Kultura

Hra Skleněný zvěřinec slibuje kvalitní divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Nesčetnými reprízami a dokonce dvěma filmovými zpracováními ověřenou klasiku přiveze dnes na prkna kopřivnického kulturního domu nepočetná skupinka vynikajících pražských herců.

Od půl osmé čeká na předplatitele a ostatní milovníky divadla Skleněný zvěřinec amerického dramatika Tennessee Williamse.

Přesto, že do Kopřivnice dorazí představení pod hlavičkou pražské umělecké agentury Talent Connection, nastudováno bylo v Činoherním klubu, na jehož prknech si také 25. března 1997 odbylo svou premiéru. Do stěžejních rolí matky a dcery obsadil režisér Vladimír Strnisko Věru Galatíkovou a Petru Špalkovou. V rolích syna a hosta uvidíme Ivana Řezáče a Tomáše Pavelku.

Thomas Lanier tvořící pod pseudonymem Tennessee Williams byl rodák z Mississippi. Do povědomí kulturní veřejnosti se tento dramatik, básník a prozaik amerického jihu nesmazatelně zapsal víc jak padesáti divadelními hrami, dvěma romány a řadou povídek.

Vrchol tvorby Tennessee Williamse časově zapadá do čtyřicátých a padesátých let. Z té doby jsou také divadelní hry, které se s úspěchem uváděly i u nás, jako jsou Sestup Orfeův, Tetanová růže, Tramvaj do stanice touha a v neposlední řadě Skleněný zvěřinec.

Tématem Williamsových her je většinou osamění, nenaplněná touha po lásce, smutek z pomíjivosti mládí, radosti a hrůza z vyděděnosti, krutosti a intolerance. To vše je také ve Skleněném zvěřinci, který je sondou do napjatých vztahů mezi plachou dcerou a její stárnoucí, panovačnou a arogantní matkou.


Založení republiky znovu oslaví koncert a dětská vystoupení

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v minulých dvou letech i letos budou s oslavou založení republiky spojeny dvě kulturní akce. V předvečer státního svátku se Kopřivničané mohou těšit na koncert a vystoupení místních školáků.

Už o půl páté začíná v kinosále slavnostní koncert Lašského žesťového kvinteta. Pětice převážně amatérských muzikantů, která publiku zahraje skladby Vivaldiho, Mozarta, Bacha, Strausse, ale i Beatles či Stevieho Wondera se dala dohromady teprve na jaře letošního roku, přesto již má za sebou několik příležitostných vystoupení. Ti, kteří budou mít zájem, se mohou do kulturního domu vrátit také po skončení lampionového průvodu. Ve čtvrt na osm totiž velký sál zaplní děti ze všech místních základních a uměleckých škol. Každá z nich připravila krátké pásmo, které se spojí do zhruba dvouhodinového slavnostního programu.


Kapela Tata Bojs předvedla v krytu skvělou vizuální show

Baskytarista Tata Bojs ’Mardoša’ hraje
na koncertě v kopřivnickém CO krytu.
Kromě hudby s sebou kapela přinesla
také zajímavou vizuální show.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen energickou taneční hudbu, která v pátek v noci zněla podzemím kulturního domu, ale také skvělou vizuální show přivezla do CO krytu pražská kapela Tata Bojs.

Na scénu kromě systému zrcadel umístil její autor, bubeník a zpěvák Milan Cais, také Futurerobota, jehož ’televizní hlava’ živě reagovala na dění na pódiu a v sále. Již to samo o sobě by mohlo znamenat zajímavou podívanou, k tomu však trio muzikantů přidalo vynikající hudbu a pro kapelu charakteristický expresivní projev. Tímto koktejlem bavili Tata Bojs tři stovky tančících diváků víc jak dvě hodiny. Během této doby zazněla velká část skladeb z posledního alba Futuretro, ale i některé starší písničky.

Show, kterou mohli minulý pátek vidět lidé v Kopřivnici, bylo předtím možné zažít pouze v pražském divadle Archa, kde kapela křtila své nové internetové stránky.

„Rozhodně to nebyl běžný koncert. Kapela by sice ráda občas připravila podobnou podívanou, ale vzhledem k technické náročnosti podobných představení to budou vždy jen výjimečné akce,“ prozradil organizátor kopřivnického koncertu Víťa Váňa. Ten mohl být s páteční akcí nadmíru spokojen, neboť tři sta posluchačů byl zatím největší počet lidí, které do CO krytu přilákala tuzemská kapela.


V CO krytu zahraje česká i světová špička taneční hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě lahůdky pro vyznavače taneční hudby chystá ještě do konce roku Nora Café.

Už v sobotu 11. listopadu by do CO krytu pod kulturním domem měly dorazit hvězdy české taneční scény, kapela Hypnotix. „Je to kapela, jejíž koncert mám v plánu už dlouhou dobu. Je to absolutní tuzemská špička a být to třeba Angličané, tak sbírají úspěchy po celém světě,“ řekl šéf Nory Váňa.

Zhruba po roce se na ’místo činu’ vrátí také britská taneční legenda Transglobal Underground. Jejich poslední kopřivnické vystoupení, kdy podzemí kulturního domu praskalo ve švech, mají zdejší příznivci alternativní kultury jistě v živé paměti. I letos přijede pouze Sound System bez zpěvačky Natashy Atlas. Koncert je připravován na pátek 15. prosince.


Priessnitz a další tři kapely zahrají v Petřvaldu

K o p ř i v n i c e (dam) - Také kopřivnická kapela Dnes už je zítra se zúčastní sobotního minifestivalu v Petřvaldu. Hlavní hvězdou koncertního programu, který odstartuje v 19 hodin v tamní sokolovně budou jeseničtí Priessnitz. Dále bude možné slyšet již zmíněnou kopřivnickou kapelu, Petru Vanovou z Valašského Meziříčí a skupinu Here. Součástí akce bude také výstava fotografií z festivalu 1. Fantomasovy narozeniny.


Výstava o historii Lubiny bude v tamním Katolickém domě k vidění jen jeden týden

L u b i n a (dam) - Možnost prohlédnout si Drnholec, Sýkorec a Větřkovice a život v nich tak, jak jej kdysi zaznamenali fotografové, budou mít všichni, kdo navštíví zítra zahajovanou výstavu v Katolickém domě v Lubině.

Menší část obrazového materiálu zapůjčilo kopřivnické muzeum Fojtství, většinu ale získal autor výstavy z rodinných archivů starousedlíků. Na osmadvaceti výstavních panelech bude k vidění víc jak dvě stě dvacet fotografií společně s bohatým historickým komentářem. „Nejde jen o historickou výstavu, ale má i osvětový význam. Lidé se budou moci přijít podívat a zavzpomínat na to, jak to kdysi vypadalo,“ řekl autor výstavy Jiří Kutáč, který s pomocí několika přátel na expozici pracoval zhruba dva roky.

Výstava je rozdělena na několik samostatných oddílů. Vlastní prostor je dán každé ze tří částí Lubiny, stejně jako důležitým místům a objektům na jejich území.

Společně s historickým materiálem bude v lubinském Katolickém domě k vidění také několik děl tamního výtvarníka Zdeňka Babince.

Kdo má zájem výstavu ’Drnholec, Sýkorec a Větřkovice ve starých fotografiích’ vidět, musí si pospíšit, protože kvůli finančním nárokům na nájem výstavních prostor bude expozici možné vidět jen od zítřka do čtvrtka 2. listopadu.


Říjen v kině uzavře Filmový klub

K o p ř i v n i c e (dam) - Komorní snímek Láska je láska natočený ve švédsko-dánské koprodukci nabídne poslední říjnový den svým členům kopřivnický Filmový klub. Snímek, který se stal nejúspěšnějším švédským filmem roku 1998, získal mimo jiné ocenění také na festivalech v Berlíně a Karlových Varech.

Šestnáctiletá Agnes se do města přestěhovala již před půldruhým rokem a zatím si nejen nenašla žádné opravdové přátele, ale nezažila nic, co by jí v paměti uvízlo alespoň na deset minut. Jediné, co by možná stálo za to, je hlubší prozkoumání vztahu k Elin. Se svými pochybnostmi o tom, zda je Elin pouze kamarádka, nebo něco víc, se Agnes svěří svému počítači. Elektronický stejně jako klasický deník má však jednu nevýhodu, většinou si jej vždycky přečte někdo cizí. Klasická filmová náhoda však rozhodla o tom, že k souborům s Agnesinou zpovědí se dostala právě Elin. První pusa přišla jen z hecu, a přesto, že spolužáci se konečně mají o čem bavit, srdečně se děvčatům smějí. Ony samy začínají zjišťovat, že jim polibek řekl víc, než by čekaly. Láska je láska je režijním debutem třicetiletého Lukase Moodyssona, který příběh o dospívání a křehkém dívčím světě také napsal.


Kino promítne koprodukční thrillery Mission:I-2 a Million Dolar Hotel

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva koprodukční thrillery má v právě startujícím promítacím cyklu na programu místní kino Puls. O diváckou přízeň spolu budou soupeřit americko-německý Mission: Impossible 2 a The Million Dolar Hotel, na jehož natáčení se kromě již jmenovaných partnerů podílela také Velká Británie.

M:I-2 má kino na programu již dnes odpoledne. Zvláštní agent Ethan Hunt je pověřen novým úkolem. Právě vyvinutý smrtelný virus Chiméra, který může vážně ohrozit lidstvo, se ocitl v nepravých rukou Huntova někdejšího kolegy Seana. Ten se dal na cestu zločinu a mezi teroristy patří díky zkušenostem nabraných v tajných službách k nejobávanějším. Počítačového génia Luthera Ethan ke spolupráci přemlouvat nemusí, stál mu vždycky po boku, ale potřebuje na svoji stranu získat půvabnou a neobyčejně zručnou zlodějku Nyah. Ta totiž ještě nedávno byla Seanovou milenkou a má tedy šanci znovu získat jeho důvěru. Tentokrát ovšem s nasazením života a za cenu milostného vztahu k Ethanovi. Kromě snahy o záchranu světa před zákeřnostmi zločinců musí tedy Tom Cruise v roli superagenta řešit i náležitě pikantní milostný trojúhelník.

Mission: Imposible 2 má všechny papírové předpoklady stát se kasovním trhákem. Předcházel mu neobyčejně úspěšný první díl, scénář k filmu napsal Robert Towne, který za napsání Čínské čtvrti získal Oscara, na režijní židli posadila produkce absolutního mistra akčního žánru současnosti Johna Woo a v hlavní roli se opět objevuje Tom Cruise. Výsledek ale nakonec není tak bombastický, jak by se mohlo zdát. Díry ve scénáři musel režisér lepit scénami, ve kterých Cruise předvádí své superschopnosti, a to samo o sobě dobrý film neudělá. Leccos sice zachraňují herecké výkony jak Cruise, tak Thandie Newtonová hrají své postavy v rámci chatrného scénáře dobře a v epizodní roli zazáří vždy skvělý Anthony Hopkins.

Kdo nemá zájem vidět Mission: Impossible 2, může do kina zamířit na Million Dolar Hotel. Tento snímek, který mimo jiné zahájil letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, spojuje umění s klasickou popkulturou. Autorem scénáře je zpěvák U2 Bono Vox a text, který napsal podle vlastního námětu, udělal na Wima Wenderse takový dojem, že se ujal úkolu přivést jej na plátno. Bono se na snímku podílí nejen jako autor scénáře, ale také jako jeden z producentů, představitel jedné z epizodních rolí a hlavně jako spoluautor hudby, která má velký podíl na nervózní a melancholické náladě filmu.

V podstatě celý děj se odehrává v budově kdysi vyhlášeného losangeleského hotelu z dvacátých let. Ten však už dávno neobývá smetánka, ale právě lidé z opačného konce společnosti. Mladý Tom Tom se rozhodne ukončit své trmácení po tomto světě skokem ze střechy hotelu. V době od osudného odrazu do dopadu se mu pak před očima přehrají všechny důležité momenty života. Ty jsou všechny zahrnuty v posledních čtrnácti dnech jeho života.


Šustalova hrobka dostala novou střechu

Tesaři pracují na nové střeše
pro Šustalovu rodinnou hrobku.
Původní střecha objektu byla
v minulých dnech nahrazena její přesnou replikou.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou střechu dostala v minulých dnech jedna z mála kopřivnických památek, novogotická hrobka Šustalovy rodiny na starém hřbitově.

Do střechy poškozené vandaly, povětrnostními vlivy a okolními stromy již delší dobu zatékalo a voda ničila interiér hrobky. „Na objektu se sice prováděly drobné opravy již dříve, ale bylo nutné udělat generální opravu,“ řekl Zdeněk Šerý z majetkové správy kopřivnické radnice. S generálkou střechy se začalo až po příslibu čtyřicetitisícové dotace od ministerstva kultury. Ta by měla pokrýt náklady na vytvoření přesné repliky původní střechy.

Součástí restauračních prací bylo i očištění stěn hrobky od nasprejovaných nápisů. Cihlový plášť však vydržel čistý jen několik málo týdnů a dnes je znovu znehodnocen.





© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41