Titulní strana

Členové agentury Beskydy - Valašsko schválili její rozvoj

H u k v a l d y (dam) - O dalším osudu regionální agentury cestovního ruchu rozhodovali minulý týden členové sdružení Beskydy - Valašsko. Ti se shodli na smysluplnosti dalšího fungování agentury a schválili nejen koncepci jejího rozvoje a plán na příští rok, ale i předběžnou verzi rozpočtu.

Sdružení Beskydy - Valašsko vzniklo před dvěma lety sloučením do té doby samostatných agentur Beskydy a Valašsko. Koncem minulého roku se začaly objevovat pochybnosti o tom, zda agentura stále ještě plní svůj účel. Na začátku letošního roku pak krize vyvrcholila odhalením výrazných nedostatků v hospodaření a následným propuštěním tehdejšího ředitele Petra Vašků. Agentura přešla na provizorní formu provozu a soustředila se hlavně vyřešení svých vnitřních problémů. „Dnes má úspěšně za sebou asi devadesát procent problémů a zbytek by měl být vyřešen začátkem příštího roku,“ řekl předseda představenstva sdružení Josef Jalůvka.

Podle jeho slov již dnes agentura nemá závazky vůči bývalým zaměstnancům ani finančnímu úřadu. Zbývá doplatit asi pětadvacetitisícový dluh na sociálním pojištění a také dohodnout vzájemné pohledávky u některých dodavatelů. Naopak po svém bývalém řediteli hodlá vymáhat náhradu některých škod, které způsobil. Jalůvka však rozhodně vyloučil, že by v hospodaření agentury zůstaly díry, které by navýšením členského příspěvku museli zalepit členové sdružení.

Přesto, že agentura téměř celý rok pracovala v provizoriu, podařilo se dokončit připravovaný katalog ’To nejzajímavější z Beskyd a Valašska’, který vyšel ve třech jazykových mutacích a jeho úkolem je propagovat turisticky atraktivní místa našeho regionu. Na konci léta se pak agentura stala vydavatelem dvouměsíčníku Turistické noviny Morava. V příštím roce má být činnost sdružení Beskydy - Valašsko opět bohatší.

„Změní se především přístup agentury vůči okolí. Budeme se snažit navázat spolupráci se všemi komerčními i nekomerčními subjekty a nabídnout jim spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Větší nabídky služeb se dostane také našim členům,“ slíbila nově jmenovaná výkonná ředitelka Milada Podolská.

Od nového roku se také změní sídlo agentury. To se z prozatímních prostor v Rožnově přesune do nových kanceláří v Novém Jičíně.


I třetí průběžná statistika skončila ziskem

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako čtvrtletní a pololetní statistiky i zatím poslední známé hospodářské výsledky Tatry jsou pozitivní - automobilka opět vydělává. V prvním čtvrtletí zaznamenal největší místní zaměstnavatel zisk ve výši necelých jedenácti milionů, v pololetí to bylo již 164 milionů a po devíti měsících výroby představuje zisk po zdanění 173,1 milionů korun. Přičemž do této hodnoty nejsou připočteny výsledky devíti dceřinek.

Současné výsledky Tatry působí pozitivním dojmem zejména v kontrastu se statistikami za rok 1999. V té době totiž podnik hospodařil se ztrátou necelých 370 milionů korun. Loňské tržby ve srovnatelném období byly 1,4 miliardy, letos je to již víc jak dvojnásobek. Pozitivní trend je vidět také v počtu vyrobených a prodaných automobilů. Do konce letošního září se podařilo prodat již 1 111 vozů, při čemž vloni si jich do října zákazníci odvezli jen 726.


Na dopravu do Dětského centra stále chybí peníze

K o p ř i v n i c e (ili) - O tom, že se Dětské centrum stále potýká s nedostatkem finančních prostředků na svoz dětí do zařízení, jsme psali nesčetněkrát. Situace ani před koncem roku není jiná.

„Počítali jsme s tím, že dostaneme sto tisíc korun od Okresního úřadu v Novém Jičíně, jak nám bylo přislíbeno. Ještě jsme sice nedostali oficiální vysvětlení, ale peníze nám citelně chybí,“ uvedla k nelehké situaci ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. Situaci se vedení centra rozhodlo řešit tak, že požádalo obce a města, jejichž dětští obyvatelé do centra dojíždějí, o finanční příspěvek. „Chystám se oslovit i vedení Kopřivnice, což jsem letos nepředpokládala, protože jsem najisto počítala s dotací od okresního úřadu,“ vyjmenovala možnosti Jančálková, „je mi jasné, že žádat o dotaci před koncem kalendářního roku, kdy je rozpočet dávno hotový, je troufalé, ale zoufalá situace mě nutí k použití jakýchkoli prostředků.“

Pro tento rok chce ředitelka Dagmar Jančálková finanční situaci dořešit tímto způsobem, aby nedošlo k zastavení svážení dětí do centra, ale již teď si je vědoma, že situace se bude stejně opakovat i příští rok. „Stále není dořešena dotace dojíždění dětí do takovýchto zařízení, kterou by měl vyřešit jednou provždy stát. Je-li stanovena školní povinnost pro všechny děti, měla by se jim umožnit i dostupnost zařízení,“ netají se se svým postojem Jančálková.

„Když to vezmu procentuelně, tak dvaceti procenty se na svozu podílejí rodiče a různé příspěvky ze sociálek a osmdesát procent finančních prostředků získáváme od sponzorů. A tak prostředky, které měly být určeny na nadstandardní péči dětí, jsou určeny na dopravu, což jistě není správné,“ zakončila Jančálková.


Kopřivnice odhalí obětem komunismu pamětní desku

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení města Kopřivnice a Konfederace politických vězňů zve širokou kopřivnickou veřejnost na prostranství před městským úřadem za týden ve čtvrtek, tj. 16. listopadu, v 16 hodin na slavnostní odhalení pamětní desky.

Tato bronzová pamětní deska je věnována obětem komunismu v letech 1948 - 1989 a bude umístěna na budově Městského úřadu v Kopřivnici na ulici Záhumenní.

Na začátku slavnostního programu zazpívají několik písní členové Pěveckého sdružení Kopřivnice, poté vystoupí se svými projevy starosta města Jiří Tichánek a předseda Konfederace politických vězňů Jindřich Holcman. Celý program, jenž je připraven, by měl trvat asi tři čtvrtě hodiny.


Pracovní seminář Místní agendy 21 proběhl na radnici

Minulý týden proběhl ekologický seminář
se zahraniční účastí k Místní agendě 21.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnice, odbor životního prostředí a společnost DHV CR, spol. s r. o., Ostrava ve spolupráci s Okresním úřadem Nový Jičín, referátem životního prostředí uspořádaly minulé úterý pracovní seminář pod názvem Úloha veřejné správy na cestě k udržitelnému rozvoji pomocí procesu Místní agendy 21.

Seminář, který je určen především pro zástupce veřejné správy Kopřivnice, Štramberka a Příbora, byl součástí velkého projektu uskutečňovaného firmou DHV s názvem Účast veřejnosti při rozhodování v oblasti životního prostředí.

Pracovní seminář byl zcela hrazen z prostředků Evropské unie, a to z fondu Phare. Cílem semináře bylo blíže seznámit účastníky s procesem Místní agendy 21 na konkrétních příkladech z Německa a hlavně podnítit zájem v Kopřivnici o zapojení se do tohoto tvůrčího procesu.

„Je škoda, že se semináře zúčastnilo jen šestnáct zájemců,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek, „seminář jistě nebyl ztrátou času, ale, jak potvrzovaly reakce účastníků, byl pro ně přínosem.“

Odbor životního prostředí hodlá v pořádání podobných pracovních seminářů pokračovat a nadále doufá ve zvýšení zájmu zástupců veřejné správy a veřejnosti o zapojení do procesu zavádění Místní agendy 21 v Kopřivnici. Další pracovní seminář se uskuteční 23. listopadu v 17 hodin v zasedací místnosti městského úřadu na Štefánikově ulici.


Dobrá spolupráce města s občany

K o p ř i v n i c e - Vedením pracovního semináře na téma Úloha veřejné správy na cestě k udržitelnému rozvoji pomocí procesu Místní agendy 21 byl pověřen německý lektor Hans Stuik ze společnosti Econtur GmbH Brémy, který uvedl několik příkladů se zaváděním tohoto procesu na místní úrovni.

Obyvatelé jednoho desetitisícového města se živili poskytováním služeb americké armádě, která měla v době studené války v lokalitě svou základnu. Po zrušení základny většina obyvatel ztratila práci. Starosta ve spolupráci s občany však nehodili flintu do žita, nýbrž dokázal z města, které bylo takřka odsouzeno z ekonomického hlediska k zániku, vybudovat centrum turistického ruchu, přestože k tomu z přírodního hlediska nemělo téměř žádné předpoklady.

Ze sociální oblasti uvedl Stuik příklad z Brém. Obchodníci části šestisettisícového města se cítili existenčně ohrožováni výstavbou supermarketů, protože ztráceli zákazníky. Ze schůzky zainteresovaných stran vyšlo následující řešení: studenti místní university se zavázali, že za určitou finanční odměnu budou formou brigády zajišťovat donáškovou službu především starším a potřebným spoluobčanům právě z těch malých obchodů, jejichž majitelé stáli na pokraji krachu. Tímto způsobem byly uspokojeny hned tři strany - obchodníci prosperují, studenti mají peníze navíc a občané zajištěnou donášku. Příspěvkem na usnadnění rozvážky nákupu se v rámci propagace staly lehké užitkové automobily firmy Mercedes vyráběné v Brémách.

Další příklad týkající se životního prostředí pochází ze základních škol. Osmdesát osm procent škol se domluvilo s místní radnicí, že se budou snažit maximálně šetřit energií. Za rok se jim podařilo uspořit až 25 milionů marek. Z toho jedna čtvrtina šla městu a tři čtvrtiny si školy ponechaly pro vlastní potřebu.

Na těchto příkladech lektor ukázal, že Místní agenda 21 není nějakým módním výstřelkem, naopak se může stát tam, kde je uplatňována, přínosem. O důvod víc, proč to zkusit i v Kopřivnici.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:42