Titulní strana

Ve volbách do kraje zvítězila ODS před ČSSD a KSČM

Své hlasy pro kandidáty
do krajského zastupitelstva odevzdala v Kopřivnici
zhruba jedna třetina oprávněných voličů.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V Kopřivnici a místních částech Lubině, Vlčovicích a v Mniší přišlo v neděli 12. listopadu k volbám 6 344 občanů, což je 35,84 procent voličů. O jedno procento tak Kopřivnice převýšila okresní i celorepublikový průměr, jenž se ustálil na čísle 33,64 procent.

Nejvyšší účast voličů ve volbách měl okrsek ve Vlčovicích, naopak nejméně lidí přišlo odevzdat své hlasy v okrsku číslo 14, který pro tentokrát změnil své sídlo ze školy Milady Horákové na školu svaté Zdislavy. Lidé, kteří bydlí na Severu, by raději volili v Základní škole 17. listopadu než ve sv. Zdislavě, a někteří proto raději k volbám nešli i z tohoto důvodu.

Ve městě jako celku vyhrála ODS, která dostala 34,18 procent, před ČSSD (18,73), KSČM (18,47) a Čtyřkoalicí (16,26 %). Také v drtivé většině volebních okrsků vyhrála ODS, jen v Lubině a v Mniší vyhrála Čtyřkoalice.

Rozložení hlasů pro KSČM a ČSSD se střídalo, jednou v okrsku dostali více hlasů komunisté, jindy zase sociální demokraté, ale vždy obsazovali druhé nebo třetí místo v pořadí stran.

Podle krajských výsledků jsou mandáty rozděleny následovně: ODS dvacet, KSČM osmnáct, Čtyřkoalice dvanáct, ČSSD jedenáct a Sdružení nezávislých kandidátů čtyři mandáty.

V současné době již probíhají koaliční jednání, neboť do čtyřiceti dnů od voleb musí ministerstvo vnitra svolat první zasedání krajského zastupitelstva, které by mělo ze svého středu zvolit hejtmana, ten by měl řídit jedenáctičlennou radu. Zda budou její členové uvolněni nebo ne, bude záležet na dalších jednáních.

„Na to, v jaké době a v jakém kraji se volby konaly, mohu vyjádřit spokojenost s jejich výsledkem,“ komentoval výsledky Josef Jalůvka, jenž kandidoval na druhém místě za ODS.

K volebním výsledkům se vyjádřil kopřivnický starosta Jiří Tichánek, jenž kandidoval za ČSSD na 11. místě, který řekl: „Výsledky voleb pro mě nejsou uspokojivé“. Starosta Štramberka Jan Socha, kandidát za Sdružení nezávislých kandidátů, odpověděl, že „tím, že jsme se přehoupli přes pětiprocentní hranici a získali jsme čtyři mandáty, je to úspěch.“


Nezaměstnanost ve městě zatím klesá

K o p ř i v n i c e (dam) - Pozitivní trend snižování nezaměstnanosti na Kopřivnicku stále pokračuje. K poslednímu říjnu registrovala místní pobočka Úřadu práce 1 524 uchazečů o zaměstnání, což představuje míru nezaměstnanosti ve výši 9,84 procenta. Tento stav je hluboko pod celookresním průměrem a lepší situaci ve svých statistikách zaznamenává již jen frenštátská pobočka.

Postupné snižování počtu lidí bez práce zaznamenávají pracovníci kopřivnické pobočky pracovního úřadu již od léta. Na konci srpna byla míra nezaměstnanosti 10,96 %, o měsíc později již 10,55 %, a to i přesto, že do evidence se po prázdninách přihlásili někteří absolventi škol. Vedoucí kopřivnického Úřadu práce varuje, že současný vývoj nebude pokračovat do nekonečna. „Část lidí nastoupila do práce na dobu určitou a je velmi pravděpodobné, že se nám na konci roku vrátí do evidence. Přesto se nevyplnily černé předpoklady, podle kterých mělo letos dojít k výraznému nárůstu nezaměstnanosti,“ řekl Zdeněk Petr.


Radnice si nechala zjistit pohyb aut v ulicích

Ulice Záhumenní je podle průzkumu
nejfrekventovanější komunikací
na území Kopřivnice. Denně jí projede
zhruba devět tisíc automobilů.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodů narůstající dopravní zatíženosti města a s ní spojených negativních účinků na zdraví obyvatel a narůstající počet stížností na hluk nechal odbor životního prostředí zmapovat současný stav v dopravě.

„Hlavním cílem bylo nalezení opatření, které by alespoň částečně zmírnilo tyto negativní dopady,“ uvedla k vyhodnocení zatíženosti města Taťána Letáčková, pracovnice odboru životního prostředí.

Zhodnocením současného dopravního zatížení Kopřivnice byla pověřena firma Ekotoxa Opava, s. r. o. Vlastní průzkum pak proběhl 27. června na třiatřiceti stanovištích ve městě a na silnici I. třídy mezi Příborem a Frenštátem p. R. v době předpokládaných dopravních špiček v dopoledních hodinách od 9 do 11 a odpoledních od 14 do 16 hodin. Na sedmi stanovištích na výpadových komunikacích byla navíc zjišťována směrovost vozidel.

Z rozsáhlé studie, která vycházela z 39 521 zápisů, vyplývá, že nejzatíženějšími komunikacemi jsou ulice Záhumenní (8 795 vozidel za 24 hodin), Obránců míru (7 301) a ulice Čs. armády (7 284). Naproti tomu k nejméně zatíženým patří ulice Komenského, Dělnická a Wolkerova. Nejčetnějšími vozidly na kopřivnických komunikacích jsou osobní automobily, dopoledne tvoří asi osmdesát procent z celkového počtu vozidel, odpoledne pak osmaosmdesát procent. V dopoledních hodinách byl zaznamenán větší počet dodávek, lehkých a těžkých nákladních vozidel, což souvisí se zásobováním města a Tatry, a. s.

Od roku 1992, kdy byla provedena naposledy obdobná studie, se na všech stanovištích s výjimkou ulice Dělnická zvýšila intenzita dopravy.

Na komunikacích Kopřivnice se pohybuje zhruba třiasedmdesát procent vozidel s poznávací značkou Nového Jičína a jejich počet významně stoupá v odpoledních hodinách. Ze směrového průzkumu na výpadových komunikacích pak vyplývá, že tranzitní doprava tvoří 8,1 procenta.

„Na základě zjištěné dopravní zátěže budou vyhodnoceny územní emise látek znečišťující ovzduší a hluk. Výstupy těchto studií by měly být interpretovány i v mapách GISu a zároveň budou sloužit pro odhady zdravotních rizik z respirační zátěže pro městskou populaci,“ dodala k výsledkům studie Letáčková, „výsledky bude možno využívat i v rozhodovacích procesech, zejména při územním plánování, řešení dopravní obslužnosti města a v návrzích ochranné hygienické zeleně.“


Štramberk napravil historický dluh a vysvětil svůj prapor

Š t r a m b e r k (dam) - Po řadě staletí napravili štramberští občané opomenutí zakladatele svého města, markraběte moravského Jana Jindřicha, a mezi symboly města vedle již existujícího znaku přidali také prapor obce. „Markrabě v roce 1359 pozapomněl věnovat novému městu také prapor,“ tvrdí starosta Jan Socha.

V pátek 10. listopadu však někdejší pán Moravy vyjel ze stínu staletí a po průvodu ulicemi Štramberka předal prapor představitelům města. Ti jej následně odnesli do kostela, kde byl slavnostně posvěcen nejen biskupem ostravsko-opavské diecéze Františkem Lobkowiczem, ale i představiteli dalších dvou církví působících na území města. Štramberk má svůj městský prapor již více než rok, ale na Slavnost praporu, jak byla akce nazvána, došlo až nyní. „Chtěli jsme to udělat v létě, kdy je Štramberk nejhezčí. To se nepodařilo, ale nechtěli jsme jít s dluhem do třetího tisíciletí,“ nechal se slyšet Socha.


Učitelé si vyměnili místo se žáky a zasedli do lavic

Do lavic Základní školy Dr. Milady Horákové
zasedli minulý víkend učitelé z celé republiky.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Že i učitelé se mohou dobrovolně a rádi ocitnout v rolích žáků, dokázala pětistovka účastníků třídenního celostátního setkání Přátel angažovaného učení (PAU). Setkání se uskutečnilo v prostorách ZŠ dr. Milady Horákové a Alšovy.

„Slovo angažované sice zavání starými pořádky, ale PAU je sdružení, které ukazuje možnosti, jak učit jinak, zajímavěji, lépe a pestřeji. Proto součástí setkání byla mj. návštěva ZŠ v Mošnově, která používá různé alternativní prvky ve výuce,“ osvětlil název a podstatu setkání ředitel Lumír Pospěch.

Aby se akce tak velkého rozsahu mohla včas připravit, dostali žáci pořadatelské školy tři dny volna, na ZŠ Alšově, kde probíhaly výtvarné a počítačové dílny, se pak děti neučily pouze v pátek. „Děli dostaly volno z organizačních důvodů, protože prakticky všechny třídy se musely připravit jako pracovní dílny pro účastníky setkání. Navíc jednotliví lektoři měli pro své dílny specifické požadavky, co se týče učebních pomůcek, výpočetní techniky i uspořádání lavic,“ uvedl k náročné organizaci ředitel Základní školy dr. Milady Horákové Lumír Pospěch.

Vstupní prostory sloužily k zápisu do jednotlivých dílen a bylo opravdu z čeho vybírat - šestašedesát lektorů nepřišlo pedagogům přednášet, ale hlavně názorně předvést postup výuky v praxi. „V sobotu jsem navštívila projektové vyučování pana Rusína z Bernartic, který předváděl, jak co nejvíc vyučování přiblížit praktickému životu. Docent Mazal pak odpoledne rozebral svou knížku doslova od A až po Z v praktických ukázkách,“ uvedla jedna z kopřivnických učitelek, která se účastnila odborných dílen.

V rámci setkání Přátel angažovaného učení proběhla na chodbách Základní školy dr. Milady Horákové i prodejní výstava učebnic a učebních pomůcek. Spokojenost účastníků setkání byla velká jak s úrovní přednášek, tak s kompletním servisem. Jedna z účastnic se netajila tím, že by potřebovala nafukovací hlavu, aby absorbovala všechny nové poznatky, jiná zjištěním, že teprve teď se dozvěděla, že kapsu má pouze klokaní samice a ne klokan.


Dvacetihodinový maraton zdolali v neděli členové volebních komisí

K o p ř i v n i c e - V neděli proběhly v naší republice první jednodenní volby, kterým předcházely mnohaměsíční přípravy. Jenom zpracování volebních lístků, které 17 699 občanů z Kopřivnice a místních částí, mající právo volit našlo v poštovní schránce, trvalo 180 hodin.

Sto devadesát zástupců jednotlivých politických stran zabezpečovalo spolu s dvacítkou zapisovatelek volby ve dvaceti volebních okrscích. Přestože volby oficiálně začaly až v 8 hodin, tito členové volebních komisí museli být už od šesti hodin na svých místech. Nejinak tomu bylo po uzavření volebních místností po dvaadvacáté hodině. Sčítání vydaných obálek, platných volebních listů, preferenčních hlasů, vyhotovení zápisu a předání podkladů pro Český statistický úřad znemožnilo dostat se domů před druhou hodinou ranní. I další obslužný personál, jako jsou správci budov, v kterých byly volební místnosti umístěny, řidiči, počítačoví technici a další osoby, skončil až půl hodiny po třetí.

Najezdilo se spoustu kilometrů, na řídícím dispečinku městského úřadu si telefon neodpočinul, zkrátka všichni byli v pohotovosti, aby případné problémy byly promptně vyřešeny. Ani kontrola z Okresního úřadu Nového Jičína, referátu vnitřních věcí, která navštívila pět volebních okrsků - ve Vlčovicích, Lubině, DDM, ZŠ E. Zátopka a DPS - neshledala žádné pochybení či nedostatky. Snažili se opravdu všichni, ale výsledky voleb ovlivnit nemohli. To jste měli ve svých rukou vy, občané. Jen škoda, že toho využilo necelých šestatřicet procent.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42