Kopřivnické noviny č. 42/2000 ze dne 23. listopadu 2000

Zprávy z města a okolí

Hasiči likvidovali požár v lese na Červeném kameni

Telefony a vysílačky městské policie jsou zaznamenávány

Telecom přiznal podíl na zdržení telefonizace Lubiny

Před devadesáti lety byla obec povýšena na městys

Městský úřad bude z technických důvodů uzavřen

V městských lesích opět řádila pilatka, vánoční stromky budou ze školky

Škola v Lubině dobře spolupracuje s místními

Počet vystavujících nutí pořadatele Gemmy některé školy odmítnout

Návrh města má zabránit prodeji muzejních sbírek

Zákazník vyhrál horské kolo

Tatra letos nejen víc vyrobila, prodala a vydělala, ale také zvýšila investice

Z nové maturity mají strach učiliště

Čtenářská soutěž: O přípravě čaje - 4

Stíny


Zprávy z města a okolí

Hasiči likvidovali požár v lese na Červeném kameni

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři hasičské jednotky pracovaly na likvidaci požáru v lesním porostu na Červeném kameni, který vypukl minulou neděli krátce před polednem. Příčinou požáru bylo neopatrné pálení klestí. Likvidace ohně a vyloučení dalšího vznícení si vyžádalo přítomnost hasičů až do poledne dalšího dne. S viníkem bylo zahájeno přestupkové řízení.


Telefony a vysílačky městské policie jsou zaznamenávány

K o p ř i v n i c e (hod) - Všechny telefony a vysílačky městské policie jsou napojeny od minulého týdne na záznamový systém ReDat, který byl pořízen z prostředků projektu prevence kriminality. Systém ReDat pracuje v nepřetržitém provozu a je určen všude tam, kde je potřeba jednoznačně, spolehlivě a rychle zaznamenat, dlouhodobě uchovat a zpracovávat telefonní hovory. Telefonnímu hovoru jsou při zpracování přiřazeny tzv. stavové informace - hlavně datum, čas začátku, jeho délka, délka vyzvánění, číslo telefonu, ze kterého je voláno na městskou policii.

Právě veřejné telefonní automaty má zmapovány městská policie, protože z nich volají především děti, které se vracejí ze školy a dělají si legraci. Dnes má možnost stálá služba MP ve spojení s kamerovým systémem odhalit výtržníky, již si tropí legraci a zneužívají linku tísňového volání. I díky tomuto zařízení jsou chráněni strážníci, jež lidé mnohdy napadají, že už jim volají poněkolikáté a oni ještě nepřijeli, i když oni ani telefonní hovor neměli.


Telecom přiznal podíl na zdržení telefonizace Lubiny

L u b i n a (dam) - Již víc jak rok čekají někteří obyvatelé Lubiny na zapojení telefonu a neustále se dozvídají pouze o posunech plánovaných termínů. Telecom se však kupodivu odpovědnosti za dlouhé měsíce čekání nezříká.

„Ke zpoždění ve zřizování nových stanic došlo z technických důvodů, které vznikly převážně na straně Českého Telecomu,“ přiznal Vlastimil Sršeň z ostravské pobočky Telecomu.

V současnosti prý však již ale příčiny zdržení pominuly a nic nebrání další intenzivní práci na zřizování nových telefonních stanic a v případě příznivých klimatických podmínek budou veškeré práce na telefonizaci obce, včetně demontáže starých sítí, ukončeny ještě do konce tohoto roku.


Před devadesáti lety byla obec povýšena na městys

K o p ř i v n i c e (hod) - Přesně před devadesáti léty, tj. 23. listopadu 1910 byla obec Kopřivnice povýšena na městys. Obec Kopřivnice obdržela listinu z Vídně, ve které se psalo: „Přiložená nejponíženější žádost byla podle přiděleného jednacího čísla 45221/1910 svrchovaným rozhodnutím z 23. 11. 1910 co nejmilostivěji schválena.“

V dopise z Vídně, jenž byl adresován Místodržitelství v Brně a který nesl datum 24. listopadu 1910, se psalo: „Jeho k. a k. apoštolský majestát svrchovaným rozhodnutím obec Kopřivnici v politickém okrese Nový Jičín na městys nejmilostivěji povýšiti ráčil.

Místodržitelství je vyzýváno uvědomit o tom Zemský výbor v Brně a obecní zastupitelstvo v Kopřivnici s dodatkem, že tímto je mu ponecháno na vůli, že potvrzením tohoto svrchovaného aktu milosti požádá o vyhotovení svrchovaného diplomu o povýšení obce Kopřivnice na městys. Nebude-li přitom přihlédnuto k zavedení erbu, je nutno za vyhotovení diplomu zaslati poplatek 262 korun na ředitelství pomocného úřadu ministerstva vnitra. V případě, že obdržíme povolení k zavedení erbu, byli bychom rádi, abyste nám k tomu připojili požadavek na vytvoření heraldicky a barevně provedeného návrhu přijatého erbu do diplomu, kromě popisu téhož, tak jako potvrzení o § 154 sazebního patentu předepsaném zaplacené taxy 210 korun za propůjčení erbu u daňového úřadu v Příboře, nebo u pokladny taxativního úřadu ve Vídni zaslali a přiložili 350 korun na ředitelství pomocného úřadu ministerstva vnitra.“

Kopřivnice v době povýšení na městys měla 4 070 obyvatel a 355 domů, v roce 1945 již měla 4 800 obyvatel a 704 domů. V roce 1948 již Kopřivnice splňovala požadavky a 28. srpna byla povýšena na město.


Městský úřad bude z technických důvodů uzavřen

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení Městského úřadu v Kopřivnici oznamuje, že v pátek 1. prosince bude úřad z technických důvodů uzavřen.


V městských lesích opět řádila pilatka, vánoční stromky budou ze školky

vně stříbrné smrky bude letos do domácností nabízet kopřivnická firma Slumeko. Ti, kdo mají raději jako vánoční stromek borovici, si budou muset s jeho koupí pospíšit, letos jich totiž bude méně.

Veškeré stromky, které Slumeko začne prodávat týden před vánočními svátky, budou pocházet ze školky určené k tomuto účelu. Stromky v městských lesích není možné využít. Smrky odpovídající velikosti jsou totiž poškozeny působením pilatky.


Škola v Lubině dobře spolupracuje s místními

L u b i n a (ili) - V srpnu letošního roku nastoupila do funkce ředitelky na Základní škole v Lubině Ivana Davidová. Během svého krátkého působení uskutečnila mnoho změn, které nezůstaly bez povšimnutí veřejnosti.

Čemu jste při nástupu do funkce musela čelit?

Jako pozitivum se nakonec ukázala skutečnost, že se celá pedagogická obsada vyměnila, vlastně se tu vytvořil úplně nový kolektiv. Paní Lebedová zaštiťuje vše, co se týče kultury a sportu, vede pohybové hry apod. Přínosem Drahomíry Švarcové je její aprobace výtvarníka, který je za tři měsíce znát i na výzdobě školy, a paní Galiová zaštiťuje mimoškolní činnost a družinu. Přestože pracovní smlouvy měly podepsané od přípravného týdne, všechny chodily od poloviny srpna, nezřídka i s rodinnými příslušníky, aby vytvořily takové prostředí, v kterém bychom se cítily dobře a které by se líbilo i našim žákům. Začaly jsme nátěry všech železných a plechových částí a skončily schodištěm.

Jak se vám spolupracovalo s místními občany při přípravě stého výročí založení školy?

Překvapilo mě, s jak velikým zájmem se oslavy setkaly - školu během soboty navštívilo přes pět set lidí. Nejvíc mě potěšili občané, kteří nejen že přinesli a zapůjčili materiál na výstavu, ale oni ho nakonec škole věnovali. Proto jsme se rozhodly, že vytvoříme stálou výstavu z darovaných věcí, z nichž některé jsou staré osmdesát let. Škole byly věnovány učebnice, vysvědčení i psací stroj.

Do jaké míry spolupracujete s místními organizacemi?

Nemůžu si vynachválit spolupráci s místní mateřskou školou, s kterou jsme od začátku roku uspořádali už čtvrtou společnou akci pro děti. Navíc pro předškolní děti připravujeme projekt, kdy se budou pravidelně zapojovat do vyučování, aby přechod do školních lavic nebyl tak náročný.

Ozval se už Český svaz žen v Lubině, který nabídl pomoc při pořádání dětského maškarního plesu i finanční výpomoc při kulturních akcích.

Stejně tak Katolická beseda nám vyšla natolik vstříc, že umožnila našim dětem nejen bezplatné užívání tělocvičny pro výuku, ale i pro pohybové hry.

Pokračujeme ve spolupráci s místním mysliveckým svazem, kterému sbíráme kaštany a žaludy, a oni na oplátku pořádají pro děti dopoledne plné her a soutěží na myslivecké chatě.

Stejně jako se školkou spolupracujeme i se Základní školou dr. M. Horákové, na kterou přecházejí naše děti do pátého ročníku.

Jaké mimoškolní aktivity můžete žákům nabídnout?

Dům dětí a mládeže tady otevřel kroužek hry na flétnu, dále máme pohybové hry, anglickou konverzaci, literární, výtvarný kroužek a dopravní, který se těší velkému zájmu.

Ředitelka Základní školy v Lubině Ivana Davidová se netají radostí nad tím, že se tady sešel dobrý kolektiv. „Ale na malotřídce, kde je jenom pět lidí, to ani jinak nejde. Tady musejí všichni táhnout za jeden provaz a jsem ráda, že právě takoví lidé tady jsou,“ uzavřela rozhovor Davidová.


Počet vystavujících nutí pořadatele Gemmy některé školy odmítnout

N o v ý J i č í n (ili) - Od 14. do 16. listopadu probíhala přehlídka středního školství s nabídkou učebních a studijních oborů pro školní rok 2001/2002 v Novém Jičíně GEMMA 2000. Třídenní maratón prezentace státních, soukromých a církevních škol se těšil velkému zájmu žáků končících školní docházku, jejich rodičů i výchovných poradců.

Informační a poradenské středisko Úřadu práce a Středisko informatiky a služeb při Školském úřadu v Novém Jičíně pořádalo prezentační výstavu již pošesté.

„Letos se v prostorách Domu školství představilo jednačtyřicet škol, což je maximální počet, který jsme schopni z kapacitních důvodů zvládnout,“ uvedla jedna z pořadatelek a poradce pro volbu povolání Blahoslava Marková, která se netajila tím, že řadu škol musejí právě z těchto důvodů odmítnout. Školy se prezentují nejen propagačními materiály a informačními letáky, ale zpravidla i vlastními výrobky, jako například cukráři, pekaři, kuchaři. Nezbytnou součástí GEMMY bývá i přehlídka oděvních výrobků, účesů a nejnovějších trendů v líčení.

„Oproti minulým ročníkům zjišťuji, že školy ustupují od prezentace přes video a dávají přednost osobní konzultaci,“ srovnala letošní výstavu školství s minulými ročníky Blahoslava Marková.


Návrh města má zabránit prodeji muzejních sbírek

K o p ř i v n i c e (dam) - Snahou zabránit případnému rozprodeji či roztříštění celistvosti sbírek shromážděných v Muzeu na Fojtství je veden návrh nového majetkového uspořádaní této kolekce.

Veškeré sbírky v depozitářích či exponáty obou kopřivnických muzeí jsou v současnosti majetkem Tatry a v případě prodeje automobilky teoreticky hrozí jejich rozprodání novým majitelem. V případě automobilů a sbírek technického rázu již rozprodej nehrozí, neboť v podstatě veškeré tyto exponáty již byly zapsány jako národní technická památka. U etnografických, archeologických, geologických a dalších sbírek umístěných na Fojtství je situace jiná.

„Cílem mé snahy je vyčlenit veškeré sbírky, které mají jakýkoliv vztah k městu, z majetku Tatry a jejich převedení na město a následně jejich vložení do obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum,“ vysvětlil svou iniciativu starosta Jiří Tichánek, který toto opatření prosazoval již v době, kdy vedl Muzeum Fojtství. Tichánek se navíc v celé věci angažuje nejen jako představitel radnice, ale také jako vykonavatel závěti zakladatele zdejšího muzea Emila Hanzelky, jehož soukromé sbírky tvoří většinu položek v depozitářích. Ten ve své poslední vůli stanovil podmínku, že sbírky nesmí být roztříštěny. Podle Tichánkových slov se již takové snahy objevují, neboť okresní archiv usiloval o převedení časti Hanzelkových písemností do svých fondů.


Zákazník vyhrál horské kolo

Majitel potravin U Laciny předává horské kolo,
které bylo jednou z cen
ve spotřebitelské soutěži sítě Hruška.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zbrusu nové horské kolo si za účast ve spotřebitelské soutěži obchodního řetězce Hruška vysloužil Oldřich Kostelník z Lubiny.

Třetí z padesáti cen v soutěži si vyzvedl minulou středu v potravinách U Laciny. „Je to vůbec první větší výhra v životě. Dosud jsem maximálně vyhrál tak flašku vína na plese nebo pátou ve sportce,“ prozradil spokojený výherce, který, jak řekl, poslal pouze dva soutěžní kupony.

Soutěž, kterou v září a říjnu pořádal obchodní řetězec Hruška, probíhala po celé Moravě a zúčastnit se jí mohl každý zákazník s nákupem, jehož cena přesáhla čtyři sta korun.







Tatra letos nejen víc vyrobila, prodala a vydělala, ale také zvýšila investice

K o p ř i v n i c e (dam) - Za prvních deset měsíců roku sjelo z výrobních linek automobilky Tatra 1320 vozidel, z toho 1262 již našlo své nové majitele. To se projevilo na celkové bilanci podniku, zatímco ve stejném období loňského roku byla Tatra ve ztrátě, nyní hospodaří se ziskem 242 miliónů korun. Od ledna do října inkasovala Tatra na tržbách víc jak 3,3 miliardy korun.

To vše se pozitivně projevilo i na výši investic. Zatímco vloni činil objem realizovaných investic v Tatře Kopřivnici 58 milionů korun, v letošním roce by měly celkové investice vyšplhat do výše 191 miliónů korun. Největší podíl připadá na strategické investice. Nákup několika nových obráběcích center, rekonstrukce dopravníku a vybudování linky PNH si vyžádalo 122 a půl miliónu korun. Třináct a půl milionu letos největší kopřivnická firma investovala do informatiky především do zavedení podnikového informačního systému. Zhruba jedenáct milionů pět set tisíc stálo zabezpečení úspor energie a 6,85 miliónu Kč činily ekologické investice.


Z nové maturity mají strach učiliště

K o p ř i v n i c e - Současné studenty prvních ročníků středních škol čeká s největší pravděpodobností nová forma maturitní zkoušky. Ta by se kromě stávající ’školní’ maturity měla skládat také z celostátně standardizovaného testu. Podle informací z médií se někteří ředitelé této reformě brání.

Jak se staví k nové státní maturitě ředitel kopřivnické Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Obchodní akademie v Kopřivnici, to byla otázka pro Jaroslava Ponce.

„Jsem prezident asociace středních průmyslových škol, která tuto reformu od začátku podporuje. Měli jsme výhrady k tomu původnímu modelu, ale ten již neexistuje. Na tvorbě nové maturity se podíleli zástupci škol a podařilo se vytvořit model, který nezvýhodňuje gymnázia,“ tvrdí Ponec.

Odkud se podle vás rekrutují odpůrci nové podoby maturitní zkoušky?

Velmi se tomu brání učiliště, která dnes často mají také statut střední odborné školy. Ti se toho bojí oprávněně, protože dostávají jiný typ studentů. A navíc ze čtyř let studia jejich žáci téměř dva roky dělají řemeslo a je tedy jasné, že nemohou obsáhnout tak široký rámec vědomostí. Bude to znamenat tlak na učební obory s maturitou, protože budou muset plnit standard státní maturity, a nebo zaniknou.

Bude zavedení nové maturity znamenat také změnu studijních plánů?

U nás na škole se to nijak zvlášť neprojeví, již delší dobu prosazujeme posílení všeobecně vzdělávacích předmětů. Dotace češtiny je srovnatelná s dotacemi na gymnáziích a učí ji stejně kvalifikovaní profesoři. Hodinové dotace cizích jazyků navíc neustále posilujeme, protože to je zásadní věc i pro techniky. Jediné, v čem průmyslovka nikdy nedostihne gymnázium, je všeobecně vědní základ, ale ten může student nahradit matematikou, které je zase na technických školách hodně.

I když se o tom zatím tolik nemluví, rozsáhlou reformou projde i školní část maturit.

Ano. Tím, že bude existovat celostátní standard znalostí maturanta, může každá škola mít větší autonomii při tvorbě školní části maturit. Bude to znamenat větší možnost, aby se v závěrečné zkoušce odrazil profil školy. Navíc bude možné řešit školní maturitu nejen formou klasické zkoušky před komisí, ale třeba obhajobou diplomové práce, což je zejména pro technické školy velmi zajímavé.

David Macháček


Čtenářská soutěž: O přípravě čaje – 4

Pijeme čaj, abychom zapomněli na rámus tohoto světa.
Čínské přísloví

Je mnoho způsobů, jak si připravit čaj. Liší se to podle země, kde se čaj připravuje, i podle druhu připravovaného čaje. My si popíšeme klasickou čínskou proceduru, která byla spolu s čajem dovezena do Evropy, kde zdomácněla.

K přípravě čaje budete potřebovat kvalitní sypaný čaj, vodu, jednu konvici na přípravu čaje, jednu na jeho slití a samozřejmě šálky, z kterých budeme čaj vychutnávat. Je vhodné mít na přípravu čaje vyhrazenou čajovou soupravu, takovou, která nám svým tvarem, barvou a použitým materiálem bude požitek z čaje umocňovat.

Nejprve si předehřejeme čajovou konvici, a to nejlépe tak, že ji do čtvrtiny naplníme vroucí vodou a pak s ní asi 30 vteřin točíme. Potom vodu vylejeme a do konvice nasypeme čaj. Množství čaje volíme obvykle 1,5 g, což je přibližně 1 čajová lžička na 1,5 dcl vody plus 1 lžičku čaje na konvici. Konvici přikryjeme a necháme stát asi 20 vteřin, aby pára změkčila čajové lístky. Zatím jsme si ohřáli vodu, kterou čajové lístky zalejeme. Zde se řídíme pravidlem, že černý čaj zaléváme vodou o teplotě 100 oC, čaje typu oolong vodou ochlazenou na 90 oC a čaje zelené zaléváme podle druhu vodou ochlazenou na 80 až 60 oC. Čaj můžeme zamíchat například dlouhou lžičkou, nebo dřevěnou špachtlí a necháme jej vyluhovat. Doby pro vyluhování se opět liší. Základní rozdělení je takovéto: černé čaje 3 - 5 minut, čaje oolong kolem 3 minut a čaje zelené 1 - 3 minuty. Po uplynutí této doby můžeme čaj opět zamíchat a přes nylonové nebo bambusové sítko nápoj přelejeme do prázdné a opět předehřáté konvice. Poté už následuje jen vychutnávání tohoto nádherného moku.

Na závěr je však třeba uvést, že tento návod je orientační a že pouze vlastním ’experimentováním’ s délkou luhování, teplotou vody apod. dojdeme k přípravě toho svého nejlepšího čaje.

Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě:

a) 100 oC
b) kolem 70 oC
c) kolem 40 oC

Čaj, který přeluhujeme:

a) začne mít nevýraznou chuť
b) pronikavě voní
c) zhořkne

Z kvalitních zelených čajů a čajů oolong můžeme připravit:

a) 1 nálev
b) 2 nálevy
c) více než 2 nálevy

Pokračování příště


Stíny

Z 14. na 15. 11. došlo v Kopřivnici - Lubině k vloupání do dvou garáží. Pachatel způsobil škodu ve výši 39 200 korun.

14. 11. odcizil dvanáctiletý chlapec z volně odložené kabelky dámskou peněženku s finanční částkou tří tisíc korun. Stalo se tak v mateřské škole na ulici I. Šustaly. Peníze chlapec použil pro vlastní potřebu, peněženka byla vrácena poškozené ženě.

Dne 15. 11. hodinu před půlnocí uviděla hlídka městské policie při pochůzce před barem na ulici Štefánikově dva muže, kteří se vzájemně fyzicky napadali. Hlídka sjednala na místě pořádek, zjistila totožnost obou mužů. Podle jejich sdělení došlo k roztržce pro peníze. Protože se dotyční za přítomnosti strážníků domluvili, byla celá záležitost na místě řešena domluvou.

Dne 16. 11. bylo přijato telefonické oznámení z prodejny potravin na Koreji, že zde chytili muže při krádeži zboží. Po příjezdu hlídky MP se muž již v prodejně nenacházel, ale ze zjištěných skutečností od svědků byl vyhledán v místě bydliště. Protože dotyčný byl v podnapilém stavu a v prodejně i na strážníky byl vulgární, arogantní a tohoto přestupku se dopustil již několikrát, bude jeho počínání projednáno přestupkovou komisí.

16. 11. došlo na ulici Štramberské k vloupání do telefonního automatu. Neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 6 900 korun.

Neznámý pachatel na ulici Školní odcizil z 16. na 17. 11. osobní vozidlo zn. Citroen ZN 2.0 červené barvy v hodnotě 180 tisíc korun a dosud jej neoprávněně užívá.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42