Kultura

Benefiční koncert studentů se možná stane pěknou tradicí

K o p ř i v n i c e (dam) - Příjemný kulturní zážitek navíc spojený s dobročinností čekal na všechny účastníky pátečního Benefičního koncertu v kině kopřivnického kulturního domu. Výtěžek koncertu, na kterém své umění předvedli studenti kroměřížské Církevní konzervatoře a který poputuje na konto kopřivnického Dětského centra, dosáhl výše 4 212 korun. Přesto, že v prostorách kulturního domu se podobná akce konala vůbec poprvé, benefiční vystoupení umělců ve prospěch Dětského centra mají již svou tradici. „Koncerty jsou vlastně každoročně, i když zdaleka ne všechny se odehrály v Kopřivnici,“ prozradila ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. O koncerty s charitativním podtextem se navíc Dětské centrum nijak zvlášť nezasazuje. „Umělci nás oslovují sami s tím, že by rádi uspořádali benefiční koncert nebo věnovali výtěžek ze svého vystoupení. Žádný koncert jsme ještě neiniciovali my,“ tvrdí ředitelka speciálního vzdělávacího zařízení. Také páteční koncert byl čistě iniciativou kroměřížských konzervatoristů. Všechno bylo v jejich režii a v režii firmy Ludvík Moravia. „Jsem ráda, že i tak mladí lidé cítí potřebu nám pomoci a že to dělají tak přitažlivou formou,“ netají své uspokojení z vydařené akce Jančálková s tím, že započatá spolupráce se navíc možná stane tradicí.


Novojičínský klub chystá koncert kapely Hypnotix

N o v ý J i č í n (dam) - Lákavou nabídku pro mladé tancechtivé lidi, kterým nebude stačit ani zítřejší vstoupení Transglobal Underground v Kopřivnici, má novojičínský klub Happy end... Pod jeho střechou se v sobotu v osm hodin večer uskuteční vystoupení pražské kapely Hypnotix.

Projev skupiny, kterou vede rodák ze Senegalu, zpěvák a textař Bourama Badji, je odvozen od afrických hudebních tradic a reggae, které kombinuje s nejnovějšími trendy taneční hudby.


Transglobal znovu roztančí CO kryt

K o p ř i v n i c e (dam) - V organizačním týmu Nora Café vrcholí přípravy na pravděpodobně největší akci probíhající klubové sezony. Na den přesně po třinácti měsících budou zítra v CO krytu pod kulturním domem koncertovat britští Transglobal Underground. Dynamickou taneční hudbu s četnými ethnickými prvky po dodání Transglobal Underground si mohli vyznavači tohoto žánru v Kopřivnici vychutnat již dvakrát.

Poprvé se kapela místnímu publiku představila v květnu ’98 na zimním stadionu, tehdy společně se zpěvačkou Natashou Atlas. Podruhé, na podzim loňského roku, dorazil do Kopřivnice již pouze Sound System kapely, ale taneční šílenství, které v přeplněném CO krytu rozpoutal, svou atmosférou výrazně předčilo první koncert.

Také v letošním roce čeká šéf Nory Víťa Váňa velmi vysoký počet diváků. „Na rozdíl od loňska, kdy to byl první tak velký koncert, jsme na to ale dobře připraveni. Dva bary s občerstvením jsou samozřejmostí a prostor upravíme tak, aby bylo více míst, odkud půjde dobře vidět na pódium,“ slíbil organizátor koncertu.

Kapelu Transglobal Underground tvoří hudebníci ze všech koutů světa, které spojuje jejich zájem o nejrůznější druhy světové hudby. V poslední době se na koncertech skupiny stále častěji objevuje velké množství hostů, Transglobal Underground Sound System je však parta tvořená výhradně pevným jádrem a zakládajícími členy kapely.

V jejich tvorbě se odráží kulturní původ členů, hudba, kterou poslouchají, ale také i zalíbení v současné taneční avantgardní a arabské hudbě. Charakteristické pro ně je, že ke svému hudebnímu projevu kromě nejmodernější techniky používají i lidové nástroje ze všech koutů světa. Hvězdnou kariéru kapely odstartovalo v roce 1994 debutové album ’Dream of 100 Nations’, od té doby kapela natočila několik dalších nosičů. Několik skladeb z desky připravované na jaro 2001 uslyší i návštěvníci zítřejšího koncertu. „Nevím, jestli je možné ještě překonat laťku, kterou si sami vloni nasadili, ale každopádně to bude silný zážitek,“ tvrdí Váňa.


Díla předškolních dětí ozdobí salonek

K o p ř i v n i c e (dam) - Až do 27. prosince se budou moci všichni návštěvníci hudebního salonku v přízemí kulturního domu obdivovat dětským výtvarným pracím, jejichž společným tématem jsou Vánoce.

Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží ve vestibulu kulturního domu zítra ve čtyři hodiny odpoledne a následně bude otevřena denně od 9 do 17 hodin. Vernisáž zpestří vystoupení dětského pěveckého sborečku z MŠ na ulici České.

Všechny vystavené exponáty jsou dílem dětí ze sedmi kopřivnických mateřských škol, Mateřské školy Lubina a Speciální mateřské školky při Dětském centru.


Betlém o svátcích přiláká do kostela i mnoho nevěřících

Tři základní figury
kopřivnického kostelního betlému,
který každoročně mezi svátky přiláká tisíce lidí.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako jiné kostely a řadu domácností bude i kopřivnických chrám sv. Bartoloměje během vánočních svátků zdobit betlém. Instalace beltéma v boční kapli kostela proběhne až v posledním předvánočním týdnu a zájemci si jej budou moci prohlédnout vždy půl hodiny před začátkem bohoslužeb.

Betlém kopřivnického kostela je složen ze dvou částí. Starší část, jejíž součástí jsou také samotné jesličky s narozeným Ježíškem, je stará zhruba sto let a je jen o málo mladší než samotný kostel. V sedmdesátých letech se pak objevila skupinka nadšenců, kteří k betlému připojili řadu nových figurek a ty navíc opatřili mechanickým pohonem. Vedle figur ze začátku století se tak prohání lyžař, točí větrný mlýn a podobně, což sice možná narušuje celkový dojem z betlému, ale zvyšuje jeho atraktivitu, především pro menší děti.

To potvrzuje také duchovní správce zdejší farnosti páter František Zehnal. „Zájem o betlém je každoročně velmi vysoký, během svátků si jej prohlédnou tisíce lidí, přičemž velkou část tvoří nevěřící,“ tvrdí.




Sérii vánočních koncertů PSK bude vévodit Rybova Česká mše vánoční

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv se o Vánocích mluví jako o svátcích klidu, pro Pěvecké sdružení Kopřivnice je toto období asi nejhektičtějším obdobím roku. Již patnáct sezon po sobě totiž sbor absolvuje sérii koncertů s vánoční tematikou. Již tradičně bude sbor na všech koncertech doprovázet komorní orchestr.

V letošním roce čeká PSK celkem osm vystoupení v sálech a kostelích na Ostravici, v Závišicích, Vlčovicích, Libhošti, Kunčicích, Hodslavicích, Ženklavě a celou šňůru uzavře koncert v kopřivnickém Katolickém domě naplánovaný na osmadvacátého prosince.

Program, s jehož nacvičováním začali sbormistři již v polovině srpna, je letos poněkud obsáhlejší, než je běžné. Hlavním lákadlem bude pravděpodobně Rybova Česká mše vánoční.

„Dlouho jsem se jejímu uvádění bránil, ale nakonec jsem se musel podřídit většinovému názoru,“ prozradil sbormistr Pavel Altrichter s tím, že PSK uvede ’Rybovku’ v nezkrácené podobě i s orchestrem a všemi sóly. Program koncertu bude doplněn drobnějšími koledami a pastorelami. Mezi nimi bude i drobná skladba místního hudebníka Stanislava Dětského napsaná podle námětu sesbíraného sběratelkou písní Františkou Pituchovou, kterou PSK uvede v premiéře.

Seznam předvánočních koncertů PSK: neděle 17. 12. v 15 hodin - Závišice (kulturní dům), v 18 hodin - Vlčovice (kulturní dům), čtvrtek 28. 12. v 16.30 hodin - Ženklava (kostel), v 19 hodin - Kopřivnice, Katolický dům.


Krátce

Zrestaurovaný obraz Panny Marie růžencové z roku 1871 a stejně starý obraz Svatého Josefa s dítětem nově visí po stranách hlavního oltáře v kopřivnickém kostele sv. Bartoloměje. Obě plátna zdobila již původní dřevěný kopřivnický kostelík a v posledních letech byla uložena mimo zraky návštěvníků kostela. V příštím roce budou restaurátoři pracovat na opravách druhého ze jmenovaných děl.

Lidové koledy a folková hudba zpříjemní nedělní odpoledne 17. prosince všem návštěvníkům Katolického domu v Lubině, právě tam se totiž uskuteční adventní koncert vizovické kapely BPT Jaromíra Bužka. Začátek vystoupení je naplánován na třetí hodinu odpolední a případný výtěžek akce bude celý věnován na charitativní účely.

Netradičně ve velkém sále kulturního domu se uskuteční poslední letošní Taneční swingový salon. Pro velký zájem o poslední večer v režii Swing Bandu pod vedením Františka Mixy se pořadatelé rozhodli předvánoční salon přemístit z baru Pomněnka do větších prostor.

David Macháček


Do kina vtrhnou slepice z formely

K o p ř i v n i c e (dam) - Bezesporu největší filmovou událostí začínajícího promítacího cyklu v kině Puls bude animovaná komedie Slepičí úlet, která je na programu ode dneška do neděle, vždy od půl šesté.

Již dlouho se filmoví kritici nejen u nás, ale i ve světě tak jednoznačně neshodli v pozitivním hodnocení jednoho snímku. Kultovní Nick Park vyrukoval na celovečerní formát s armádou plastelínových slepic a jeho vězeňské drama o lásce a osobní statečnosti slaví úspěchy po celém světě. Navíc jde o jeden z nejdražších animovaných filmů.


Neff se chystá přepsat svůj poslední román

K o p ř i v n i c e - Spisovatel, publicista nebo třeba expert na moderní technologie, tak je většinou označován Ondřej Neff. Jeden z předních českých autorů vědeckofantastického žánru si minulý pátek 8. prosince odskočil z brněnského setkání scifistů Dracon, aby v kopřivnickém klubu Nora předčítal své texty a diskutoval s místními příznivci sci-fi.

Páteční večer byl dalším z nepravidelné série autorských čtení, které Nora čas od času svým návštěvníkům nabízí. Tentokrát sice literární večer nepřilákal příliš mnoho lidí, ale ti, co přišli, nemuseli být zklamáni.

Host večera asi překvapil všechny, kdo očekávali, že přečte některou ze svých sci-fi povídek. Neff totiž sáhl až na dno svého pomyslného autorského šuplíku a přečetl pětadvacet let starou fantasy pohádku ’Jígrle-Týgrle a tatínkova rada’, kromě ní si ale účastníci akce vyslechli také esej z poslední doby. Ondřej Neff také obšírně vyložil některé vize a prozradil, co chystá v nejbližší době.

„Teď právě dělám na jednom komiksu. Používám v něm postavu, kterou jsem vymyslel už na sklonku totality, ale bude to na velmi aktuální téma, a tak bude Pérák bojovat s Mezinárodním měnovým fondem. Mám už hotový scénář i kresby, ale je ještě třeba dodělat dialogy a celé to vybarvit.

Na jaře se pak chystám předělat svůj poslední vyšlý román Tma. Soustředím se hlavně na změnu politického pozadí příběhu. V době, kdy jsem to psal, jsem totiž měl politiky v zásadě za slušné lidi, ale pod vlivem opoziční smlouvy jsem změnil názor. Myslím, že politici by se v zájmu své osobní moci spojili s těmi nejhoršími živly a v tomto duchu to předělám,“ prozradil Ondřej Neff, který se, jak tvrdí, dostal k sci-fi v podstatě náhodou.

„Vysokou školu jsem skončil v šedesátém devátém roce a samozřejmě jsem předpokládal, že budu dělat politickou novinařinu, slušnou a objektivní. Za mých studií to vypadalo, že by to mělo jít, ale pak se stalo to, co se stalo, a dělat pravdivou žurnalistiku bylo nemožné. Proto jsem od psaní utekl a živil jsem se jako fotograf, grafik, propagační textař a podobně.

K samotné sci-fi jsem se dostal přes sbírání verneovek a zkoumání žánru jako literárního jevu. No, a když normalizace ustupovala a poměry se trochu zlepšily, tak jsem o vědecko-fantastické literatuře začal psát nějaké eseje. Napsal jsem třeba o Součkovi nebo životopis Julese Verna. Jen o málo později přišly první sci-fi povídky. O něco později mě pak oslovil Vojtěch Kantor, redaktor nakladatelství Mladé fronty, který dával dohromady českou sci-fi, a byl jsem definitivně ztracen,“ zavzpomínal na své literární začátky Ondřej Neff.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42