Titulní strana

Diskuzní fórum potvrdilo ztrátu zájmu lidí o politiku

Kromě poslanců se letošního diskuzního fóra
na téma ’Jak jsme daleko s demokracií’ zúčastnil
také muzikant a publicista Michal Prokop.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Průzkumy veřejného mínění informující o nezájmu lidí o politiku a politiky věrně ilustrovala návštěvnost letošního ročníku diskuzního fóra ’Jak daleko jsme s demokracií’, které minulý pátek proběhlo v kopřivnickém kulturním domě. Názory svých volených zástupců ze všech demokratických parlamentních stran si přišlo poslechnout jen asi padesát lidí.

Do velkého sálu, kde se diskuze konala, nakonec dorazila většina avizovaných hostů. ODS zastupoval poslanec Marek Benda, Unii svobody jeho kolega Zdeněk Kořistka a barvy KDU-ČSL hájil exministr Vilém Holáň. Pouze pozvaní sociální demokraté poslali náhradníky - poslance Břetislava Petra a Radima Turka. Na rozdíl od loňska však své názory neprezentovali jen oni.

„Chtěli jsme oživit výběr o názory lidí zajímavých a lidí, které by mohlo být zajímavé si poslechnout. Proto jsme kromě zákonodárců pozvali také muzikanta Michala Prokopa a důležitý generační názor prezentovala studentka politologie Lucie Žáčková,“ řekla členka pořadatelského týmu Dagmar Rysová.

Nápad pořadatelů nedávat slovo jen aktivním politikům se rozhodně ukázal být šťastným, neboť názory obou dvou posledně jmenovaných účastníků diskuze často usazovaly politiky pohybující se v jiných sférách zpět na zem. Mnohem méně šťastným se ukázal být zvolený termín diskuzního fóra. Pořadatelé vědomi si blízkosti voleb do vyšších územně správních celků sice posunuli diskuzi o měsíc dopředu, i to však bylo málo a politici se místo věcné diskuze o aktuálních tématech a o tom, jak daleko je naše společnost s demokracií, věnovali předvolební agitaci. Ve vzájemném napadání a dalších předvolebních praktikách politiků se nedařilo zabránit ani moderátorovi diskuze, publicistovi Ivanu Hoffmanovi. „Je škoda, že se politikové nedokáží oprostit od těchto půtek. Myslím si totiž, že na této místní úrovni chtějí lidé slyšet něco úplně jiného,“ zhodnotila vystoupení poslanců Rysová. Na rozdíl od loňska, kdy z časových důvodů nedošlo na dotazy a názory místních lidí, letos pro ně pořadatelé vyčlenili samostatnou část programu.


Kopřivnici navštívil vládní zmocněnec

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí v odpoledních hodinách přijel do Kopřivnice na pozvání vedení radnice vládní zmocněnec Vítězslav Zamarský, který má na starosti pomoc při revitalizaci regionu severní Moravy a Slezska.

Během návštěvy jednal zmocněnec Vítězslav Zamarský s vedením radnice a zainteresovanými pracovníky o záležitostech Průmyslové zóny ve Vlčovicích.

Diskuze, která se následně rozvinula, se vedla o problémech spojených s realizací průmyslové zóny a o možnostech, které se v regionu nabízejí.

Po návštěvě radnice si vládní zmocněnec Zamarský prohlédl Průmyslovou zónu ve Vlčovicích a muzeum na Fojtství.

Jak jsme se dověděli, dohodl se zmocněnec Zamarský s vedením města, že bude zapotřebí se scházet pravidelněji. Pravděpodobně další schůzka bude o dalším osudu Tatry, také o výrobě vagonů.


Při oddlužení Tatry prý mohl být porušen zákon

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná chyba státních úředníků zodpovídajících za oddlužení kopřivnické automobilky Tatra může pro firmu v krajním případě znamenat i bankrot. Ačkoliv ministerstvo financí, Konsolidační banka i Revitalizační agentura tvrdí opak, brněnský antimonopolní úřad se domnívá, že v případě pomoci Tatře byl porušen zákon zakazující plynutí státních peněz do firem bez jeho souhlasu. V jeho moci je pak celé oddlužení zrušit.

„Zákon o veřejné podpoře platí od května tohoto roku. Plynutí státních peněz do podnikatelských subjektů je podle něj obecně zakázáno. Pouze v určitých případech může antimonopolní úřad udělit výjimku, to se ale v tomto případě zatím nestalo,“ řekl mluvčí brněnského Úřadu pro hospodářskou soutěž Josef Machů s tím, že úřad sice žádost o výjimku asi před měsícem obdržel, ale stát na jeho rozhodnutí nečekal a čtyřmiliardové pohledávky Tatry kapitalizoval.

V současné době provádí Úřad pro hospodářskou soutěž rozsáhlé šetření, aby zjistil, zda v případě Tatry skutečně šlo o veřejnou podporu či nikoliv. „Výsledky šetření by měly být známy během několika následujících týdnů. Přesné datum ale nejsme schopni říci,“ uvedl Machů s tím, že po skončení vyšetřování a doplnění některých informací antimonopolní úřad buďto udělí výjimku zpětně, nebo již proběhlou kapitalizaci zruší, jako by ani nikdy neproběhla.

Pokud antimonopolní úřad skutečně zjistí porušení zákona, bude to mít neblahý vliv nejen na Tatru, ale i na ministerstvo financí, které jako údajný poskytovatel veřejné podpory může dostat pokutu až do výše částky, kterou Tatře poskytlo. Ačkoliv možnost zrušení oddlužení Tatry vážně ohrožuje existenci automobilky, její vedení se zatím k tomuto problému odmítá vyjadřovat. Po své tiskové mluvčí Tatra pouze vzkazuje, že své stanovisko sdělí až po skončení šetření antimonopolního úřadu.


Policie při razii zadržela šest nelegálně pracujících cizinců

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem šest cizinců nelegálně pracujících ve výrobě mražené pizzy ve firmě Indruch odhalila společná kontrola úřadu práce a cizinecké policie na začátku října. „Získali jsme informace, podle kterých měli být čeští zaměstnanci firmy propouštěni a na jejich místa měla být najímána levnější pracovní síla z východu,“ řekl vedoucí kontrolního úřadu novojičínského Úřadu práce Ivan Prudič. Informace o nelegálních praktikách kopřivnické firmy přinesli na úřad práce její bývalí zaměstnanci, kteří v důsledku zaměstnávání cizinců o svá místa přišli. Čtyři Ukrajinky, jeden Ukrajinec a jedna Běloruska, stejně jako majitelé firmy při zásahu nekladli žádný odpor a s kontrolory spolupracovali.

Třem z ’černých’ zaměstnanců firmy Indruch již bylo zrušeno povolení k pobytu a museli opustit republiku. V případě dalších tří bude řízení složitější, neboť, i když byli ve výrobně pizzy zaměstnáni podle pasů, jde o osoby samostatně výdělečně činné.

Firmě, ve které cizinci pracovali, hrozí postih v podobě až čtvrtmilionové pokuty. Sankce budou moci být uděleny až po ukončení správního řízení. Podle slov Ivana Prudiče mohou majitelé firmy počítat s pokutou blížící se horní možné hranici. „Jde o velmi závažné porušení zákona o zaměstnanosti a také počet nelegálně pracujících osob je poměrně vysoký,“ řekl Prudič.

Spolumajitel zmiňované firmy Eduard Indruch se však podle svých slov postihu úřadu práce neobává. „Všechno je trochu jinak. Zmiňovaní cizinci nebyli našimi zaměstnanci. Tyto síly nám dodala jedna pražská agentura,“ tvrdí podnikatel. Výroba pizzy na ulici Štramberské prý již delší dobu neprobíhá. „Nyní máme provozovnu v Praze a do Kopřivnice jsme se z technických důvodů vrátili pouze na měsíc,“ řekl Indruch s tím, že se snažili pro odpolední a noční směny v pizzerii sehnat místní brigádníky, což se prý nepodařilo.


Lidé využili Týden knihoven k přihlášení a vyřízení upomínek

Výhod, které městská knihovna připravila
pro své klienty v rámci celostátního
Týdne knihoven, využilo několik desítek lidí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi pětatřicet lidí využilo během minulého týdne možnosti bezplatně se přihlásit do knihovny. Ještě mnohem více jich v rámci Týdne velkorysosti bez placení pokut vrátilo knihy, které měli doma přes termín. Městská knihovna vyhlásila tuto akci v rámci čtvrtého celostátního Týdne knihoven. „Minulý týden jsme také oficiálně otevřeli čítárnu, do které denně přijdou asi tři desítky lidí,“ řekla vedoucí místní knihovny Dagmar Thomková. V rámci Týdne knihoven se děti měly snažit ke čtení přesvědčit své rodiče. Každý, kdo do dětské knihovny na ulici Francouzské přivedl ’dospěláka’, dostal malý dárek.












Škola v Lubině oslavila sto let trvání dnem otevřených dveří

Součástí oslav 100 let od založení školy v Lubině
byl den otevřených dveří. Možnost prohlédnout
si třídy využila řada bývalých žáků.
Foto: David Macháček

L u b i n a - Od rána od devíti hodin přicházeli první návštěvníci, aby si mohli prohlédnout Základní školu v Lubině, která v těchto dnech oslavila sté výročí od svého otevření. „Zájem o prohlídku byl značný, poslední zájemce přišel ještě patnáct minut po sedmnácté hodině,“ uvedla učitelka Drahomíra Švarcová. Nebývalý zájem organizátory akce překvapil a mile potěšil, ale v žádném případě nezaskočil. Návštěvníci hned u vchodu obdrželi drobné upomínkové keramické předměty - výrobky žáků školy. A pak už následovala prohlídka školy obohacená o výstavu starých školních pomůcek, vysvědčení, kronik, pamětní knihy, které zapůjčili lubinští občané.

Od jedné hodiny odpoledne pak začalo krátké kulturní vystoupení místní mateřské školky s pohádkou O pejskovi a kočičce. „Při vystoupení školáků jsme vycházeli z toho, co se žáci učí v hodinách jazyka českého a hudební výchovy,“ řekla k vystoupení svěřenců ředitelka školy Ivana Davidová.

Celá akce se setkala s příznivým ohlasem veřejnosti. „Je až neuvěřitelné, co všechno se podařilo paní ředitelce ve škole uskutečnit za tak krátkou dobu, co je na této škole ve funkci,“ neskrývala nadšení jedna z návštěvnic. Škola opravdu doznala hodně barevných změn. Obyčejné betonové schodiště natřené různými barvami s abecedou a číslicemi zcela změnilo strohou fádnost školního zařízení a maximálně se přiblížilo dětem. Přestože veškeré úpravy probíhaly v rámci brigád ve spolupráci s rodiči, hlavní tíha ležela na pedagogickém sboru a kolektivu školy.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12