Titulní strana

Občané diskutovali na třech veřejných schůzích v obcích

Starosta Kopřivnice Jiří Tichánek odpovídá
na dotazy účastníků veřejné schůze v Mniší.

Foto: David Macháček

L u b i n a , V l č o v i c e , M n i š í (ili) - V minulém týdnu proběhly v místních částech podzimní veřejné schůze. Mimo pravidelné informace o aktuálním dění ve městě a místních částech a zprávách o činnostech místních komisí byli na schůzích přítomni zástupci České pošty, aby reagovali na připomínky občanů ohledně motorizované roznášky.

Občanům po zrušení stálých provozoven ponejvíce vadí nutnost vyzvedávání si zásilek určených do vlastních rukou po nezastižení adresáta až na poště v Kopřivnici. Připomínky zazněly i k místům, která byla zvolena k instalaci poštovních schránek, stejně jako k časovému výkyvu při doručování poštovních zásilek.

Předseda místní komise Ondřej Raška vysvětlil občanům po nemalém výčtu akcí, které se podařilo v obci zrealizovat, neúčast pouťových atrakcí v Lubině.

Diskuze v Lubině se točila kolem termínu a ceny připravovaného připojení obce ke kabelové televizi, kritického stavu osvětlení na pěti místech, nedostavěné tělocvičny při místní základní škole, dokončení telefonizace, zhotovení zábradlí na panelové cestě v centru obce, sekání trávy na okresních komunikacích a nevrácení vysypaných popelnic na původní místo.

Ani ve Vlčovicích nebyl výčet akcí realizovaných v letošním roce malý. Stejně dlouhý seznam akcí navržených na realizaci pro nadcházející rok pak přečetl předseda místní komise Josef Kahánek. V diskuzi pak zazněly dotazy na dostupnost televizního programu Prima, chybějící autobusový přípoj na rychlík na Brno, na deformaci popelnic při vysypávání, parkování autobusu u místního kulturního domu a termín výstavby čističky odpadních vod.

Schůze ve Vlčovicích se neplánovaně protáhla, protože část vedení města se musela přesunout na veřejnou schůzi do Mniší. Ve Vlčovicích pak na dotazy občanů odpovídal místostarosta Alois Janek.

V Mniší probíhalo setkání občanů se zástupci města podle stejného scénáře jako v předchozích dvou případech. Diskuze pak téměř ustrnula na instalaci zpomalovacího retardéru na komunikaci směrem na Kozlovice. Občané již delší dobu požadovali, aby se přijala taková opatření, která by omezila rychlost projíždějících aut na zmíněné cestě.

Při minulých jednáních na veřejných schůzích i v dopravní komisi se došlo k celkem logickému závěru, že žádná dopravní značka nezaručí dodržování omezené rychlosti. Proto se zvolila varianta mechanické zábrany. I když na její existenci jsou účastníci silničního provozu tabulemi upozorněni, přesto se, zvláště mezi cyklisty, setkala její instalace s nelibostí.

Občané všech tří místních částí byli vedením města vyzváni, aby své návrhy nebo připomínky řešili prostřednictvím místních komisí nebo se s dotazy obraceli přímo na městský úřad. V případě připomínek k firmě Slumeko je nejlépe tyto ihned telefonicky oznámit na čísle 87 96 22, aby se mohla daná věc okamžitě projednat a zajistit sjednání nápravy.


Francouz Hugo převzal čestné občanství

Jeden z nestorů partnerských měst Kopřivnice
a francouzského Trappes Bernard Hugo přebírá
z rukou starosty Tichánka čestné občanství města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 23. listopadu na mimořádném zasedání městské rady předal starosta Jiří Tichánek čestné občanství za přínos v rozvoji partnerských vztahů mezi městy Trappes a Kopřivnice v letech 1968 - 2000 čestnému starostovi města Trappes a prezidentu družební komise Bernardu Hugovi.

Starosta Tichánek při předávání diplomu Bernardu Hugovi poděkoval za jeho obrovskou práci, kterou na poli družebních styků dokázal. Po předání diplomu o čestném občanství Bernard Hugo řekl: „Jsem velice dojat rozhodnutím o přidělení občanství, pozváním a přijetím na radnici a děkuji za tuto poctu.“

Bernard Hugo přijel na pozvání vedení města do Kopřivnice se svou chotí a zúčastnil se mimo jiné i vernisáže mezinárodní výstavy handicapovaných dětí, jež se konala v předvečer Motýlku 2000 v kulturním domě, a spolu s radními vzdal hold zesnulému olympioniku položením kytic v Muzeu Emila Zátopka. Rozhovor s Bernardem Hugem přineseme v příštím čísle Kopřivnických novin.


Telařík podal další dvě trestní oznámení na Tatru

K o p ř i v n i c e (dam) - Další dvě trestní oznámení upozorňující na údajnou korupci a špatné hospodaření v Tatře podal minulý týden drobný akcionář automobilky Ivan Telařík.

V prvním z podání Telařík obviňuje neznámého pachatele z uplácení. Podle jeho přesvědčení někdo v souvislosti s oddlužením Tatry obdržel 20 milionů korun. „Mám jisté stopy a podezření, kdo ty peníze dostal. Všechno jsem to předal policii,“ řekl Telařík, který se o úplatku údajně dozvěděl od generálního ředitele Tatry Petra Urbana. Ten však, jak vyplývá z písemné odpovědi na Telaříkův dotaz z valné hromady, celou věc považuje jen za nedorozumění.

Druhé neméně závažné obvinění je namířeno proti samotnému vrcholnému managementu Tatry. Vedení největší kopřivnické firmy Telařík obviňuje ze záměrného snižování majetku společnosti, úmyslně špatného hospodaření a porušování povinností při správě cizího majetku.

„Na rozdíl od toho, co veřejně prezentuje, já jsem si jist tím, že Tatra nevytváří zisk. Je to jen mystifikace, a to mohu kdykoliv dokázat,“ řekl Telařík s tím, že by uvítal, kdyby se na vyšetřování v Tatře podílel Nejvyšší kontrolní úřad a další instituce.

Tatra, která již o posledních Telaříkových aktivitách ví, považuje další dvě trestní oznámení jen za plácnutí do vody. „Pokud vím, tak pan Telařík podal již pěknou řádku trestních oznámení, ale nikdy to nikam nevedlo,“ uvedla tisková mluvčí automobilky Eva Breiová. To potvrzují i policisté. Zatím všechna Telaříkova oznámení byla odložena, neboť se nepodařilo prokázat trestný čin. V současné době policie šetří celkem devět trestních oznámení spojených s Tatrou, sedm z nich podal Ivan Telařík a dvě bývalý ředitel Tatry Zdeněk Podolský.


Zemřel kopřivnický rodák a legenda atletiky Zátopek

Emil Zátopek

P r a h a (hod) - V pražské střešovické nemocnici zemřel v úterý 22. listopadu v 19 hodin čtyřnásobný olympijský vítěz a kopřivnický rodák Emil Zátopek ve věku 78 let. V této nemocnici oslavil Emil Zátopek i své letošní narozeniny a sledoval také slavnostní zahájení olympijských her v Sydney.

Emil Zátopek se narodil 19. září 1922 v Kopřivnici. V roce 1948 v Londýně vyhrál svou první olympijskou medaili v běhu na deset kilometrů, na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 se mu podařilo získat tři zlaté medaile v bězích na pět a deset kilometrů a v maratonu.

S legendárním běžcem Emilem Zátopkem se široká veřejnost rozloučí ve středu 6. prosince v 11 hodin v budově Národního divadla v Praze.














Dětské centrum má nové auto, ani to však vše nevyřeší

V rámci letošní přehlídky Motýlek došlo také
na křest nového automobilu pro dopravu dětí
do Dětského centra v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Částečné vyřešení problémů s dopravou dětí do Dětského centra v Kopřivnici by měl přinést nový osmimístný automobil KIA, který centrum před časem zakoupilo a slavnostně pokřtilo v rámci přehlídky Motýlek 2000. Auto, kterému děti říkají ’Kiásek’, si centrum mohlo dovolit jen díky velkorysosti několika sponzorů, kteří zajistili výhodnou cenu vozu - leasing, který je centrum schopno platit, a levné pojištění. Ani nové auto však problémy spojené s dopravou dětí do centra nevygumuje. „Budeme muset nadále shánět sponzory, kteří nám budou ochotni pomoci splácet auto a navíc platit jeho provoz,“ řekla ředitelka Dagmar Jančálková










Pryč už jsou romantické doby, kdy měl pošťák čas s každým vykládat

L u b i n a (ili) - Prakticky s ročním zpožděním přišli mezi občany místních částí zástupci České pošty. Ředitel oblastní pobočky Miroslav Vávra a vedoucí pošty v Kopřivnici Vladimíra Kořínková dodatečně obhajovali zrušení provozoven v obcích a výhody motorizovaného rozvozu.

„Všechno je záležitostí bezpečnosti zaměstnanců, ochrany peněz, zvýšení mobility a v neposlední řadě otázka ekonomiky,“ uvedl své vystoupení ředitel Miroslav Vávra.

S tím nesouhlasil občan Krompolc, který argumentoval tvrzením, že kdysi na roznášku stačila jedna doručovatelka na kole a teď jezdí dvě autem.

„Musíte vidět věci v širších souvislostech. Dvě motorizované doručovatelky dnes zvládnou okrsek tří obcí, které předtím zaměstnával pět doručovatelek, jak říkáte, na kole,“ přiblížil současnou situaci Miroslav Vávra.

Na to reagoval občan Maleňák: „Jenže pošta jezdí během dne dvakrát. Dopoledne se rozvážejí listovní zásilky a později balíky.“

Ředitel oblastní pobočky odpověděl v tom smyslu, že mobilita je o velkých penězích a na to si budeme muset ještě dlouho počkat, protože Česká pošta žije pouze z toho, co vytvoří. Zakladatelem má uloženo samofinancování.

„Pryč jsou romantické doby, kdy místní pošťák zastával i jakousi funkci obecního informátora a měl čas s každým sousedem prohodit pár vět. Dnes je všechno otázkou tržní ekonomiky,“ uzavřel ředitel oblastní pobočky České pošty Vávra.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42