Kultura

Konzervatoristé z Kroměříže odehrají benefiční koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Zcela bez nároku na honorář přijedou zítra do Kopřivnice koncertovat posluchači kroměřížské Církevní konzervatoře. Celý výtěžek z koncertu plánovaného na šestou hodinu večerní půjde na konto Dětského centra Kopřivnice.

Podobný benefiční koncert se odehrál již vloni, letos se Dětské centrum dohodlo s firmou Ludvík Moravia, a tak se vystoupení uskuteční v sále kina Puls.

S kroměřížskou konzervatoří zaměřenou především na liturgickou hudbu různých křesťanských církví se podařilo nejen dohodnout na zítřejším koncertu, ale i na další spolupráci.

„Byli bychom rádi, kdyby naše spolupráce měla trvalejší charakter. Uvažujeme například o sérii varhanních koncertů. Výuka hry na tento nástroj je totiž v Kroměříži velmi kvalitní,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

V programu koncertu zazní díla starých mistrů, jako je Mozart nebo Bach, ale i skladby Claudea Debussyho či Bohuslava Martinů. Na pódiu se mají také vystřídat nejrůznější nástrojová obsazení komorního charakteru.


Slovácké divadlo uvede muzikálovou klasiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně za týden dorazí do kopřivnického kulturního domu soubor Slováckého divadla z Uherského Hradiště, aby v rámci divadelního předplatného uvedl jeden z nejznámějších muzikálových titulů - My Fair Lady Alana Jaye Lemera a Fredericka Loewea.

V minulé sezoně se herci uherskohradišťského divadla u místního publika dobře zapsali svým nastudováním jiného slavného muzikálu Hello, Dolly! A proto i letos sáhli dramaturgové po osvědčeném titulu.

Kdo by neznal příběh hubaté květinářky Lízy, jejíž nemožná výslovnost se stane příčinou sázky dvou skvělých lingvistů. Méně známý je už fakt, že historie námětu sahá až do antických dob. V té době údajně žil geniální sochař Pygmalion, který vytvořil sochu tak neobyčejné krásy, že se do ní zamiloval a pak prosil bohy, aby jí vdechli duši. Právě podle tohoto muže pojmenoval svou slavnou hru G. B. Shaw a Pygmalion po svém stvoření takřka obletěl svět.

Již za autorova života chtěly nejznámější muzikálové agentury vytvořit podle této předlohy muzikál, ale Shaw nikdy neposkytl autorská práva, a tak se jeho hra dočkala muzikálového zpracování, dnes možná ještě slavnějšího, až po jeho smrti.

My Fair Lady měla premiéru v roce 1956 v New Yorku a od té doby nezmizela z jeviště. Na Brodwayi dosáhla do té doby nevídaných dvou tisíc sedmi set sedmnácti repríz. Hned po premiéře se muzikál rozlétl do celého světa a libreto bylo přeloženo do jedenácti jazyků a prodalo se víc jak dvacet milionů gramofonových desek obsahující melodie z muzikálu.

Celosvětovou proslulost díla zpečetilo filmové zpracování s Rexem Harrisonem a Audrey Hepburnovou v hlavních rolích. Film byl uveden v roce 1964 a získal řadu ocenění včetně Oscara za nejlepší film roku.

Do našich divadelních vod se My Fair Lady dostala ve stejném roce, kdy vznikla americká filmová verze. V prosince 1964 ji inscenovali na naší první muzikálové scéně - v Hudebním divadle v Karlíně.

Ve slováckém divadle o inscenování My Fair Lady přemýšleli již delší čas poté, co se podařilo sehnat dostatečné množství peněz na zaplacení autorských práv a mohlo se začít zkoušet. 18. listopadu minulého roku mělo představení v režii Igora Stránského premiéru. V roli Elizy Doolittleové uvidíme Terezu Mikšíkovou a Martina Vrtáčka v roli profesora Higginse.

Vzhledem k počtu postav vystupujících v muzikálu, který se blíží čtyřem desítkám, je My Fair Lady inscenována bez orchestru za doprovodu nahrávky pořízené v režii hostujícího Karla Cóna.


Po roční pauze míří legenda ethno music do Nory

Koncert britské kapely Transglobal Underground
byl vrcholem loňské sezony.
I letos si mohou návštěvníci Nory
tento zážitek zopakovat.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ti, kdo vloni zaváhali a neúčastnili se koncertu Transglobal Underground Sound System, mají možnost svou chybu napravit, a ti, kdo koncert roku ’99 zažili, mají možnost si skvělý zážitek zopakovat. Britská legenda ethno music opět zamířila do Kopřivnice.

Účastníky koncertu čeká asi pět hodin hudby a tance. Třešničkou na dortu bude asi třičtvrtěhodinový blok skladeb, které kapela zahraje vůbec poprvé a které se mají stát součástí nového alba připravovaného na jaro 2001.













Žesťový kvintet Bohemian Brass vystoupí v kostele

K o p ř i v n i c e (dam) - V příštím, kulturními podniky nabitém týdnu, čeká poslední letošní koncert také předplatitele a příznivce Kruhu přátel hudby. V období předvánočního shonu nabízí koncert žesťového kvinteta Bohemian Brass vítané zklidnění, které bude umocněno tím, že koncert se uskuteční v kostele sv. Bartoloměje. V programu koncertu naplánovaného na půl osmou večer ve středu 12. prosince zazní mimo jiné skladby J. S. Bacha, G. F. Händela nebo H. Purcella. Vzhledem k předvánočnímu období a umístění koncertu do sakrální stavby vybírali členové kvinteta výhradně z duchovní hudby. Soubor Bohemians Brass vznikl teprve před čtyřmi lety jako seskupení členů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Jan Fišer a Josef Řezníček jsou hráči na trubky, lesní roh ovládá Tomáš Kirchner, trombón Jiří Novotný a tubu Miroslav Husák. I za poměrně nedlouhou dobu své existence absolvoval Bohemian Brass řadu koncertů, a to nejen samostatných, ale také ve spolupráci s předními českými herci. Koncerty souboru jsou vždy provázeny průvodním slovem a hráči se snaží zaujmout posluchače kromě hudby i např. zajímavostmi z hudebního života - především v pořadu Nevážně - vážně. Tentokrát má koncert hned dva patrony - Pěvecké sdružení Kopřivnice a SZUŠ MIS music.


Spisovatel Ondřej Neff bude zítra večer číst své povídky

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen pro čtenáře sci-fi literatury, ale i pro příznivce moderních technologií a internetu může být zajímavé setkání s Ondřejem Neffem, které na zítřejší večer připravila Nora Café. Neff, kterému čeští scifisté přezdívají Aston, je nejen spisovatel, ale i novinář, autor komiksů, fotograf, vydavatel a propagátor moderních technologií.

Od roku 1978 napsal zhruba tři desítky knih a nesčetné množství novinových a časopisových článků, stejně jako povídek. Působí také jako překladatel anglo-americké sci-fi. Od roku 1982 se pravidelně účastní všech Parconů, které patří k největším setkáním příznivců vědeckofantastického žánru u nás. Za své knihy byl již mnohokrát nominován na cenu Akademie a několik jich získal.


Čekání na Vánoce zpříjemní Hradišťan

K o p ř i v n i c e (dam) - V nabitém předvánočním období je nebývale rušno také v kulturním domě. Jednou z lahůdek, které dramaturgové připravili, je koncert populární uherskohradišťské cimbálové muziky Hradišťan. Koncert, který se má uskutečnit již v úterý 12. prosince, potěší jak milovníky folklórní hudby, tak i vyznavače jiných hudebních žánrů, jejichž kombinacemi je soubor a především jeho primáš Jiří Pavlica proslulý.

Jura Pavlica hraje s Hradišťanem již od roku 1975 a již ve svých jednadvaceti letech se stal uměleckým šéfem souboru. Hradišťan jako folklorní soubor měl dobré jméno již před Pavlicovým příchodem, ale pod jeho vedením vyrostl z ortodoxně folklorního v nadregionální a nadžánrový soubor. Nejčastěji Hradišťan hraje ve svém klasickém stylovém obsazení novouherské cimbálové muziky: David Burda (klarinet), Milan Malina (cimbál), Jura Pavlica a Luboš Svatoš (housle), Miroslav Juračka (viola) a Oldřich Kučera (kontrabas). Když Pavlica začínal objevovat nová spojení napříč hudebními žánry a kombinovat lidovou muziku s klasickou hudbou, jazzem, folkem či rockem, narážel na tvrdý odpor. Postupem času však nejen posluchači, ale i hudební odborníci uznali, že cesta, kterou se vydal, byla správná. A tak se Hradišťan jako jedna z mála kapel tohoto žánru může těšit z faktu, že je velmi oblíbená.


Koncert žáků MIS music doplní práce posluchačů výtvarného oboru

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako ZUŠ Zdeňka Buriana i druhá místní umělecká škola MIS music má zájem v předvánočním období prezentovat to, co již své svěřence naučila. Právě k tomu účelu je připraven Vánoční koncert, který se uskuteční v úterý 12. prosince v pět hodin večer.

Sál kopřivnického kina Puls v kulturním domě zaplní především žáci tanečního oboru. „Koncert vždy koncipujeme jako přehlídku vokálních a nástrojových skupin,“ řekl ředitel školy Petr Suttner.

Posluchači se podle jeho slov mohou těšit na několik skupin flétnistů, klarinetový kvartet, kytarové trio a kvartet, dětský pěvecký sbor, dívčí sextet s doprovodem instrumentální skupiny nebo Dixilandový orchestr. Chybět nebudou ani sólová vystoupení. Přesto, že koncert má ve svém názvu přídomek ’Vánoční’, jeho program nebude pouze s touto tematikou. „Bude to zhruba půl na půl, zazní sice i koledy a typicky vánoční hudba, ale jsou tam i party starých mistrů a jazzová hudba,“ prozradil Suttner.

Kromě žáků hudebního oboru budou své umění prezentovat také výtvarníci ze Soukromé základní umělecké školy MIS music. Miniaturní výstava jejich prací s tematikou Vánoc bude na návštěvníky koncertu čekat u vchodu do kina.


Filmové fanoušky čekají tentokrát tři snímky

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem tři filmy čekají v následujícím promítacím týdnu na návštěvníky kina Puls. Proti americké komedii a krimi stojí nepříliš vydařený povídkový film tuzemské produkce.

Odpolední představení budou až do pondělka patřit romantické komedii s Brucem Willisem - Kid. Russ Duritz (Bruce Willis) je úspěšný, pohledný, bohatý, ale přesto nešťastný. Jako profesionální ’image’ poradce s vybranou klientelou totiž na vlastní image zapracoval tak usilovně, že už dávno přestal být sám sebou. Jak hluboce se zpronevěřil svým snům, si Russ uvědomí ve chvíli, kdy se v jeho domě objeví malý tlustý chlapeček, kterým není nikdo jiný než on sám ve věku osmi let. A do oka si ti dva rozhodně nepadnou. Dospělý Russ se totiž na své nepříliš šťastné dětství snažil celý život usilovně zapomenout a malý Russ je doopravdy znechucen představou, že z něj vyroste cynický suchar, který ve svých čtyřiceti letech nemá rodinu a dokonce ani psa. Ani jeden z nich nemá z neuvěřitelného setkání velkou radost, ale postupně k sobě velký a malý Russ nacházejí cestu a dokáží si poradit a pomoci v situacích, na které by nikdo neměl být sám.

Český povídkový film Začátek světa, který bude Puls promítat dnes a zítra večer, je druhým tuzemským snímkem natočeným digitálním videem, což je asi jediná zajímavá věc na tomto nepodařeném projektu.

První povídka - Vražda šeptaným slovem je podle většiny recenzentů nejhorší částí i tak slabého filmu. Druhou epizodu filmu natočil absolvent zlínské filmové školy Dan Svátek. A závěrečnou silvestrovskou povídku natočil zkušený Vladimír Drha.

Od soboty do pondělka budou večerní promítací časy patřit americké akční krimi Romeo musí zemřít. Děj se odehrává v Oaklandu, kde o zločinecký monopol zápolí asijské a černošské gangy. Když je ale zabit mladší syn asijského šéfa podsvětí, vše se ještě vyostří. Do toho všeho přichází Han, pevně rozhodnut svého bratra pomstít.


Swing Band bude opět v muzeu

K o p ř i v n i c e (dam) - Především pro milovníky krásných aut a jazzové hudby je určen koncert s přiléhavým názvem ’Swing mezi veterány’. Potvrzením toho, že nablýskaní automobiloví stařečci a dobová hudba se k sobě skutečně hodí, je fakt, že jde již o čtvrté vystoupení kopřivnického Swing Bandu v prostorách Technického muzea. Koncert se uskuteční v pondělí 11. prosince v sedm hodin večer.


Kinokavárna otevře podruhé

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěšné listopadové premiéře chystají v kulturním domě další kinokavárenský dýchánek. Ve středu třináctého prosince v sedm večer se opět bar Pomněnka promění v improvizovaný kinosál a do hlediště zasednou především vyznavači nekomerčních proudů kinematografie. Ze tří nabízených filmů si účastníci minulé produkce vybrali ruskou černou komedii Svéráz národního lovu. V kopřivnickém kině již bylo možné vidět volné pokračování snímku nazvané Svérázný rybolov. Kinokavárna má podle slov šéfky kina Puls Radky Korené zacelit díru v úplnosti nabízené škály filmů. „Budeme uvádět spíše filmy neuváděné v běžné distribuci, oproti Filmovému klubu mají diváci ale větší možnost ovlivnit, co uvidí,“ tvrdí Korená s tím, že kinokavárna má navíc zcela jinou atmosféru než běžná filmová produkce.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42