Zprávy z města a okolí

Přání k vánočním svátkům

Opět se blíží Vánoce - svátky klidu, míru a radosti. Svátky, které jsou každému z nás symbolem tepla rodinného krbu, pohody a štěstí. Již po dva tisíce let jsou Vánoce svátkem všeho křesťanského světa. Jsou chvílí, kdy se oživují staré tradice, lidové zvyky a obyčeje. Nechť všem ukáže ono rozkrojené jablíčko, ořechová skořápka či obraz odlitý z olova jen to hezké, to, co se skrývá v podobě naděje hluboko v srdci každého z nás.

K nadcházejícím vánočním svátkům přeji všem spoluobčanům jejich příjemné a spokojené prožití, plné radosti a rodinné pohody v kruhu svých nejbližších. Přeji všem, aby poetické kouzlo Vánoc vstoupilo do všech domů, ke všem štědrovečerním stolům. Teplo domova ať je všem našim spoluobčanům tou nejhezčí odměnou za jejich celoroční práci. Nechť právě vánoční čas usmíří drobné půtky, nechť člověk člověku je a zůstane člověkem.

Jiří Tichánek, starosta města


Mateřská škola Česká sebrala nejvíc PET láhví

K o p ř i v n i c e (ili) - Osmým prosincem byla ukončena první část soutěže ve sběru PET láhví. Největší množství umělohmotných láhví nasbírala MŠ Česká - celkem 476 kilogramů, ale v přepočtu na dítě skončila až na druhém místě. Prvenství v soutěži tak musela přenechat MŠ Mniší, kde děti nasbíraly 14,76 kg na osobu. Třetí skončila MŠ I. Šustaly. Mniší vybojovalo prvenství i v soutěži základních škol. Vítězům budou předány dětská kola, společenské hry, knihy, míče a sladkosti. „Jsme rádi, že se soutěž setkala s příznivým ohlasem. Nejdůležitější je však výchovný efekt, kdy děti učí rodiče odpady třídit,“ uvedl jeden z organizátorů soutěže Jiří Sopuch.


První tatrováci dostanou výpovědi již v lednu 2001

K o p ř i v n i c e (dam) - První vlna plánovaného propouštění v Tatře je již téměř za dveřmi. Zhruba stovka ze dvou set šedesáti propouštěných lidí dostane své výpovědi již v prvním měsíci roku 2001.

Od ledna poběží tříměsíční výpovědní lhůta, a propouštění by tak měli svá místa opustit v průběhu března. Tisková mluvčí automobilky Eva Breiová však nevyloučila ani možnost, že někteří tatrováci opustí firmu ještě dříve. „Je možné, že si někdo v době, kdy mu poběží výpovědní lhůta, najde jiné místo a pak by nebyl žádný problém, aby z Tatry odešel na dohodu,“ tvrdí Breiová.

Propouštění, od kterého si management firmy slibuje především úspory a zvýšení efektivity práce, by mělo probíhat průběžně v celém roce a podle sdělení mluvčí Tatrovky se budou týkat především režijních dělníků a lidí pracujících v administrativě. „Podle informací, které mám k dispozici, by neměl být propuštěn ani jeden výrobní dělník. Je však možné, že o místo přijdou lidé, kteří spadají pod výrobní úsek, ale sami přímo ve výrobě nepracují,“ připustila Breiová. Podle jejích slov však není vyloučena ani fluktuace zaměstnanců pracujících přímo ve výrobě. „Sezonně zvýšená potřeba nebo naopak přebytek pracovních sil se řeší uzavíráním smluv na dobu určitou. Její vypršení však nelze považovat za propouštění,“ vysvětlila mluvčí Tatry.


Stíny

13. prosince ve večerních hodinách oznámil technik výtahů, že v jednom z panelových domů na ulici Francouzské došlo k neoprávněnému otevření šachetních dveří. Na místě bylo zjištěno, že šachetní dveře od výtahu již několikrát otevřeli dva mladíci, kteří chodí do domu na návštěvu. Protože hrozí nebezpečí spadnutí do výtahové šachty, vzniklo podezření ze spáchání trestného činu. Celá věc byla předána Polici ČR k dalšímu šetření.

14. prosince bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že na ulici Zd. Buriana upadl nějaký muž a leží ve vozovce. Hlídka městské policie na daném místě nalezla muže s otevřenou ránou na hlavě. Neprodleně byla přivolána sanitka, která jej následně odvezla do nemocnice v Novém Jičíně.

15. prosince využil neznámý pachatel v prodejně Adelard Market nepozornosti prodavačky a ze stojanu odcizil zboží v hodnotě 6 547 korun.

16. prosince poškodil neznámý pachatel čtyři pneumatiky zn. Dunlop, které byly namontovány na zaparkovaném vozidle zn. Škoda Felicia na ulici Pod Morávií, škoda činí 6 000 korun.

Z trestného činu zpronevěry je podezřelý 42letý R. H., který uzavřel leasingovou smlouvu o pronájmu barevného televizoru v hodnotě 8 990 korun. Muž zaplatil pouze zálohu, televizor prodal a peníze použil pro vlastní potřebu.


Známky chránící ’Štramberské uši’ jsou možná jen bezcenným cárem papíru

Š t r a m b e r k , K o p ř i v n i c e (dam) - Ochranné známky na ’Štramberské uši’, o které tamní radnice tak dlouho usilovala a od jejichž získání si slibovala nejen profit pro městskou kasu, ale i exkluzivitu pro své výrobce, jsou možná zcela bezcenné. Podle expertizy odborníků na oblast patentového práva totiž nemohou zabránit mimoštramberským producentům oblíbenou cukrovinku vyrábět a prodávat.

Podle patentových a známkových zástupců Marie a Vítězslava Žákových z brněnské firmy Moravia Patent je majitel ochranné známky podle příslušného zákona povinen strpět užívání shodného názvu, jestliže toto označení získalo v České republice v uplynulých dvou letech před podáním přihlášky rozlišovací způsobilost pro stejné nebo podobné výrobky. To zjednodušeně znamená, že každý, kdo může prokázat, že minimálně dva roky před získáním známky uši pekl a prodával, může svou živnost provozovat dál bez ohledu na známky, které Štramberk a tamní producenti vlastní. I když starosta Štramberka Jan Socha upozorňuje na to, že město má první známku již od roku 1991, tradiční mimoštramberští pekaři jsou jim dosud neznámou skutečností potěšeni. „Jsem schopen doložit, že ’Štramberské uši’ vyrábím a prodávám už jedenáct let,“ tvrdí pravděpodobně největší kopřivnický výrobce cukrovinky Jan Golík. Ten již před časem změnil název svého produktu a prodával jej pod názvem perníkové pečivo. „Díky tomu, co jsem se nyní dozvěděl, se hned vrátím k původnímu názvu,“ prozradil Golík. Socha však před přehnaným optimismem varuje. „Nejsem odborník na patentové právo, ale domnívám se, že lidé, které jsme pro vyřízení známek najali, vědí, co dělají, a naše známky jsou platné. Pokud by to nemělo smysl, úřad by nám známku nevydal a město společně s dalšími spoluvlastníky tedy bude svá práva uplatňovat,“ řekl Jan Socha.

Odborníci také upozorňují na fakt, že ten, kdo je držitelem ochranné známky, musí být oprávněn podnikat v oboru, pro nějž požaduje ochranu. Tuto podmínku však podle Sochy Štramberk splňuje beze zbytku. „Nejen, že máme příslušný živnostenský list, ale svého času město uši také velmi intenzivně peklo,“ uzavřel starosta sousedního města s tím, že výhod, plynoucích z ochranných známek, se město ani tamní podnikatelé nevzdají.


Městský úřad mezi svátky uzavřen

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení kopřivnické radnice oznamuje občanům, že ve dnech 27. až 29. prosince bude městský úřad z provozních důvodů uzavřen. Prvním úředním dnem v novém roce bude středa 3. ledna.


Není vhodné polevit ve snahách o integraci do EU

Evropská komise opět vydala pravidelnou hodnotící zprávu o pokroku, který učinily kandidátské země v přípravě na vstup do Evropské unie.

Pro Českou republiku to bylo trochu trpké sousto a vyvolalo nesouhlasnou reakci politiků, včetně poukazování na vnitřní problémy Unie, které mohou integraci zpomalit. Přesto není vhodné polevit v našem úsilí stát se členem první skupiny států, které EU přijme.

Ocitujme článek z Průvodce listu The Times po jednotném evropském trhu z roku 1995, kterým osvětloval britské veřejnosti změny, ke kterým spojená Evropa směřuje:

„Představte si, že jste marketingový ředitel firmy z britského Manchesteru, která vyrábí kancelářské vybavení. Po vytvoření jednotného evropského trhu se přihlásíte do veřejné soutěže vypsané městskou radou na dodávku moderní kancelářské techniky. Ovšem německé, italské a francouzské firmy přihlásí bez nejmenší diskriminace své konkurenční nabídky. Německá firma vyhraje.

Na druhé straně jste se právě vrátil z belgického Gentu, kde jste k velké lítosti místních dodavatelů vyhrál velkou veřejnou zakázku. Máte navíc dobrou naději uspět se svým zbožím i v dalším výběrovém řízení, které právě začíná ve francouzském Lyonu. Postupně se učíte operovat na novém domácím trhu, který tvoří všechny členské státy Evropské unie.

Potřebujete si odpočinout od nároků podnikatelského života a vyjedete s rodinou na dovolenou přes Francii do Španělska. Používáte svůj nový evropský pas v barvě červeného burgundského vína a na kontinent se svým autem - jehož výfukové emise podléhají jednotné evropské normě - dostanete samozřejmě eurotunelem pod kanálem La Manche.

Ve Španělsku zkusíte z pláže - jejíž čistota odpovídá sjednocené evropské normě - zavolat svého bratra, který má v Madridu dům a pracuje v tamní centrále nové telekomunikační společnosti operující volně na několika evropských trzích.

Na cestě zpátky si během zastávky ve francouzském přístavu Calais vyberete v pobočce jedné z velkých evropských bank vzniklých nadnárodní fúzí na svou kreditní eurokartu pár dánských korun na cestu do Kodaně, která vás čeká hned po návratu z dovolené.

Pomyslíte si, oč to bude snazší, až začne všude obíhat jednotná měna euro, kontrolovaná z Evropské centrální banky v německém Frankfurtu. Zpátky doma ve Velké Británii se ani nestačíte dodívat na celoevropskou předpověď počasí a firemní zpravodajství přenášené televizním eurokanálem z různých evropských trhů, když vám zavolá z druhého konce Evropské unie váš ředitel, aby vaši cestu do Kodaně prodloužil o zastávku v Bruselu. U Evropské komise bude třeba vyjednat povolení fúzovat s partnerskou firmou v Nizozemsku dříve, než se stane obětí nepřátelského převzetí ze strany holandského konkurenta....“

Po pěti letech, které od vydání Průvodce uběhly, můžeme konstatovat, že ne ve všech oblastech šel vývoj v EU tak rychle dopředu, že ne všechny představy, které se v článku objevují, jsou již dnes realitou.

Přesto je to vývoj, o kterém Lester Thurow v knize Nový obraz budoucnosti (Praha, 1998) říká: „Dokáže-li Evropa udělat správné tahy, pak se domnívám, že z ekonomického hlediska disponuje skutečným potenciálem na ovládnutí jedenadvacátého století... Nejdříve však Evropa na tyto tahy musí přijít. A pak je musí udělat. Což nebude snadné.“ Chceme stát stranou?

Josef Jalůvka, poslanec PS PČR


Stavební úřad letos vydal 250 povolení

K o p ř i v n i c e (ili) - „Celkem bylo stavebním úřadem v Kopřivnici v letošním roce vydáno asi 250 stavebních povolení, což je oproti předešlým létům takřka o pětinu více. V tomto počtu již nejsou zahrnuta rozhodnutí na plošnou plynofikaci, která probíhala v minulých letech,“ uvedla vedoucí stavebního úřadu, dopravy a silničního hospodářství Šárka Fabiánová. V tomto poměrně vysokém čísle jsou však zahrnuty stavební úpravy bytových jader, plynoinstalace starších bytů na Koreji a další, z pohledu stavebního úřadu drobné přestavby a úpravy v bytových domech, které tvoří přibližně čtvrtinu vydaných stavebních povolení.

Letos bylo vydáno i osmadvacet stavebních povolení na výstavbu rodinných domků. „Nárůst jsme zaznamenali poté, co došlo k vytipování vhodné lokality pro zástavbu a k nabídnutí pozemků k prodeji,“ zdůvodnila větší zájem o výstavbu Šárka Fabiánová. Jednalo se zejména o pozemky pod Bílou horou, kde byly před prodejem provedeny veškeré inženýrské sítě, což společně s prostředím zvýšilo atraktivitu pozemků.

Na stavebním odboru dochází poměrně často k udělování pokut zejména v oblasti dopravy a silničního hospodářství. V souvislosti se zahájením stavby bez stavebního povolení byla v letošním roce udělena pokuta právnickému subjektu ve výši dvě stě tisíc korun. „Všeobecně platí, že pokud se zájemce o stavbu domu či menší stavební úpravu přijde včas informovat, ušetří si tím nejen spoustu času, ale i starostí,“ ukončila rozhovor Šárka Fabiánová.

Rodinné domky 

rok 2000

celkem

Kopřivnice

Lubina

Vlčovice

Mniší

Závišice

povolené

28

11

10

4

1

2

kolaudované

7

2

4

0

1

0


Příspěvky zastupitelů města

Poločas volebního období na radnici

Změna století, nyní dokonce i tisíciletí je příležitostí k různým formám bilancování. Skromnější cíle si klade vedení radnice, které bylo zvoleno právě před dvěma lety, a to znamená, že její mandát právě překračuje poločas své působnosti. Je to ohlédnutí docela příjemné, protože si vede dobře i přes počáteční projevy nezkušenosti a nedůvěry části zastupitelstva. Po počátečních problémech se sestavováním rady se daří řešit problémy spoluprací zastupitelů všech politických stran a s profesionály městského úřadu. Kromě oprav, rekonstrukcí a nových úprav na objektech ve městě i místních částech, jejichž pouhý seznam by byl samostatným článkem, bylo úsilí zaměřeno na budování Průmyslové zóny ve Vlčovicích, které pokračuje i přes nezdařené finále s Hranicemi. Důležité je, že se město dále nezadlužuje, naopak dluh pravidelně splácí a získává také další finanční prostředky od státu prostřednictvím dotací z ministerstev. Tímto způsobem bylo v roce 1999 získáno celkem 3,274 milionu Kč převážně na revitalizaci Kopřivničky a v tomto roce 56 milionů Kč s tím, že na výkopy pozemků je určeno 26 milionů a na vybudování infrastruktury 40 milionů Kč. Všechny komise, zřízené městskou radou, pracují ku prospěchu obyvatel včetně těch v místních částech, a samy tak dokazují oprávněnost své existence. Stále je ovšem co zlepšovat, kritické připomínky jsou průběžně vyhodnocovány a podle možností realizovány, a tvoří tak součást předpokladů, že i další polovina volebního období bude pro rozvoj města i pro spokojenost občanů úspěšná.

Jan Navrátil, člen ZM za ČSSD


Služby lékařů budou o svátcích omezeny, pohotovost je zajištěna

K o p ř i v n i c e (ili) - Zatímco se obchody snaží prodloužit před koncem roku prodejní dobu na maximum, u většiny neobchodních institucí je situace opačná. „Co se týká praktických lékařů, bude provoz na poliklinice zajištěn tak, že i mezi vánočními svátky a silvestrem tady některý z lékařů bude každý den zajišťovat ošetření. Na to bude samozřejmě navazovat pohotovostní služba, která funguje od 17 hodin,“ informoval o provozu polikliniky její ředitel Rudolf Babinec.

Obdobným způsobem je zajištěno stomatologické ošetření. V běžný pracovní den do 17 hodin, pohotovost je zajištěna v Novém Jičíně. Jiná situace je u odborných lékařů, z nichž někteří čerpají řádnou dovolenou.

Všechny tři lékárny v Kopřivnici budou mít od 27. do 29. prosince nezkrácený provoz. V sobotu 30. prosince pak bude v provozu od 8 do 11 hodin pouze lékárna U Severky Marie Pešlové.

Dětské lékařky drží služby tak, aby jedna z nich měla službu do 17 hodin. Protože po této době není dětská pohotovost v Kopřivnici zajištěna, musí rodiče s nemocným dítětem vyhledat pomoc na dětském oddělení v novojičínské nemocnici.

Problematičtější je situace u stomatologické pohotovosti. Ta funguje v Novém Jičíně tak, že odborné ošetření poskytuje daný zubař ve své ordinaci. Rozpis služeb a adresy ošetřujících zubařů jsou uvedeny na stomatologické poliklinice naproti autobusovému nádraží.


Vánoční svátky značí také omezení veřejné dopravy

K o p ř i v n i c e (ili) - Vánoční svátky a konec roku za-znamenávají omezení i ve veřejné dopravě. ČSAD v letošním roce nepřikročilo stejně jako v minulých letech k žádným zvláštním změnám. Autobusy budou jezdit podle platného jízdního řádu, platí pouze omezení vyznačené značkami. Omezení se tak týká spojů, které jinak převážejí školní mládež, a k určitým omezením dochází v době svátků zejména v nočních hodinách.

Provoz České spořitelny a České pošty zůstává v pracovním týdnu mimo svátečních dnů nezměněn, pošta bude otevřena i v sobotu 30. prosince.


Cena tepla se od ledna zvýší minimálně

K o p ř i v n i c e (red) - Oproti ceně zemního plynu, která se od 1. ledna 2001 zvýší pro domácnosti o 24 procent, teplo z centrálního zdroje se zvýší jen minimálně. Současná cena pro topení činí 315,6 Kč/GJ a pro ohřev teplé užitkové vody 294,2 Kč/GJ. Od 1. ledna 2001 bude v platnosti nová cena pro topení a pro ohřev teplé užitkové vody. Ve svém důsledku bude zvýšena cena pro topení a pro ohřev teplé užitkové vody maximálně o 3,9 procenta.

Mírné zvýšení je způsobeno tím, že pro velkoodběratele zemního plynu se cena nezvýšila tak razantně a náklady na palivo představují pouze část nákladových položek kalkulované ceny. K minimálnímu zvýšení cen, které představují pouze zvýšené náklady na palivo, vedla město snaha o udržení konkurenceschopnosti ceny z centrálního zásobování s ostatními způsoby vytápění a společně s Energetikou, a. s., nevyužilo ani zvýšení ceny o prokazatelnou míru inflace v letošním roce.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:43