Kultura

Na program Nory se vrací divadelní projekt Prkno

K o p ř i v n i c e (dam) - Tuto sobotu se po delší absenci na program Nora Café opět vrací divadelní projekt Prkno. Každou druhou sobotu v měsíci by měli návštěvníci Nory mít možnost zhlédnout představení jednoho amatérského souboru.

Taky letos bude autor dramaturgie Prkna Michal Raška vybírat hlavně ze souborů z okolí, pozvat vzdálenější soubory je totiž příliš nákladné.

„Sehnat nějaké dobré divadlo je občas docela problém. Divadelníků je sice dostatek, ale soubory velmi často zanikají a vznikají jiné. Je to dost nepřehledné,“ tvrdí Raška.

Novinkou letošního ročníku by mohla být minipřehlídka toho nejlepšího, co zatím bylo na Prkně k vidění. „Šlo by asi o tři představení odehraná během jednoho večera, je to ale zatím jenom představa bez konkrétních obrysů,“ prozradil Michal Raška.

Přesto, že Prknu budou i v právě se rozbíhající sezoně patřit druhé soboty v měsíci, hned první představení toto pravidlo porušuje. Desátého listopadu budou v Kopřivnici hrát Hypnotix, a tak Divadelní soubor Kulturního střediska z Velké Bystřice přijede již pozítří. Bystřičtí divadelníci přivezou komedii Pavla Dostála První muž, kterého potkám.

První půlka Dostálova textu je asi nejbližší bláznivé, situační komedii, ve své druhé části získává niternější, psychologizující momenty. Divadelníkům z Bystřice se povedlo hru, která nepatří zrovna ke klenotům české dramatiky, poměrně dobře upravit a potlačit největší slabiny textu.

Všichni herci dobře zvládají své party a konkrétně a zřetelně jednají v rámci jednotlivých situací. Daří se jim rovněž dobře držet míru jisté stylizace, aniž by se z postav vytrácel lidský moment. Pod vedením režiséra Tomáše Hradila se amatérským hercům podařilo dobře polidštit své postavy.

Výsledkem kolektivní práce celého souboru je solidní inscenace vystavěná na nepříliš povedeném textu. S Prvním mužem, kterého potkám, se Bystřickým podařilo umístit se na třetím místě v národní přehlídce venkovských divadelních souborů ve Vysokém nad Jizerou.


Hostem Kruhu přátel hudby bude tentokrát Friends Quartett

K o p ř i v n i c e (dam) - Po evergreenech Traditional Jazz Studia Pavla Smetáčka se do středu místního Kruhu přátel hudby opět vrátí klasická komorní hudba. Tentokrát ji do kina Puls přiveze mladý Friends Quartett.

Ansámbl založili vloni na jaře studenti brněnské Jamu Renata Staňková (1. housle), Michal Mrkvica (2. housle), Eva Bubleová (viola) a violoncellista Miloslav Brtník. Již během prvního roku své existence se soubor představil v Brně, Kroměříži a Břeclavi. Své umění mohli mladí hudebníci prezentovat také za hranicemi státu na koncertech v holandském Amsterodamu a Utrechtu. Repertoár Friends Quartettu tvoří klasicistní skladby, stejně jako kompozice mistrů devatenáctého a dvacátého století včetně skladeb českých hudebních skladatelů. V Kopřivnici by pak soubor měl hrát hudbu Josefa Suka, Josepha Haydna a Felixe Mendelssohna - Bartholdyho. Koncert proběhne 8. listopadu v 18.30 hod.


Kopřivnice přispěla na Burianovo muzeum třetinou obvyklé sumy

K o p ř i v n i c e , Š t r a m b e r k (dam) - Třetinou částky z minulých let hodlá kopřivnická radnice přispět na provoz Muzea Zdeňka Buriana ve Štramberku. Zatímco v uplynulých letech přispívala Kopřivnice šedesáti tisíci, letos se radní rozhodli poskytnout Štramberku, provozovateli muzea, pouze dvacet tisíc korun.

Štramberk se rozhodnutí svých sousedů pochopitelně brání. „Náklady na provoz muzea neklesají, ale rostou, proto mě radní pověřili, abych jednal o dorovnání příspěvku minimálně na úroveň minulých let,“ řekl starosta Jan Socha a dodal, že Štramberk převzal provozování muzea od Nadace Zdeňka Buriana s příslibem, podle kterého měla Kopřivnice příspěvek původně určený nadaci poskytovat i Štramberku. Šedesátitisícovou částku Kopřivnice poskytovala Štramberku na základě gentlemanské dohody tehdejších starostů a podle současného vedení Kopřivnice neexistuje žádná smlouva, která by určovala výši částky jdoucí na podporu malířovy expozice. „Letos radní odhlasovali dvacetitisícovou podporu a je nepravděpodobné, že by toto rozhodnutí mohlo něco změnit, ale na příštím zasedání předložím radním návrh na zvýšení příspěvku, “ slíbil kopřivnický starosta Jiří Tichánek s tím, že výše podpory muzeu slavného rodáka se může v příštích letech změnit. „Nebráníme se v příštích letech platit částku, na které se obě města shodnou, ale musí to být na základě jasné smlouvy, kterou bychom chtěli uzavřít ještě letos,“ uzavřel Tichánek.


Skleněný zvěřinec přilákal víc lidí, než je u divadla běžné

yž inscenace Skleněný zvěřinec, kterou přesně před týdnem uvedla na jevišti kopřivnického kulturního domu pražská umělecká agentura Talent Connection, zaznamenala v rámci předplatitelské série mírně nadprůměrnou návštěvnost, dvě stě dvacet lidí v publiku ani zdaleka neilustrovalo kvalitu dění na jevišti.

Všichni čtyři protagonisté v čele s Věrou Galatíkovou předvedli vynikající výkon a jejich interpretace dnes již klasického textu bude dozajista patřit k tomu nejlepšímu, co divadelní předplatitelé v této sezoně uvidí.


Na Tatře budou k vidění nejlepší páry, ale také doprovodný program vynikající úrovně

K o p ř i v n i c e (dam) - Šest hodin špičkového tance může vidět každý, kdo se rozhodne absolvovat základní i finálovou část letošní taneční soutěže Tatra. Kromě samotného soutěžního klání tanečních párů mezinárodní třídy se mohou diváci těšit i na řadu doprovodných vystoupení. Ty vyplní každou pauzu určenou k oddechu a přípravě soutěžících.

„Vzhledem k tomu, že soutěž je pro páry třídy ’M’, i doprovodný program bude na mistrovské úrovni,“ slíbila Dagmar Rysová z kulturního domu a své tvrzení potvrdila například účastí tanečního klubu Proxima Olomouc a jejich kolegů z ostravského klubu Jarky Calábkové. Oba tyto kluby jsou již řadu let naprostou špičkou ve své kategorii, olomoučtí tanečníci již mají sedm titulů mistrů republiky ve standardních formacích a aspirují na další a ostravský klub již po dvacet sezon nenašel v republice přemožitele na mistrovství v latinskoamerických formacích.

„Snažila jsem se doprovodný program udělat tak, aby v něm bylo k vidění co nejvíc forem tance,“ prozradila svůj záměr autorka scénáře letošní Tatry Dagmar Rysová. Proto se kromě již souborů divákům představí vicemistři ČR v argentinském tangu, finalisté mistrovství v Dance Show sourozenci Císařovi. Prostor dostane také Break Dance v podání několikanásobného mistra republiky Tomáše Veselého a moderní scénický tanec předvede pražský soubor Domino. Na doprovodném programu se budou podílet také kopřivnické soubory.


Soutěž

Členové české taneční kapely Hypnotix.
Klub Nora připravuje koncert této skupiny
na příští pátek.

Foto: Archiv Klubu Nora

V souvislosti s blížícím se vystoupením jedné z nejlepších koncertních kapel současné české taneční scény - skupiny Hypnotix připravily Kopřivnické noviny společně s klubem Nora tipovací soutěž. Dva vylosovaní čtenáři získají lístek na koncert, který proběhne v CO krytu pod kulturním domem 10. listopadu.

K jakému hudebnímu stylu má projev Hypnotix nejblíže?
a) house
b) reggae
c) hip - hop

Své odpovědi zasílejte na adresu redakce nebo na
kopr.noviny@koprivnice.cz do středy 8. listopadu.





Oslavy 28. října proběhly podle tradičního scénáře

K o p ř i v n i c e (dam ) - Slavit výročí založení Československa kulturou se ve městě stává tradicí. Ani letošní rok nebyl výjimkou. Oslavy probíhaly podle podobného scénáře jako v minulých letech. Vše zahájil komorní koncert v kulturním domě, následovalo shromáždění na náměstí a posléze se program opět vrátil do kulturního domu, kde jej ukončil slavnostní večer kopřivnických škol.

Velmi šťastným se ukázalo zvolit pro odpolední koncert místní Lašský žesťový kvintet. Nejen slavné fanfáry a koncerty, ale také úpravy moderních skladeb měly v podání žesťů slavnostní nádech a byly jistě důstojným startem slavnostního odpoledne. Po oficialitách na náměstí T. G. M. a lampionovém průvodu se pódium velkého sálu kulturního domu zaplnilo dětmi. Rozsáhlý program, ve kterém se představili žáci všech místních základních i uměleckých škol, trval víc jak dvě hodiny a k vidění byl nejen tanec a zpěv, ale také recitace či gymnastika. Zájem publika však letos nebyl tak masivní jako v minulosti.


Muzeum ve Frenštátě předvádí dílo dvou pražských umělců

F r e n š t á t p . R . (dam) - Společnou výstavu fotografa Josefa Sudka a ilustrátora, grafika a kreslíře Václava Sivka otevřelo přesně před týdnem Městské muzeum ve Frenštátě.

Společná výstava obou umělců ve Frenštátě proběhla již v roce 1961 a vloni podobný projekt připravilo i pražské Uměleckoprůmyslové muzeum. Sudka a Sivka v jejich životě pojilo dlouholeté přátelství, jehož dokladem je také řada vzájemných portrétů, které jsou na výstavě rovněž k vidění. Uspořádání výstavy ve frenštátském muzeu má také svůj důvod. Veškeré grafiky a fotografie, které budou ve výstavní síni muzea ve Frenštátě k vidění až do třetího prosince, pocházejí ze soukromých sbírek.


Kino Puls tentokrát přichystalo pestré menu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako předkrm lehkou westernovou komedii, hlavní chod v podobě hutného akčního dramatu a nakonec ještě historickou tragikomedii, takové menu nabídne filmovým fanouškům v dnes zahajovaném promítacím cyklu kopřivnické kino Puls. Vzhledem k charakteru filmů se bude komedie ’Tenkrát na Východě’ promítat odpoledne, zatímco ’Dokonalá bouře’ bude kinem cloumat vždy až večer.

Krásná čínská princezna Pei Pei se nemůže smířit s osobou ženicha, kterého pro ni vybral císařský dvůr, a proto se rozhodne ze Zakázaného města uprchnout. Bohužel z neznámých pomocníků se vyklubou únosci, kteří čínskou celebritu odvezou na Divoký západ a do Pekingu pošlou žádost o výkupné. Císař bez váhaní posílá do Ameriky obrovskou sumu. Člen císařské tělesné stráže Chon Wang (Jackie Chan) je sice jen bezvýznamným členem poselstva, ale právě jeho schopnosti se ukáží být pro úspěšné splnění mise nezbytné. Mezi desperáty s rychlými kolty si totiž bojové umění dokáže zjednat mnohem větší respekt než vznešené diplomatické vyjednávání.

Tenkrát na Východě již svým názvem parafrázuje jeden z kultovních westernů. Jde o dynamickou akční komedii ’kovbojského typu’ postavenou na ne příliš originálním nápadu střetu dvou zcela odlišných kultur. Hlavní devizou filmu je jistě představitel Wanga Jackie Chan. Tato asijská hvězda první velikosti znovu dává na odiv svůj jedinečný styl, kombinující komiku a hazardní kaskadérské kousky. Mistr bojových umění je navíc také autorem scénáře k filmu. Jeho převedením na plátno byl pověřen debutující režisér Tom Dey a jeho úkol se mu vcelku zdařil. Tenkrát na Východě si nehraje na film s hlubokým podtextem, ale jde o plnokrevnou zábavu.

Ti, kdož před lehkou zábavou dávají přednost nervy drásajícím příběhům, by měli do kina zajít na Dokonalou bouři. Na Halloween roku 1991 stihla severní Atlantik ničivá bouře takových rozměrů, že podobnou nepamatovali ani nejstarší mořští vlci a meteorologové jen nechápavě kroutili hlavami. V tu dobu moře brázdili jen rybáři na lodi Andrea Gail. Ti vyjeli na moře, aby si posledním opožděným lovem alespoň trochu přilepšili po nevydařené sezoně. Přesto, že počasí nevypadá příliš dobře, vybrali si bohaté, ale velmi vzdálené loviště. Když zjistí, že tentokrát jde skutečně o život, je na jakýkoliv útěk pozdě a bouři, která si s lidmí pohrává, jako by to byly hračky, je nutné přečkat na moři. Dokonalá bouře je dramatizací skutečných událostí, jejichž hlavní účastníci byli na plátně věrně zobrazeni. Společnost Warner Bros natočila tento příběh podle bestselleru Sebastiana Jungera. Hlavní role obsadili George Clooney a Mark Wahlberg, jejichž realistické ztvárnění nerovného boje člověka s živlem je jednou z hlavních kvalit filmu.

Zkušenému režiséru Wolfgangu Petersenovi vznikla pod rukama především úžasná podívaná. Ohromný stočtyřicetimilionový rozpočet je vidět hlavně na trikové stránce filmu. O věrohodnost gigantické bouře se postarali trikoví odborníci z Industrial Light & Magic.

V pondělí večer vystřídá Dokonalou bouři česko-slovensko-německá koprodukční tragikomedie Tábor padlých žen. Tento ne příliš podařený snímek je zasazen do poúnorových pracovních táborů, kde tehdejší režim vedle sebe převychovával intelektuály, kněze i šlapky. Snímek se sice díky konexím jeho německého producenta dostal na festival v Berlíně, ale to bohužel není důkaz jeho kvality.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41