Zprávy z města a okolí

Omezený provoz městského úřadu

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení kopřivnické radnice oznamuje, že v pondělí 13. listopadu bude omezen provoz na některých pracovištích z důvodu organizačního zajištění voleb do zastupitelstev krajů, a žádá občany o pochopení této vzniklé situace.

V pokladně městského úřadu a na pracovišti občanských průkazů a pasů bude provoz zahájen v tento den až od 13 hodin.


V neděli se uskuteční první volby krajského zastupitelstva

K o p ř i v n i c e (hod) - Připomínáme občanům, že v neděli 12. listopadu v době od osmi do dvaadvaceti hodin se uskuteční volby do krajských zastupitelstev, v našem případě do Ostravského kraje.

Volit může každý občan, který dovršil osmnácti let, v místě svého trvalého bydliště, kdo je mimo, má smůlu, neboť letos se žádné voličské průkazy nevydávají. Okrskové volební komise budou zajíždět na požádání za voliči, ale jen v rámci svého rajonu. Volební lístky by už měli mít doma všichni voliči, pokud je někdo neobdržel nebo byly nekompletní, na požádání je ve volební místnosti dostane.

V Kopřivnici a místních částech je dvacet volebních místností a dva okrsky, a to číslo 14 a 15, jsou pro letošní volby přemístěny ze školy Dr. Milady Horákové na školu sv. Zdislavy.


Záměr na využití Lašské vily padl, radní ji odmítli prodat

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozhodnutí neprodat Lašskou vilu v bývalém parku závodního klubu padlo na posledním zasedaní kopřivnické městské rady. Radní tak zamítavě odpověděli na nabídku místní firmy Pharmacia Vera, která chtěla secesní objekt koupit a vybudovat v něm penzion a stylovou restauraci. Pharmacia Vera podle slov své majitelky Viery Brusové nebude již o získání objektu usilovat. „Pouze jsem se domnívala, že město využití vily uvítá,“ řekla Brusová.

K odmítavému stanovisku vedlo radu několik faktorů. V prvé řadě radní v čele se starostou města nejsou nakloněni prodeji památkově chráněných objektů. „Bohužel máme smutné zkušenosti se Zemanstvím, které bylo taky prodáno v dobré víře, že jej nový majitel citlivě zrekonstruuje, a dnes tato památka hrozí zřícením,“ připomněl starosta města Jiří Tichánek s tím, že radním se nelíbil například také záměr vybudování několika parkovacích míst. V prostorách Lašské vily, již delší dobu nevyužívaných prostorách, by podle stále platného záměru měla vzniknout galerie významných kopřivnických rodáků a expozice malíře Zdeňka Buriana. K realizaci tohoto chvályhodného záměru však stále chybí peníze. Velké finanční nároky si vyžádá také nutná rekonstrukce budovy.

Město se však podle Tichánkových slov nebrání pronájmu sklepních prostor. „Ty by se daly přebudovat na velmi pěknou kavárnu nebo čajovnu, jak se svého času již uvažovalo,“ řekl.


Kandidáty do krajů si poslechla jen hrstka kolemjdoucích

Kandidáti ODS Josef Jalůvka a Vlastimil Hajda
na předvolebním mítinku své strany,
který přilákal jen hrstku Kopřivničanů.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen hrstka lidí se sešla poslední říjnový den před kulturním domem na mítinku Občanské demokratické strany. Velká většina naslouchajících se navíc rekrutovala z řad zastupitelů za ODS a tradičních příznivců strany.

Malý zájem voličů o podobné akce není však jen doménou ODS a Kopřivnice. S nezájmem se setkávají i kandidáti jiných stran a ve většině míst, kde zastaví. „Nezájem lidí o politiku je bohužel obecný jev. Voliči ale dostanou dostatek informací i z jiných zdrojů a mítinky jsou jen doplňkovou částí kampaně,“ komentoval setkání s občany Josef Jalůvka.











Devadesát let je Kopřivnice městysem

K o p ř i v n i c e - Jedno století bez deseti let uplynulo od doby, kdy byla ves Kopřivnice (23. 11. 1910) povýšena ministerským výnosem na městys. V roce 1998 jsme si připomněli, že uplynulo padesát let (28. 8. 1948) od povýšení Kopřivnice na město. V historii vždy a pro každou obec znamenalo takovéto povýšení jeden z nejvýznamnějších aktů a zároveň i jakéhosi ocenění, které může získat. Vědomi si tohoto mezníku v historii města Kopřivnice, připravili jsme třídílný seriál, který chce přiblížit onen pro současníky jistě slavnostní den, kdy přestala být Kopřivnice vesnicí.

Povýšení na městečko se však nikdy neudělovalo bezdůvodně a ves musela splňovat náročná kritéria, aby takovéto privilegium mohla získat. V archivu našeho muzea je i dopis, ve kterém žádá obecní rada městyse Kopřivnice o povýšení na město již po deseti (27. 10. 1920) letech presidenta T. G. Masaryka. Tehdy však žádosti vyhověno nebylo. Redakce zjišťovala, zda se v našem muzejním archivu dochovala listina z roku 1910, která uděluje Kopřivnici onu výsadu městečka. Zjištění bylo smutné, neboť tento doklad chyběl. Po dotazech v dalších archivech se zdálo, že již nic nalezeno nebude. Zdá se, že onen list byl ztracen asi v období okupace hitlerovským Německem.

Poslední naději skýtal archiv Ministerstva vnitra ČR. Zde se také po usilovném hledání nalezl nejen vzácný dokument, nýbrž i pokorná žádost tehdejšího starosty Jana Bučka s odůvodněním.

Rozdíl mezi městečkem a městem je podle Ottova Slovníku naučného, že ’městys - nazývá se obec stojící uprostřed mezi vsí a městem a mající právo odbývati výroční trhy’. O městu říká, že ’jde o osadu s četným obyvatelstvem, živícím se hlavně obchodem a průmyslem, a kromě toho i středisko škol, úřadů a četných kulturních ústavů.’ Jak to tedy vlastně bylo a proč už Kopřivnice nechtěla být vesnicí? O tom až v dalším pokračování.

Jiří Tichánek


Od ledna se cena vodného a stočného zvyšuje

O r l o v á (hod) - Od nového roku se cena vodného pro domácnosti zvyšuje o 9,9 a stočného o 11,9 procenta.

Takovéto navýšení schválila na svém zasedání v úterý 31. října valná hromada Severomoravského vodárenského svazu, jež se konala v Orlové, a to proto, že vodovodní síť je stará v průměru šedesát let a je nutná její rekonstrukce.

Cena vodného pro domácnosti činila v letošním roce 13,78 Kč, pro rok 2001 je stanovena na výši 15,14 korun za metr krychlový. Stočné letos stálo 11,52 Kč a pro příští rok bude činit 12,89 korun. Spotřeba vody v našem regionu dosahuje průměru 106 litrů na osobu a den.


Vyhláška č. 1/2000 města o místním poplatku za užívání veřejného prostranství

Od nového roku podle vyhlášky,
kterou zastupitelé schválili, každý,
kdo hodlá zabrat veřejné prostranství,
musí svůj záměr předem oznámit.

Ilustrační foto: David Macháček

Z důvodu vydání nové vyhlášky, jež ukládá občanům oznamování zabírání veřejného prostranství, přinášíme její plné znění. Dokončení vyhlášky a ceníky poplatků přineseme v příštím čísle.

Městské zastupitelstvo v Kopřivnici na svém desátém zasedání 19. října se usneslo vydat na základě § 16 a § 36 odst. 1 písm. f) zákona České národní rady číslo 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů a § 15 zákona České národní rady číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:

Čl. 1
Úvodní ustanovení

1) Touto vyhláškou se zavádí na území města Kopřivnice poplatek za užívání veřejného prostranství (dále jen ’poplatek’).

2) Tato vyhláška upravuje zejména předmět poplatku, jeho poplatníky, osvobození od poplatku, vymezení veřejného prostranství, sazbu poplatku, vznik a zánik poplatkové povinnosti, ohlašovací povinnost ke vzniku poplatkové povinnosti, splatnost a úlevy od poplatku a důsledky neplnění povinností poplatníka.

Čl. 2
Předmět poplatku

Předmětem poplatku je zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí:

a) umístění prodejních zařízení a zařízení sloužících k poskytování služeb,
b) umístění reklamních zařízení,
c) umístění stavebních zařízení a skládek (např. umístění lešení, uložení stavebního materiálu, umístění zařízení staveniště, manipulační prostor stavby, výkopy apod.),
d) vyhrazení trvalého parkovacího místa,
e) umístění zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí (např. houpačky, kolotoče, střelnice),
f) užívání pro kulturní a sportovní akce,
g) užívání pro potřeby filmových a televizních děl.

Čl. 3
Poplatníci poplatku

1) Poplatníkem poplatku je fyzická nebo právnická osoba, která užívá veřejné prostranství způsobem uvedeným v čl. 2.

2) Poplatku za užívání veřejného prostranství spočívající ve vyhrazení trvalého parkovacího místa nepodléhají osoby invalidní1).

3) Poplatku nepodléhá město Kopřivnice.

4) Užívá-li stejnou část veřejného prostranství několik poplatníků, odpovídají za zaplacení poplatku společně a nerozdílně. Správce poplatku může uložit zaplacení poplatku kterémukoliv z nich.

Čl. 4
Osvobození od poplatku

1) Od poplatku je osvobozeno:

a) užívání veřejného prostranství za účelem pořádání akcí bez vstupného nebo jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely,
b) užívání veřejného prostranství za účelem umístění zařízení cirkusů,
c) užívání veřejného prostranství za účelem uvedeným v čl. 2 písmeno c) v případech, že vyměřený poplatek za celou dobu tohoto druhu zvláštního užívání veřejného prostranství nepřesáhne 50 Kč.

2) Poplatník poplatku uplatní nárok na osvobození od poplatku v ohlášení podle čl. 8 odst. 1 této vyhlášky

Čl. 5
Základ poplatku, vymezení veřejného prostranství

1) Základem poplatku je doba užívání a plocha užívaného veřejného prostranství. Do plochy se započítává i započatý metr čtvereční užívané plochy.

2) Veřejným prostranstvím ve smyslu této vyhlášky jsou místa vyznačená v grafickém vymezení zpoplatněných zón, které tvoří přílohu č. 1 této vyhlášky a v následujícím odstavci specifikovaná prostranství místních částí.

3) V místních částech (Lubina, Vlčovice, Mniší) jsou veřejným prostranstvím veškeré komunikace, včetně chodníků a k nim přilehlá prostranství po fyzické ohraničení soukromých pozemků.

Čl. 6
Sazba poplatku

Sazby poplatku za užívání veřejného prostranství podle jednotlivých druhů zvláštního užívání jsou uvedeny v sazebníku za zvláštní užívání veřejného prostranství, který tvoří přílohu č. 2 této vyhlášky.

Čl. 7
Vznik a zánik poplatkové povinnosti

1) Poplatek se platí od prvého dne, kdy došlo k užívání veřejného prostranství způsobem uvedeným v čl. 2 této vyhlášky. Užíváním se rozumí i zabrání veřejného prostranství za účelem zvláštního užívání.

2) Posledním dnem poplatkové povinnosti je den, ve kterém poplatník uvede veřejné prostranství do původního stavu (tj. např. odstraněním lešení a zátarasů, zaházení výkopů, odvoz materiálu včetně odpadů, odstranění stánku apod.)

3) Dnem se rozumí jeden kalendářní den bez ohledu na to, kterou a jak velkou část dne poplatník k užívání veřejného prostranství využije. Měsícem a rokem se rozumí kalendářní měsíc a kalendářní rok.

Čl. 8
Ohlašovací povinnost

1) Poplatník je povinen ohlásit správci poplatku vznik poplatkové povinnosti nejpozději v den jejího vzniku.

2) V ohlášení podle odst. 1 poplatník uvede:

a) konkrétní místo užívaného prostranství,
b) rozsah užívání (plochu),
c) konkrétní dobu užívání veřejného prostranství,
d) údaje o poplatníku, čímž se rozumí u fyzické osoby jméno, příjmení, bydliště a rodné číslo a u právnické osoby název, sídlo a identifikační číslo. Jde-li o fyzickou nebo právnickou osobu, která je podnikatelským subjektem, uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny prostředky z její podnikatelské činnosti.

3) Je-li užívání veřejného prostranství vázáno na zvláštní povolení 2), přiloží poplatník toto povolení k ohlášení vzniku poplatkové povinnosti.

Čl. 9
Splatnost poplatku

1) Poplatek je splatný bez vyměření ve výši podle platných sazeb nejpozději v den, kdy bylo započato s užíváním veřejného prostranství, není-li stanoveno touto vyhláškou jinak.

2) Při užívání veřejného prostranství po dobu delší sedmi dnů je poplatek splatný ve třech stejných splátkách, z nichž první je splatná nejpozději v den, kdy bylo s užíváním veřejného prostranství započato, druhá nejpozději do uplynutí jedné poloviny doby užívání a třetí nejpozději v den, kdy poplatková povinnost zaniká.

3) Poplatek splatný ve splátkách lze uhradit jednorázově ve lhůtě pro první splátku.

4) Poplatek se platí na účet města Kopřivnice č. 19-1767241349/0800 vedený u České spořitelny, a. s., Nový Jičín, exp. Kopřivnice, var. symbol 5/1343, nebo v hotovosti prostřednictvím pokladny Městského úřadu Kopřivnice, nebo osoby pověřené správcem poplatku.

Čl. 10
Úlevy od poplatku

1) Správce poplatku může na základě písemné žádosti poplatníka ke zmírnění nebo odstranění tvrdosti v jednotlivých případech poplatek snížit nebo prominout.

2) Rozhodnutí o žádosti o snížení nebo prominutí poplatku nemusí obsahovat odůvodnění a opravné prostředky proti němu se nepřipouštějí.3) Týká-li se rozhodnutí více poplatníků, lze je doručit jimi stanovenému zástupci, a nebyl-li jimi zástupce stanoven, kterémukoliv z nich.

3) Byla-li žádost o snížení nebo prominutí poplatku zamítnuta, lze novou žádost podat nejdříve po šedesáti dnech ode dne doručení zamítavého rozhodnutí. V nové žádosti nemohou být uplatněny stejné důvody, které obsahovala žádost původní. Při opakování již odmítnutých důvodů správce poplatku novou žádost bez posouzení odloží a o odložení poplatníka vyrozumí. 3)

Čl. 11
Důsledky neplnění povinností poplatníka

1) Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacený (neodvedený) poplatek až o 50 %. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

2) Pokud poplatník nesplní svoji ohlašovací (poplatkovou) povinnost, lze dlužné částky vyměřit do tří let od konce kalendářního roku, ve kterém ohlašovací poplatková povinnost vznikla. Pro ostatní promlčecí lhůty platí zvláštní předpisy3).

Dokončení v příštím čísle


Čtenářská soutěž: O druzích čajů – 2

V krabici čaje je velká dávka poezie a krása porozumění

Ralph Waldo Emerson

Čaje se rozlišují podle mnoha kritérií. Podle země původu, oblasti pěstování, kvality, sklizně. Základním hlediskem v dělení čajů je však způsob jeho zpracování. Zde rozlišujeme tři základní kategorie: čaj zelený, černý a oolong.

Zelený čaj je oblíben především v Číně, Japonsku a na Taiwanu, kteří jsou také jeho hlavními producenty. Zde je mu společně s čajem oolong dávána jednoznačná přednost před čajem černým, který je pěstován hlavně pro vývoz.

Zelený čaj se vyrábí tak, že po zavadnutí se prudkým sušením nebo napařením inaktivují enzymy, které způsobují fermentaci polyfenolů, k oxidaci proto vůbec nedojde. Pak probíhá svinování. Tyto čaje mají světle zelenou nebo žlutavou barvu, protože chlorofyl a třísloviny, které jinak při fermentaci procházejí chemickou reakcí, se nemění. Chuť a vůně těchto čajů je velmi jemná, někomu se však může zdát poněkud nahořklá.

Čaje oolong, nazývané také částečně fermentované, se vyrábí především na Taiwanu a v jižní Číně. Listy se na slunci nechají prudce zavadnout. Po ručním zpracování následuje krátká fermentace, která je zastavena tepelným ošetřením. Tyto čaje jsou velmi voňavé a mají výjimečnou chuť.

Černý čaj je tradičně oblíben především v Evropě a bývalých anglických koloniích. Proces jeho výroby se pravděpodobně vyvinul z procesu, kterým se připravuje oolong, či spíše vznikl jeho prodloužením. Tradiční metoda zpracování sestává ze čtyř kroků: zavadnutí, svinování, fermentování a sušení. Charakteristická chuť a vůně těchto čajů vzniká zejména ve fázi fermentování, kdy dochází zejména procesem oxidace k výrazným chemickým změnám. Tradičními výrobci černých čajů jsou Cejlon a Indie.

Největším producentem zeleného čaje je:

a) Cejlon
b) Čína
c) Indie

Původ čajů oolong je:

a) na Cejlonu
b) ve východní Indii
c) na jihu Číny

Černým čajům se v Číně říká:

a) červené
b) hnědé
c) žluté

Pokračování příště


Tři veřejné schůze s občany v místních částech

K o p ř i v n i c e (hod) - Tři veřejné schůze s občany v místních částech se uskuteční v druhé polovině měsíce listopadu. Hned první se bude konat v Lubině, a to v pondělí 20. listopadu v 17 hodin v tamním Katolickém domě. Další dvě se uskuteční ve středu 23. listopadu, jako první v pořadí bude v 16.30 hod. v Kulturním domě ve Vlčovicích a následovat bude schůzka v 18 hodin v Kulturním domě Mniší.


Vodní záchranáři dostali jen pět tisíc

K o p ř i v n i c e (ili) - Místo patnácti tisíc schválila městská rada Vodní záchranné službě Nový Jičín příspěvek ve výši 5 tisíc korun na zajištění provozu na Větřkovické přehradě v průběhu letní sezony z důvodu špatného počasí v červenci.


Stíny

Dne 30. října kolem dvanácté hodiny pachatel J. Š. vnikl po odstrčení manželky majitele bytu a poškozeného, která otevřela vstupní dveře, ve Štramberku na Bařinách neoprávněně do chodby a obývacího pokoje poškozených, které v bytě slovně a fyzicky napadal. Důvodem tohoto jednání byly neshody pachatele s poškozeným na pracovišti. Pachateli sdělil vyšetřovatel obvinění z trestného činu porušování domovní svobody.

V době od 31. října do 1. listopadu v Kopřivnici neznámý pachatel rozlomil vložku FAB od dveří společné sklepní místnosti na ulici Francouzské, ze které odcizil pánské jízdní horské kolo v hodnotě 6 800 korun.

V době od 2. do 3. listopadu neznámý pachatel v Kopřivnici na Masarykově náměstí před hotelem Stadion vnikl do osobního automobilu zn. Škoda Felicia, ze kterého odcizil radiopřehrávač v hodnotě 4 000 korun.

Dne 3. listopadu v dopoledních hodinách nahlásil muž na služebnu městské policie, že u rodinného domu na ulici Československé armády visí za řetěz přes plot pes. Hlídka psa vrátila zpět do zahrady a následně upozornila majitele na nevhodné zabezpečení zvířete.

Dne 5. listopadu ve večerních hodinách bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že na křižovatce ulic Husovy a Záhumenní leží člověk. Na místě byl zjištěn silně podnapilý muž z Kopřivnice. Přivolaný lékař rozhodl, že není nutný převoz do nemocnice. Celá záležitost bude projednána u správního řízení.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42