Titulní strana

Rada se zabývala návrhem rozpočtu pro rok 2001

K o p ř i v n i c e (hod) - Protože 12. listopadu vešel v platnost nový zákon o obcích, zabývali se radní na svém zasedání jednacím řádem rady města a zastupitelstva města. Mimo jiné i všechna rozpočtová opatření musí podle zákona o obcích schvalovat zastupitelstvo města. „Podle mne to není dobré, je to nepružné,“ komentoval jeden z mnoha nových problémů, jenž vyvstal ze zákona, místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Rada města byla informována o tom, že byla zahájena jednání, jejichž cílem je zabezpečení nového systému financování sportu v našem městě. Se všemi sportovními kluby bylo vyvoláno jednání, kde jim bylo předneseno skutečné nájemné sportovišť v Kopřivnici, která jsou ve vlastnictví města. Vykalkulovaly se ceny a tím vyšlo, jaká byla procentuální podpora města. Nyní nepůjdou peníze na financování nájmů do správy sportovišť, ale přímo do jednotlivých sportovních klubů na základě jejich žádostí, které se už v současnosti sbírají,“ řekl po jednání rady města místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila podání dvou návrhů na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytů podle pravomocných rozsudků Okresního soudu v Novém Jičíně a Krajského soudu v Ostravě.

„Dalším bodem jednání byla informace o problematice externího vymáhání pohledávek za neplacení nájmu v obecních bytech a vzhledem ke zjištěným skutečnostem, že mnohé firmy neberou pohledávky, u kterých bylo započato soudní řízení, a minimálně berou pohledávky starší čtyřiadvaceti měsíců. Odměny těchto firem jsou stanoveny procentuální výší z vymožené částky. I když všechny firmy garantují vymáhání pohledávek podle právního řádu ČR, existuje reálné riziko jiných praktik a malý vliv města na vymáhání. Rada města se proto rozhodla na základě zjištěných skutečností a obdržených informací, že se nebude dále pracovat na zadání veřejné zakázky na výběr firmy provádějící vymáhání pohledávek za nájemné,“ dodal Krajčír.

Rada se také zabývala zprávou odboru majetkové správy, která stanovila postup města, kdy se objevují žádosti vlastníků jednotlivých bytů, bytových domů o odpojování ze systému centrálního zásobování teplem. Tento problém je natolik složitý, že se k němu vrátíme v příštím čísle samostatným článkem.

Rada města doporučila zastupitelstvu města schválit prodej domu č. p. 777 - 780 na ulici Karla Čapka firmě Financial Invest Capital, s. r. o., za kupní cenu 1 500 000 korun.

Radní také schválili vytvoření odboru bytového hospodářství s účinnosti od 1. ledna 2001.

„Rada města schválila s platností od 1. ledna 2001 zvýšení poplatků za sběr, svoz, třídění a zneškodňování komunálního odpadu o dvacet osm korun na osobu a rok, z částky 222 na 250 korun. Těch důvodů, které vedly ke zvýšení ceny, je více, například navýšení cen pohonných hmot, skládkovného. Ceny za odpadky v Kopřivnici v porovnání s jinými městy jsou poměrně nízké,“ dodal Zdeněk Krajčír.

Radní se na svém zasedání seznámili s prvním návrhem provozního rozpočtu města na příští rok a uložili finančnímu odboru ve spolupráci s ostatními odbory a vedením města na něm nadále pracovat. „Tento návrh je připraven jako vyrovnaný, příjmy jsou stanoveny ve výši 247 milionů korun,“ uzavřel Zdeněk Krajčír.

Rada souhlasila se zpracováním konkrétní nabídky Kabelové televize Kopřivnice, s. r. o., na zhotovení propagačního filmu o městě Kopřivnici.


Tatra bude opět propouštět, neví, kolik

K o p ř i v n i c e (dam) - V prvním pololetí roku 2001 opustí své místo v Tatře další zaměstnanci. Přesto, že v médiích již proběhly informace o tom, že by se mělo jednat zhruba o 150 lidí, firma prý zatím ještě nemá jasno.

„Počet propuštěných se bude pohybovat v řádu desítek. Konkrétní číslo však zatím nemohu sdělit. V současné době totiž probíhají jednání ve vedení firmy a s odboráři,“ řekla tisková mluvčí automobilky Věra Breiová s tím, že zatím se jednotlivé návrhy počtu lidí, kteří by měli přijít o místo, výrazně liší. „Nemá smysl spekulovat a strašit lidi, když nakonec vše může být úplně jinak,“ dodala Breiová. K plánovanému propouštění Tatra přistupuje v rámci zvyšování produktivity práce. Ta podle slov své mluvčí stále není ideální. Snižování počtu zaměstnanců má být plynulé a není časově omezeno. Až bude mít Tatra jasno v tom, kolik lidí chce propustit, pak tuto informaci zveřejní. „Není v našem zájmu to tajit. Pro lidi bude lepší, když se to dozví včas, aby si mohli hledat nové místo,“ uzavřela Breiová.


Veřejnou zeleň ve městě čekají zásadní změny

K o p ř i v n i c e (ili) - Pracovnice odboru životního prostředí Lenka Němcová a Pavla Kašubová vypracovaly základní model správy zeleně ve městě, který byl před třemi týdny předložen městské radě. Ta předložený návrh odsouhlasila.

Zeleň ve městě je z hlediska významu pro životní prostředí a fyzické a psychické zdraví člověka nesmírně důležitá. O jejím zásadním vlivu vypovídá i skutečnost, že ve výsledcích ankety v Kopřivnici získala zeleň druhé místo.

Mezi priority je v návrhu zařazeno vypracování dlouhodobé koncepce údržby a rozvoje zeleně, geografického informačního systému (GIS), který se zaobírá údržbou zeleně, a generelu majícího na starost plánování zeleně. „Vypracování GISu a generelu zeleně je základním podkladem pro kvalitní práci správce zeleně. Generel by se měl rovněž stát závaznou částí územního plánu a spolu s plánovanou vyhláškou o zeleni ve městě by měl být vodítkem při posuzování veškerých zásahů do městské veřejné zeleně,“ uvedla Lenka Němcová.

Protože se jedná o neodkladné záležitosti, bude GIS zpracován již na začátku příštího roku. „Stejně tak bude v následujícím roce zpracována mapa lokalit pro náhradní výsadbu i s popisem funkce, kterou mají plnit, dále vyhláška o zeleni, postupná intenzifikace (precizní upravení vegetačních prvků tam, kde je potřeba) a extenzifikace (uzpůsobení údržby zeleně její funkci) údržby a v každém případě bychom chtěly navázat kontakty se spoluobčany,“ nastínila úkoly pro rok 2001 Pavla Kašubová.

Mezi konkrétní akce, které jistě nezůstanou bez povšimnutí, patří strom milénia. Jedná se o volbu nejkrásnějšího stromu rostoucího na území Kopřivnice a volbu nejoblíbenějšího druhu.

Další akcí, která zajistí navázání kontaktů se spoluobčany a bližší spolupráci s nimi, je plánovací víkend týkající se návrhu řešení parku na náměstí T. G. M.

V roce 2002 by se podle základního modelu správy zeleně ve městě mělo pokračovat v intenzifikaci a extenzifikaci údržby, dokončení generelu, získat dotace na dlouhodobé projekty a pokračovat s již probíhajícími akcemi a začít s dalšími akcemi, například dětské hřiště v centru.

„Máme domluvenou spolupráci s Daliborem Kvitou z Občanského sdružení Hájenka a vedoucím odboru rozvoje města Milanem Šmídem, s jejichž pomocí chceme vytvořit mobilní dětské hřiště z komerčně špatně využitelného dřeva v centru města. Z poměrně levného materiálu a při finančně nenáročné instalaci bychom docílili vysokého efektu,“ přiblížila jednu z plánovaných akcí Lenka Němcová.

Mezi dlouhodobé projekty, na které chce odbor životního prostředí získat dotace, patří revitalizace Kopřivničky tak, aby v její bezprostřední blízkosti vznikly odpočinkové zóny. Další dlouhodobou akcí bude propojení biocenter městem.

„Mělo by dojít k vytvoření systému zelených ploch tak, aby existující biocentra Červený kámen a Benčákův les byla vzájemně propojena. Tím se víc zpřístupní obyvatelům Kopřivnice okolí města a umožní se lepší migrace živočichů,“ vysvětlila další z akcí Pavla Kašubová.

Veřejnou zeleň v Kopřivnici čekají v tom nejlepším slova smyslu zásadní změny, což si zaslouží nejen flóra, ale i obyvatelé města.


Kopřivnice odhalila obětem komunismu pamětní desku

Starosta Jiří Tichánek
a předseda okresní organizace
Konfederace politických vězňů odhalují
pamětní desku obětem komunismu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V předvečer nového státního svátku, Dne boje studentů za svobodu a demokracii, odhalilo město bronzovou pamětní desku obětem komunismu v letech 1948 - 1989, jež je umístěna na budově městského úřadu na ulici Záhumenní.

O slavnostní zahájení se postaralo Pěvecké sdružení Kopřivnice, poté vystoupili se svými projevy starosta Jiří Tichánek a předseda Konfederace politických vězňů Jiří Holcman. Oba jmenovaní pak odhalili zmíněnou pamětní desku a spolu s dalšími uctili památku obětí položením kytic.

Předseda Místní organizace ODS Petr Chromečka spolu s Bohuslavem Fickem původně žádali pro lidi, kteří se stali oběťmi komunistického zločinu, udělení čestného občanství, ale vzhledem k jejich počtu to bylo nereálné. Jak řekl Petr Chromečka, odhalení pamětní desky všem obětem považuje za dostačující.




















Dětská dílka na Fojtství zpříjemní čekání na Vánoce

Děti ze Základní školy sv. Zdislavy
rozdávají papírové andělíčky účastníkům
vernisáže výstavy v Muzeu na Fojtství.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost příjemného zastavení v blížícím se předvánočním shonu a navíc i inspirací před blížícími se svátky nabízí nově otevřená výstava v Muzeu na Fojtství.

Výstava s přiléhavým názvem ’Od adventu do Tří králů’ je společným dílem většiny místních základních škol včetně ZUŠ a zvláštní školy a potrvá právě v období, které je obsaženo v názvu. Celá výstavní síň je zaplněna dílky dětí se společným tématem Vánoc. K vidění jsou nejen vánoční ozdoby, ale i loutky, zvonečky, svícny, keramika a mnoho dalšího. Návštěvníci výstavy se navíc mohou dozvědět i to, jak se slavily Vánoce ve staré Kopřivnici.









Přehlídka Gemma usnadnila žákům i rodičům výběr ze škol a učilišť

Každá zúčastněná škola se snažila
na přehlídce Gemma 2000
ukázat to nejzajímavější, co její studijní plán nabízí.
Foto: David Macháček
 

N o v ý J i č í n - Žáci i jejich rodiče při příchodu na přehlídku středního školství GEMMA 2000 už zpravidla měli představu, jakému oboru se chtějí v budoucnu věnovat.

„V podstatě jsme se shodli na ekonomice a podnikání v cestovním ruchu, protože v tomto oboru se ještě dlouho budou služby u nás rozšiřovat,“ uvedli rodiče patnáctileté Jany, „problém, který tady chceme vyřešit, je ten, že jsme se ještě nerozhodli, které škole dáme přednost.“ A nabídka, z které mohli vybírat, byla opravdu značná.

Janini rodiče zvažovali, zda si budou moci dovolit placení školného na soukromé Střední ekonomicko-podnikatelské škole ve Studénce, ve kterém jsou již zahrnuty veškeré poplatky za učebnice a pomůcky, či nikoli. „Starší syn je na státní škole, ale nákup učebnic na začátku prvního ročníku mě stál celou výplatu,“ řekl Janin otec. „Nakonec odcházíme se spoustou informací a propagačních letáčků. Už jsme téměř rozhodnuti, ale ještě chceme školu navštívit v rámci dne otevřených dveří, abychom se ujistili, že vše je opravdu tak skvělé, jak to tady její zástupci prezentovali,“ odcházeli spokojeně rodiče s Janou.

„Jako malá jsem se víc viděla na místě kadeřnice nebo kosmetičky, ale rodiče mají pravdu v tom, že se jedná i o fyzicky náročná povolání. Navíc trpím skoliózou páteře, tak jsem se dětského snu musela vzdát. Ale pracovat v hotelu bude určitě taky zajímavé,“ svěřila se Jana.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42