Zprávy z města a okolí

Tři budovy na ulici Kpt. Jaroše do konce roku změní svou tvář

Bývalé jesle na ulici Kpt. Jaroše jsou jednou
ze tří budov, které procházejí rekonstrukcí.
Po skončení stavebních úprav v nich bude
sídlit OSBD Kopřivnice.

Foto: David Machá
ček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezvykle čilý stavební ruch panuje již víc jak měsíc na ulici Kpt. Jaroše v centru Kopřivnice, hned tři objekty v této ulici totiž procházejí rekonstrukcí.

Největší změnu prodělávají bývalé tatrovácké jesle, které by se měly do konce roku proměnit v nové správní středisko OSBD. Také v někdejší mateřské školce přímo naproti jeslím se bourá a přestavuje - objekt se po rekonstrukci stane novým sídlem Domu dětí a mládeže.

Konečně třetí rekonstruovanou budovou je dlouho opuštěný obchodní dům Spedit, který by chtěl jeho nový majitel znovu využívat ke komerčním účelům.

Určitě nejviditelnějšími změnami prochází budova jeslí. První práce začaly již v červnu letošního roku, stavět se však začalo až na konci srpna. „Bylo třeba vybourat téměř veškeré příčky a dokonce i některé podlahy,“ řekl předseda Oblastního stavebního a bytového družstva Jiří Rýdel.

Budova po dokončení změní svůj vzhled skutečně radikálně, byla dostavěna dvě křídla v prvním patře, zcela se změní fasáda a navíc původní vodorovnou nahradí nová střecha mansardového typu. Celková investice do budovy činí zhruba patnáct a půl milionu korun. V budově bude sídlit veškerý aparát družstva, který je momentálně roztříštěn do několika bytů po celé Kopřivnici. Do jeho úplného zániku bude v budově umístěn také zbytek družstevního skladu materiálu. Dokončení stavebních prací je plánováno v polovině prosince a na začátku roku 2001 bude již družstvo sídlit na nové adrese.

Zhruba o měsíc dřív by měli stavební dělníci opustit budovu mateřské školky naproti budoucímu sídlu družstva. Ta se stane novým sídlem kopřivnického Domu dětí a mládeže. V rámci rekonstrukce, která započala v polovině září, se provádí především úpravy interiérů. „Bylo třeba hlavně vyměnit sanitární zařízení budovy, která nyní budou sloužit starším dětem. Dále byly upravovány příčky a podlahy tak, aby co nejlépe vyhovovaly potřebám domu dětí,“ řekl Vladimír Zákutný, šéf odboru investic kopřivnické radnice, která na přestavbu školky vyčlenila sedm set devět tisíc.

Původní termín ukončení prací byl 31. říjen, vzhledem k rozšíření původní zakázky se však termín zhruba o čtrnáct dní posune. Do nových prostor se však Dům dětí a mládeže přestěhuje asi až v únoru příštího roku. Podle jeho ředitelky by totiž nebylo zrovna šťastné stěhovat zařízení v zimě.

Poslední stavbou, která na ulici Kpt. Jaroše prochází rekonstrukcí, je několik let bez užitku chátrající objekt bývalého obchodního domu Spedit. Ten by po nutných úpravách měl znovu sloužit jako obchodní středisko, ve kterém by měl být umístěn elektromarket a několik dalších prodejen.

Podle původních představ majitele Jaromíra Anlaufa měl být obchodní dům již otevřen, přesto že s úpravami se začalo již v létě, stavební firmy zatím svou práci nedokončily. Do konce tohoto roku by však objekt měl přivítat první zákazníky.


„Mé podmínky Tatra neplní,“ tvrdí její akcionář Ivan Telařík

K o p ř i v n i c e (dam) - Slib, že se bude Tatra vážně zabývat návrhy svého drobného akcionáře Ivana Telaříka, na základě kterého se tento místní rebel rozhodl nebránit oddlužení automobilky, prý zůstal nenaplněn. V červnu, kdy došlo ke kapitalizaci čtyřmiliardových pohledávek, hrozil Telařík zablokováním oddlužovacího procesu. Na základě několika schůzek s vrcholným managementem, kde mu měli představitelé slíbit splnění několika podmínek, však od svého záměru ustoupil a oddlužení proběhlo hladce.

„Požadoval jsem, aby management Tatry byl odměňován podle hospodářských výsledků firmy, protože současný systém je demotivující. Stále trvám na tom, že představitelé odborů musí odejít z dozorčí rady. A v neposlední řadě jsem žádal, aby se začalo v Tatře vyšetřovat, kdo může za její současný stav, a viníci byli náležitě potrestáni,“ rekapituluje své podmínky Telařík s tím, že ani jedna nebyla doposud splněna.

Jediné, čeho se Ivanu Telaříkovi podařilo dosáhnout, je pozvání na listopadové zasedání dozorčí rady v Praze. „Na zasedání samozřejmě pojedu a mám řadu připomínek a návrhů, které povezu s sebou,“ tvrdí akcionář. Boj s nešvary v Tatře vede Telařík, jak sám říká, už deset let, a i když v záchranu automobilky již příliš nevěří, nehodlá jej vzdát. „Vše nasvědčuje tomu, že Tatra končí,“ říká Telařík a své tvrzení podepírá spekulacemi o tom, že údajné porušení zákona při oddlužení Tatry je jen snahou o anulaci celé transakce, nebo že ČKD Vagonka se rozhodla přestěhovat do Vítkovic, jelikož již má informace o blížícím se konci Tatry. „I kdyby ale došlo k vyhlášení bankrotu, mám dostatek důkazů o tom, že na zániku nejstarší automobilky ve střední Evropě se značnou měrou podepsal i stát,“ uzavřel Telařík.


Posun pracovní doby letos tatrováky nečeká

K o p ř i v n i c e (dam) - Posun začátku pracovní doby, který vloni Tatra zavedla s odvoláním na údajné úspory energií, se letos již nezopakuje.

„Vedení automobilky před čtrnácti dny rozhodlo, že zůstane zachován stávající pracovní režim,“ řekla tisková mluvčí automobilky Věra Breiová s tím, že úspora energií nemůže vyvážit organizační těžkosti, které s sebou posun pracovní doby nese.

„Výroba tak jako tak začínala v brzkých ranních hodinách, posun pracovní doby se týkal pouze lidí, jejichž práce nebyla bezprostředně vázána na výrobu. Postupem času se však zjistilo, že provázanost obslužných a administrativních činností je větší, než se předpokládalo,“ uvedla Breiová.


Ocenění za práci v Praze dostali čtyři policisté

N o v ý J i č í n (dam) - Tři mimořádná povýšení za velmi dobré plnění úkolů a jeden peněžitý dar - takového ocenění se dostalo čtyřem z šestašedesáti policistů novojičínského okresu, kteří byli vysláni, aby v době konání výjezdního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky pomohli zajistit pořádek v hlavním městě.

Všichni novojičínští policisté byli zařazeni na Praze 1 a jejich úkolem bylo zabezpečit bezpečnost finančníků a veřejný pořádek u pěti hotelů. Podle informací zdejšího okresního policejního ředitelství se všichni policisté vrátili v pořádku a jejich práce v ulicích metropole byla hodnocena velmi pozitivně.


Stíny

Neznámý pachatel odcizil od 30. září do 12. října z nezajištěné šatny hokejového oddílu věci v hodnotě dva tisíce osm set sedmdesát korun.

Volně odložený mobilní telefon zn. Motorola odcizil neznámý pachatel 17. října kolem 16.30 hodiny v Kopřivnici - Lubině. Telefon byl odcizen z výklenku okna, způsobená škoda činí pět tisíc osm set korun.

18. října byl policisty obvodního oddělení Policie ČR zadržen hledaný dvaačtyřicetiletý muž, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Muž byl hledán pro trestný čin krádeže.

19. října byl zjištěn policisty služby kriminální policie a obvodního oddělení čtyřiadvacetiletý muž z Kopřivnice, který se 18. října dopustil vloupání do restaurace Kachlovka na ulici Štefánikově a způsobil škodu přesahující dvanáct tisíc korun. Pachatel byl obviněn z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci, byl umístěn v policejní cele. Byl podán návrh na vzetí do vazby.

19. října v brzkých ranních hodinách volala obsluha jednoho z nočních barů v Kopřivnici na služebnu městské policie, že zde došlo ke rvačce s následkem ublížení na zdraví. Na místo byla neprodleně vyslána hlídka městské policie, která zajistila hlavního aktéra výtržnosti. Při zákroku byl výtržníkem zraněn strážník MP. Doba jeho nezbytného léčení si vyžádá více jak čtrnáct dnů. Celou záležitost si převzala Policie ČR k dalšímu šetření.

Policisté zjistili pachatele vydírání

10. října byl třiadvacetiletý muž z Kopřivnice vyzván dvěma muži ve věku dvaadvaceti a třiadvaceti let, aby je následoval, a požadovali po něm vrácení dluhu. Přitom ho jeden z pachatelů ohrožoval střelnou zbraní a vyhrožoval mu zabitím, pokud dluh neuhradí. Přitom poškozenému vzali doklady, finanční hotovost a mobilní telefon. 20. října byl muž stejnými pachateli odvezen na neznámé místo, kde pachatelům odevzdal opět finanční hotovost a klíč. 20. října došlo ke zjištění pachatelů, kteří byli 21. října obviněni z trestného činu vydírání (§ 235/1, 2c trestního zákona) a umístěni do policejní cely. Byl podán návrh na vzetí pachatelů do vazby.

Doklady a peněženku z volně odložené kabelky a jednu kabelku s věcmi odcizil z 21. na 22. října neznámý pachatel v herně Koruna. Dvěma ženám tak byla způsobena škoda ve výši 4 570 korun.


Revitalizace Sýkorečky byla zkolaudována

K o p ř i v n i c e (ili) - V letošním roce bylo vydáno kolaudační rozhodnutí k revitalizaci toku Sýkorečky. Samotná stavba byla realizována v roce 1998. Akce, jejímž investorem byla Státní meliorační správa Ostrava, řešila problém oživení části toku, která byla v minulosti opevněna kamennou betonovou dlažbou.

„V upravené části koryta byly osázeny dva typy dřevěných konstrukcí, a to sedmaosmdesát prahů výšky 0,2 metru a dvacet kusů výhonů. Tato přepažení Sýkorečky vytvořila úkryt pro ryby a drobné vodní živočichy v rozích nad prahy. Dále byly vytvořeny nejen lepší podmínky pro zachycení části splavenin na dně mezi prahy, ale úpravami je na trase toku proudění vody pestřejší i při malých průtocích,“ uvedl k revitalizaci toku Sýkorečky pracovník odboru životního prostředí Antonín Bubík.

Při návrhu technických opatření byl projektant omezen podmínkami pro poskytování dotací na revitalizaci říčních systémů. Jedním z limitujících faktorů je ten, že není možné rozšíření pozemku na úkor soukromých pozemků. Právě to je případ střední neupravené části koryta toku, kde v důsledku vodní eroze došlo v průběhu let ke změnám hranic pozemků.

„Úprava této části Sýkorečky nebyla z uvedeného důvodu v rámci revitalizace provedena a dle sdělení pracovníků Státní meliorační správy v Novém Jičíně není tato záležitost zařazena do plánu investičních akcí na příští rok,“ dodal k současné situaci Antonín Bubík.


Okrskové volební komise začaly pracovat

Členové okrskových komisí pro volby do krajů
skládali slib a volili ze svého středu předsedy
a místopředsedy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve velkém sále kopřivnického kulturního domu složili slib členové okrskových volebních komisí. Jejich činnost bude ukončena až po volbách. Na tomto pracovním setkání byli zvoleni předsedové a místopředsedové komisí.















Tatra hodlá zlepšovat služby pro své zákazníky v Indii

K o p ř i v n i c e (dam) - O vybudovaní servisní sítě a zlepšení poprodejních služeb jednali zástupci Tatry se svými indickými partnery ze společnosti Vectra Investment.

Ke zkvalitnění služeb zákazníkům automobilky v tomto regionu má významnou měrou přispět i nové servisní a školicí středisko, které bylo ve společném podniku v Hosuru slavnostně otevřeno právě během návštěvy představitelů Tatry.

Za víc jak dva roky existence společného závodu na jihu Indie sjelo z tamních montážních linek k zákazníkům víc než sto třicet vozidel.

Při jejich montáži jsou částečně využívány domácí komponenty, jejichž podíl na finálním výrobku se dnes pohybuje okolo třiceti procent, přičemž se uvažuje o dalším navýšení tohoto podílu.

Perspektiva podniku, v němž Tatra a Vectra Investment vlastní po padesáti procentech, se jeví jako velmi dobrá.

Objem dodávek pro vládní sektor Indie, jehož je Tatra dlouholetým a tradičním dodavatelem, v posledních letech vykazuje růst. Zájem vzbudily i nové nadstavby.


Den bez aut bude letos pořádán poosmé

K o p ř i v n i c e (ili) - Ekologické sdružení Děti Země vyhlásilo na pátek 3. listopadu již osmý ročník celonárodní akce Den bez aut, k níž se může připojit kdokoliv, komu není negativní vliv dopravy na životní prostředí lhostejný.

Loni se se svými 66 akcemi připojilo dvaašedesát občanských sdružení ve dvaceti městech. Například v Hodoníně a Zlíně byla v tento den městská hromadná doprava zdarma a letos se očekává ještě větší ohlas.

V letošním roce došlo v České republice k poněkud rozporuplné situaci, když již na čtvrtek 21. září vyhlásily radikální nevládní organizace světový Den bez aut, který proběhl ve dvaceti městech. Následující den v pátek 22. září se na žádost ministra životního prostředí Miloše Kužvarta k evropskému Dni bez aut se svými akcemi připojila města Třebíč, Kroměříž a Olomouc. Děti Země, všechna občanská sdružení a řada měst však zůstaly pro letošní rok u předem dohodnutého termínu - pátek 3. listopadu.

Málokdo si totiž uvědomuje, jak nepříznivá je bilance automobilových nehod v městech a obcích, vloni v nich došlo celkem ke 170 234 dopravním nehodám, což je šedesát pět procent všech nehod v silniční dopravě v České republice. Při nich bylo zabito 507 lidí, kteří tvoří osmatřicet procent mrtvých z celkového počtu 1 322 v celé republice.

Děti Země doufají, že výzva ’Nechejte auto doma!’ bude chápána jako výraz naší ohleduplnosti vůči lidem a přírodě, a získá si tak sympatie u ekologicky vnímavé veřejnosti.

Zkusme proto alespoň jednou za rok si programově naplánovat celý den tak, abychom ke své jízdě nepotřebovali automobil a touto formou naplnili v našem městě letošní motto Dne bez aut ’Za zdravé a bezpečné město!’


Kabelovka čeká na rozhodnutí telekomunikačního úřadu

K o p ř i v n i c e (dam) - Další práce na přípravě vysílání Kabelové televize Kopřivnice vzduchem brzdí chybějící rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, který musí provoz vysílače schválit.

Původně měla být všechna potřebná povolení k dispozici již v září, ale lidé z telekomunikačního úřadu nakonec s odvoláním na přibližování Evropské unii a vleklá jednání s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání své rozhodnutí odložili.

"Příslušná frekvence by mohla být uvolněna v prvním čtvrtletí 2001," řekl ředitel kopřivnické kabelovky Jan Bittner s odvoláním na informace, které minulý týden obdržel z telekomunikačního úřadu.

Vysílání z Bílé hory by díky vysokému kmitočtu mohli přijímat lidé do vzdálenosti zhruba šesti kilometrů. Kabelovka má dokonce již hotové projekty a marketingový průzkum, který zjistil poměrně slušný zájem o tuto službu. Také původně zvažovanou nákladnou technologii holandské firmy Philips bude podle posledních zjištění zřejmě možné nahradit levnějším zařízením tuzemského výrobce.


Rozhledna má před sebou poslední víkend provozu

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední šanci vystoupat na vrchol rozhledny na Bílé hoře budou mít o následujícím víkendu turisté a místní lidé. Rozhledna, která byla zprovozněna letos na jaře, totiž k poslednímu říjnu končí svůj provoz a lidem lačným po výhledu do kraje se znovu otevře až v květnu roku 2001. Statistiky hodnotící první sezonu nové kopřivnické dominanty zveřejníme v některém z následujících čísel KN.


Lampionový průvod

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice ve spolupráci s firmou Ludvík Morava, s. r. o., pořádají u příležitosti vyhlášení samostatnosti Československa v pátek 27. října slavnostní setkání u pomníku T. G. M., které má stanovený začátek na 18.30 hodin. O kulturní doprovod během tohoto pietního aktu se postará Městský dechový orchestr Kopřivnice. Po projevu starosty Jiřího Tichánka a položení kytic se vydá lampionový průvod městem zpět ke kulturnímu domu.


Čtenářská soutěž ve spolupráci s čajovnou U Dvou draků

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnické noviny ve spolupráci s čajovnou U Dvou draků, sídlící v parku u železničního nádraží, vyhlašují čtenářskou soutěž věnovanou čaji, jeho historii, způsobu přípravy i čajové kultuře vůbec. Po dobu pěti týdnů bude postupně vycházet patnáct otázek. Správné odpovědi vyznačte na kuponu, který bude otištěn v následujícím čísle a do 7. prosince doručte do redakce Kopřivnických novin. Opakovaně bude kupon otištěn s posledním kolem otázek.

Soutěž je určena všem čtenářům bez rozdílu věku. S výsledky slosování, které proběhne v redakci, bude veřejnost seznámena 14. prosince v Kopřivnických novinách.

Hlavní cenou, kterou věnovala čajovna U Dvou draků, bude občerstvení, případně odebrání zboží v již zmíněném zařízení v hodnotě tři sta korun, na druhého vylosovaného čeká občerstvení v hodnotě dvě stě korun a třetí se bude muset spokojit už pouze s cenou ve výši jednoho sta korun.

„Soutěží bychom chtěli nejen zvýšit spotřebu čaje, ale hlavně probudit u lidí zájem o zvýšení úrovně jeho vlastní konzumace,“ svěřila se se záměrem soutěže majitelka čajovny U Dvou draků, „spousta lidí totiž zná čaj pouze z nálevových sáčků nebo v instantní podobě.“

„Čajovna, to je svět sám pro sebe a pití čaje v Asii provázejí rituální obřady s vlastní filozofií, kterou bych rád čtenářům prostřednictvím soutěže přiblížil,“ dodal autor otázek a doprovodného textu Jiří Arnošt.


Decentralizace státní správy v Evropské unii

Vyhlášení termínu voleb do krajských zastupitelstev je dalším projevem praktické realizace změny veřejné správy v ČR. Nové územní členění našeho státu je odezva na jeden ze dvou nejprogresivnějších vývojových proudů na soudobé evropské politické scéně - integraci a regionalizaci. Oba procesy jsou produkty rozšiřování EU a její strategie, kterou představuje právě ’Evropa regionů’.

Do poloviny osmdesátých let byla většina evropských států silně centralizována, ale postupně u většiny členských zemí dochází ke strukturálním reformám státní správy, které doprovází i změny územně-správního členění. Právě regiony začíná Evropská unie preferovat jako komunikační a kooperační jednotku. Instituční podporou evropských regionů je Výbor regionů, který zastupuje zájmy regionálních a komunálních správ a usnadňuje jejich spolupráci. Ve spojené Evropě platí jednotný statistický systém klasifikace regionů a krajů (NUTS), na kterém je regionální politika EU založena. Cílem je vytvořit systém územních jednotek, které budou mezi sebou porovnatelné. Členské státy jsou rozčleněny podle systému NUTS na teritoriálně - administrativní jednotky, které jsou uspořádány v klesající hierarchii. NUTS I jsou největší celky, ty jsou dále děleny na NUTS II, III a IV. Nové české kraje nebyly stanoveny s přihlédnutím k této evropské praxi. S výjimkou Pražského a Ostravského kraje, které svou velikostí odpovídají NUTS II, jsou příliš malé na to, aby mohly přímo čerpat finance z regionálních fondů EU. Proto se budou pro potřebu komunikace s EU slučovat do větších regionů a takových bude na území ČR osm.

Cílem regionální politiky EU je snižovat rozdíly mezi úrovní rozvoje jednotlivých regionů EU, zmírňovat zaostalost regionů, které jsou v nejméně výhodné situaci a napomáhat vytvoření ekonomické a sociální rovnováhy mezi jednotlivými regiony a státy. Finančně je hned za oblastí zemědělství tato oblast v EU podporována nejštědřeji, a to kombinací dotací a půjček. Nástroji této pomoci jsou strukturální fondy a fond kohezní. Podporovanými oblastmi v minulých pěti letech byly: investiční podpora průmyslu, především malých a středních podniků, výzkum, vývoj, výstavba technologických parků, oživení opuštěných průmyslových oblastí atd. Rozvíjena byla rovněž infrastruktura, podporována ochrana životního prostředí a rozvoj lidských zdrojů - tedy zlepšování školských a vzdělávacích systémů, předcházení nezaměstnanosti apod.

Spolu se změnou územního členění je součástí reformy veřejné správy i změna postavení státních úředníků. V řadě zemí EU existují samostatná ministerstva pro státní službu. Na rozdíl od ČR nejsou v EU platy úředníků výrazně nižší než v privátních firmách. Naopak úředníci evropských zemí snadněji získávají hypotéku, bankovní úvěr, mají delší dovolenou, nejrůznější pojistky, slušnou penzi. To vše je výraznou motivací a získat místo ve státní službě není ani pro odborníky snadné. Nejprve musí složit velmi přísné zkoušky, následuje několikaletá zkušební doba a teprve potom mohou získat zajištěné postavení se slušným příjmem.

Ing. Josef Jalůvka, poslanec PS PČR


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41