Kopřivnické noviny č. 37/2000 ze dne 19. října 2000

Zprávy z města a okolí

Pekaři uší se snažili bránit svou živnost na radnici

Město si připomene koncertem a průvodem akt osamostatnění

Zmocněnec Zamarský kladně hodnotil připravenost areálu

Vagonka asi využije nabídku Vítkovic a přesune se tam

Seminář řešil nakládání s odpadními vodami

Přechody pro chodce po Novém roce se ve městě omezovat ani rušit nebudou

Stíny

Hosté diskutovali k vzniku krajů a ombudsmanovi

Občané nedodržují pravidla sběru nebezpečného odpadu

Náhradní zeleň se už vysazuje

První veletrh firem z okresu přilákal mnoho zvědavců

Lidé ještě neví, komu dají svůj hlas ve volbách

Škola na štramberském náměstí se změní v komplex pro turisty

Kluby seniorů patří k nejaktivnějším organizacím

Krátce


Zprávy z města a okolí

Pekaři uší se snažili bránit svou živnost na radnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Cestu, jak vyřešit situaci kopřivnických podnikatelů ohrožených zavedením ochranné známky na štramberské uši, se při společném jednání na kopřivnické radnici snažili najít kopřivnický starosta Jiří Tichánek se svým štramberským kolegou Janem Sochou a zástupci výrobců oblíbené cukrovinky manžely Golíkovými.

„Výsledkem jednání byl slib štramberského starosty, že do konce roku nebudou vůči nám známky použity a bude se hledat cesta, jak situaci řešit k oboustranné spokojenosti,“ řekla Ivana Golíková, která společně s manželem hájí zájmy čtyř místních výrobců uší. Štramberský starosta však oponuje. „Slíbil jsem pouze, že do konce roku dostanou výrobci od Štramberka oficiální materiál, ze kterého se dozví, jaká naše práva porušují. Rozhodně ale odmítám hledat řešení někomu, kdo porušuje naše práva. Pokud chtějí, musí se životaschopným návrhem řešení situace přijít oni,“ uvedl na adresu mimoštramberských výrobců Socha.

Pozice Kopřivnice a místních cukrářů je však jiná. Podnikatelé vyrábějící uši by podle Tichánka mohli ochranné mechanismy štramberské radnice velmi snadno obejít, ale snaží se hrát se Štramberkem fér hru a chtějí se dohodnout.

„Hlavní stimul, který vedl Štramberk k tomuto kroku, je naplnění městské pokladny a já nevidím jediný důvod, proč by do ní nemohly plynout i peníze od mimoštramberských výrobců uší,“ vyjádřil svůj pragmatický postoj k věci Jiří Tichánek a dodal, že v případě, kdy nedojde k dohodě, mohou výrobci nepatrně změnit název a recepturu cukrovinky a Štramberk se svými známkami na ně nedosáhne.

Jakékoliv rozhodnutí o udělení výjimky mimoštramberským výrobcům může podle Sochy udělit pouze nejvyšší orgán města, proto by veškeré návrhy měly být směrované na něj. Kopřivnický starosta Tichánek se proto na základě nářků místních podnikatelů rozhodl napsat dopis, v němž se bude štramberské zastupitelstvo snažit přesvědčit k vstřícnému postupu. Jednání na kopřivnické radnici sice nepřineslo žádné konkrétní výsledky, zato však prý bylo velmi emotivní a dokonce došlo i k polemice o tom, zda Tataři vůbec ve Štramberku byli a zda skutečně tamním obyvatelům uřezávali uši.


Město si připomene koncertem a průvodem akt osamostatnění

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice ve spolupráci s firmou Ludvík Morava, s. r. o., pořádají u příležitosti vyhlášení samostatnosti Československa v pátek 27. října slavnostní koncert Lašského žesťového kvintetu, a to v 16.30 hodin v kině Puls v kopřivnickém kulturním domě.

Následovat bude slavnostní setkání u pomníku T. G. M., které má stanovený začátek na 18.30 hodin. O kulturní doprovod během tohoto pietního aktu se postará Městský dechový orchestr Kopřivnice pod vedením Aloise Hrnčárka. Po krátkém projevu starosty Jiřího Tichánka a položení kytic se vydá lampiónový průvod městem zpět ke kulturnímu domu.

V kulturním domě ve velkém sále bude od 19.15 hodin program oslav pokračovat. Se svým kulturním programem nazvaným Slavnostní večer kopřivnických škol se představí jednotlivé školy.


Zmocněnec Zamarský kladně hodnotil připravenost areálu

K o p ř i v n i c e (hod) - Při pondělní návštěvě vládního zmocněnce Vítězslava Zamarského na kopřivnické radnici jsme mu položili otázku.

Jak může pomoci vláda kopřivnické průmyslové zóně, protože jeden z důvodů, proč do Kopřivnice nešel Philips, byla špatná dopravní obslužnost?

„Jeden z důvodů mé návštěvy je přesvědčit se o tom, jakým způsobem je areál připraven. Vzhledem k tomu, že v nejbližší době, snad zítra, budu jednat s CzechInvestem a posléze i s premiérem Zemanem, proto je to ta správná příležitost vědět, jak to tady skutečně vypadá. Zejména mne zajímala etapovitost přípravy. Co mnohdy chybí, je to, že se neví fázování přípravy, a to jsme si ujasnili. Je problém s přístupností regionu, dálnicí a s obchvatem Příbora. Když stát uvidí, že tady přichází bohatý soukromý sektor, dá se z těch programů o to více pustit. Bylo by účelné vytvořit jakýsi fond regionu pro severní Moravu a Slezsko, který by měl možnost převádět fondy z jednoho roku na druhý, ze kterých by se komplementárně posilovaly zdroje na to, co státní podpory nedosáhnou. A také aby bylo v moci administrativy daného regionu, která sama ví, kde ty peníze co nejefektivněji vložit, a to nejen ze zdrojů vlastních, ale i zahraničních. Stupeň připravenosti plus to zázemí, které tady je, by mohlo být na vážkách a při rozhodování investora rozhodnout,“ uzavřel zmocněnec Zamarský.


Vagonka asi využije nabídku Vítkovic a přesune se tam

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen mizivou šanci na to, aby se výroba osobních vagonů přestěhovala ze Studénky do jejího areálu, má kopřivnická automobilka Tatra. Uvedly to některé sdělovací prostředky s odvoláním na vyjádření lidí z vedení ČKD Vagonky.

O tom, zda bude výroba přesunuta do Kopřivnice či ostravských Vítkovic, se mělo původně rozhodnout již minulý čtvrtek. Konečný verdikt však nebyl znám ještě ani v době uzávěrky tohoto čísla KN. Přesto, že Vítkovice se jako potenciální partner pro Vagonku objevily podstatně později než Tatra, podle některých informací je ale jejich nabídka zajímavější.


Seminář řešil nakládání s odpadními vodami

M o ř k o v (ili) - Tématem semináře, který se uskutečnil 11. října v Mořkově, byla problematika nakládání s odpadními vodami a vodní hospodářství měst a obcí. Seminář byl svolaný za spolupráce senátora Jaroslava Šuly a starosty obce Mořkov Jiřího Rýce. Na programu semináře bylo odkanalizování a čištění odpadních vod, legislativní předpisy a praktické zkušenosti s touto problematikou,“ nastínil program semináře pracovník odboru životního prostředí Antonín Bubík, který se zúčastnil akce spolu s místostarostou Aloisem Jankem, členem městské rady Petrem Černochem a Aloisem Volným z firmy Slumeko, s. r. o.

„V úvodu semináře vystoupil poslanec Libor Ambrozek s návrhy dvou stěžejních zákonů v této oblasti, a to zákonu o vodovodech a kanalizacích a novele zákona o vodách. Zákony jsou připraveny v parlamentu ke schvalovacímu řízení a je reálný předpoklad, že by měly platit v roce 2001. Tím dojde k zásadním změnám, které se budou týkat nakládání s vodami, vypouštění a čištění těchto vod. Těmi jsou především vymezeny povinnosti občanů a měst v rámci této problematiky,“ doplnil Antonín Bubík.

Kopřivnice se tato záležitost dotýká z toho důvodu, že v místních částech Mniší, Vlčovice a Lubina je nevyhovující kanalizace. Na základě rozhodnutí Okresního úřadu Nový Jičín je město povinno do konce roku 2004 dát tento stav do souladu s platnými právními předpisy vybudováním nových kanalizačních řádů a čistíren odpadních vod. „Tato investice se pohybuje v řádu desítek milionů korun, které město v současné době nemá k dispozici. Jsou zde ale možnosti získání dotací jak z ministerstva zemědělství, tak ze státního fondu životního prostředí, eventuelně z evropských fondů,“ přiblížil situaci Bubík.

V odpolední části pak proběhla praktická ukázka provozu tlakové kanalizace v obci Šenov u Nového Jičína. Jedná se o novinku, která se za dva roky fungování osvědčila. „Z našeho pohledu je to zajímavé řešení, protože v místních částech, kde budeme muset řešit taktéž trasování kanalizačních stok v místech, kde nevyjde gravitační, či-li přirozený spád, budeme muset splaškové vody nějakým způsobem na čistírnu dostat. Je možné, že v budoucnu něco podobného bude i v místních částech, ale podrobnější řešení vyplyne až na základě zpracované dokumentace,“ dodal Antonín Bubík.


Přechody pro chodce po Novém roce se ve městě omezovat ani rušit nebudou

Ani po Novém roce, kdy vejde v platnost
absolutní přednost chodců na přechodech,
’zeber’ v kopřivnických ulicích neubude.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku vejde v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, podle které bude mít chodec absolutní přednost na přechodu. Vzhledem k tomu, že přechodů pro chodce je na ulici Záhumenní v těsné blízkosti hned několik, jsme se zeptali starosty Kopřivnice Jiřího Tichánka, zda město nebude iniciovat jejich omezení. Už dnes je totiž mnohdy značně omezován provoz u přechodu před městským úřadem.

„Přechody na místních komunikacích a silnicích v našem městě byly vždy zřizovány v místech, kde z pohledu směrování a hustoty pěší dopravy bylo potřebné chodce bezpečně převést přes komunikaci. Jejich počet a jejich vzájemná vzdálenost byla vždy projednána s příslušným orgánem Policie ČR.

Je skutečností, že úrovňové křížení pěší a silniční dopravy s sebou nese vždy jistá rizika pro bezpečnost obou druhů dopravy. S určitostí lze říci, že tak, jak dnes se na přechodech najdou řidiči ’šílenci’, najdou se i v budoucnu, ale případné následky jejich bezohlednosti budou pro ně daleko bolestivější.

Vždy bude záležet na vzájemné ohleduplnosti řidičů a chodců a na oboustranném uvědomění si pravidla: přecházím, abych nebyl přejet, a jedu, abych nepřejel.

Bude-li toto oboustranně respektováno, nebude muset správce komunikace nebo Policie ČR uvažovat o redukci počtu přechodů, což je mimochodem jedním z nejrychlejších, nejjednodušších a nejlevnějších opatření. Je nutné, aby si chodec uvědomil, že je pro něj lépe nyní chvíli počkat a do vozovky nevstupovat, než třeba zítra přecházet vozovku o dvě stě metrů dále. Pak se jistě oba druhy dopravy mezi sebou vzájemně shodnou, už zejména proto, že i řidič je vlastně také jenom chodec, ale momentálně řídící vozidlo.

Jak budeme ve spolupráci s Policií České republiky postupovat v době, kdy bude platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, ukáže čas a hlavně morální vyspělost všech účastníků silničního provozu, to je vlastně nás všech,“ sdělil k danému tématu starosta Jiří Tichánek.


Stíny

13. 10. v dopoledních hodinách bylo na služebně městské policie přijato anonymní telefonické oznámení, že na ulici Alšově se v jednom domě pohybují podezřelé osoby. Hlídka městské policie po příjezdu na místo zjistila, že se jedná o občany polské národnosti, kteří zde nabízeli zboží. Za porušení vyhlášky města byla dotyčným uložena bloková pokuta.

V časných ranních hodinách došlo v Závišicích k vloupání do pivnice Honbor. Neznámý pachatel zde odcizil finanční hotovost a také mobilní telefon. Rovněž zde vypáčil hrací automat a poškodil měnič mincí. Předběžně byla škoda vyčíslena na sedmnáct tisíc sto korun.

Přibližně ve stejné době došlo rovněž v Závišicích k vloupání do restaurace U Kremlů. V tomto případě pachatel odcizil cigarety a cukrovinky, také zde vypáčil hrací automat a odcizil mince. Předběžná škoda dosahuje téměř dvou tisíc korun.

Z 13. na 14. 10. došlo v Kopřivnici na ulici I. Šustaly k vloupání do vozidla zn. Škoda 120. Neznámý pachatel přeřezal bezpečnostní pás a odcizil dětskou sedačku v hodnotě čtyř tisíc korun, na vozidle vznikla škoda ve výši tisíc pět set korun.

Policie ČR žádá o pomoc případné svědky

O tom, že se nemá ukazovat zbytečně velká finanční hotovost na veřejnosti, se přesvědčil v pátek 13. října padesáti devítiletý muž ze Štramberka. Muž seděl na lavičce v Kopřivnici a přepočítával si peníze, když k němu přistoupil neznámý pachatel, muž ve věku asi třiceti let, vytrhl mu peníze z ruky a utekl.

Policie České republiky proto žádá případné svědky, kteří se v pátek krátce před půl třetí hodinou odpoledne pohybovali na ulici Štramberské a viděli muže výšky 175 cm, silnější postavy, krátkých vlasů, který měl na sobě bundu do pasu krémové barvy, světlé rifle a sportovní obuv, aby kontaktovali Obvodní oddělení v Kopřivnici nebo volali přímo na telefonní linku 158.

Dopravní nehody

V týdnu od 9. do 15. října bylo v okrese Nový Jičín způsobeno dvaačtyřicet dopravních nehod, při kterých se čtyři osoby zranily lehce a šest těžce. Škoda, která při nich vznikla, dosahuje výše jednoho milionu dvou set sedmnácti tisíc korun.


Hosté diskutovali k vzniku krajů a ombudsmanovi

K o p ř i v n i c e (hod) - Diskuzní fórum - Jak daleko jsme s demokracií, které se uskutečnilo minulý pátek v podvečer v kulturním domě, bylo rozděleno do tří okruhů. V první části se hovořilo o demokracii, o poločasu volebního období. Druhá část byla věnována Evropské unii, zda se jí blížíme, či vzdalujeme a třetí část - Co očekáváme od územně správních celků. Na tuto třetí část odpovídali také přizvaní místní politici, a to Josef Jalůvka za ODS, Jaroslav Šula za KDU-ČSL. ČSSD vyslala náhradníka, a to poslance Radima Turka.

Kraje by podle Radima Turka měly lépe hospodařit s finančními prostředky, ale jak vzápětí dodal Josef Jalůvka, ty mít kraje nebudou. „Kraje sice vzniknou od 1. ledna 2001, ale budou hospodařit s dotacemi, které jim určí vláda. Nebyla zde diskuze, co ty kraje mají vlastně dělat,“ řekl Jalůvka.

Jaroslav Šula doplnil, že jestliže se chceme přiblížit Evropské unii, musí zde fungovat dobře regiony.

Jak se shodla většina diskutujících, na krajích by neměla být nenávistná politika, jak tomu je v parlamentu. Bude také záležet na lidech, kteří budou zvoleni, zda si budou házet klacky pod nohy, protože v tom malém regionu to bude vidět. Během diskuze zaznělo, že tím, že vzniknou kraje, se sice rozbije pragocentrismus, ale hrozí, že by mohl vzniknout ostravocentrismus.

Podle Michala Prokopa je politika vždy konflikt minimálně dvou názorů, sporů politických stran a ekonomické lobby.

Diváci, kterých bylo v sále málo, se zajímali, co bude s úředníky, kteří dnes pracují na okresních úřadech, jež se mají během dvou let zrušit. Dostalo se jim odpovědi, že ti nejkvalitnější by měli přejít na kraje, někteří na obce a že je také problém některé úředníky zrušit. Státní správa by měla zaměstnávat jen úředníky, kteří projdou kvalitním výběrovým řízením.

Další dotaz z publika byl na kampeličky. Zdeněk Kořistka za US odpověděl, že kontrolní role státu selhala, a dodal, že „chceme je všichni řešit, chceme někoho potrestat“. „Stát má dluh z toho důvodu, že zde nevykonával dostatečný dozor. Stát má povinnost s tím něco dělat,“ řekl Vilém Holáň (KDU-ČSL).

Velká diskuze se vedla kolem volby ombudsmana. Bronislav Petr za ČSSD řekl, že ombudsman je běžný ve skandinávských zemích a má tradici i několik desítek let. Zdeněk Kořistka (US) dodal, že ODS je proti fungování ombudsmana, ale on je zaražen, že i ODS má svého kandidáta na jeho funkci. Je to boj o koryta, a vlastně se tím popírá jeho smysl.

Michal Prokop byl během celé besedy uvolněný, příjemný a mluvil pravdu, což publikum ocenilo potleskem. Když něco nevěděl, tak to přiznal. Ostatní besedující politici byli velice strnulí, snad až na Turka.


Občané nedodržují pravidla sběru nebezpečného odpadu

K o p ř i v n i c e (ili) - Množství nebezpečného odpadu, který byl v letošním roce svezen mobilní sběrnou, nebo jej občané přivezli na dotřiďovací linku, se pohybuje přibližně na stejné úrovni jako v minulém roce, mění se však jeho složení. Znatelně ubylo olověných akumulátorů a motorových olejů, jejichž výměna se provádí přímo v servisech. Na druhé straně přibývá ledniček, televizorů a barev. Zarážející je malá četnost drobnějšího odpadu, jako jsou například léky a monočlánky, které se v domácnostech sice hojně vyskytují, ale občané tento odpad patrně netřídí a zbavují se ho zároveň s běžným domovním odpadem.

„Stále přetrvávají v Kopřivnici problémy s odkládáním ledniček, televizorů, praček a sporáků přímo na jednotlivých ulicích u sběrných nádob na komunální odpad. Občané nevyčkají příjezdu mobilní sběrny a tohoto odpadu se zbavují okamžitě. Se stejnou nedisciplinovaností se potýkáme na třídicí lince, kdy občané vozí nebezpečné odpady mimo pracovní dobu a nechávají je složené přede dveřmi sběrny,“ uvedl k nedodržování pravidel nakládání s nebezpečnými odpady vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeko, s. r. o., Jiří Sopuch.


Náhradní zeleň se už vysazuje

K o p ř i v n i c e (ili) - Ke kácení dřevin rostoucích mimo les je nutno povolení místního odboru životního prostředí, který ke kompenzaci ekologické újmy může uložit náhradní výsadby nebo finanční náhradu. V Kopřivnici je to v podstatě jediná cesta, jak při současném nedostatku finančních prostředků provádět nové výsadby. K poslední takto uložené náhradě došlo při vykácení borovic v centru města při výstavbě obchodního komplexu.

„Vyčíslením ekologické hodnoty dřevin byla firmě Fastav uložena náhradní výsadba zhruba v hodnotě 230 tisíc korun,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Taťána Letáčková, „část se realizovala v tomto měsíci před kasárnami a další výsadba bude provedena v nejbližších dnech v části parku kolem kostela.“

V době zahájení realizace náhradní výsadby nastoupily na odbor životního prostředí dvě zahradní architektky, které z titulu správce zeleně provedly v projektu výsadby na poslední chvíli drobné úpravy. „Při našem nástupu do funkce byl již materiál nakoupený, jenom jsme jej přemístily tak, aby víc odpovídal funkčnímu využití daného vnitrobloku,“ uvedla k úpravám Lenka Němcová. „V lokalitě parku u kostela můžeme provést větší úpravy, protože ještě nebyl materiál nakoupen. Místo navrhovaných keřů a stromů, které by prostor opětovně zahlušily, chceme vysázet trvalky, které v dané lokalitě zplaní a vydrží,“ dodala Němcová. „Naším záměrem je park zprůhlednit a tím zvýšit bezpečnost, aby nedocházelo ke krádežím měděných prvků z kostela a park se nestal místem bezdomovců,“ doplnila ke změnám v původním projektu Pavla Kašubová.


První veletrh firem z okresu přilákal mnoho zvědavců

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkému zájmu vystavovatelů i veřejnosti se těšil veletrh novojičínských firem, který proběhl v sobotu v Závodním klubu novojičínského Tonaku.

Prezentace se zúčastnilo pětašedesát firem z okresu, přičemž zájem byl podle pořadatelů mnohem vyšší. Prezentace firem společně s módní přehlídkou, ochutnávkami potravinářských produktů a dalšími atrakcemi pak na veletrh přilákaly asi tři a půl tisíce lidí, což je na první ročník jistě velmi slušná účast a pořadatele podle jejich slov zavazuje.

Důvodem pro pořádání celé akce byl prý fakt, že lidé mají jen velmi zřídka přehled o tom, kolik firem v jejich okolí působí.


Lidé ještě neví, komu dají svůj hlas ve volbách

K o p ř i v n i c e (ili) - Dnešní otázka, kterou jsme položili náhodným spoluobčanům, zní: Už jste se rozhodli, zda půjdete volit v listopadu? Máte jasno, kterou stranu podpoříte v krajských volbách, nebo čekáte na to, až se seznámíte s jejich volebními programy?

Marek D. (21 let, reklamní agent) - K volbám určitě půjdu, abych pak mohl nadávat, když můj favorit nebude jednat podle mých představ. Už vím, koho budu volit.

Dana G. (35 let, v domácnosti) - Volby? To mi nějak uteklo, proto nemám ani kandidáta. A kdy že vlastně jsou?

Milan K. (62 let, důchodce) -Volby beru jako svoji povinnost, ale ještě nemám jasno, komu dám svůj hlas. Navíc nejsem nakloněn představě krajských hejtmanů.

Štefan G. (44 let, invalidní důchodce) - Nebudu volit, všechno je to stejně jedna velká šaškárna.

Renáta R. (31 let, soukromá podnikatelka) - Asi půjdu, ale koho budu volit, to opravdu nevím. Na předvolební mítinky nechodím, protože nemám čas, ale spíš než mezi volebními programy se budu rozhodovat mezi jednotlivými kandidáty.

Mojmír B. (18 let, student) - Pokud půjdu, tak jedině ze zvědavosti. Pro mě to bude premiéra, ale všichni říkají, že není celkem o co stát.

Blahoslav V. (26 let, nezaměstnaný) - Ty trapárny bych okamžitě zrušil. Stejně se všichni jenom předvádějí, ale jde jim hlavně o koryta.

Oldřich K. (58 let, dělník) - K volbám půjdu, protože si myslím, že ke zrušení krajů nemělo dojít a teď to došlo konečně i těm nahoře. O straně už mám jasno.

Milada K. (58 let, důchodkyně) - Proč bych nešla, chodím pokaždé. Koho zvolím, je celkem jedno, důchod mi sotva zvednou.

Vilém Z. (32 let, stavební dělník) - Pokud budu doma, tak volit půjdu, ale nijak se tím nehodlám omezovat.

Štěpán C. (47 let, elektrikář) - Volit půjdu, ať mám alespoň minimální pocit vlastní důležitosti.


Škola na štramberském náměstí se změní v komplex pro turisty

Š t r a m b e r k (dam) - Přestavbou na kulturně společenský komplex se radnice sousedního Štramberka rozhodla řešit problém s dva roky nevyužívanou školou na náměstí.

Pod vzletným názvem projektu se skrývá přeměna nevyužité budovy na turistickou ubytovnu levnějšího až středního typu se širokým zázemím pro relaxaci a sport. Součástí komplexu, který má podpořit cestovní ruch v sousedním městě, bude také fitnesscentrum, kuželkárna, hřiště, půjčovna sportovních potřeb a další vymoženosti. Budova bude mít také bezbariérovou úpravu, aby umožňovala ubytování vozíčkářů.

„Jelikož je v názvu komplexu také slovo kulturní, bude do budovy přestěhována také městská knihovna. Ta se změní v knihovnu moderního typu s možností přístupu na internet a podobně,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha.

Podle původních plánů měla celá akce stát zhruba pět a půl miliónu korun, ze státní dotace však Štramberk dostal ’pouze’ dva a půl milionu, a proto byly v původním plánu učiněny některé změny. „Byli jsme nuceni škrtnout veškeré původně plánované venkovní úpravy. Podle smlouvy, na které v současnosti pracujeme, je provede firma, jež bude mít objekt v nájmu,“ řekl Socha s tím, že objekt bude zřejmě spravovat příborská cestovní kancelář Zars.

Přestavba, která bude nakonec stát tři miliony šest set tisíc korun, bude hotova ještě letos.


Kluby seniorů patří k nejaktivnějším organizacím

K o p ř i v n i c e (ili) - Přesto, že je Kopřivnice hodnocena jako mladé město nejen pozdním získáním tohoto statutu, ale i poměrně nízkým věkovým průměrem, bydlí v ní přes čtrnáct procent lidí důchodového věku. Tito občané žijí i po ukončení pracovních poměrů dál společenským a kulturním životem, z nichž značná část se sdružuje v klubech důchodců.

Město Kopřivnice ze svého rozpočtu přispívá na sdružení tří klubů, a to Klub důchodců Kopřivnice, Klub důchodců Vlčovice - Mniší a Sdružení zdravotně postižených se sídlem v Kopřivnici. Rozpočet na činnost všech tří klubů a provozní náklady prostor kopřivnického Klubu důchodců činí na tento rok pětadevadesát tisíc korun. Z toho více jak polovina je vynakládána na provozní náklady nebytových prostor na ulici Štefánikově, která je domovskou základnou kopřivnických důchodců a Sdružení zdravotně postižených. Na činnost a obnovu zařízení klubů pak zbývá částka ve výši kolem čtyřiceti tisíc korun.

„Tyto finanční prostředky jsou na základě dohody se členy klubů využívány pro společenskou, kulturní a zájmovou činnost. Částečně si jimi hradí doprava při zájezdech, vstupné na kulturní představení, případně drobné občerstvení při seniorských akcích,“ popsala nakládání s finančními prostředky vedoucí odboru životního prostředí Jiřina Mikulenková.

„Vzhledem k tomu, že příspěvek na činnost klubu navzdory rostoucí inflaci je již řadu let stejně vysoký, respektive se jeho reálná hodnota snižuje, plánují členové klubů důchodců méně finančně náročné akce. To však neubírá na jejich kvalitě a oblíbenosti, o čemž svědčí vysoká účast členů na těchto akcích,“ dodala k práci klubů Jiřina Mikulenková, která aktivitu seniorů právem vysoce hodnotí.

Kopřivnický Klub důchodců pod dlouholetým vedením Josefy Tománkové překvapuje nejen četností, ale hlavně různorodostí akcí, které svědčí o vynalézavosti a maximální snaze výboru vyjít vstříc zájmům převážné většiny členů. I proto roste zájem o členství v klubu a prostory, které mají k dispozici, jsou při schůzkách zcela zaplněny. Členská základna, kterou tvoří z velké části ženy, sdružuje ve svých řadách na osmdesát členů.

Klub důchodců v obcích Vlčovice - Mniší se svou činností zaměřuje nejen na akce pro vlastní členy, ale působí v obou obcích i jako jedno z nejaktivnějších sdružení, které se podílí na místním kulturním a společenském životě. Pro svá setkání mají vyčleněny prostory v Kulturním domě Mniší. Mimo jiných aktivit jsou nejméně dvakrát do roka jejich akce zaměřeny na setkání občanů všech generací v rámci kulturních programů.

Je naprosto v pořádku, že se dostává ze strany města podpory kulturnímu a společenskému životu seniorů i občanům se zdravotním postižením. Tato podpora by měla být i nadále součástí sociální politiky města, neboť i z tohoto pohledu je hodnocen vztah města k naší nejstarší generaci.


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes, tj. ve čtvrtek 19. října se sejdou ke svému jednání městští zastupitelé v anexu Městského úřadu v Kopřivnici v 16.30 hodin. Na programu zasedání budou majetkoprávní úkony města, schvalování vyhlášky o užívání veřejného prostranství. Bodem, u kterého se předpokládá větší diskuze, je postup řešení provozování sportovišť v Kopřivnici. Dále se na zasedání budou schvalovat finanční příspěvky v oblasti sportu a kultury, opatření k rozpočtu města. Na programu je také odejmutí tří čestných občanství, jež byla přidělena v době okupace.

K o p ř i v n i c e (ili) - Městské zahradní architektky chtějí v Kopřivnici zahájit akci, jejímž cílem bude výsadba trvalek. „Jednak proto, že ve městě téměř žádné nejsou, ale hlavně z toho důvodu, že jejich pořizovací hodnota a následné ošetřování vyjde mnohem levněji než doposud preferované výsadby letniček,“ uvedly shodně obě autorky nápadu Lenka Němcová a Pavla Kašubová.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41