Kopřivnické noviny č. 43/2000 ze dne 30. listopadu 2000

Zprávy z města a okolí

Problematika odpojování od centrálního tepla

Občané si mohou sami zvolit strom druhého milénia

Peníze na svoz dětí se snažili získat poslanec i starosta

V soutěži ve sběru PET láhví vedou mateřské školy

Kabelovka živě oslovuje domácnosti již pět let

Krajští zastupitelé by se měli poprvé sejít 21. prosince

Zpráva o smrti slavného Kopřivničana, atleta Emila Zátopka, zasáhla celý svět

Zájem o rodákovu expozici byl malý

Z důvodu stěhování bude dopravní inspektorát uzavřen

Stíny

Vstup do EU vyžaduje komunikaci i o nepříjemných otázkách

Krátce

Slumeko přistoupilo k nepopulárnímu řešení - zvedlo ceny za svoz

V dnešním čísle končí soutěž věnovaná čaji

Čtenářská soutěž: Čaje nečaje - 5


Zprávy z města a okolí

Problematika odpojování od centrálního tepla

Kopřivnice (red) - Vzhledem k situaci, kdy se ve větší míře začaly objevovat žádosti vlastníků odprodaných bytů v bytových domech o odpojení od centrálního zásobování teplem, schválila 14. listopadu rada města postup při jednáních týkajících se odpojení. Tento postup v maximálně možné míře vychází z ochrany nájemců, kteří v domě zůstanou napojeni, a spočívá v minimalizaci zhoršení kvality dodávek tepla a v minimalizaci zhoršení životního prostředí v dané lokalitě.

Argumentem pro odpojení bývá většinou větší komfort na zajištění tepelné pohody v bytě včetně dodávek teplé užitkové vody a v současné době příznivá cena zemního plynu. V této souvislosti podotýkáme, že z dlouhodobého hlediska jsou stávající cenové relace neudržitelné a zvýšení cen zemního plynu pro maloodběratele nevyhnutelné. Odpojování bytů v domě s centrálním zásobováním teplem má i další negativní skutečnosti:

- zhoršení imisí v dané lokalitě: instalací plynového kotle s odvodem spalin přes fasádu domu dojde k ovlivnění kvality ovzduší zvýšením imisních koncentrací NO2 a CO u blízkých oken ostatních nájemců

- poškození domu: instalací plynového kotle s vyústěním na fasádě dojde k narušení obvodového pláště budovy a kondenzací vodních par dochází k provlhání fasády; může dojít k porušení vnitroobjektové regulace domu, zhoršení funkce topné soustavy v domě, a tím související nové hydraulické vyvážení

- znevýhodnění ostatních nájemců v domě: ostatní nájemci v domě budou znevýhodněni i v tom, že na stávající plynovod (projektovaný na vaření) bude možno napojit pouze 3 - 4 byty využívající plyn k vytápění

- snížení efektivnosti dodávek tepla z CZT s dopadem na cenu: odpojením ze systému CZT dojde ke snížení výnosů z prodeje tepla (20 procent z každého neprodaného GJ), a tím ke snížení objemu finančních prostředků potřebných k zabezpečení oprav, údržby a chodu tepelných zařízení s následným dopadem na cenu tepla.

V dalším čísle uvedeme souhrn potřebných dokumentů pro vydání stavebního povolení na instalaci plynového kotle v domě napojeném na centrální zásobování teplem.


Občané si mohou sami zvolit strom druhého milénia

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí se rozhodl vyhlásit anketu o strom končícího milénia. Tím se stane strom rostoucí na území města Kopřivnice na veřejném i soukromém prostranství, který získá nejvyšší počet hlasů občanů.

Označení Strom III. milénia pak ponese ten druh, který si občané sami zvolí. Již vzrostlý strom bude zakoupen v roce 2001 a vysázen na území města.

Anketa potrvá do konce března. Písemné návrhy jak pro volbu Stromu II. milénia, tak pro volbu druhu stromu, který se stane Stromem III. milénia, můžete zasílat přímo na odbor životního prostředí na ulici Štefánikově, nebo doručit na podatelnu městského úřadu na ulici Záhumenní.

Tímto způsobem se důstojně a s patřičnou okázalostí odbor životního prostředí spolu s občany rozloučí nejen s končícím miléniem, ale oslaví i začínající tisíciletí.


Peníze na svoz dětí se snažili získat poslanec i starosta

P r a h a (hod) - Vláda ČR přijala letos 19. dubna usnesení, ve kterém zakázala přednostům okresních úřadů používat prostředky fondu rezerv a rozvoje a také jim uložila odvést zůstatek fondu na zvláštní účet. Na protesty řady obcí, které prostřednictvím svých delegátů v okresních shromážděních rozhodly o způsobu použití prostředků z fondu rezerv a rozvoje, přijala vláda 12. července další usnesení, kterým původní zákaz použití zmírnila umožněním výjimek, a to jen na rozestavěné investiční akce.

V měsíci říjnu interpeloval v parlamentu Josef Jalůvka na ministra financí Pavla Mertlíka ve věci blokace fondu rezerv a rozvoje okresních úřadů. Dopad vládních usnesení pro rozpočty obcí, které s možností použití prostředků z fondu rezerv a rozvoje počítaly, je značný a pro řadu obcí neřešitelný. Mertlík odpověděl Jalůvkovi, že postup vlády není protiprávní a dodal, že „omezení se netýká rozpočtového použití prostředků fondu rezerv okresního úřadu podle schváleného rozpočtu a že okresní úřady mohou poskytnout návratné finanční výpomoci obcím, jestliže jejich návratnost je zabezpečena v rozpočtu příjmu příjemce a bude vrácena do 31. 12. 2000“.

Ohledně finančních prostředků pro Dětské centrum Kopřivnice na svoz postižených dětí intervenoval v Praze i starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Ten byl, jak říká, úspěšný jen napůl s tím, že získal slib, že se ještě bude letos o tom jednat.


V soutěži ve sběru PET láhví vedou mateřské školy

K o p ř i v n i c e (ili) - Již druhý měsíc probíhá soutěž ve sběru PET láhví mezi mateřskými a základními školami. „Ohlas zvláště mezi základními školami nebyl v Kopřivnici velký. O to víc nás těší, že ti, kteří se do soutěže zapojili, berou celou věc vážně,“ uvedla Markéta Kvitová z odboru životního prostředí.

K současným favoritům z dvanácti škol a školek patří Mateřská škola na ulici České s 300 kg, která vede s nepatrným rozdílem před MŠ z Mniší (292 kg). Na třetím místě je prozatím MŠ na ulici I. Šustaly (234 kg).

„Opravdu jsme překvapeni a mile potěšeni aktivitou dětí. Jen pro ilustraci - na jeden kilogram je nutno sesbírat dvacet plastikových láhví, a to už je slušný výkon,“ netajil se radostí nad průběhem soutěže Jiří Socha z firmy Slumeko, s. r. o.


Kabelovka živě oslovuje domácnosti již pět let

K o p ř i v n i c e (ili) - V pondělí 4. prosince oslaví Kabelová televize Kopřivnice páté výročí živého vysílání.

„Dodnes si pamatuji, když mi přišli oznámit, že jsem vyhrála konkurz. A jako tip na první reportáž mi poradili otevření vlakové zastávky,“ vzpomíná na své začátky inženýrka ekonomie Renata Plánočková, dnes vedoucí televizního studia. „Scénář prvního vysílání byl obohacen o průjezd mikulášského vlaku, vystoupením tehdejší tiskové mluvčí radnice Milady Podolské, dále následovaly nějaké zprávy z rady, pořádání mikulášského jarmarku, vyhodnocení vánoční literární soutěže, losování o cenu KTK, výlet do zasněžené přírody a reportáž o práci horské služby na Pustevnách,“ čte vysílací schéma ze 4. prosince 1995 Plánočková.

Se současným kameramanem Miroslavem Hofmannem, který nastoupil půl roku poté, připravují na každý čtvrtek necelou hodinu reportáží a informací z našeho regionu.

Za pět let vysílání doznaly vysílací čtvrtky řadu pozitivních změn a časem nabyly na profesionalitě. K tomu přispěly stáže v Centru žurnalistiky v Praze, více než roční docházení na logopedii z důvodu odstranění krátkého přízvuku i návštěva vizážistky. Potvrzením všeho snažení se staly hned tři ceny na celostátní přehlídce filmové a televizní tvorby Kafka. Loni to byla cena za organizaci, letos druhé místo za investigativní žurnalistiku za dokument o Kauflandu a třetí místo ve vlastní tvorbě za dokument o příborském fotografu Jarnotovi.

„Nejnáročnějším z hlediska přípravy i vlastního vysílání byla debata s Milošem Zemanem, nejvíc pozitivních reakcí jsme zaznamenali na první aprílové vydání zpravodaje v loňském roce. Ozvala se i spousta lidí, kteří, i přes upozornění na aprílové vydání, reportážím uvěřili,“ odpověděla Plánočková na dotaz, která ’nej’ jí utkvěla za pětileté vysílání v paměti.


Krajští zastupitelé by se měli poprvé sejít 21. prosince

O s t r a v a (hod) - Poprvé by měli zasednout ke svému jednání 21. prosince zastupitelé Ostravského kraje, kteří byli zvoleni v listopadových volbách. Z Kopřivnice získali mandát ve volbách tři zástupci, a to Josef Jalůvka za ODS, Karel Kuboš za KSČM a Jiří Tichánek za ČSSD.

Do pětašedesátičlenného zastupitelstva získala ODS dvacet mandátů, KSČM osmnáct, čtyřkoalice dvanáct, ČSSD jedenáct a Sdružení nezávislých kandidátů čtyři mandáty.

Koaliční jednání mezi sebou ještě stále vedou ODS, čtyřkoalice a ČSSD, kteří by v případě spolupráce měli třiačtyřicet zastupitelů. Při společných jednáních vzešel návrh na hejtmana, kterým je Evžen Tošenovský za ODS, dosavadní primátor města Ostravy.


Zpráva o smrti slavného Kopřivničana, atleta Emila Zátopka, zasáhla celý svět

V úterý 21. listopadu 2000 zemřel ve věku 78 let náš kopřivnický rodák, pan Emil Zátopek. Tato zpráva zasáhla celý sportovní svět.

Pro Kopřivnické to byl jeden z nás, který se zde narodil, vychodil Měšťanskou školu, dnes ZŠ - náměstí. Učení absolvoval ve Zlíně u firmy Baťa a právě v této době se začal věnovat lehké atletice, zvláště pak disciplíně běhu.

Již v roce 1941 běžel svůj první měřený závod. Po osvobození nastoupil do Vojenské akademie v Hranicích na Moravě. V roce 1946 byl vyslán na první poválečné mistrovství do Oslo.

Zátopek měl schopnost trénovat ve skromných a často krutých podmínkách. Nesnášel slabost a nicnedělání, které podle něj člověka ničí. Byl symbolem odhodlání, vůle a čestnosti. To mohou potvrdit jeho příbuzní, spolužáci, známí a především jeho manželka, paní Dana Zátopková, která s ním sdílela po celých 52 let velké životní okamžiky, od olympijské slávy až po období po roku 1968, kdy byl Emil pronásledován za podporu demokratizačního procesu. Jak již Dana řekla: „Byl to parťák na celý život.“

Zátopkovi se seznámili na atletických závodech v roce 1945, o tři roky později byli oddáni v Uherském Hradišti. Paní Dana, vynikající oštěpařka - olympijská vítězka, a její manžel - olympionik, držitel čtyř olympijských medailí. Zátopek svou zemi reprezentoval celkem ve 30 mezistátních atletických utkáních.

I naše město chtělo vzdát hold svému rodákovi za jeho vytrvalost a houževnatost. Počátkem šedesátých let vystavělo letní stadion, jenž nesl název Zátopkův stadion. Později, 8. října 1992, bylo Emilu Zátopkovi uděleno čestné občanství města Kopřivnice, dne 29. března 1996 pak slavnostně pojmenována škola na ulici Pionýrské jménem tohoto vynikajícího atleta. Této události se manželé Zátopkovi osobně zúčastnili. V roce 1998 byla slavnostně otevřena Emilem Zátopkem a jeho manželkou Danou stálá Olympijská expozice ve zdejším Technickém muzeu, která je věnovaná právě těmto dvěma výjimečným lidem.

Bolestná ztráta je pro nás, občany Kopřivnice. I když Emil Zátopek dlouhá léta žil v Praze, pro nás a pamětníky zůstane navždy našim rodákem.

Pracovníci Muzea Fojtství


Zájem o rodákovu expozici byl malý

K o p ř i v n i c e (dam) - S nepříliš velkým zájmem veřejnosti se setkala iniciativa místního muzea, které na počest zesnulého atleta Emila Zátopka zdarma otevřelo expozici mapující jeho život.

„Expozici jsme volně zpřístupnili již den po Zátopkově smrti,“ řekla ředitelka muzea Lenka Hodslavská. V síni věnované Zátopkovým úspěchům je k dispozici také kondolenční kniha, která bude po pohřbu slavného rodáka zaslána jeho manželce. Zátopkova expozice bude na požádání zdarma přístupná až do šestého prosince.


Z důvodu stěhování bude dopravní inspektorát uzavřen

N o v ý J i č í n (red) - Z důvodu stěhování dopravně správních agend Dopravního inspektorátu Policie České republiky, Okresního ředitelství Nový Jičín z ulice Husovy do budovy Okresního úřadu Nový Jičín na ulici Divadelní, bude v době od 30. listopadu do 5. prosince evidence, přihlašování motorových vozidel a agenda řidičských průkazů uzavřena.

Provoz bude obnoven ve středu 6. prosince v nových prostorách Okresního úřadu Nový Jičín. Úřední hodiny do konce roku 2000 budou v pondělí a ve středu, a to od 8 do 17 hodin.


Stíny

Dne 24. listopadu kolem 15. hodiny došlo v Kopřivnici na ulici Příborské v rodinném domku k výbuchu teplovodního kotle na tuhá paliva. Šetřením policistů bylo zjištěno, že majitel rodinného domku v kotli zatopil, ale neotevřel ventil odvodu teplé vody do systému. Nahromaděním tepelné energie došlo k výbuchu kotle v okamžiku, kdy 36letý majitel stál před kotlem. Ten utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku ve výši deset tisíc korun.

Dne 26. listopadu oznámil hlídce městské policie občan na ulici Štramberské, že byl slovně napaden mužem v evidentně podnapilém stavu, který poté nasedl do osobního vozu a odjel po ulici Štramberské směrem na Štramberk. Hlídce se podařilo dotyčné vozidlo i s řidičem nalézt odstavené na parkovišti. Řidič byl vyzván, aby vypnul motor a vystoupil z vozidla. Celou záležitost si převzala přivolaná hlídka Policie ČR.

Dne 26. listopadu hodinu před půlnocí požádal o příjezd hlídky městské policie nájemník z panelového domu na ulici Francouzské, že na mezipatře se pohybuje vlčák a neustále štěká. Na místo vyslaná hlídka městské policie psa odchytila a převezla do útulku do Vlčovic.


Vstup do EU vyžaduje komunikaci i o nepříjemných otázkách

Spuštění jaderné elektrárny Temelín byla v posledních letech citlivá otázka vztahů České republiky a Rakouska. Rakousko se roky netajilo svým nesouhlasem se stavbou a pro dosažení zákazu zahájení provozu reaktoru se snažilo využít i Evropské unie.

V současnosti se situace vyhrotila zásadním odporem, který vůči Temelínu projevila rakouská veřejnost. Jeho zprovoznění to sice nezabránilo, ale nemůžeme souhlasit s názorem, že tím tento problém skončil. Abychom mohli posoudit důsledky zahájení provozu Temelína vůči našemu postavení v procesu jednání o připojení k EU, musíme si připomenout postoj Evropské unie k jaderné energetice. V praxi většina členských států EU jaderné reaktory nejen provozuje, dokonce v některých zemích EU je využití jaderné energie velmi rozšířeno a například energetika Francie je na nukleárním palivu přímo založena. Musíme však konstatovat, že rozvoj a stavbu dalších jaderných elektráren již státy Evropské unie neplánují, naopak existují již harmonogramy jejího postupného útlumu.

Dalším hlediskem je pravomoc a legislativa EU ve vztahu k jaderné energii. Loňská rezoluce Evropského parlamentu, kterou iniciovali poslanci za Rakousko, se sice vyjádřila proti uvedení Temelína do provozu, ale nemá oporu v komunitárním (evropském) právu ani v jiné součásti acquis (soubor rozhodnutí, smluv apod., které je nadřazeno domácímu právu členské země). To znamená, že jde spíše o proklamativní dokument, který rozhovory o přistoupení České republiky do EU přímo neovlivní.

Ostřeji vnímán pohled druhý a to je hledisko bezpečnosti. Opět - kromě obecných zásad nevydala pro tuto oblast EU žádná nadnárodní pravidla. Neexistuje žádná přesná regule pro to, co je standard bezpečnosti jaderné elektrárny a předepsané technické podmínky pro její zajištění. Zcela opodstatněná je, po zkušenostech z Černobylu, obava EU z reaktorů staršího sovětského typu, které jsou ještě v provozu v Bulharsku, na Ukrajině, Slovensku a Litvě. Většina těchto zemí se již zavázala k termínům, kdy tyto rizikové reaktory odstaví. Ostatní elektrárny jako Dukovany, Mochovce a Temelín, u nichž bylo pro posílení bezpečnosti použito západních technologií, jsou již i z hlediska zemí západní Evropy přijatelné.

To neznamená, že je moudré přehlížet postoj rakouské veřejnosti a její politické reprezentace, protože i když dnes neměla sílu prostřednictvím Evropské unie zabránit zprovoznění Temelína, může tyto postoje promítnout do průběhu jednání o přistoupení České republiky do Evropské unie. Již před rokem se Rakousko pokoušelo prosadit při projednávání kapitoly energetika požadavek na dodržování ’nejvyšších’ standardů bezpečnosti jaderné energetiky oproti formulaci ’velmi vysokých’, kterou akceptovaly ostatní státy.

Nezapomínejme, že dohoda o přistoupení nových členů do Evropské unie podléhá schválení parlamentů jednotlivých členských států. Pokud podceníme komunikaci s našimi sousedy, může se tento proces stát okamžikem, kdy dnes námi opomíjené veřejné mínění Rakušanů může sehrát velmi zásadní úlohu při našem vstupu do EU.

Josef Jalůvka, poslanec PS PČ


Krátce

K o p ř i v n i c e (ili) - Devadesáti pěti let by se dnes dožil kopřivnický rodák a významný představitel protinacistického odboje Leopold Chalupa. Podlehl útrapám více než dvouletého věznění 26. října 1940. Jeho jméno nalezneme mezi oběťmi okupace na desce pomníku před Základní školou - náměstí a na pamětní desce ve vestibulu ředitelství závodu Tatra.

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci započetí akce revitalizace sídlišť bylo vysázeno na největším kopřivnickém sídlišti Sever 33 vzrostlých stromů.

K o p ř i v n i c e (ili) - Do konce roku budou instalována firmou Slumeko další tři sběrná místa na tříděný odpad.


Slumeko přistoupilo k nepopulárnímu řešení - zvedlo ceny za svoz

Za svoz komunálního odpadu na území Kopřivnice
a místních částí zaplatí občané v příštím roce více.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Nepopulární, ale naprosto nezbytné opatření přijala městská rada, když odsouhlasila zvýšení poplatku za sběr, svoz, třídění a zneškodňování komunálního odpadu o osmadvacet korun na osobu za rok. Občan tak namísto 222 Kč zaplatí v příštím roce dvě stě padesát korun.

„Navýšení není tak drastické, když uvážíme, že se v přepočtu na jednu osobu jedná o 2,30 měsíčně, u čtyřčlenné rodiny částka tvoří necelých deset korun při zachování cenového zvýhodnění u vícečetných rodin,“ uvedl k navýšení poplatku na veřejných schůzích v místních částech místostarosta Zdeněk Krajčír.

Při sestavování rozpočtu muselo město kalkulovat s nárůstem cen za pohonné hmoty, skládkovného, s nárůstem množství odpadu i s nárůstem ostatních nákladů, jako jsou ceny energií, náhradních dílů, maziv, pneumatik a dalších externích služeb.

„V letošním roce jsme počítali s cenou za naftu ve výši 19 korun za litr, v příštím roce už kalkulujeme s částkou 24,60. Stejná situace je i ve skládkovném, kde jsme byli upozorněni, že místo letošních 260 korun za tunu budeme platit v příštím roce 320 korun,“ rozebral zvýšení poplatku za sběr, svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu pro rok 2001 vedoucí odpadového hospodářství Jiří Sopuch.

„K tomu všemu bylo zapotřebí vzít v úvahu i nárůst množství odpadu. V letošním roce jsme oproti roku 1999 vyvezli na skládku o 266 tun komunálního odpadu více a v příštím roce předpokládáme další zvýšení o 245 tun. Jen zvýšení nákladů za skládkovné představuje částku 78 400 korun,“ pokračoval v rozboru dále Jiří Sopuch.

V porovnání s jinými obcemi se ceny za odpady v Kopřivnici pohybují i nadále při dolní hranici. Jen pro srovnání v Ostravě zaplatí občan ročně za odpady 360 Kč, ve Frýdku-Místku 350 Kč, Šternberku 292 koruny a ve Štramberku od příštího roku zaplatí občan 240 korun.

Poplatek mohou občané zaplatit podle svého výběru najednou za celý rok nebo rozložený do dvou splátek.

Výběr poplatku bude zahájen v pondělí 4. prosince ve firmě Slumeko, s. r. o., na Štefánikově ulici.

rok

zbytkový
odpad

svoz
separace

linka

NO

objemný

celkem

návrh 2000

145,-

18,-

34,-

10,-

15,-

222,-

skutečnost 2000

165,5

18,5

21,-

9,-

8,-

222,-

návrh 2001

185,-

21,-

23,-

11,-

10,-

250,-

 

Poplatek pro domácnost v roce 2001

Počet osob v domácnosti

1.
pololetí

2.
pololetí

Celkem

1

125,-

125,-

250,-

2

250,-

250,-

250,-

3

375,-

375,-

500,-

4

500,-

500,-

750,-

5

625,-

625,-

1 000,-

6

705,-

705,-

1 250,-

7

785,-

785,-

1 410,-

8

865,-

865,-

1 570,-

9

865,-

865,-

1 730,-


V dnešním čísle končí soutěž věnovaná čaji

K o p ř i v n i c e (ili) - V dnešním vydání vychází po-slední série otázek ke čtenářské soutěži věnované čaji, jeho historii, způsobu přípravy a čajové kultuře vůbec.

Soutěž připravila redakce Kopřivnických novin ve spolupráci s čajovnou U Dvou draků. Vaším úkolem je zatrhnout patnáct správných odpovědí na kupónu, který najdete na páté straně a doručit nejpozději do 7. prosince do redakce Kopřivnických novin.

Tři vylosovaní čtenáři se mohou těšit na bezplatné občerstvení, případně odebrání zboží z čajovny U Dvou draků v hodnotě 300, 200 a jednoho sta korun.

Jména výherců otiskneme v Kopřivnických novinách, které vyjdou 14. prosince.


Čtenářská soutěž: Čaje nečaje – 5

V životě je jen pár hodin, které jsou příjemnější než doba zasvěcená rituálu zvanému čaj o páté.
Henry James

Dnes si povíme něco o dalších nápojích, se kterými se při návštěvě obchodu s čajem nebo čajovny můžeme setkat.

Jde především o čaje ovocné. Zde se už nejedná o čaj v pravém slova smyslu, nejsou v něm totiž obsaženy lístky čajovníku. Čaj se skládá z různých druhů sušeného ovoce a sušených květů. Základem zde většinou bývá květ ibišku a šípek.

Dalšími, velmi zdravými nápoji jsou čaje rooibos, maté a lapacho. Nápoj rooibos pochází z jihoafrické byliny, neobsahuje kofein a je velmi bohatý na fluor, železo, vápník a další minerály. Čaj maté je prastarým nápojem obyvatel Jižní Ameriky. Ceněn je u něj především celkový povzbuzující účinek, vyvolaný vysokým obsahem kofeinu. Kromě toho obsahuje vitamíny B1, B2 a C, významné je také množství minerálních látek. A konečně lapacho, opět jihoamerický nápoj, který je po staletí indiány využíván pro své mimořádné léčebné účinky, především posilování imunity. Moderní výzkum tyto účinky potvrzuje.

Vážení čtenáři, jsme na konci našeho čajového povídání. Pokud vás téma čaje zaujalo a chcete-li některý z mnoha čajů ochutnat, pak vás srdečně zveme k nám, do čajovny U Dvou draků. Najdete nás v secesní vile vedle bývalého muzea. Čeká vás zde příjemné, klidné a samozřejmě nekuřácké prostředí. Posedět můžete buďto v tradičně zařízené půvabné secesní místnosti, nebo v orientálně laděných prostorách, kde se sedí na poduškách na zemi. Nabídnout vám můžeme široký sortiment čajů zelených, černých i čaje oolong, dále čaje aromatizované, čaje ovocné a čaje maté, rooibos i lapacho. Také zde můžete ochutnat kvalitní kávu, dobrou medovinu či bylinný likér. K tomu všemu nabízíme klid, pohodu a odpočinutí si od našeho uspěchaného světa.

13. Silně povzbuzujícími účinky vynikají:

a) ovocné čaje
b) čaje maté
c) čaje rooibos

14. Jako čaj Inků se nazývají:

a) čaje lapacho
b) čaje rooibos
c) čaje maté

15. V arabských zemích se zejména pije:

a) čaj s mlékem a kořením
b) čaj rooibos
c) zelený čaj s mátou


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42