budou moci aktivně zúčastnit i diváci. Středověké hry jsou prvním ze čtyř vstupů, které bude v průběhu večera mít divadlo Fraternitas z Větrného Jeníkova. Se členy tohoto souboru věnujícího se historickému šermu, pouličnímu divadlu nebo třeba ohňovým show, se účastníci silvestra budou mít možnost setkat celkem třikrát. Mezi dvacátou a třiadvacátou hodinou vystoupí Fraternitas pokaždé s jiným, zhruba třicetiminutovým vystoupením. První je naplánováno asi na půl devátou a další by měla následovat vždy zhruba po hodině.

Velkou část času věnovaného letošním oslavám silvestra bude patřit diskotéce v podání diskžokeje Stoupy. Ten byl měl začít hrát již v odpoledních hodinách a s krátkými přestávkami bavit lidi zhruba až do třetí hodiny ranní.

„Chceme, aby v průběhu oslav zněla hudba, která bude vyhovovat co nejširšímu spektru lidí, takže to nebude úplně klasická diskotéka. Bude se hrát také na přání, a melodie by se tak měly měnit také podle vkusu lidí, kteří se před kulturním domem budou zrovna bavit,“ řekl dramaturg oslav Jiří Cachnín. Ti, kterým bude venku zima, mohou zavítat do vestibulu KDK, kde bude od osmi hodin večer vyhrávat country kapela Opavská IV. Vyvrcholením celého programu bude pochopitelně půlnoční ohňostroj s překvapením.


Výstava v KD může být inspirací

Děti z Mateřské školy na ulici České zahájily
svým zpěvem výstavu, která bude
v kulturním domě k vidění až do 27. prosince.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Již od konce minulého týdne je v bývalém hudebním salonku v kulturním domě instalována výstava výtvarných prací dětí z devíti místních mateřských škol. K vidění jsou především vánoční ozdoby a výtvarná dílka inspirovaná právě Vánocemi.

Výstava, která navazuje na již tradiční velikonoční výstavu prací předškolních dětí, potrvá až do sedmadvacátého prosince, může být i vítanou inspirací pro ty, kdo chtějí svůj byt před Vánoci řádně vyzdobit.
























Brány hukvaldského hradu se letos otevřou i na silvestra

H u k v a l d y (dam) - Se zajímavou nabídkou pro ty, kdo se před bujarými silvestrovskými oslavami rádi projdou, přišel provozovatel nedalekého hradu Hukvaldy Fond Janáčkovy Hukvaldy.

Ti, kdo si chtějí útroby monumentální středověké stavby prohlédnout ještě letos nebo nechtějí čekat s prohlídkou až do jara, mají možnost. Hrad bude totiž jednatřicátého prosince od devíti do šestnácti hodin mimořádně otevřen.


Protagonisté My Fair Lady navázali kontakt s publikem

K o p ř i v n i c e (ili) - Dramaturgii kulturního domu se vyplatilo vsadit v rámci předplatného na osvědčené a známé divadelní kusy, které do hlediště přitáhlo značný počet diváků. Nejinak tomu bylo i při čtvrtečním představení muzikálové hry Alana Jaye Lernera a Fredericka Loewa My Fair Lady.

Potleskem po každém pěveckém partu a smíchem při známých replikách byla četně přerušována hra Slováckého divadla z Uherského Hradiště. Od prvních okamžiků se souboru podařilo navázat bezprostřední kontakt s publikem, a to na kopřivnické poměry reagovalo nezvykle spontánním způsobem.

Strhující výkon hlavní představitelky Terezy Mikšíkové v roli Elizy Doolittlové byl obdivuhodný nejen pro dokonalé zvládnutí nelehkého jazykolamného textu, ale i po herecké stránce. Herečka místy podávala tak náročné pohybové výkony, z kterých se publiku tajil dech. Stejně vyzrálým projevem pak působili v rolích obou lingvistů Martin Vrtáček coby Henri Higgins a Jiří Juřina v roli plukovníka Pickeringa.

Je potěšující, že kopřivnické publikum mohlo zhlédnout hru necelý měsíc po její premiéře na domovské scéně.


Čajovna se stane místem improvizace havířovských herců

K o p ř i v n i c e (dam) - Na své první pokusy s kulturním programem naváže čajovna Kopřivnice. Ještě dnes večer bude o zážitcích ze svých dvou dlouhodobých studijních pobytů v Indii vyprávět hráč na sitar Jiří Dohnal. Jeho povídání o Indii bude navíc zpestřeno promítáním diapozitivů a živě hranými ukázkami indické hudby.

V pátek večer se pak čajovna změní v improvizované jeviště, na kterém si své představení odbydou herci havířovského divadla V Soukolí. Ti odehrají své improvizační představení Jinde jinak, jehož jednu verzi již uvedli i na prknech místního kulturního domu.


Letošní zájezd míří do nedaleké Opavy na Netopýra

K o p ř i v n i c e (dam) - Vítaným zpestřením předplatitelské divadelní sezony v KDK je v posledních letech obnovená tradice zájezdů. Po loňské cestě do Brna za Mozartovou Kouzelnou flétnou se letos dramaturg série rozhodl vyvést předplatitele do Opavy na tamní inscenaci Straussovy operety Netopýr.

Prodej jízdenek na představení, které proběhne až na konci ledna, začíná již zítra a končí 12. ledna.

„Zájem o zájezdy bývá tradičně vysoký a kromě téměř všech předplatitelů s námi jezdí i mnoho lidí bez permanentní vstupenky,“ řekl dramaturg Jiří Cachnín s doporučením zajistit si místo v autobuse co nejdříve.


Přibližně připravili Besídku

K o p ř i v n i c e (dam) - Vítaným zpestřením programu Nory během vánočních svátků bude Besídka, kterou na Štěpána připravili členové místní divadelní skupiny Přibližně. Celý program, který je situovaný do CO krytu pod kulturním domem, začne v jednadvacet hodin a podle jeho protagonistů bude naprosto jedinečný a v této podobě nebude již nikdy reprizován.

Celá Besídka bude rozdělena do tří bloků. V prvním z nich uvede soubor svou zatím poslední inscenaci - hru Kuzmy Prudkova Triumf cnosti. Přesto, že nejde o hru, která by byla na repertoáru místních amatérů nová, diváky prý může překvapit. „Bude to úplně poprvé, co tu hru budeme hrát v uzavřeném prostoru, zatím jsme ji vždy hráli pod širým nebem. Navíc prostor CO krytu je velmi zajímavý a my se jej pokusíme využít způsobem, jaký dosud nikdy nebyl použit,“ tvrdí herec Přibližně Michal Raška. V druhé části besídky vystoupí jako host příborská kapela Hudba hraje a v závěrečném třetím bloku budou divadelníci vystupovat společně s kapelou. „Ta třetí část, to bude taková hudebně dramatická koláž, ale nechtěl bych prozrazovat víc. Mělo by to být překvapení pro diváky,“ dodal Raška.

Překvapení pro účastníky vánoční Besídky Přibližně bude prý ještě víc, ale podrobnosti nehodlají divadelníci dopředu prozrazovat, snad jen s výjimkou toho, že zábava bude pokračovat i po skončení programu. „Svoje dary jste již našli, my vám dáme jenom mašli,“ vzkazují všem potenciálním divákům členové Přibližně.


Nora dokázala na Transglobal přivést víc lidí než kluby v Praze a Brně

Sitaristka Sheena koncertovala v Kopřivnici
s Transglobal Underground prvně, zbytek kapely
v Noře hrál již potřetí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bezesporu největší a navíc jednu z nejzdařilejších akcí letošní sezony má za sebou CO kryt pod kulturním domem.

Minulý pátek se tato druhá scéna klubu Nora Café stala dějištěm již třetího zdejšího vystoupení britské legendy alternativní scény kapely Transglobal Underground. Stejně jako v minulém roce i tentokrát dorazilo pod názvem Transglobal Underground Sound System jádro kapely bez zpěvačky Natashy Atlas. Scházel pouze jeden z nejvýraznějších členů kapely David Hawitt, který musel pro jiné povinnosti zůstat Anglii. Místo něj do Kopřivnice dorazili indická hráčka na sitar Sheena a D. J. Nelson.

Zhruba od jednadvacáté hodiny, kdy do CO krytu začali přicházet první hosté, začali publikum pro Transglobal připravovat kmenoví D. J.’s Nory. Před jedenáctou od nich štafetu přebral D. J. Nelson, hrající s Transglobalem.

O pár minut později již dorazila kapela. Ta svůj pozdní příchod na pódium odčinila nejen strhujícím výkonem a vynikající atmosférou, kterou se jí spolu se šesti stovkami lidí v publiku podařilo vytvořit, ale hlavně svou vytrvalostí, neboť její členové dokázali bavit své příznivce bezmála do tři čtvrtě na čtyři.

Přesto, že kapela koncertovala ve stejném městě již třetí rok za sebou, opět přivezla jinou hudbu. Tentokrát byl větší prostor dán D. J.-i a kapela jako by jen dotvářela výsledný efekt a přilepovala na podklad daný Nelsonem své vlastní hudební myšlenky.

Stejně jako byla se svým účinkováním spokojena kapela, mohli se po zádech plácat také organizátoři koncertu. Nejenže se jim na koncert podařilo přilákat více lidí než v Praze (300 diváků) a Brně (250 diváků), ale všechno klapalo na výbornou. „Měl jsem z toho trošku strach. Byli tady už třikrát za sebou a nevydali ani novou desku. Nakonec to ale vyšlo a spokojeni jsme byli nejen my, ale myslím, že i diváci,“ řekl šéf klubu Nory Víťa Váňa.


Tanečními letos prošlo sto dvacet mladých lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Sobotní kolonou v kulturním domě absolvovalo kurzy tance a společenské výchovy dalších sto dvacet mladých lidí z Kopřivnice a blízkého okolí. Kolona završila dvanáct lekcí, ve kterých se učitelé manželé Syrkovi snažili vštěpit svým svěřencům základy většiny společenských, ale také diskotékových a country tanců. „Tance, které vyučujeme, se téměř nemění, módním vlivům a momentální náladě podléhají jen diskotance, které jsou jen zpestřením kurzu,“ prozradil učitel tance Zdeněk Syrek.

Své nově nabyté dovednosti mohou kurzisté poprvé vyzkoušet začátkem ledna na plese Absolventů tanečních.


Program jubilejního Obecního plesu bude pestřejší, než býval

K o p ř i v n i c e (dam) - Jubilejní desátý Obecní ples plánovaný na sobotu 20. ledna nabídne svým účastníkům asi nejpestřejší program ve své krátké historii. Lidé se mohou těšit nejen na tři různé kapely, slavnostní předtančení, ale i řadu dalších atrakcí.

Role průvodce večerem se ujme mim Václav Upír Krejčí, který má připraveno také několik krátkých scének. Dalším lákadlem bude ’Bubbleclownery’- fascinující bublinová show Václava Strassera, který dokázal dětskou zábavu povýšit na umění. Vrcholem programu by měl být půlnoční blok několika písní stálice české pop-music Petry Janů.

Kolem sedmé hodiny, kdy ples začne, budou hosty ve vestibulu KDK vítat členové táborské kapely ’Pouličňáci’. Ti se posléze přesunou do baru Ludvík u kina, kde budou svými ’odrhovačkami’ staropražského typu bavit společnost po zbytek večera.

V hlavním sále bude k tanci a poslechu hrát A. Band ze Studénky a bar Pomněnka bude tradičně patřit jazzovým melodiím v podání místního Swing Bandu Františka Mixy. Tradiční součástí plesu je také tombola, která pochopitelně nebude chybět ani na onom jubilejním s pořadovým číslem deset. Předprodej vstupenek bude zahájen pátého ledna.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:43