Titulní strana

Zastupitelé schvalovali odebrání občanství i peníze

Členové městského zastupitelstva se připravují
na zasedání, v rámci kterého rozhodovali
i o odejmutí čestných občanství.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Městští zastupitelé se sešli minulý týden ve čtvrtek ke svému již desátému zasedání.

Na programu jednání bylo mimo jiné schválení obecně závazné vyhlášky města Kopřivnice č. 1/2000 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství, která vymezuje přesně sazby jednotlivých druhů poplatků za užívání veřejného prostranství tak, aby nebyla ohrožena právní jistota poplatníků. Diskuze k vyhlášce byla dosti dlouhá, ale nakonec ji zastupitelé schválili.

Zastupitelé také schválili prodej čtyř stavebních pozemků v lokalitě Pod Bílou horou a souhlasili s úpravou prodejní ceny u dvou již dříve prodaných pozemků s ohledem na jejich omezené využití z důvodu ochranných pásem.

Na programu jednání bylo také odejmutí tří čestných občanství, jež byla udělena během druhé světové války, a to Konrádu Henleinovi (22. 6. 1939), Else Rosenbergové (13. 9. 1942) a Wilhelmu Hankeovi (3. 11. 1942). Proti tomu, aby se o tomto jednalo, vystoupil hned v úvodu zasedání zastupitel Miroslav Veselý, ale nikdo se k němu nepřidal. Další dotaz vznesl Jaromír Krejčí, zda by se nemělo v odebírání občanství pokračovat. Na to mu sdělil starosta Jiří Tichánek, že letopisecká komise bude pokračovat ve své práci na snižování neúměrného počtu čestných občanství a zaměří se na ty, které byly uděleny po roce 1948 a v době první republiky.

Finanční prostředky z fondu rozvoje a rezerv byly schváleny tak, jak je na svém říjnovém zasedání rozdělila městská rada. Rovněž finanční příspěvky sportovním klubům, oddílům a souborům a sdružením v oblasti kultury na činnost dětí a mládeže byly schváleny tak, jak je předložila městská rada. Ta při svém rozdělování vycházela podle klíče, jenž byl stanoven na 75 korun na osobu mladší 19 let včetně, a dva tisíce korun byl jednotný příspěvek klubům a sdružením na činnost. Tento příspěvek je vázán na činnost pro děti a mládež. Během jednání se také projednávala rozpočtová opatření k letošnímu rozpočtu města, která vycházejí z rozborů hospodaření za první pololetí a která mají za cíl rozpočtově upravit některé nenaplňované příjmy. Mezi nenaplněné příjmy patří i příjem z prodeje bytů.

Na zasedání byla vyslovena pochvala paní Jindřišce Bučkové, jež darovala městu pozemek, jehož cena přesahuje výši třiceti tisíc korun.


Tatra prohrála v souboji o Vagonku

K o p ř i v n i c e , P r a h a (dam) - Kopřivnická Tatra definitivně prohrála souboj o přestěhování ČKD Vagonky do svého areálu, ta se totiž nakonec rozhodla přestěhovat výrobu osobních vagonů do ostravských Vítkovic.

„Investice nezbytná k přesunu nejnutnějších provozů do Vítkovic je řádově o desítky milionů nižší než v případě Tatry. Nájemní smlouva, kterou navrhly Vítkovice, je mnohem výhodnější než ta, co nabídla Tatra. V neposlední řadě jsou objekty ve Vítkovicích v daleko lepším technickém stavu a jsou pro provozy Vagonky vhodnější,“ zdůvodnil konečný verdikt mluvčí ČKD Richard Pažout.

Tatra podle slov své mluvčí Věry Breiové zatím ještě oficiální rozhodnutí Vagonky neobdržela.

„Pokud se ale rozhodnou pro Vítkovice, nemůžeme s tím nic dělat,“ řekla Breiová s tím, že objekty a pozemky vytipované pro výrobu železničních vozů nabídne automobilka někomu jinému.

O firmy, které by rády využily objekty v areálu Tatry, přitom není nouze. Poměrně nedávno Tatra například umožnila využití svých prostor firmě Superior.

O nastěhování Vagonky však podle některých informací představitelé Tatry příliš nestáli.

„Kopřivnická automobilka si kladla prakticky nepřijatelné podmínky, o kterých bylo jasné, že na ně nemůžeme přistoupit. Myslím, že u některých lidí z Tatry byla snaha, aby se Vagonka nenastěhovala,“ řekl dobře informovaný zdroj z ČKD, který si však nepřál být jmenován. „Takové informace nemám. Pokud nebyla Vagonka s něčím spokojená, tak to nedala najevo. Jednání sice probíhala poměrně dlouho, ale nedostala se k nám informace, že by byli nespokojeni s jednáním některým z našich přestavitelů,“ reagovala na obvinění Věra Breiová.

Přesto, že o místě, kam by se měla výroba osobních železničních vozů ze Studénky přesunout, je již rozhodnuto, stěhování prozatím nezačalo. Důvodem pro to je podle mluvčího ČKD chybějící podpis předběžného správce holdingu. To však jeho mluvčí Jaroslav Hudec rozhodně odmítá. „Předběžný správce má právo ovlivňovat dění jen v mateřské společnosti, ČKD Vagonka je však dceřinou společností s vlastním odpovědným managementem a rozhodnutí o přesunu je plně v jeho kompetenci,“ hájí svého šéfa Hudec. Podle něj se za dohady o tom, zda musí přesun výroby schválit předběžný správce či nikoliv, skrývá něco zcela jiného. „Dnes již není reálné, aby se Vagonka stihla ze svého stávajícího působiště přestěhovat do konce roku tak, jak to slíbila společnosti Thrall Car, a proto hledá nějakého viníka,“ uzavřel Hudec.


Správa sportovišť bude dál spravovat majetek

K o p ř i v n i c e (hod) - Na programu jednání zastupitelstva byla i otázka fungování Správy sportovišť Kopřivnice, protože na posledním zasedání byl schválen záměr jejího zrušení a bylo uloženo provést vyhodnocení způsobu jejího provozování a navrhnout další postup řešení sportu ve městě. Cílem záměru bylo připravit opatření, která měla kvalitativně posunout správu sportovního majetku a řešení problémů v oblasti činnosti sportovních klubů.

Specifikum kopřivnického sportu, který má i velké množství majetku, jenž je srovnatelný s mnohem většími městy, neumožnilo radnici použít pro posouzení jiný funkční model. Proto se pracovalo na několika variantách současně. Městská rada schválila materiál ’Koncepce sportu v Kopřivnici’, který považuje za základní a rozvoje schopný. Prioritní pro ni bylo provozování sportovního a jiného majetku jedinou organizací, a to firmou Slumeko, s. r. o.

Do celého problému vstoupil vládní návrh zákona o sportu, který se v současné době projednává v Poslanecké sněmovně, podle kterého ještě není jasné, kdo a za jakých podmínek může finanční podporu sportu z rozpočtu kraje dostat, a také novela zákona o přidané hodnotě, se kterou nemají plátci DPH praktické zkušenosti.

„Na základě zmíněných argumentů jsme se rozhodli postupovat podle varianty, podle níž správa sportovišť jako příspěvková organizace města zůstane zachována s tím, že do konce roku bude městskému zastupitelstvu předložen dodatek zřizovací listiny, protože ta musí obsahovat vymezení majetku, ke kterému má organizace právo hospodaření, což současná zřizovací listina neobsahuje. Druhým dokumentem, který se musí upravit, je statut správy sportovišť. Ten by se měl doplnit o práva a povinnosti organizace a zejména by měl být specifikován obsah práva hospodaření s majetkem,“ řekl na zastupitelstvu místostarosta Zdeněk Krajčír.

K projednávanému bodu vystoupil zastupitel Miroslav Veřmiřovský, jenž je i předsedou sportovní komise, s tím, že je spokojen, že se městská rada přiklonila na stranu zachování správy sportovišť v situaci, kdy není jasno, co by tato změna měla přinést.

Po jeho vystoupení zastupitelé schválili pozastavení účinnosti usnesení z minulého zasedání do doby vyhodnocení legislativních změn a vyhodnocení způsobu provozování sportovního majetku.


Můžete do toho mluvit...

K o p ř i v n i c e - Hlas lidu jistě není hlas Boží. Ovšem znát názory, hodnocení a soudy lidí k různým otázkám života ve městě k práci politiků neodmyslitelně patří.

Proto kopřivnická radnice zadala skupině sociologů úkol: připravit a uskutečnit průzkum veřejného mínění občanů Kopřivnice. Průzkum mínění nejen o bydlení ve městě, o využívání možností ke kulturně-společenskému životu a možnostem sportování, nebo o jejich názorech na fungování městského zastupitelstva a jeho orgánů. Významnou částí výzkumu, mimo jiné, je i zjištění názorové hladiny mezi obyvateli, týkající se problému zaměstnanosti stejně jako poznání toho, čemu by občané dali přednost v investičním programu města pro příští roky.

Sociologický výzkum veřejného mínění občanů města se uskuteční koncem měsíce října.

Několik desítek spolupracovníků výzkumné agentury se obrátí na více než sedm set padesát obyvatel Kopřivnice, přičemž je věnována i značná pozornost podílu obyvatel z Lubiny, Vlčovic a Mniší.

Občané jsou k účasti ve výzkumu vybírání ne podle jména, ale způsobem náhodného výběru, reprezentujícího skladbu obyvatel vcelku. Navíc - ve všech případech, my i naši spolupracovníci, jsme povinni zachovávat úplnou anonymitu odpovídajících občanů. Dodržování tohoto pravidla seriózních výzkumů dokládají desetitisíce rozhovorů, které jsme za posledních deset roků výzkumné práce uskutečnili - a ani v jednom případě nedošlo k indiskrétnosti.

Výsledky průzkumu jistě přinesou mnoho důležitých informací všem, kteří mohou problémy života ve městě ve většině případů i řešit. Jsme proto přesvědčeni, že se výzkum veřejného mínění setká s pochopením u všech obyvatel města, kteří se vyslovenými názory budou účinně podílet na objektivním poznávání některých otázek života v Kopřivnici.

Juraj Hon, vedoucí výzkumného týmu


Výsledky policie jsou nejlepší za deset let

Okresní policejní ředitel Karel Třetina
ukazuje graf znázorňující vynikající výsledky
policie za poslední tři čtvrtletí.
Foto: David Macháček

N o v ý J i č í n , K o p ř i v n i c e (dam) - Nejlepších výsledků za posledních deset let dosáhli v uplynulých třech čtvrtletích policisté novojičínského okresu. Objasněnost trestných činů dosahuje podle statistik 53,82 procenta, což je číslo, které převyšuje nejen krajský průměr, ale pohybuje se dokonce zhruba deset procent nad celostátním průměrem. Na tomto úspěchu se významnou měrou podílí také kopřivnické obvodní oddělení, jehož pracovníkům se podařilo významnou měrou snížit počet spáchaných trestných činů a navíc zvýšit jejich objasněnost. Vyplývá to z oficiálních statistik, které minulý týden zveřejnilo okresní policejní ředitelství.

„S výsledky jsme pochopitelně velmi spokojeni a jsme na ně pyšní,“ řekl okresní policejní ředitel Karel Třetina a zdůraznil, že výsledky se nedostavily samy od sebe. „Za každým procentem a každou desetinou se skrývá tisíce hodin a minut mravenčí, poctivé policejní práce,“ uvedl Karel Třetina.

Nárůst objasněnosti zaznamenalo Novojičínsko v celookresním měřítku, policisté úspěšně vyřešili 1 640 trestných činů, což je o 4,89 procenta více než ve stejném období loňského roku.

Úspěch v objasňování trestných činů kalí pouze zvýšení celkového nápadu trestných činů v okrese o tři procenta. „Bohužel stále pokračuje trend výrazného nárůstu hospodářské trestné činnosti. Ta stoupla oproti loňsku víc jak o dvaačtyřicet procent, což představuje nárůst cirka o sto trestných činů,“ prozradil Třetina s tím, že právě hospodářská kriminalita způsobila obecné zvýšení kriminality. „Kdybychom nepočítali hospodářskou trestnou činnost, mohli bychom říci, že kriminalita v okrese je stejná jako vloni. To znamená, že v jiných oblastech, ať už násilné či majetkové trestné činnosti, je činnost pachatelů zhruba stejná jako vloni,“ vysvětlil policejní ředitel.

Kopřivnické obvodní oddělení za prvních devět měsíců roku zaznamenalo pouze 544 trestných činů, což je o víc jak šest procent méně než vloni, a jde o největší snížení nápadu trestné činnosti v rámci celého okresu. Policejní ředitel Karel Třetina proto nemusel skrývat své potěšení z toho, že tak výraznému poklesu kriminality došlo právě ve druhém největším městě okresu, které se na celookresním 'koláči' kriminality podílí osmnácti procenty.

Naopak největší, téměř desetiprocentní, nárůst kriminality zaznamenalo Obvodní oddělení Nový Jičín. Největší pokles kriminality v kopřivnickém obvodu je sice kompenzován nejnižším růstem objasněnosti, která se zvýšila pouze o dvě a čtvrt procenta, ale i tento výsledek lze brát jako pozitivní, jelikož se alespoň podařilo udržet růst objasněnosti na rozdíl od Bílovce a Fulneku, kde se policisté dostali do záporných hodnot.

Také dopravní policisté řešili v prvních devíti měsících letošního roku o 139 dopravních nehod méně než ve stejném období letošního roku. Celkově vyjeli k 1 721 případům, ovšem jejich bilance je podstatně tragičtější než v loňském roce. Zatímco vloni našlo na silnici smrt 24 lidí, letos jich zahynulo již 31. O sedmnáct případů přibylo i těžkých zranění.


Děti znají žraloky, ale nevědí, jaké ryby žijí v našich řekách

P ř í b o r - „Děti mnohdy už na vlastní oči viděly, jak vypadá žralok nebo delfín, ale zpravidla nevědí, jaké ryby žijí v našich řekách a potocích,“ uvedl k důvodu uspořádání výstavy ’Ryby našeho povodí’ jeden z organizátorů Valentýn Putala. Přestože na výstavě bylo minulý týden v Katolickém domě v Příboře k vidění hned sedmnáct druhů ryb, chyběl například úhoř, kterého je možno chytnout spíše v letních měsících, rak říční a ostroretka stěhovavá, která se sice v Příboře odchovává, ale byla na revíry vysazovaná v minulém měsíci a věrna svému jménu se odstěhovala, jak tipovali přítomní rybáři, někam do Polska na Odru s tím, že se ale příští rok v létě opět vrátí.

Z kapacitních důvodů byly k vidění pouze menší kusy, protože pro dospělé jedince by se s obtížemi hledala vhodná akvária. „Rybáři běžně chytají v našich vodách štiky o délce 90 centimetrů, výjimkou nejsou však i kusy 12O - 130 cm dlouhé. Takový kus už jde váhově přes 20 kilogramů. Sumec, který byl předloni chycen příborským rybářem na lubinském povodí, vážil dokonce 34 kilogramů,“ obhajoval úlovky rybářů Putala.

Návštěvníci si tak mohli zblízka prohlédnout okouny, plotice, jelce, tlouště, proudníky, lipany, parmy, střevličky, které jsou v době tření zbarvené tak nádherně, že předčí i akvarijní rybky, hrouzky - doprovodné ryby pstruhových řek, domestikované pstruhy duhové, kteří pocházejí z Kanady, v našich vodách dorůstají váhy 2 - 3 kilogramů, pstruhy obecné, vysoce plodné cejny mající početná hejna mladých, která pak slouží jako základní potrava pro dravce - štiku, candáta a okouna.

Zájem o výstavu byl zvláště ze stran škol v Příboře značný. A tak se nejen gymnazisté, ale i děti z mateřských škol dozvěděli v doprovodném výkladu o různých specifikách ze života ryb, způsobu rozmnožování, ale třeba i takovou skutečnost, že se řeka z rybářského hlediska dělí do tří částí: horní tok - pstruhové pásmo, střední tok - lipanové pásmo a spodní tok - cejnové pásmo. Pro velký zájem sdružení rybářů uvažuje příští rok o opětovném uspořádání výstavy.

Podle názoru rybářů je ve vodách našeho povodí ryb dostatek, problémy jsou s ekologickými haváriemi a s jezy, např. na Odře, které brání dostat se rybám v tahu do míst jejich přirozeného podetírání. Proto je kvantita ryb přímo odvislá na rybářské líhně. V Příboře se odchovávají ostroretky, kapři, candáti. „Z příborského rybochovu zásobujeme na dvacet organizací na severní Moravě, do určité míry i jižní Čechy. Nejvíc odchovávanou rybou je pstruh, ale i další druhy ryb,“ uvedl Valentýn Putala.

Zájem, který je o rybářství nejen mezi dospělými, ale hlavně mládeží nezvykle vysoký, si Putala vysvětluje tím, že v každému jedinci je vztah k přírodě dán geneticky.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41