Kultura

Motýlek nabídne čtyři hodiny zpěvu, tance a divadla

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližně tři sta různě handicapovaných dětí z třiadvaceti zařízení rozesetých po celém území republiky přijede o následujícím víkendu do Kopřivnice, aby se ve zdejším kulturním domě zúčastnily přehlídky tanečních, pěveckých a dramatických dovedností. Akce, která se každoročně těší značnému zájmu veřejnosti, se uskuteční v sobotu ve dvě hodiny odpoledne.

Motýlek 2000 je již čtvrtým ročníkem v pořadí. Když před čtyřmi lety pořádalo Dětské centrum nultý ročník přehlídky, nikdo asi neočekával raketový vzestup její popularity. Počet zařízení, která mají zájem se jej účastnit, se z původních tří rychle rozrostl na čísla přesahující dvě desítky a rok co rok evidují pořadatelé zcela nové zájemce.

„V současné době je Motýlek asi největší přehlídkou svého druhu v republice. Nikdo jiný nekombinuje v programu tanec, zpěv a dramatické scénky,“ řekla Xenie Šustalová z pořádajícího Dětského centra Kopřivnice.

Na rozdíl od minulých ročníků, kdy Motýlka tvořily tři samostatné bloky, v letošním programu se budou tanec, zpěv i divadlo na pódiu volně střídat.

Letos poprvé bude také nutné razantněji uplatňovat dodržování stanovených časových limitů pro jednotlivá čísla. „Kdybychom všechny nechali, aby předvedli vše, co nacvičili, natáhl by se program na víc jak šest hodin, a to je neúnosné,“ zdůvodnila postoj organizátorů Šustalová s tím, že i tak bude Motýlek trvat víc jak čtyři hodiny.

Kromě tradičních motýlů všech druhů, barev a velikostí bude prostory kulturního domu zdobit také mezinárodní výstava výtvarných prací, na které budou k vidění práce dětí z partnerských měst Kopřivnice. Právě tato výstava může být začátkem možného rozšíření působnosti Motýlka za hranice. „Již se takové možnosti zvažovaly a možná, že v některém z dalších ročníků přivítáme i účastníky ze zahraničí,“ prozradila Xenie Šustalová.

Přesto, že pro veřejnost se Motýlek 2000 omezuje ’jen’ na sobotní přehlídku, jeho program je podstatně bohatší. „Nejde nám jen o to ukázat, co všechno děti i se zdravotním handicapem dokáží, ale taky o to, aby se ony mezi sebou mohly setkat a navíc se dobře pobavit,“ tvrdí organizátorka.

Toto krédo ctí lidé ze zákulisí Motýlka od začátku jeho existence a pro účinkující děti je vždy připraven pestrý program. V letošním roce je čeká také setkání s bavičem Petrem Novotným, loutkohereckou skupinou Rolnička. Na večer je připravena diskotéka spojená s vystoupením chlapecké kapely V.I.P., nebude chybět řada soutěží a her v režii Domu dětí a mládeže, stejně jako promítání filmových pohádek v kině Puls.


Příbor přivítá manželské duo

P ř í b o r (dam) - Pro milovníky kvalitní komorní hudby je na zítřejší večer připraven violoncellový recitál Daniela a Heleny Veisových. Dějištěm koncertu, který je pořádán v rámci třetí koncertní sezóny bude v refektáři příborského muzea.

Přední český violoncellista Daniel Veis za klavírního doprovodu své ženy Heleny přednese skladby Roberta Schumanna, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, Miroslava Kabeláče a Césara Francka.

Daniel Veis se do povědomí znalců komorní hry zapsal již jako velmi mladý, kdy sbíral úspěchy na prestižních soutěžích. Po studiích na pražské AMU pokračoval ve zdokonalování svého projevu v Moskvě. Během své kariéry koncertoval s řadou vynikajících orchestrů a dirigentů. Virtuozitu jeho hry dokazuje fakt, že má ve svém repertoáru řadu skladeb, které mu jejich autoři věnovali. V současné době působí jako profesor na AMU.

Také Helena Veisová - Stínilová je absolventkou AMU. Na klavír hraje od svých šesti let a již od dvanácti se pravidelně objevuje na koncertních pódiích.

Příborský koncert může být také ’ochutnávkou’ toho, co je na březen připraveno v kopřivnickém Kruhu přátel hudby, kde budou Veisovi koncertovat společně se svým synem Šimonem.


ZNC přiveze do Kopřivnice písně ze své nové desky

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudbou sršící humorem a texty stejného ražení se zítra večer zaplní CO kryt pod kulturním domem. Po delší době totiž do Kopřivnice zavítá plzeňská kapela Znouzectnost se svou oblíbenou předkapelou Aqua Silentia

Tentokrát ZNC přijede svým místním fanouškům zahrát především písničky ze svého posledního alba ’Písně instantního štěstí’. Pětice plzeňských punkerů spolu s několika hosty tentokrát dala dohromady dvě desítky písniček.

Stejně jako u starších alb se hudba Znoüzectnosti nese v duchu naivního humoru a svérázné filozofie. Pokoušet se jejich projev přesně žánrově zařadit je však mírně řečeno nesnadný úkol. ZNC ve své hudbě kombinuje naléhavost sdělení folku se syrovostí punku, stejně dobře by ale skupinu bylo možné označit za poprockovou formaci.

Ostravskou kapelu Aqua Silentia pojí se Znouzectností nejen dlouholeté spříznění, ale také podobnost hudebního projevu. Také oni produkují veselý a hravý punk s velmi vydařenými texty. Prostředí Nory není této skupině zcela neznámé, protože v jejím studiu natočila své demo.


Děti se mohou těšit na divadlo, ale také na vlastní plesy

Krakonošské pohádky
v podání havířovského divadla Kruh
byly prvním představením z připravované
volné série dětských programů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pohádky z Krakonošovy zahrádky v podání havířovského dua Kruh zahájily minulou neděli volnou sérii divadelních představení pro děti.

Vloni dramaturgové kulturního domu připravili pro děti předplatné několika loutkových pohádek, letos zvolili jinou formu, ale i tak na nejmenší konzumenty kultury nezapomněli. „Chystáme několik pohádek pro děti, které uvedeme vždy v neděli odpoledne,“ slíbila Dagmar Rysová a prozradila, že děti se mohou těšit na Mauglího či Pinokia. V době plesů se mohou děti těšit na maškarní ples, discoples a country bál.










Kino chystá dvě komedie a milostné drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě komedie americké provenience a francouzské drama se v následujících dnech objeví na plátně místního kina Puls. Z důvodu pořádání přehlídky Motýlek 2000 se promítací cyklus zkrátil na pouhé tři dny. Kromě dneška bude kino promítat ještě v neděli a v pondělí.

Odpolední představení budou tentokrát patřit romantické komedii Divoké kočky. Čerstvě plnoletá Violet (Piper Perabo) opustí rodné město, aby si v New Yorku splnila svůj sen o tom, že se stane slavnou zpěvačkou. Nadšení a optimismus z talentované dívky ale rychle vyprchá, protože narazí na nepropustnou hradbu nezájmu uměleckých agentů i nahrávacích společností. Navíc ji vykradou a ona nedlouho poté, co do New Yorku dorazí, uvažuje o návratu domů. Nakonec se ale přece jen rozhodne zůstat a nepřízni osudu se postavit. Z pódia baru Coyote Ugly, kde začne pracovat, je už ke splnění jejího snu jen krok.

Divoké kočky jsou současnou parafrází na věčný příběh Popelky, která se rozhodne od základů změnit svůj život a za tu odvahu se jí život bohatě odmění. Přesto, že je základ příběhu poněkud triviální výsledným efektem, je poměrně zdařilý oddechový snímek.

Stejného ražení je také Agent v sukni, který bude kino okupovat ve večerních časech. Ten, kdo má rád ztřeštěný situační humor a nevadí mu, že drtivou většinu gagů již viděl někde jinde, se bude bavit poměrně dobře.

Agent FBI Macolm Turner (Martin Lawrence) je pověřen dopadením zloděje a vraha, který by se mohl motat kolem svého malého synka a své ženy Sherry. Agent využije shody náhod a hlídá Sherry v přestrojení za její matku. Převlek je tak dokonalý, že Sherry vůbec nepoznává, že to není ona. Jenže Malcolm musí také plnit profesní úkoly agenta nejen v převleku, ale i v civilu, a tak se Sherry setkává s agentem Malcolmem, do kterého se postupem času zamiluje a vše směřuje jen k momentu, kdy se má na scéně objevit Sherryina pravá matka. Režisér Raja Gosnell (Sám doma 3, Nepolíbená) natočil komedii, jejíž hlavní devízou je výkon Martina Lawrence.

Ze zcela jiné soudku bude drama Milenci, které zdejší kino uvede 28. listopadu v rámci Filmového klubu. Autor snímku Jean-Marc Barr se na filmu podílel jako režisér, kameraman, scenárista a producent. Celý děj je zhuštěn do několika hodin intenzivní známosti Pařížanky Jeanne a jugoslávského malíře Dragana. Přesto, že se seznámili zcela náhodně, znají se jen několik hodin, cítí, že bez sebe nemohou být. Tragickou stránku věci obstará chybějící povolení k pobytu,které Draganovi neumožní zůstat.


Ples Agentury FOX se letos bude muset obejít bez tunelu

K o p ř i v n i c e (dam) - Největší událost plesové sezony ve městě, ples Agentury Fox, se letos bude muset obejít bez charakteristického tunelu spojujícího kulturní dům se sousedním hotelem Tatra.

„Když jsem slyšel jako každoročně stejnou písničku, že hotel na spojení s kulturákem prodělává, rozhodl jsem se, že letos do hotelu nepůjdeme,“ zdůvodnil rozhodnutí pořádající agentury Jaromír Naleraj. Podle jeho slov se bude letošní ples odehrávat na dosud nevyužívaných plochách, jako je Technické muzeum, či CO kryt pod kulturním domem. Dobročinný ples, jehož výtěžek každoročně putuje do pokladny Dětského centra v Kopřivnici, je znám pestrým programem. Ten je každoročně zasazen do jednotného rámce. Tématem jubilejního desátého ročníku bude cesta kolem světa. „Místo vstupenky dostanou návštěvníci letenku a čeká je spousta zajímavých věcí, které bych nechtěl dopředu prozrazovat,“ řekl Naleraj. I tak už je jasné, že se účastníci plesu mohou těšit na Janu Štefánkovou v roli moderátorky, zpěvačku Janu Kirschner, The Beatles revival a mnoho dalšího.


Adventní odpoledne slibuje seniorům silné zážitky

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední listopadový den tentokrát připadl termín druhého letošního seniorského odpoledne v kulturním domě. Vzhledem k blízkosti vánočních svátků dostala letos tato tradiční akce přídomek ’adventní“.

Organizátorům se letos podařilo složit velmi zajímavý program, což potvrzuje také zájem o vstupenky. „Nyní máme prodáno již asi 160 lístků a zájem je velký, doporučujeme tedy všem zájemcům o Adventní seniorské odpoledne, aby si zajistili místa v předprodeji,“ řekla autorka programu Dagmar Rysová z kulturního domu.

Tradiční součástí programu seniorských odpolední jsou vždy vystoupení žáků místních uměleckých škol. Ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana přijdou hlavně tanečnice, které by měly předvést nejnovější choreografie. „Snažili jsme se, aby vystoupení co nejvíc odrážela předvánoční čas, a to se myslím podařilo,“ uvedla Rysová s odkazem na tance s názvy Předvánoční či Zima. Také vystoupení žáků z MIS music bude inspirováno blížícími se vánočními svátky. Tamní pěvecký sbor přijde s pásmem adventních písní a koled. O hudbu k tanci a poslechu se bude starat osvědčená kapela T.N.T. Seniory, kteří třicátého listopadu přijdou do kulturního domu, čeká také slosovatelné vstupné a drobné dárky.


Štramberské muzeum zaplnily betlémy

Š t r a m b e r k (dam) - Šestá v pořadí je letošní výstava betlémů ve štramberském Muzeu Zdeňka Buriana. Každý návštěvník ’Štramberských Vánoc’ může obdivovat na dvě desítky betlémů z nejrůznějších materiálů. K vidění jsou klasické dřevěné, ale i perníkové, paličkované, sádrové, vyrobené z vizovického těsta, moduritu a dalších materiálů. V letošním roce je navíc výstava doplněna také textovým materiálem umožňujícím poznat vánoční zvyky udržované v zahraničí. Výstava potrvá do 17. prosince. Delší trvání není podle organizátorů možné, neboť betlémy zapůjčené především ze štramberských domácností se musí vrátit k majitelům, aby mohly o svátcích zdobit jejich domovy.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42