Titulní strana

Radní se seznamovali s novými jednacími řády

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada, jež zasedala minulý týden v úterý 24. října, schválila provedení finančního auditu k ověření hospodaření města za rok 2000 ostravskou firmou FIN-Partner, audit, daně, poradenství, s. r. o. Rada se dále zabývala likvidací majetku města v pořizovací ceně nad pět set korun, kterou navrhla likvidační komise, a také schválila postup při řešení škod na majetku města, kterou navrhla škodní komise.

Rada se rozhodla, že seznamy dlužníků zveřejňovat nebude. „Diskutovali jsme o tom, zda je zákonné či protizákonné zveřejňování seznamu dlužníků obecních bytů. Vzhledem k existenci zákona o ochraně osobních údajů je paušální zveřejňování dlužníků nezákonné. Tady se městská rada opírala o názor pracovníka právního oddělení ministerstva pro místní rozvoj. Jiná situace nastává, když se zveřejní dlužníci, jejichž závazky byly uznány soudem,“ vysvětlil bod programu jednání rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada doporučila městskému zastupitelstvu ke schválení prodej části pozemků o výměře 1 800 metrů čtverečních firmě Vlastimil Příhoda se sídlem v Třinci za účelem výstavby bowlingového centra.

Členové městské rady se zabývali na jednání také návrhy jednacích řádů rady města a zastupitelstva. „Připravovaný materiál k diskuzi vychází z nového zákona o obcích, jenž vejde v platnost 12. listopadu. Na zasedání dostali radní k dispozici návrh, aby se k němu mohli vyjádřit a poté se jejich připomínky mohly zpracovat,“ řekl Krajčír.

„Městská rada se seznámila s vyhodnocením dopravní zatíženosti a směrovosti vozidel na území města Kopřivnice, které naposledy bylo provedeno v roce 1992. Touto studií byla letos pověřena firma EKOTOXA Opava. Její výsledky budou sloužit ke zpracování následných studií a poté se projeví i na mapách GISu,“ dodal Krajčír.

Rada schválila finanční příspěvek klubu vodních sportů Skokan na zajištění povinné plavecké výuky základních škol zřízených městem Kopřivnice ve výši třiceti tisíc korun a příspěvek ve výši 4 500 korun Regionálnímu muzeu Kopřivnice, o. p. s., na zkvalitnění zabezpečení archivu města.

Radní se rovněž zabývali tématy prevence kriminality na rok 2001.

Rada se zabývala návrhem základního modelu správy zeleně ve městě a souhlasila s ním. „Jde o to, že zeleň ve městě je přestárlá. Městu chyběla specifická koncepce obnovy zeleně ve městě, což tato zpráva činí, a řeší harmonogram obnovy zeleně,“ uzavřel komentář výstupů z jednání rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada schválila vítěze veřejné zakázky ’Studie odkanalizování a ČOV Lubina, Vlčovice a Mniší’, kterým se stala firma Voding, s. r. o., z Hranic.


Salus stále sužují existenční těžkosti

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani letos se kopřivnický azylový dům pro matku a dítě v tísni nemůže naplno věnovat jen péči o své klienty, stále jej sužují existenční těžkosti. V rozpočtu zařízení schází 400 tisíc korun z okresního fondu rozvoje a rezerv. Tyto peníze azylovému domu sice okresní shromáždění schválilo, ale ministerstvo financí následně zablokovalo rozpouštění příslušného fondu.

„Provoz do konce roku pravděpodobně udržíme, i když finančně to bude velmi napjaté,“ řekl ředitel azylového domu Salus Jaromír Navrátil s tím, že na konci roku může Salus počítat s mírným rozpočtovým deficitem.

Tíživou situaci svého zařízení se snaží Navrátil řešit žádostí o změnu rozpočtové skladby. Šest set dvacet čtyři tisíce od ministerstva sociálních věcí, které měly tvořit 53 % rozpočtu, budou muset stačit na sedmdesát procent nákladů.

„Zbývajících třicet procent představující necelých tři sta tisíc korun budeme muset doložit z vlastních příjmů, plynoucích pouze od sponzorů a z nájemného, které vybereme od klientů,“ řekl Jaromír Navrátil, ředitel azylového domu pro matku a dítě v tísni s tím, že chybějící částka se bude pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun.


Některé volební místnosti změnily své místo

K o p ř i v n i c e (hod) - Blíží se termín voleb do krajského zastupitelstva, který je stanoven na neděli 12. listopadu od osmi do dvaadvaceti hodin, a s ním se stupňuje předvolební kampaň politických stran. Všechny v podstatě slibují svým voličům totéž. Lidé ve volbách rozhodnou, komu dají svůj hlas a kdo je bude zastupovat v krajském zastupitelstvu, jež bude pětašedesátičlenné, řízené hejtmanem.

Nejpozději příští týden ve středu by měl každý občan, který má právo volit, najít ve schránce hlasovací lístky. Pokud je nedostane, nic se neděje, neboť lístky po zaregistrování obdrží od okrskové volební komise stejně jako volič, který je zapomene doma nebo je ztratil.

V obálkách, které občané dostanou do schránek, najdou hlasovací lístky patnácti volebních stran, hnutí a koalic, informace o tom, jak volit, a oznámení o volebních okrscích s udáním místa jejich volebních místností.

Kopřivnice má jako pokaždé dvacet volebních místností. V letošním roce dochází oproti minulým letům ke změně místa volebních místností, a to u okrsků číslo 14 a 15, které měly vždy sídlo na škole Dr. Milady Horákové na ulici Obránců míru. Letos o volbách budou občané ze zmíněných okrsků volit v Základní škole svaté Zdislavy na ulici Štefánikově.

Pro volby do krajských zastupitelstev došlo ke změně, a to v tom, že se nebudou vydávat žádné voličské průkazy a občané musí volit jen ve svém okrsku, kde mají trvalé bydliště. Občané, kteří budou v nemocnici či jinde mimo bydliště, volit nemohou. Okrskové volební komise budou na požádání jezdit s přenosnými urnami jen ve svém regionu, do jiného okrsku totiž přejíždět nemohou.


Lampionovým průvodem lidé vzpomenuli vznik ČSR

Děti s lampiony čekají na zahájení průvodu,
který byl jednou z částí letošních oslav
výročí vzniku Československa.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V předvečer státního svátku vzniku samostatného státu Československé republiky v roce 1918 si lidé připomněli tuto dobu u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka na náměstí, kde představitelé města položili kytice a starosta Jiří Tichánek přednesl krátký projev. O kulturní program se postaral Městský dechový orchestr Kopřivnice pod řízením Aloise Hrnčárka, který následně vedl spolu s mažoretkami lampionový průvod městem ke kulturnímu domu, kde pokračoval slavnostní večer vystoupením dětí kopřivnických základních škol. Počet lidí a hlavně dětí s lampiony rok od roku roste a je škoda, že řazení do průvodu nikdo neorganizoval, neboť lidé se pletli pod nohy nejen mažoretkám, ale i hráčům orchestru.






















Výstava o historii Lubiny skončí dnes odpoledne

Výtvarník Zdeněk Babinec si prohlíží výstavu
o historii Lubiny, jejíž součástí jsou i jeho obrazy.

Foto: David Macháček

L u b i n a (dam) - Srovnání někdejšího stavu s dneškem, stejně jako vzpomínku na dávno zmizelá místa v integrované obci Lubina nabízí výstava, která dnes v pět hodin odpoledne skončí v prostorách tamního Katolického domu.

Expozici nazvanou Drnholec, Sýkorec a Větřkovice ve starých fotografiích připravil a realizoval Jiří Kutáč.

„Na úplném začátku vzniku výstavy byla iniciativa odboru kultury kopřivnické radnice, který mě požádal o zdokumentování sakrálních památek na katastru Lubiny.

Při této práci pak přišel nápad získané materiály rozmnožit a vytvořit samostatnou výstavu,“ prozradil autor expozice.

Během dvou let se Kutáčovi podařilo získat přes dvě stovky fotografií, z nichž značná část je ze soukromých sbírek obyvatel obce. „Lidé mi velice pomohli. Naprostá většina byla nápadem uspořádat výstavu nadšená a snažili se najít co nejvíc materiálu,“ tvrdí Kutáč. Ten pak získané fotografie vytřídil a velkou část opatřil historickým komentářem.

Zdaleka ne všechny získané materiály se však v místnosti, kterou zdobí také zhruba dvacet obrazů Zdeňka Babince, podařilo vystavit. „Mám ještě obsáhlou kolekci o spolkovém životě obce,“ prozradil Kutáč s tím, že jde o takové množství materiálu, které by vydalo na další výstavu.


Děti se radily, jak pomoci Salusu, a zkusí si sestavit svůj rozpočet

K o p ř i v n i c e - K prvnímu zasedání dětského zastupitelstva v novém školním roce se sešli jeho členové minulou středu. Martin Bernátek si připravil na jednání zprávu o stavu životního prostředí na území města Kopřivnice. Co hlavně podle něj město trápí, je ničení okolí, vandalismus, vyšlapávání chodníků tam, kde nejsou, a podobné nešvary lidí.

Radka Černochová pro změnu informovala ostatní členy dětského zastupitelstva o záměrech domu pro matku a dítě Salus. Po jejím vystoupení se dětští zastupitelé dohodli na návštěvě zmíněného zařízení a také na tom, že spolu s výchovnými poradci ze svých škol projednají formu pomoci Salusu, pravděpodobně by mělo jít o finanční sbírku.

Dětského zastupitelstva se zúčastnil radní Jaromír Maroň a místostarosta Zdeněk Krajčír, který přítomné seznámil s přípravou a tvorbou rozpočtu města na příští rok. Po jeho vystoupení si dětské zastupitelstvo stanovilo úkol, že si zkusí navrhnout vlastní rozpočet, vznese také nové podněty a návrhy, které by mohly být v rozpočtu na rok 2001 akceptovány.

Úkolem každého zastupitele i nadále zůstává informovat své spolužáky o existenci a poslání dětského zastupitelstva, sbírat návrhy a podněty ze svého okolí a předkládat je jeho prostřednictvím k projednávání v orgánech města.

Mladí zastupitelé se rozešli s tím, že se sejdou opět, a to 6. prosince.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41