Titulní strana

Více než hodinu si vyžádalo schválení jednacího řádu

Marie Pešlová rozdává před začátkem zasedání
zastupitelstva jeho členům písemné znění
své připomínky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelstvo města se sešlo minulý týden ve čtvrtek ke svému jedenáctému a v letošním roce již poslednímu zasedání. Prvním bodem, který si vyžádal přes hodinu trvající jednání, bylo schválení jednacího řádu zastupitelstva města. Ten nyní umožňuje občanům vystoupit při rozpravě k danému návrhu, a mohou tak vyjádřit své stanovisko přímo k projednávanému návrhu.

Zastupitelé neschválili prodej bytového domu na ulici Karla Čapka č. p. 777 - 780 firmě Financial Invest Capital, s. r. o., Kopřivnice. Jednatel zmíněné firmy Mituchovič svým vystoupením nepřesvědčil zastupitele, z jakých zdrojů chce firma vzít finanční prostředky na opravu domu. Z důvodu neuskutečněného prodeje byl tento dům opětovně začleněn do projektu prodeje bytových domů.

Zastupitelé schválili záměr města prodat tyto domy podle již dříve odsouhlasených pravidel prodeje. Lidem, kteří v nich bydlí, nyní běží půlroční doba, po kterou si mohou přednostně byt koupit, poté může město prodat tyto domy komukoliv.

Na jednání zastupitelé schválili přípustné podmínky pro podnikání v Podnikatelském areálu Vlčovice. „Konkrétní podmínky převodu pozemku jednotlivým investorům bude schvalovat zastupitelstvo města,“ ukončil své vystoupení k danému bodu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dalším bodem, který byl projednáván po částech, byly změny územního plánu. Zastupitelé projednávali celkem osm změn, z nichž šest odsouhlasili, jednu nedoporučili zpracovat a jednu zamítli. Radní a posléze i zastupitelé nesouhlasili s oplocením svahu na Bílé hoře. Po dalším zpracování a dořešení se občané mohou dočkat vybudování kiosku, restaurace, parkoviště a kempu na přehradě ve Větřkovicích.

Podle nového platného zákona o obcích určilo zastupitelstvo zastupováním starosty v době jeho nepřítomnosti místostarostu Aloise Janka, a pokud by nebyl ani on, je dále zmocněn místostarosta Zdeněk Krajčír.

Zastupitelé schválili zřízení finančního a kontrolního výboru a pověřili radu města, aby na základě návrhů na členství připravili na další zasedání volbu jejich předsedů a dalších členů.

Zastupitelé schválili zvýšení finančního příspěvku klubu vodních sportů Skokan na zajištění povinné plavecké výuky základních škol zřízených městem Kopřivnice o 67 515 korun.


Antimonopolní úřad potvrdil oddlužení

K o p ř i v n i c e (dam) - Brněnský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl v závěru minulého týdne udělit zpětně výjimku ze zákazu veřejné podpory, a definitivně tak rozptýlil spekulace o tom, zda od-dlužení kopřivnické Tatry proběhlo v souladu se zákonem.

Antimonopolní úřad své rozhodnutí podmínil například ukončením procesu prodeje automobilky strategickému partnerovi nejpozději do 1. ledna 2002 a důslednou kontrolou restrukturalizace společnosti.

„Tatra pochopitelně toto rozhodnutí antimonopolního úřadu vítá. Jsme rádi, že je tato kauza uzavřena,“ řekla tisková mluvčí Tatrovky Eva Breiová s tím, že toto rozhodnutí automobilka očekávala. „Na západě je kapitalizace pohledávek běžnou operací,“ tvrdí Breiová. Ministerstvo financí, které je původcem veřejné podpory Tatře, bude muset nejen zajistit prodej Tatry nejpozději do stanoveného data, ale každých šest měsíců podávat antimonopolnímu úřadu podrobnou zprávu o průběhu restrukturalizace společnosti.


Investice do Obránců míru budou pokračovat

Zrekonstruované domy u vjezdu do města.
Ve zvelebování ulice Obránců míru hodlá
radnice pokračovat i v roce 2001.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik dalších domů na ulici Obránců míru získalo ve zvolna končícím roce 2000 novou tvář. Projekt, jehož cílem je udělat ze zmíněné ulice vizitku města, bude však dále pokračovat. V příštím roce by novou fasádu a zateplení zhruba v hodnotě 2,5 milionu korun měl dostat například dům číslo 874 - 876.

Proč město investuje největší sumy právě do ulice Obránců míru, vysvětlil místostarosta zodpovědný za bytovou politiku Alois Janek. „V prvé řadě chceme, aby ulice, která je jednou ze dvou nejdůležitějších dopravních tepen města a navíc přístupovou cestou od Nového Jičína, vypadala dobře. Navíc domy, které na ní stojí, patří k nejstarším ve městě a jejich stav byl opravdu neutěšený. V neposlední řadě je projekt motivován také tím, že město se rozhodlo ponechat si domy stojící na této ulici ve svém majetku,“ řekl Janek s tím, že v příštím roce se nebudou provádět velké investice jen na Obránců míru.

„V příštím roce se chceme soustředit na generální opravy dvou výtahů a na některé rovné střechy,“ tvrdí místostarosta. Generální opravy střech by se měly dočkat například domy 1143 - 44 a 1145 - 46 na ulici Alšově, které dlouhodobě vykazují velmi špatný stav. Celkovou rekonstrukcí projdou také dva výtahy v domech na téže ulici.

Největší bolestí ulice Obránců míru je chodník na její levé straně. Ten se měl původně dočkat oprav již letos, ale nakonec k tomu nedošlo.

„V tomto případě nejde jen o rekonstrukci samotného chodníku, ale i o rekonstrukci všech inženýrských sítí vedoucích k sousedním domům a tato akce bude velmi finančně i technicky náročná,“ vysvětlil odložení opravy chodníku Janek. Navíc v příštím roce plánují plynárny rekonstrukci plynového rozvodu podél celé ulice, a tak by se již opravený chodník znehodnotil.

Celá ulice Obránců míru by novou tvář měla podle odhadů radnice získat zhruba v horizontu pěti let, již teď se však vstup do města vizuálně velmi zkvalitnil a podle Jankových slov jsou na něj velmi pozitivní ohlasy.


Provizorní rozpočet na rok 2001 zastupitelé schválili

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozpočtová opatření k rozpočtu města, která nastala během roku 2000, byla schválena na jednání. Rovněž rozpočtové provizorium města od 1. ledna 2001 do dne schválení rozpočtu zastupitelé odsouhlasili. Podle něj budou běžné výdaje financovány maximálně do výše jedné dvanáctiny návrhu rozpočtu na rok 2001 za každý měsíc trvání rozpočtového provizoria. Zastupitel Kuboš vystoupil s připomínkou, aby v konečném rozpočtu byly dávány stejné peníze na sport jako na kulturu. Veřmiřovský vystoupil s dotazem, jak bude řešena dopravní obslužnost. Místostarosta Alois Janek mu odpověděl, že „bude řešena ve spolupráci s dalšími městy. Další podrobnosti k ní budou projednány na poradě starostů a následně bude dořešena v únoru.“


Nový zákon přinese změny i autoškolám

Nejen řidiče, ale i uchazeče o řidičský průkaz
čeká v příštím roce řada změn.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen řidičů, ale i těch, co se teprve chystají usednout za volant a získat řidičský průkaz, se dotkne nový zákon o provozu na pozemních komunikacích, který začne platit od prvního ledna 2001.

V samotném procesu výuky jsou změny jen drobné. Mírně se snížil minimální počet hodin teorie, a to hlavně proto, že bude omezena nauka o konstrukci vozidel. K nelibosti instruktorů autoškoly zůstal ale stejný i počet hodin jízd.

„Myslím, že tady to zákonodárci podcenili, 28 hodin jízd pro osobní auto už dávno neodpovídá mnohonásobně silnějšímu provozu na silnicích,“ domnívá se šéf jedné z kopřivnických autoškol Jiří Ohnůtek.

Výrazných změn ale dozná závěrečná zkouška, kterou musí úspěšně složit každý, kdo chce řídit. „Především budou uchazeče čekat obsáhlejší testy, přibudou například otázky týkající se první pomoci. Také systém bodování bude jiný,“ prozradil Ohnůtek.

Zkoušku z jízdy bude moci skládat jen ten, kdo dříve uspěl v testech. Ty bude moci žák opakovat vždy nejdříve po pěti dnech v průběhu půl roku, což několikrát znásobí jeho šance, doposud bylo možné texty opakovat maximálně třikrát.

Od nového roku budou zkoušky sledovat místo policistů civilní zkušební komisaři. Bude také existovat seznam několika úkonů, které bude muset každý potenciální řidič zvládnout a zkoušky z jízdy by tak měly být objektivnější než doposud. Je však pravděpodobné, že praktická zkouška z jízdy bude delší než stávajících patnáct minut.

Nepříjemné překvapení čeká každého, kdo si hodlá rozšířit svůj řidičský průkaz o skupinu C. Počet hodin praktické jízdy, které musel uchazeč o řidičák na nákladní vozidlo absolvovat, se zdvojnásobil, což s sebou ponese pochopitelně také zhruba stoprocentní nárůst ceny. Stejně jako čerství řidiči, i ti, kdo mají za volantem dlouholetou praxi, budou muset v nejbližší době sáhnout po příručce obsahující změny zákona. V celkovém měřítku je sice počet nových nařízení a změn zanedbatelný, ale některé nové ustanovení se výrazně liší.


Pokémoni zaplavili trh a jsou vánočním snem většiny dětí

K o p ř i v n i c e - Wigglytuff, Electabuzz, Lickitung, Pikachu. Zatímco pro většinu dospělých jsou tato slova jen nesrozumitelnými shluky písmen, snad úplně každé dítě ví velmi dobře nejen to, že jsou to jména pokémonů, ale jsou schopny ze sebe vychrlit také vlastnosti a vývojová stádia jednotlivých smyšlených bytostí.

I když kusé zprávy o celosvětovém fenoménu, kterým pokémon bezesporu je, k nám prosakovaly již dříve, opravdový boom nastal až před několika málo měsíci, kdy stejnojmenný seriál japonské provenience začala uvádět televize Nova. Současně se seriálem vtrhli pokémoni také na český trh a během poměrně krátké doby jej zaplavili.

Zvlášť nyní těsně před Vánoci, kdy je již naprosto zřejmé, že pokémon bude absolutním komerčním hitem, to vypadá, jako by ten, kdo neprodává pokémony, ani neexistoval.

Na pestrobarevné ’potvůrky’ narazíte všude - od trafik přes potraviny, obchody s textilem, hračkářství, papírnictví až po velké supermarkety a internetové obchody. Stejně jako prodejní síť i nabídka zboží je neuvěřitelně široká. Pokémony lze nalézt na drobných cukrovinkách za pár korun, na dětském oblečení, školních potřebách, a hlavně jako nepřeberné množství hraček.

Na pokémonovou mánii zareagovaly jak velké a renomované firmy, které nabízejí produkty, za které inkasují mnohdy až několikatisícové sumy, tak například také trhovci, kteří nabízejí různě zdařilé napodobeniny značkových hraček, zato o poznání levněji.

Ať už se to rodičům, učitelům a psychologům líbí nebo ne, najít pod stromečkem svého pokémona touží drtivá většina školou povinných dětí.

A přesto, že nedávno proletěla světem zpráva o tragédii v Turecku, kdy dvě malé děti přišly o život v domnění, že mají stejné schopnosti jako jejich oblíbené postavičky pokémoni, se podle obchodníků velmi dobře prodávají dál. Každý z rodičů chce totiž na Štědrý večer vidět rozzářený obličej své ratolesti.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:43