Titulní strana

Zvládnout zimní údržbu silnic pomůže nový sypač

K o p ř i v n i c e (ili) - Na osmadvacátém zasedání městské rady byl schválen operativní plán zimní údržby místních komunikací v Kopřivnici pro období 2000 - 2001.

Léty prověřený systém zůstává v podstatě stejný. Do konce roku je na zimní údržbu vyčleněna částka 750 tisíc korun, na náklady na celou zimní sezónu je počítáno téměř se dvěma miliony korun.

„Jako každoročně budeme používat invertní materiály, tedy škváru a kamennou drť. U chodníků dáváme přednost jemné kamenné drti a pilinám při prvotním posypu. Sůl se pak bude používat pouze na ošetření schodiště,“ uvedl k posypovým materiálům ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina.

Součástí operativního plánu zimní údržby je i pořadí jednotlivých komunikací, v jakém bude údržba prováděna. Prioritu mají komunikace pro zásobování, veřejnou dopravu apod. Zároveň plán obsahuje i povinnosti uživatelů komunikací, k nimž patří chůze po posypaných komunikacích, při přecházení cesty používat přechody a pod.

„Chtěl bych upozornit na skutečnost, že posyp jakýmkoliv materiálem nedokáže nikdy odstranit úplně kluzkost, ale pouze ji zmírnit,“ zdůraznil Karel Březina, protože k úrazu či nehodě může dojít i na posypané komunikaci.

Stejně tak jsou každoročně upozorňováni vlastníci jakýchkoli nemovitostí, které přiléhají ke komunikaci, že mají povinnost ze silničního zákona udržovat komunikaci přilehlou k nemovitosti.

„V případě zájmu si mohou majitelé nemovitosti od nás posypový materiál odkoupit, případně smluvně sjednat údržbu těchto komunikací naší firmou,“ uvedl Vladimír Pustka, správce komunikací firmy Slumeko, s. r. o., „letos už máme čtyřicet zájemců, povětšinou se jedná o naše stálé zákazníky.“

Od loňského roku má firma Slumeko k dispozici sněžnou frézu, letos byla technika rozšířena o nový sypač určený pro údržbu komunikací pro vozidla. „Jedná se o sypač, který je uzpůsobený pro posyp všemi materiály s elektronicky řízeným množstvím,“ přiblížil technické parametry ředitel Březina.

Samotná nástavba stála 980 tisíc korun. Sypač je instalován na sklápěči Liaz 151 vpředu opatřeného radlicí, na kterém byla provedena celková generálka podvozku.

K další technice, kterou firma Slumeko disponuje, patří dvě multikáry s radlicemi a sypači, určené pro údržbu chodníků a na úhrn cest jsou připraveny traktory s radlicemi a s rozmetadly.

V místních částech v Lubině a Mniší byly sjednány dohody o zimní údržbě komunikací s místními soukromě hospodařícími zemědělci. Do Vlčovic, kde k podobné dohodě nedošlo, budou zajíždět pracovníci firmy Slumeko.

Pro všechny občany je k dispozici nepřetržitá informační linka na čísle 80 21 00, kde mohou hlásit případné připomínky k zimní údržbě nebo závady ve sjízdnosti a schůdnosti komunikací.


Tatrovácký tým je na Dakar připraven

K o p ř i v n i c e (dam) - S blížícím se koncem roku vrcholí také přípravy Tatra Marathon Teamu na další ročník Rallye Paříž - Dakar 2001. Také letos zasedne za volant soutěžního speciálu Puma Karel Loprais, spolu s ním pojedou Josef Kalina a Petr Hamerla. Krýt záda budou prvnímu týmu Bedřich Sklenovský, Martin Kahánek a Petr Dufek, kteří pojedou s asistenčním 6 x 6 ’hasičákem’ v nesoutěžní kategorii.

V letošním roce čeká účastníky rallye zhruba dvanáct tisíc kilometrů, z toho deset tisíc na černém kontinentu. Poněkud delší trasa si vyžádala rovněž prodloužení závodu o dva dny.

Přípravy na letošní ročník soutěže začaly v podstatě bezprostředně po skončení minulého a cíle jsou tradičně vysoké.

„Nyní je soutěžní vůz stoprocentně připraven. Je na něm spousta vylepšení a ty nám, doufám, pomohou nejen držet krok s Kamazem a ostatními značkami, ale osvědčí se natolik, abychom skončili před nimi a podařilo se nám pošesté zvítězit,“ řekl manažer týmu Milan Loprais.


Uši smí péct jen Štramberáci, výjimky nebudou

Š t r a m b e r k , K o p ř i v n i c e (dam) - Žádné výjimky nelze udělit, uši se mohou péct pouze ve Štramberku, takový je konečný verdikt rady sousedního Štramberka. „Získáním ochranných známek jsme chtěli zajistit kvalitu výrobku, podpořit místní výrobce a také vytvořit nový zdroj, odkud půjdou peníze do městské kasy. Našim cílem nebylo zničit mimoštramberské výrobce, ale jen mít možnost je kontrolovat a něco mít také z jejich produkce. Výsledný efekt je tedy mnohem tvrdší než jsme chtěli,“ tvrdí starosta Štramberka Jan Socha. Podle jeho slov se radní upřímně snažili najít cestu, jak umožnit výrobu i některým mimoštramberským výrobcům. „Nikdo v radě nepochybuje, že existují i dobří výrobci, kteří to dělají kvalitně, dokonce možná i lépe než někteří štramberští podnikatelé. Výjimku jim ale udělit nemůžeme,“ uvedl Socha.

Štramberk by výrobcům nepodnikajícím na jeho území teoreticky mohl udělit licenci na název a oficiální logo cukrovinky, ale známku chránící originální recepturu, technologii výroby a tvar ’Štramberských uší’ drží společně se štramberskými výrobci. „Město má v tomto případě jen jednosedminový hlas a je naivní předpokládat, že by naši podnikatelé měli zájem na tom, aby uši mohla péci i jejich konkurence,“ vysvětlil Socha.

Jedním ze schůdných řešení by podle vyjádření starosty Sochy mohlo být to, že se výrobci z jiných měst stanou subdodavateli štramberských pekařů. Ti se něčemu takovému ale brání. „Naše jméno má v branži dobrý zvuk, a než bychom se vzdali jména Golík, raději se vzdáme názvu ’Štramberské uši’,“ řekla Ivana Golíková, která spolu s manželem již vyrábí a prodává uši pod názvem ’Perníkové pečivo’. Samotná změna názvu ale podle štramberské strany nic neřeší, známka chrání tvar a recepturu cukrovinky. Podle Golíkové každý výrobce však používá jinou recepturu a tvar uší je různý.


Oslavy konce milénia budou před kulturním domem

K o p ř i v n i c e (hod) - Protože 31. prosince končí druhé milénium a od 1. ledna vstupujeme do třetího, domluvilo se vedení města, odbor školství, kultury a sportu a provozovatel Kulturního domu v Kopřivnici firma Ludvík Moravia, s. r. o., na oslavách přelomu tisíciletí. Radnice uvolnila z rozpočtu devadesát pět tisíc korun na důstojné oslavy, jež budou zahrnovat i dětský silvestr v kulturním domě, a to 30. prosince. Po zkušenostech z loňska, kdy o tradičního silvestra v prostorách kulturního domu nebyl dostatečný zájem, bude oslava před kulturním domem. Zde budou postaveny dva stany, ve kterých bude občerstvení a diskotéka, ve vestibulu bude hrát country kapela. Připravován je také doprovodný program, a to vystoupení šermířů, ohňová show, pouliční divadlo a o půlnoci bude ohňostroj. V posledním čísle, které vyjde 21. prosince, přineseme bližší informace.


Dům dětí a mládeže se přestěhuje do nového v lednu

V prostorách bývalé školky na ulici Kpt. Jaroše
probíhají už jen kosmetické úpravy.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestavba bývalé školky na ulici Kpt. Jaroše na nové sídlo kopřivnického Domu dětí a mládeže je již hotova. V současnosti probíhají jen kosmetické úpravy interiéru.

Svému novému účelu by měla nová budova začít sloužit nejpozději v únoru příštího roku. „V současnosti je horní patro již připraveno a v příštím týdnu budeme pokračovat v přípravě přízemí,“ prozradila Eva Müllerová z DDM. Se samotným stěhováním by se mělo začít pravděpodobně v lednu nebo v následujícím měsíci, provoz domu dětí by to však nemělo nijak zvlášť ochromit. „Přerušení provozu nebude určitě delší než jeden týden,“ slíbila Müllerová.







Mikuláš si v neděli přispal, a tak jeho vlak dorazil se zpožděním

Škodovácká parní lokomotiva
táhnoucí spěšný mikulášský vlak
přitahovala pozornost nejen dětí,
ale i celé řady dospělých.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - „Nemám kam spěchat,“ řekl si pravděpodobně Mikuláš, když minulou neděli vyrážel ve speciálním vlaku z Ostravy do Štramberka, a tak i přesto, že vlak nesoucí jeho jméno měl přídomek spěšný a byl tažen rychlíkovou parní lokomotivou 475.1142, dorazil na kopřivnické nádraží s víc jak čtyřicetiminutovým zpožděním.

„Mikuláš je taky jenom člověk a v neděli si rád přispí. Navíc v úterý jej čekalo obrovské množství práce, a tak není divu, že chtěl být pořádně odpočatý,“ ospravedlňovala zpoždění vlaku Mikulášova mluvčí Anděla Svatoušková.

Vlak, jehož příjezd každoročně signalizuje blížící se Vánoce, neměl ani letos o pasažéry nouzi a i v předposlední stanici, kterou Kopřivnice byla, jej očekávalo mnoho lidí. Čekání snášeli pochopitelně hůře dospělí, než jejich děti, které vypadaly, že klidně budou v mrazivém počasí na Mikuláše čekat třeba celý den.

S přibývajícími minutami rostla v postávajících dětech nervozita a původní toužebné očekávání hodného fousatého pána nahradily pochyby o tom, jestli i letos bude jen obdarovávat, nebo jestli slovo dostanou i čerti, kteří jej vždy provázejí. Když pak bylo slyšet těžce odfukující lokomotivu, mnohé dětské duše opanoval strach a rodiče museli ratolestem slibovat, že je před případnými útoky pekelníků ochrání. To už ale syčící lokomotiva zastavovala na nádraží. Mikuláš i se svou družinou se jen krátce mihl na nástupišti a hned se vrátil do vlaku, který pokračoval do konečné stanice. Podle Anděly Svatouškové to navíc nebylo poslední setkání kopřivnických dětí s Mikulášem, ten totiž zavítal i do většiny domácností.

David Macháček




© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12