Kultura

Vítězové standardní části soutěže myslí i na titul mistra ligy

K o p ř i v n i c e (dam) - Osmačtyřicet sportovních párů se minulý týden sjelo do Kopřivnice, aby na čtyřiatřicátém ročníku taneční soutěže Tatra 2000 bojovaly o body v Taneční lize.

V latinskoamerické části soutěže se setkalo třiadvacet párů. Přesto, že chyběla absolutní česká špička, která v tomtéž termínu tančila za hranicemi, sešla se na kopřivnickém parketu velká konkurence. Kromě velmi dobrých dospělých párů přijely i špičkové mládežnické páry. V konečném zúčtování dopadli nejlépe Marek Dětík a Jana Schwarzerová z LR Cosmetic Dance Teamu. Dvojice, která se rovněž stala nejsympatičtějším párem, obhájila své loňské vítězství. Ze dvou účastí na Tatře si tedy odvezla dvě prvenství.

Velmi atraktivní byla letos také soutěž ve standardních tancích. Do té se letos přihlásilo netradičně více párů než na latinu a mezi pětadvaceti soutěžícími se sešla téměř kompletní tuzemská špička. Na metu nejvyšší dosáhli Pavel Dvořák a Jitka Wallischová z Klubu tanečního sportu Žofín Praha. Ti jsou podle vlastních slov se svým výkonem spokojeni a není divu. Jejich ambicí je stát se mistry letošní Taneční ligy a k tomuto cíli jim chybí opravdu jen krůček. K absolutnímu prvenství potřebují vyhrát již jen jeden ze dvou zbývajících ligových podniků.

S letošním ročníkem mohou být spokojeni také pořadatelé, soutěž klapala bez větších zádrhelů. Večerní představení bylo zcela vyprodáno, na odpoledne se podařilo prodat zhruba padesát procent lístků. Na soutěž vynikající úrovně se mohou Kopřivničané těšit i příští rok. Již teď je jisté, že na začátku září se uskuteční soutěž Taneční ligy třídy M. Na netradičně brzký termín přistoupili pořadatelé v zájmu zachování nejvyšší třídy.


Doprovodný program byl pestrý a na špičkové úrovni

Předtančení Tanečního klubu Proxima Olomouc
bylo jednou ze součástí velmi vydařeného
doprovodného programu letošní Tatry.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že kopřivnická soutěž je známá velkým počtem kvalitních doprovodných vystoupení, letošní ročník se po této stránce opravdu vydařil. Hlavní devizou doprovodného programu letošní Tatry byla velmi dobře vystavěná dramaturgie. Cílem pořadatelů bylo divákům naservírovat co nejširší spektrum tanečních forem. K vidění tak byly nejen tradiční formace, ať už latinskoamerické či standardní, ale i moderní scénický tanec, argentinské tango nebo break dance. Půvab programu byl dán také tím, že organizátoři pozvali absolutní špičky. Své formace předvedli dvacetinásobní mistři republiky z ostravského Tanečního klubu Jarky Calábkové a osminásobní čeští mistři ve standardních formacích z olomouckého klubu Proxima. Oba jmenované kluby jsou navíc pravidelnými účastníky nadnárodních šampionátů. Také další účinkující sbírají trofeje za hranicemi. Manželé Petr a Gabriela Nečasovi jsou například druhými vicemistry světa v argentinském tangu. Tomáš Veselý, jehož krkolomné kreace přiváděly publikum v úžas, je dokonce dvojnásobným mistrem světa v break dance. Podobně úspěšní jsou i další tanečníci, kteří letos vyplňovali pauzy mezi jednotlivými koly soutěže. Své místo si v programu našly také místní soubory.


Příprava Tatry začíná rok a půl před soutěží

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv je tato skutečnost běžnému divákovi dobře skryta, za bezproblémovým chodem taneční soutěže se skrývají stovky hodin práce. Pro pořadatele začíná soutěž již rok a půl před samotným datem konání. V té době je nutné žádat taneční svaz o právo pořádání. Tehdy také vznikají první hrubé kontury doprovodného programu. Šest měsíců před soutěží již Český svaz tanečního sportu schvaluje kompletní propozice se všemi detaily. Technická příprava soutěže začíná zhruba týden před jejím startem. Největší péče je pochopitelně věnována parketu. Ten je nutné každoročně vybrousit a napastovat. „Pokud si chceme udržet soutěže nejvyšší kategorie, je nutné, aby byl parket perfektní,“ potvrdila produkční kulturního domu Dagmar Rysová. Asi nejsložitější je však sehnat dostatek sponzorů ochotných zaplatit alespoň část nákladů dosahujících úrovně tří set tisíc korun. S největším pochopením se organizátoři tradičně setkávají u společnosti Tatra, a. s., a města Kopřivnice.


„Hodnocení není objektivní,“ přiznal porotce

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedílnou součástí tanečních soutěží je skupina porotců, která drží v rukou osudy soutěžících. Jedním z těch, na které letos mohli tanečníci svádět svůj neúspěch, nebo jim být vděční za pozitivní hodnocení, byl Zdeněk Hlopčík.

Jaké jsou vztahy tanečníků a porotců?

Myslím, že je to jako u každého jiného sportu. Když vás někdo hodnotí, tak je na opačné straně než vy a ve chvíli, kdy nedopadne podle svých představ, hledá chybu u porotce. To vím z vlastních zkušeností.

Jaká je podle vás míra subjektivity v hodnocení sportovního tance?

Obrovská. Tanec není jen sportovní, ale i umělecká disciplína a na mě jako porotce působí všechno. Jak pár vypadá, jak je upraven, jestli se usmívá a podobně. Jsou sice přesná kritéria, ale porotci jsou jen lidi. Je to pouze moje osobní hodnocení. Ani fotbal není objektivní.

Co na práci porotce považujete za nejtěžší?

Vůbec nejtěžší je za půl druhé minuty zvládnout porovnat všechny páry. Tady je sice ve skupině jen po osmi párech, ale jsou soutěže, kde jich najednou tančí i dvacet. Je třeba velký postřeh, koncentrace a zkušenost, aby se v tak krátkém čase daly porovnat.

Je těžší hodnotit základní část, nebo finále?

Každá část si žádá svoje. Začátek je náročný hlavně na postřeh a rychlost. Ve finále je to složitější. Tam se totiž sejdou páry velmi podobné úrovně a přicházejí na řadu odbornější hlediska než v předkolech.


Anonym oznámil bombu v sále

K o p ř i v n i c e (dam) - Nevítaným zpestřením odpolední části letošní taneční soutěže byl anonymní telefonát, který oznámil, že ve velkém sále je uložena bomba.

V závěru odpolední části soutěže bylo nutné zhruba na dvacet minut přerušit program a vyklidit sál. „Policisté se chovali velmi profesionálně a korektně. Během krátké doby prohlédli celý sál a umožnili pokračování soutěže,“ řekla o incidentu organizátorka Tatry Dagmar Rysová s tím, že anonym nijak zvlášť nenarušil průběh soutěže, a dokonce ani nezkazil náladu divákům. Pořadatelé mají podezření, že šlo o odvetu skupinky výrostků, kteří se v předsálí chovali nepatřičně a byli vykázání z kulturního domu.


Děti se chystají rok na Motýlka

K o p ř i v n i c e (dam) - V plném proudu jsou již přípravy na čtvrtý ročník přehlídky taneční, pěvecké a dramatické tvorby handicapovaných dětí Motýlek 2000. Pozadu nezůstávají ani svěřenci místního Dětského centra, které bude jedno ze čtyřiadvaceti zařízení, které se letos na půdě kulturního domu prezentovat.

Místní děti se představí jak v pěveckém, tak i tanečním bloku Motýlka. „Originální vystoupení dětí ze školky by se možná dalo zařadit jak do taneční, tak i dramatické kategorie,“ prozradila pracovnice Dětského centra a spoluorganizátorka Motýlka Xenie Šustalová s tím, že délka vystoupení je kvůli počtu účastníků omezena na pět minut. I přesto však nácviku vystoupení děti i jejich vychovatelky věnují obrovské úsilí. „S nácvikem jsme začali již vloni v únoru, přes prázdniny jsme měli pauzu a teď zase pokračujeme,“ prozradila Šustalová a dodala, že na podobě vystoupení se podílejí i samy děti, které například vybírají hudbu.


O pěveckou soutěž byl velký zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - Obrovskému zájmu dětí o účast se těšila pěvecká soutěž ’Jde s písničkou kdosi jak já’, kterou třetího listopadu uspořádal Klub Kamarád. Do soutěže se zapsalo celkem 29 děvčat a 6 chlapců. V první polovině soutěže děti zpívaly libovolnou píseň, ve druhé se pak snažily zpívat s hudbou. Celkovou vítězkou soutěže se stala desetiletá Petra Jeřábková.


Publikum nechtělo Hypnotix pustit z pódia

K o p ř i v n i c e (dam) - Kryt pod kulturním domem v Kopřivnici se minulý pátek v noci stal prostorem pro ojedinělý koncert taneční kapely Hypnotix. Přesto, že jde o českou kapelu, Hypnotix mnohem častěji koncertuje v západní Evropě, doma odehraje zhruba jen deset koncertů ročně. To potvrzuje i organizátor koncertu Víťa Váňa. „O Hypnotix jsem usiloval již asi čtyři roky, už v době, kdy ještě zdaleka nebyli tak známí. Přesto se mi je podařilo získat až nyní,“ tvrdí šéf Nory. Podle jeho slov kapela několikrát předem domluvený koncert nakonec odřekla. To se stalo naposledy letos v létě, kdy měl být Hypnotix hostem festivalu Šlahouny.

Koncert, který byl součástí podzimního turné Hypnotixu v ČR, přilákal do Kopřivnice zhruba tři stovky příznivců taneční hudby, které do Nory přijely i z větších vzdáleností, nejbližší koncert se uskutečnil o den dřív v Brně. Kolem desáté hodiny diváky nažhavila ohňová show a pak již dorazil Hypnotix, který během necelých dvou hodin předložil tančícímu publiku přitažlivou hudební koláž. Na pestrobarevném podkladu reggae zaznívaly prvky dance music či dub, ale i orientální prvky a postupy používané anglo-americkou hudební tradicí. To, že je Hypnotix především koncertní kapelou, potvrzoval zpěvák Bourama Badji, který po celé vystoupení zapojoval také publikum.


Čajovna Kopřivnice chystá svůj první kulturní pořad

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvním kulturním programem v historii své existence hodlá Čajovna Kopřivnice v bývalém Svazarmu rozšířit kulturní nabídku ve městě.

Na zítřejší večer připravila koncert klasické kytarové hudby v podání Libora Šlachty. Začátek programu je stanoven na devatenáctou hodinu. Podle plánů majitele čajovny jde o první vlaštovku a další kulturní programy budou následovat. Nepůjde přitom jen o koncerty, v plánu jsou i divadla, autorská čtení a podobně.


Kino uvede sci-fi komedii a drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Americkou sci-fi komedii Galaxy Quest a koprodukční drama Oběti a vrazi natočené českými filmaři ve spolupráci s Francouzi a Švýcary nabídne kopřivnickým filmovým divákům kino Puls.

Všechna odpolední představení jsou věnována filmu Galaxy Quest. Tato vydařená komedie se snaží diváka pobavit hned v několika rovinách. Zaprvé je zde zápletka plná omylů. Vysoce vyspělí mimozemšťané náhodou zachytí televizní signál přenášející pozemský sci-fi seriál, ten však považují za dokument a posádka hvězdné lodi Protector se pro ně stala vzorem. Když jsou napadeni jinou mimozemskou civilizací, požádají své idoly o pomoc. Navíc je Galaxy Quest vynikající parodií a každý znalec Star Treku a dalších vědecko-fantastických ság objeví ve filmu řadu narážek. Ke kvalitě snímku výrazně přispívají také výborné herecké výkony Tima Allena, Sigourney Weaverové a Alana Rickmana.

Večerní představení budou až do pondělka patřit celovečernímu debutu scenáristky a režisérky Andrey Sedláčkové Oběti a vrazi.

Film vypráví příběh nevlastních sourozenců Jany (Ivana Chýlková) a Mirka (Karel Roden), kteří se marně snaží uniknout vzájemné přitažlivosti a vymanit se z osudového vztahu. Ve filmu se navzájem prolínají dvě časové roviny, současnost a sedmdesátá léta. Dospívající sourozence z doby před dvaceti lety hrají mladí herci Monika Hilmerová a Vladimír Škultéty.

Obě hlavní postavy byly napsány přímo pro Chýlkovou s Rodenem, stejně jako byly dopředu jasné i exteriéry, ve kterých se bude natáčet. Inspirací se pro režisérku stalo rodiště Bohuslava Martinů, město Polička. Ostatně všechny hudební motivy použité ve filmu jsou z pera tohoto hudebního génia.


Výstava ukáže Vánoce očima dětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Celé vánoční období je tématem výstavy, která bude dnes v pět hodin odpoledne zahájena v Muzeu na Fojtství. Pod názvem ’Od adventu do Tří králů'’ se skrývá výstava, která bude zdobit podkroví kopřivnického muzea přesně v tomto období, skončí totiž až sedmého ledna.

Expozice umožní všem návštěvníkům podívat se na vánoční svátky dětskýma očima, protože jde o výstavu dětských výtvarných prací. Ruku k dílu přiložily děti ze všech místních škol kromě Alšovky a ZŠ 17. listopadu.


Správní rada muzea je spokojena

K o p ř i v n i c e (dam) - Běžné provozní záležitosti, ale také hodnocení práce muzea za uplynulá tři čtvrtletí bylo na programu jednání správní rady obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum, které proběhlo začátkem minulého týdne.

Přesto, že muzeum ve srovnání s minulým rokem vykazuje mírně nižší návštěvnost, vyjádřil nejvyšší orgán společnosti, ve kterém jsou zástupci Tatry a města, spokojenost s jeho fungováním. Pozitivně se prý navíc vyvíjí i hospodaření.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12