Zprávy z města a okolí

Pro Kostelníka je historie celoživotní láskou

K o p ř i v n i c e (ili) - Ladislav Kostelník pracuje v čele letopisecké komise s přestávkami již pátým rokem. Většinu života však zasvětil vykopávkám hradu Šostýna.

„Základem naší práce bylo vůbec vědět, na čem se pracuje, na čem se dá vlastně stavět. Původně to byl zalesněný kopec, vůbec se nedalo říct, že stromy rostou na maltové suti. Jediné, co bylo zřetelné, byl pilíř na jižní části,“ vzpomíná na začátky dlouhodobé a mravenčí práce při odhalování půdo-rysu hradu Ladislav Kostelník. Viditelného pilíře se v 35. roce chytli turisté a odkryli sklepy. „Pak se zase padesát let prakticky nic nedělo. Až v roce 1986 jsme začali s vykopávkami už systematicky a podařilo se nám alespoň to, že dnes známe rozlohu hradu i rozmístění budov,“ shrnuje tisíce odpracovaných hodin do dvou vět Kostelník.

Na výkopových pracích se podíleli studenti z mezinárodních letních táborů, z místních stabilně vypomáhali dva nadšenci, další dojížděl z Ostravy vždy na dva tři dny a jeden z Karviné pravidelně na kole. Všechno se však jednalo o amatéry pracující bez nároku na odměnu.

„Když byly dokončeny výkopové práce a znám půdorys hradu, byly výsledky postoupeny architektům a historikům, kteří mohli komponovat hmotovou rekonstrukci, výslednou podobu hradu pak narýsoval ing. arch. Šimeček ze Zlína,“ dodal Ladislav Kostelník, „ale co bude s hradem dál, to už je otázka peněz.“

Hrad Šostýn je pro Ladislava Kostelníka jednou z celoživotních lásek. Ale není to jenom hrad, kterým se letopisecká komise zabývá. Nedávno podala návrh na vyrovnání muzejních sbírek, aby exponáty vztahující se k městu byly města a ne Tatry. Jedním z úkolů je odolat tlaku Nového Jičína na přestěhování archivu. Dále to bylo například vysázení stromu tisíciletí. „Zajímáme se o osobnosti, které tady žily. V poslední době je to osoba Augustýna Hajduška pocházejícího z Mniší, který byl významnou osobností v emigraci v Texasu,“ uvádí Kostelník jen namátkou výčet bodů, kterými se v letopisecké komisi zabývají, „a teď nás čeká zpracování podkladů k vytvoření souboru portrétů starostů města, kteří tady působili od 18. století. Realizačního zpracování, které by mělo mít podobu tabla, se ujal vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd.“


Stíny

V době od 6. do 12. prosince neznámý pachatel v obci Ženklava u kostela vypáčil dva zámky dveří a vnikl do stánku PNS, ze kterého odcizil cigarety různých značek, cukrovinky a kávu, vše v celkové hodnotě 17 661 korun. Na poškozeném zařízení vznikla škoda ve výši jednoho tisíce korun.

Dne 7. prosince po 17. hodině neznámý pachatel v Kopřivnici na náměstí T. G. M. na parkovišti před budovou zimního stadionu vnikl do zajištěného osobního automobilu zn. Škoda Felicia, ze kterého odcizil autorádiopřehrávač a mobilní telefon, vše v celkové hodnotě 14 500 korun.

Dne 7. prosince v dopoledních hodinách přijala stálá služba MP oznámení, že v jedné z prodejen na středu města přichytili muže při krádeži většího množství alkoholu. Dotyčný byl prověřen na Policii ČR, zda se nejedná již o trestný čin. Za své jednání byl strážníky ohodnocen maximální blokovou pokutou.


Projednávání posudku bylo ze strany veřejnosti bez zájmu

K o p ř i v n i c e (hod) - Bez zájmu veřejnosti se obešlo projednávání posudku o posuzování vlivů na životní prostředí k záměru Průmyslové zóny Kopřivnice - Podnikatelský areál Vlčovice ve čtvrtek minulý týden v anexu. Jediná občanka, která na projednávání přišla, byla Marie Pešlová, vystoupila s připomínkou, proč je termín projednávání posudku obsahující jen všeobecné údaje až nyní. Druhá její připomínka se týkala způsobu informování o termínu projednávání, který se jí nelíbil a měla k němu výhrady. Vedoucí referátu ŽP OÚ Ivo Kvarda řekl, že město informovalo nadstandardně.


Výherci čtenářské soutěže o čaji

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý týden byla ukončena soutěž věnovaná čaji, jeho historii, způsobu přípravy a čajové kultuře. Soutěž, kterou připravila redakce ve spolupráci s čajovnou U Dvou draků, obsahovala patnáct otázek rozdělených do pěti kol.

V redakci se sešlo téměř na dvě desítky platných hlasovacích lístků. Z nich byli vylosováni tři výherci: 1. místo a tím i zároveň občerstvení v čajovně v hodnotě 300 korun získal Tomáš Hvězda, na druhém místě skončila Andrea Havlíková, které náleží cena ve výši 200 Kč, a třetím vylosovaným s nárokem na občerstvení ve stokorunové hodnotě se stal Kamil Drong. Výherní poukázky si výherci mohou vyzvednout v redakci do konce roku.


Omezení chodu městského úřadu v období mezi svátky

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení kopřivnické radnice oznamuje občanům, že ve dnech 27. až 29. prosince bude městský úřad z provozních důvodů uzavřen. Občané si mohou vyřídit své záležitosti do 21. prosince, po telefonické domluvě s příslušným pracovníkem výjimečně i v pátek 22. prosince. Prvním úředním dnem v novém roce bude středa 3. ledna.


Tomeček odjede do Afriky s tím, že chce vyhrát

Závodní speciál Tomáše Tomečka
prošel repasemi, ale bez větších změn
se chystá na blížící se ročník
Rallye Paříž - Dakar, kterou chce jeho pilot vyhrát.

Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - S neskromným cílem zvítězit se na blížící se start Rallye Paříž - Dakar připravuje Tomáš Tomeček. Ten stejně jako v předcházejících dvou ročnících pojede se svou Tatrou v barvách Letka Racing Teamu.

Letos poprvé bude mít Tomečkova závodní Tatra 815 oporu v doprovodném vozu. Tým zakoupil starší sériovou ’osmsetpatnáctku’ a během tří měsíců ji přestavěl na auto schopné účastnit se rallye.

Pravě nový doprovodný vůz, který poveze většinu náhradních dílů, by měl být největší výhodou týmu.

„Ještě nikdy jsme neměli takový luxus, jestli se to dá tak nazvat. Tím, že nepovezeme takové množství dílů jako v minulých ročnících, budeme lehčí a rychlejší. V neposlední řadě je dobrý pocit, že za vámi jede někdo, kdo vám může pomoci. Prostě budu si moct dovolit to auto více zatížit,“ prozradil Tomáš Tomeček.

Českou část týmu bude kromě Tomečka, řídícího závodní Tatru, tvořit ještě Petr Vodák, který usedne za volant doprovodného vozu, a Jaromír Martinec s kombinovanou funkcí mechanika a novináře výpravy. Brazilci opět vyšlou navigátora a dva mechaniky.

Tomečkův tým začal s přípravou na rallye teprve v září, ale jak tvrdí, jsou již téměř připraveni a nyní se ladí pouze detaily.

Také trať by měla podle Tomečkových odhadů nahrávat Tatrám. „Vždycky říkám, že čím těžší terén, tím lepší pro Tatru, a podle toho, co zatím víme, připravili pořadatelé extrémně náročnou trať,“ řekl Tomeček s tím, že jeho největší konkurencí budou zřejmě Kamazy a Tatra.


Rozhledna na Bílé hoře má za sebou první sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - Od konce dubna, kdy se ochozy rozhledny na Bílé hoře poprvé otevřely veřejnosti, do začátku prosince, kdy první sezonu jejího provozu zakončil příjezd mikulášského vlaku, si výhled z šestatřicetimetrové výšky podle údajů provozovatele rozhledny užilo zhruba třicet tři tisíc osm set lidí.

Podrobnější údaje z Kabelové televize Kopřivnice hovoří o tom, že na rozhlednu vystoupalo asi devatenáct tisíc dospělých, 10 140 dětí, prodalo se sto tři kusy hromadných vstupenek, přičemž jedna umožnila vstup průměrně třiceti lidem. A víc jak 1 500 lidí využilo možností dnů otevřených dveří a pohled do kraje pro ně byl bezplatný.


Za jeden týden třiatřicet nehod

N o v ý J i č í n (hod) - V týdnu od 4. do 10. prosince došlo na území okresu k třiatřiceti dopravním nehodám, při kterých bylo pět lidí zraněno lehce a jeden těžce. Celková škoda činí 1 025 500 korun.


Většina lidí nakupuje dárky na poslední chvíli

Především levné oděvy a průmyslové zboží
nabízeli trhovci v rámci
letošního mikulášského jarmarku.
Tradiční vánoční sortiment byl spíše výjimkou.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtenářům jsme položili otázku, co je v současné době motivuje ke kupování vánočních dárků a kdy dárky obstarávají.

Prokop V. (42 let, stavební inženýr) - Jsem ten klasický typ chlapa, který shání dárky na poslední chvíli.

Lada O. (26 let, prodavačka) - Už mám všechno dávno nakoupeno. Celý prosinec jsem od rána do večera v práci, to bych neměla šanci nic koupit.

Marie Š. (67 let, důchodkyně) - Dárky nakupuji po celý rok. Jak uvidím něco šikovného, hlavně ve výprodejích a slevách, tak to koupím. Jinak bych ze své penze všechny nepodělila.

Bohumil D. (37 let, středoškolský profesor) - Nákup dárků přenechávám výhradně manželce. Jenom v případě, že se jedná o něco většího, tak jsem přizván coby poradce.

Vladislav H. (55 let, klempíř) - Upřednostňuji menší finanční hotovost, ať si pak každý koupí, co potřebuje.

Jiřina Z. (39 let, soukromá účetní) - Já už mám Vánoce od října. Koupili jsme si myčku, a tak pod stromkem bude jenom pár drobností.

Pavel N. (29 let, stolař) - Letos mě zaskočilo počasí. Jindy jsou výlohy ve svátečním od listopadu, letos se s tou výzdobou o měsíc opozdili.

Ivana C. (38 let, technička) - Kdyby mi pod nohama křupal sníh, tak bych se na Vánoce těšila určitě víc. A z přijetí dárků mám obavy. Zkuste se zavděčit dvou puberťákům - mikiny budou mít nevhodné obrázky, cédéčka nebudou stát zanic.

Zdeňka M. (24 let, v domácnosti) - Na počasí nezáleží, tu atmosféru si musí vytvořit každý sám doma. Ten nejhezčí dáreček jsme ’dostali’ na konci prázdnin, kdy se nám narodila naše dcera Eliška.

Hynek D. (14 let, žák) - Je to problém podělit všechny z takového malého kapesného. Ale něco jsme vyráběli ve škole a s tím udělám vždycky největší radost.

Jaroslav K. (38 let, obchodník) - Všechno nechávám na poslední chvíli. Před Vánocemi si užiju svoje v obchodě, a čím víc chodí lidé, tím víc si uvědomuju, že jsem zase prošvihl ten čas, kdy se dárky dají obstarat v klidu. Nakonec stejně vše vyřeším nákupem zboží ve vlastní prodejně.


Krátce

P r a h a (hod) - Minulý týden ve středu se v Národním divadle konalo poslední rozloučení s atletickou legendou, držitelem čtyř zlatých olympijských medailí Emilem Zátopkem, který zemřel 21. listopadu ve věku 78 let. Za Kopřivnici, jeho rodné město, se pietního aktu zúčastnili starosta Jiří Tichánek, místostarosta Zdeněk Krajčír, Jan Mužík, ředitel základní školy, jež byla po Zátopkovi pojmenována, a další.

Z w ö n i t z (hod) - Na pozvání zwönitzké radnice se zúčastnili oslav zahájení adventu ve dnech 30. listopadu až 4. prosince místostarosta Alois Janek, radní Petr Černoch a Pavel Altrichter a předseda komise pro mezinárodní vztahy Jan Navrátil. Zástupci Kopřivnice se během návštěvy také setkali se členy delegací z partnerských měst z polského Myzskowa a maďarského Magyarpolányi.

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes v 16.30 hodin se sejdou zastupitelé ke svému již jedenáctému zasedání. Na programu jednání bude schválení nového jednacího řádu, majetkoprávní záležitosti, závazné podmínky pro převod pozemků v Průmyslovém parku Vlčovice investorům, změny územního plánu 1999 a 2000. Dále se bude schvalovat rozpočtové provizorium pro rok 2001, organizační záležitosti, jež vyplývají z nového zákona o obcích, a prodloužení doby platnosti statutu Kopřivnických novin.

K o p ř i v n i c e (hod) - Během prosince by měla každá domácnost v Kopřivnici a místních částech dostat do své schránky novoroční blahopřání, které vydalo vedení kopřivnické radnice ve spolupráci s KDK, p. o. Jeho součástí je kalendář a také přehled významných událostí v příštím roce.


Slumeko dokoupilo vánoční ozdoby

Vánoční výzdoba v centru města doznala
od loňska změn, světel na pěší zóně přibylo.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém týdnu byla v centru Kopřivnice stejně jako každý rok instalována vánoční výzdoba. „Pro letošní rok jsme zakoupili další části vánoční výzdoby, abychom pokryli část pěší zóny z centra kolem nákupního střediska Albert až k městskému úřadu,“ uvedl ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina. Dvěma stovkami žárovek je nově osvětlen strom u Strely před Technickým muzeem. Další novinkou stojící před kulturním domem ve vodotrysku je vánoční trojstranná pyramida s hvězdou. „Chtěli jsme přijít s nějakou inovací a doufám, že se bude občanům zamlouvat,“ dodal k rozšíření výzdoby Karel Březina. Cena nové vánoční výzdoby se pohybuje kolem 170 tisíc korun.









© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42