Kultura

Motýlek překvapil kvalitou a lámal rekordy návštěvnosti

Pořádající Dětské centrum Kopřivnice
se na letošním Motýlku prezentovalo
dvěma vystoupeními, jedním z nich byl tanec
s přiléhavým názvem Šaman.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Letošní ročník přehlídky tvorby handicapovaných dětí Motýlek trhal nejen rekordy v počtu návštěvníků a vystupujících, ale přinesl i nečekaně kvalitní vystoupení.

Na jevišti kulturního domu se v sobotu odpoledne vystřídalo na tři stovky účinkujících z pětadvaceti zařízení z celé Moravy. Jejich vystoupení sledoval velký sál kulturního domu k prasknutí napěchovaný lidmi, kterých začalo ubývat až v závěru víc jak čtyřhodinového programu. Konečné délky programu se pořadatelům podařilo dosáhnout až po výrazném zkrácení. „Po zpracování všech přihlášek jsme měli zhruba šest hodin programu, což je naprosto neúnosné jak pro vystupující, tak pro diváky,“ prozradila autorka dramaturgie letošního Motýlka Dagmar Rysová s tím, že bylo nutné dohodnout s účastníky přehlídky zkrácení jejich vystoupení.

Možná ještě lépe než nárůst počtu vystupujících a diváků charakterizuje letošního Motýlka nevídaný vzestup kvality jednotlivých produkcí. Ta vylétla obrovským způsobem nahoru a diváci si mohli vychutnat řadu velmi výpravných a precizně připravených scének, za které by se nemuseli stydět nejen zdraví, ale v některých případech i profesionální umělci.


Čerti a andělé si dají sraz před KDK

K o p ř i v n i c e (dam) - Mikulášská nadílka je v Kopřivnici každoročně spojena s příjezdem bájného světce a jeho družiny do města. Nenijak tomu bude i letos. V předvečer svého svátku přijde Mikuláš s anděly a čerty před kulturní dům, aby se tam setkal s místními dětmi a poprvé slavnostně rozžehnul vánoční výzdobu v centru města. Přesto, že Mikuláš dorazí až kolem půl páté, už od čtyř hodin bude před kulturním domem připraven kulturní program a soutěže.

Ke kulturnímu domu pořadatelé zvou všechny nebeské i čertovské bytosti, které budou v Kopřivnici zajišťovat mikulášskou nadílku. Než se rozprchnou do domácností, mohou se setkat se svými kolegy a zúčastnit se soutěží o nejlíbeznějšího anděla, nejděsivějšího čerta a podobných atrakcí.


Rádio Čas slaví druhé narozeniny a chystá koncert

O s t r a v a (dam) - Tuto sobotu se Palác kultury a sportu v ostravských Vítkovicích zaplní gratulanty. Své druhé narozeniny tam totiž oslaví oblíbené severomoravské Rádio Čas. Jak jinak než hudbou může slavit rádio, a tak si Čas do Ostravy pozval celou plejádu osobností české a slovenské populární scény. Bezesporu největším lákadlem bude vystoupení zpěváka Jožo Ráže, které by podle pořadatelů mělo být první od jeho tragické nehody. Na své si však přijdou i fanoušci Olympicu, Leony Machálkové, Janka Ledeckého, Věry Martinové, Michala Davida, Petra Nagyho, Jany Kirschner, Petra Spáleného, Pavla Dobeše, Věry Špinarové a dalších interpretů.

Vzhledem k velikosti koncertu budou do Ostravy vypraveny i speciální autobusy, ten kopřivnický odjede deset minut před druhou hodinou odpolední.


Koncert překvapil svou skladbou

K o p ř i v n i c e - Především nezvyklou dramaturgií byl charakteristický letošní podzimní koncert Pěveckého sdružení Kopřivnice. Letos si pěvci koncert koncipovali jako tematický a zazněly na něm skladby ze slavných světových oper, operet a muzikálů. Toto nezvyklé zaměření koncertu však nebylo jediným překvapením. Ještě větší údiv u mne vzbudil fakt, že hosté koncertu dostali v programu mnohem větší prostor než samo PSK, což prý bylo způsobeno nabitostí podzimního programu sboru. Po zahajovací skladbě ’Nikdy nejdeš sám’ od Richarda Rodgerse sbor opustil pódium a na další tři čtvrtě hodinu jej přenechal hostům z příborské ZUŠ. Nutno dodat, že melodie z Polské krve, Veselé vdovy či muzikálů Divotvorný hrnec, Čaroděj ze země Oz nebo My Fair Lady v jejich podání byly ozdobou koncertu. Především Lenka Hniličková zpívala své party výborně s osobitým výrazem a očividnou radostí z hudby. Po přestávce se již na pódium vrátilo nemocemi oslabené PSK, aby zaplněnému sálu Katolického domu předneslo nejznámější sbory světových oper jako Sbor židovských zajatců z Nabucca, Svatební pochod z Wagnerova Lohengrina. Českou operní tvorbu zastupovaly mimo jiné Proč bychom se netěšili z Prodané nevěsty a Květiny bílé z Rusalky.

David Macháček


Taneční koncert přinese čísla inspirovaná blízkými svátky

K o p ř i v n i c e (dam) - Zpříjemnit předvánoční období se budou svým koncertem snažit žáci tanečního oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Koncert, na kterém bude k vidění celkem deset tanečních a jedno hudební číslo, je naplánován na podvečer 6. prosince.

Účastnit se budou s výjimkou nejstarších děvčat všichni žáci tanečního oboru. K vidění by měly být jak starší zcela nové tance nacvičené od začátku školního roku, tak i již osvědčené choreografie.

Vedoucí tanečního odboru ZUŠ Zdeňka Buriana Drahomíra Vraspírová slibuje velmi pestrý program, ve kterém budou také čísla inspirovaná přímo zimním obdobím a vánočními svátky.


Orchestr Václava Hybše má přivézt vánoční náladu i letos

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradičním Vánočním koncertem Orchestru Václava Hybše odstartuje kopřivnický kulturní dům programovou nabídku posledního měsíce roku.

Spolu s populárním orchestrem, který si za dobu svého pravidelného hostování v Kopřivnici našel řadu stálých posluchačů, se mohou návštěvníci koncertu těšit na hostujícího Václava Neckáře, zpěvačku Ivanu Zbořilovou, Martu Vančovou, Pavla Bartoně a řadu dalších. Orchestr pod Hybšovou taktovkou by měl odehrát program složený z písní navozujících vánoční náladu.


Muzeum otevře expozici klobouků

N o v ý J i č í n (dam) - Novou stálou expozici věnovanou výhradně kloboukům otevřou přesně za týden v Okresním vlastivědném muzeu v Novém Jičíně.

Po slavnostní vernisáži, která proběhne od tří hodin v Rytířském sále Žerotínského zámku, bude následovat otevření a první prohlídka expozice.


Nové objektivy slibují vylepšit zážitek z filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Kvalitnější projekci filmů natočených v dnešní době v nejběžnějším formátu 1:1,85 může od dnešního večera nabídnout kopřivnické kino Puls. To totiž díky příspěvku radnice disponuje potřebnými objektivy.

Doposud bylo nutné obraz filmů natočených v tomto formátu zmenšovat na velikost odpovídající plátnu v kině, což znamenalo zkrácení asi o 120 centimetrů z každé strany.

Přitom formát 1:1,85 je kompromisem mezi klasickým kinoformátem a širokoúhlým obrazem. Díky svým parametrům a příznivé ceně se na něj točí většina současné české i zahraniční filmové produkce, což dokazuje i fakt, že například v září z 13 promítaných snímků osm vyžaduje zmiňovaný formát. Náklady na pořízení potřebné optiky nepřesáhnou třicet tisíc korun, levnější rozšíření promítacího plátna není možné z technických důvodů.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42