Kopřivnické noviny č. 36/2000 ze dne 12. října 2000

Zprávy z města a okolí

Zájem o podkrovní byty na Bařinách je obrovský

Rada projednávala neplatiče a má v záměru prodej domu

Příští čtvrtek budou zastupitelé řešit provoz sportovišť

Město má své vlastní zahradní architektky

Kde hlásit odcizení nebo ztrátu občanského průkazu

Štramberští byli nuceni poprvé schválit schodek

Krátce

Zkontrolujte si včas své osobní doklady

Ředitelka chce seniorům nabídnout maximum

Rada vybrala firmu, jež bude zprostředkovávat prodej bytů

Po letošních prázdninách měli v útulku poprvé více štěňat

Radní města budou zvažovat další členství v agentuře

Téměř dvanáct set dětí se letos vzdělává v uměleckých školách

Stíny

Student kopřivnické vyšší odborné školy Roman Poláček uspěl v prestižní soutěži


Zprávy z města a okolí

Zájem o podkrovní byty na Bařinách je obrovský

Š t r a m b e r k (dam) - Mnohonásobně vyšší zájem o bydlení v nových podkrovních bytech, než může uspokojit, eviduje štramberská radnice. O šest bytů, které by do konce roku měly vzniknout v nadstavbě jednoho z činžovních domů na sídlišti Bařiny, se totiž uchází sedmapadesát zájemců. Zajímavý je také fakt, že v drtivé většině nejde o Štramberáky.

„Místní jsou rozhodně v menšině, řekl bych, že tvoří tak jednu šestinu a ostatní zájemci jsou odjinud,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha s tím, že většina uchazečů je z novojičínského okresu a převážně z Kopřivnice. Je však i několik zájemců ze vzdálenějších míst, jako je Ostrava či Frýdek-Místek.

Zájem o podkrovní bydlení však neprovází projekt štramberských radních od jeho prvopočátku. Státní dotaci na tuto akci tamní radnice obdržela již vloni, ale pro nedostatek zájemců nebyla stavba ani zahájena. „Pravděpodobně jsme zvolili špatnou taktiku. Chtěli jsme po uchazečích předplacené nájemné zhruba ve výši čtvrt milionu korun,“ přiznal Socha s tím, že na tuto výzvu se přihlásili jen dva lidé. Po prvotním neúspěchu museli radní přemýšlet, co dál.

„Uvažovali jsme i o tom, že se dotace vzdáme a stavět se vůbec nebude. Nakonec jsme se rozhodli situaci vyřešit tím, že jsme nasadili vysoké minimální nájemné a žádnou vstupní částku nebudeme požadovat,“ uvedl Socha. Tato nová taktika měla takový úspěch, že nyní musí radnice řešit problém, jak vybrat šest nájemníků z téměř šedesáti zájemců. „Sestavili jsme komisi, která bude posuzovat uchazeče případ od případu. Do běžných kritérií pro přidělování bytů jsme na přání radních přidali hledisko ekonomické a budeme se podrobněji zajímat o finanční situaci uchazečů,“ řekl starosta Štramberka.

Na úspěchu celé akce záleží Štramberským hned z několika důvodů. „Za prvé bychom rádi celý projekt zopakovali v příštím roce na dalším domě. A navíc musíme splácet čtyřmilionový hypoteční úvěr,“ řekl Socha. Přáním radnice je, aby úvěr byl splácen z nájemného, to však ani při minimální výši měsíčního nájemného, které bylo stanoveno na 2 500 korun za dvoupokojový byt, nestačí pokrýt celou hypotéku a její splácení bude muset město podporovat z rozpočtu.


Rada projednávala neplatiče a má v záměru prodej domu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se zabývala na svém zasedání neplatiči nájemného v obecných bytech a nástrojích používaných k jejich úhradám, těch je v současné době sedm. „Hovořili jsme o dalších možných nástrojích pro snížení výše dluhů. Z čísel, která byla předložena městské radě, je zřejmé, že třiatřicet procent dlužníků už v obecních bytech nebydlí a právě jejich dluh představuje čtyřicet procent z celkové částky. Tito dlužníci byt povětšinou vrátili nebo byli vystěhováni soudní cestou. Na stále se zvyšujících dlužných částkách má také vliv rostoucí nájemné a cena služeb s ním spojených. Počet dlužníků stagnuje a pohybuje se v rozmezí od 480 do 550. Rada uložila odboru majetkové správy a rozvoje připravit podmínky pro výběrové řízení na výběr firmy zabývající se vymáháním neuhrazených pohledávek za nájemné,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír, o čem radní jednali.

Radní schválili zveřejnění záměru prodat dům č. p. 777 - 780 na ulici Karla Čapka podle schválených pravidel. „Vzhledem k tomu, že jsme tento záměr již zveřejnili v roce 1998, ovšem prodej se neuskutečnil, zveřejňujeme jej opětovně, protože nám přišla nabídka od jedné firmy na jeho odprodej. V minulosti jsme jednali osm měsíců s nájemci o prodeji domu, který nakonec nebyl úspěšný. Dnes se bude postupovat podle nově schválených pravidel,“ dodal Krajčír.


Příští čtvrtek budou zastupitelé řešit provoz sportovišť

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve čtvrtek 19. října se sejdou v anexu Městského úřadu v Kopřivnici městští zastupitelé.

Jednání zastupitelstva začíná v 16.30 hodin a na programu budou majetkoprávní úkony města, schvalování vyhlášky o užívání veřejného prostranství. Bodem, u kterého se předpokládá diskuze, je postup řešení provozování sportovišť v Kopřivnici.

Dále se na zasedání budou schvalovat finanční příspěvky v oblasti sportu a kultury, opatření k rozpočtu města. Na programu je také odejmutí čestných občanství, jež byla přidělena v době okupace.


Město má své vlastní zahradní architektky

K o p ř i v n i c e (ili) - V září nastoupily na odbor životního prostředí dvě síly se vzděláním zahradních architektek. Čerstvá absolventka MZLU v Brně, obor zahradní a krajinářská architektura Lenka Němcová (LN) převzala uvolněné místo ochrany zemědělského půdního fondu, při kterém se bude spolu s Pavlou Kašubovou (PK), přijatou na částečný úvazek, věnovat správě zeleně v Kopřivnici a místních částech.

Jaký je váš pohled na zeleň v Kopřivnici?

PK: Kopřivnice má sice na první pohled dostatek zeleně, ale ne vždy o ní bylo pečováno správným způsobem. Většina zeleně byla vysázena v jednom období, a proto zde chybí věková struktura. Z mého pohledu to postrádá systém, který by fungoval dlouhodobě. Je tu hrozně málo lidí na hrozně moc práce a nedostatečná odborná základna lidí, kteří zeleň ve městě ošetřují.

LN: Já bych jenom dodala, že výsadba se většinou prováděla nahodile, bez nějakého dlouhodobého plánu a koncepce s ohledem na funkci zeleně, které budou vodítkem při plánování nových výsadeb. Ty zpracujeme do počátku příštího roku.

Co vidíte jako svůj prvořadý úkol?

PK: Vytvořit dlouhodobý plán výsadby a úpravy zeleně tak, aby i v případě, že město nebude mít na jeho realizaci peníze, se podle něj postupovalo při náhradní výsadbě. V květnu bychom měly začít s vytvářením GISu, což je grafický informační systém o veškeré zeleni. Dále bychom měly vypracovat návrh nové vyhlášky o městské zeleni.

LN: Ideální by bylo, kdybychom se alespoň ze začátku mohly věnovat právě jenom přípravě koncepce. Té práce je tu ale nahromaděné tolik, že musíme denně řešit spoustu jiných problémů. Chtěly jsme na ukázku vysadit v centru města záhon z trvalek, které jsou v jiných částech města přehuštěny a navíc devastovány. Ale už teď vidím, že se nám to během října nepovede zrealizovat.

Co si od této práce slibujete?

PK: Že se nám podaří zeleň v Kopřivnici přizpůsobit více potřebám jejích obyvatel. Obě máme tu výhodu, že jsme zdejší. Když je totiž projekt na obnovu či rekonstrukci parku zadán cizímu architektovi, vypracuje jednorázový projekt, který ovšem nepředpokládá další vývoj zeleně a není schopen sledovat aktuální stav dané zeleně.

LN: Práce zahradního architekta mimo jiné spočívá v tom, aby se vyjadřoval i k takovým věcem, jako jsou odpadkové koše, k lavičkám a posezením ve městě nebo třeba k barvě plůtků podél Kopřivničky, zkrátka ke všem věcem, které patří do veřejného prostranství. V listopadu chceme začít s volbou stromu milénia, ale o tom až příště.


Kde hlásit odcizení nebo ztrátu občanského průkazu

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. července letošního roku vešel v platnost nový zákon o občanských průkazech, který ukládá občanům povinnost chránit občanský průkaz před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím.

Protože člověk nežije ve vakuu, dochází v životě k nejednomu překvapení. Tu vás okradou, někde něco zapomenete a nebo vám během vaší nepřítomnosti vykradou byt. Co by měl člověk dělat, když zjistí, že ztratil, nebo mu byly zcizeny doklady, na to jsme se zeptali v kanceláři tajemníka městského úřadu.

V případě, že dojde ke ztrátě občanského průkazu, musí občan neprodleně ztrátu nahlásit kterémukoliv okresnímu úřadu nebo obecnímu úřadu pověřenému vedením matrik. Pokud vám odcizili občanku, je možné ohlásit tuto skutečnost také Policii ČR, ale jenom v tom případě, že vznikla také škoda na věcech nebo majetku. Pokud vám odcizili pouze občanku, postupuje se stejně jako v případě její ztráty.

Také každý, kdo nalezne cizí občanský průkaz, je povinen jej odevzdat do deseti dnů kterémukoliv okresnímu úřadu nebo obecnímu úřadu pověřenému vedením matrik. Nalezenou občanku můžete také odevzdat na Policii ČR. Občan, který ohlásil ztrátu svého občanského průkazu a který si začal vyřizovat nový, pokud svůj průkaz nalezne nebo mu jej někdo vrátí, musí starou občanku odevzdat, aby nemohlo dojít k jejímu zneužití.


Štramberští byli nuceni poprvé schválit schodek

Š t r a m b e r k (dam) - Poprvé v polistopadové historii byli nuceni zastupitelé sousedního Štramberka schválit schodek hospodaření.

„Celkový schodek, který jsme schválili, je větší než 5,8 milionů korun, což je na štramberské poměry hodně,“ řekl starosta Jan Socha. Nevyrovnanost rozpočtu v tomto roce způsobila vůle zastupitelstva nevzdat se žádné z přidělených státních dotací, a to i za cenu přechodného zadlužení realizovat akce, které mají být pro město přínosem.

„Museli jsme najít prostředky na spoluúčasti při střešních nadstavbách, dvou projektech na opravu vad panelové výstavby, ale také na spoluúčast při právě probíhající přestavbě školy na náměstí a nejnutnější opravy památek v městské památkové rezervaci,“ zdůvodnil nepopulární opatření starosta Socha. Ten také od zastupitelů dostal nelehký úkol pokusit se schodek do konce roku smazat, a to především prodejem nadbytečného majetku.

„Máme například energetické sítě či vodohospodářské zařízení, které bychom rádi prodali správcům sítí. Část schodku pokryje také hypoteční úvěr,“ prozradil Socha s tím, že nyní je již jisté, že úkol zadaný zastupiteli se do konce roku podaří splnit a schodek vygumuje.


Krátce

K o p ř i v n i c e (dam) - Zástupci všech demokratických politických stran zastoupených v parlamentu se zítra sjedou do místního kulturního domu, aby zde již podruhé diskutovali o tom, ’Jak daleko jsme s demokracií’. Kromě poslanců Marka Bendy (ODS), Viléma Holáně (KDU-ČSL), Zdeňka Kořistky (US) a Jiřího Hofmana (ČSSD) přijal pozvání také hudebník a publicista Michal Prokop, který bude společně s jedním ze studentů politologie na Palackého univerzitě v Olomouci zastupovat v diskuzi nestraníky. Letošní ročník akce, jejíž začátek je naplánován na sedmnáctou hodinu, obohatí také řízená diskuze občanů s hosty, která by se měla uskutečnit v závěru večera.


Zkontrolujte si včas své osobní doklady

K o p ř i v n i c e (hod) - Protože se začíná přibližovat termín voleb do krajského zastupitelstva, který je určen na neděli 12. listopadu, měli by si občané zkontrolovat platnost svých dokladů.

K volbám mohou lidé použít buď občanské průkazy, nebo pasy, které jsou platné, a nikoliv potvrzení o ztrátě občanky.


Ředitelka chce seniorům nabídnout maximum

K o p ř i v n i c e (ili) - Před rokem jsme otiskli rozhovor s nově jmenovanou ředitelkou Střediska sociálních služeb Jitkou Veřmiřovskou, v kterém se podělila o své představy, s jakými nastupovala na novou funkci. O úspěších se samotné autorce ze skromnosti hovořilo s obtížemi, ale z hodnotící zprávy předložené zasedání městské rady vyplývá, že došlo k mnoha podstatným změnám. Za poslední rok došlo k podstatnému rozšíření poskytování pečovatelské služby, a to zejména při zajišťování obědů a při praní a žehlení prádla. Dále došlo ke zvýšení objemu domácí ošetřovatelské a rehabilitační péče, k určitým personálním změnám, jak v samotné DPS, tak ve vedení azylového domu a přehodnocení náplní práce některých pracovních kategorií tak, aby došlo k racionalizaci práce.

„Opravdovou radost mám z realizace společenské místnosti na našem detašovaném pracovišti u kostela, kde se finančně nenáročnými úpravami podařilo vytvořit prostornou kulturní a společenskou místnost, která v tomto objektu citelně chyběla,“ netajila se se svým nadšením ředitelka DPS Jitka Veřmiřovská. Ale sebekriticky přiznává, že co se jí během roku podařilo v objektu č. p. 650, k tomu nedošlo v č. p. 320. „Projekt už mám vypracovaný, ale jeho realizace v letošním roce musela ustoupit aktuálnějším a potřebnějším akcím,“ upřesnila Veřmiřovská, „společenská místnost, která by vznikla ze vstupní haly v přízemí, by měla být navíc bezbariérově propojena s venkovním posezením.“

Z dosud nevyužitých prostor ve Středisku sociálních služeb byly vytvořeny ubytovací kapacity pro tři klienty azylového domu, kteří pracují a dlouhodobě prokazují odpovědný přístup k vlastnímu životu. Právě tak se zlepšilo využití tak zvané domovinky sloužící ke krátkodobému ubytování starších občanů.

V současné době se ředitelka DPS připravuje na přičlenění Ústavu sociální péče s denním pobytem ve Vlčovicích, ke kterému dojde od roku 2001, od kterého si navíc slibuje, že venkovní prostory budou moci využívat i obyvatelé DPS k různým táborákům či zahradním slavnostem. „Měla jsem možnost navštívit obdobná zařízení v Německu a Itálii a nejvíc mě zaujala právě možnost široké nabídky způsobů trávení volného času starších lidí. A to je představa, kterou bych chtěla taky realizovat,“ dodala Veřmiřovská.

K jednomu z návrhů na využití bývalé oční školky ve Štramberku jako společného domova důchodců pro obě sousedící města se ředitelka Veřmiřovská staví optimisticky: „Výstavba nového domova důchodců by byla jistě finančně náročnější a navíc školka ve Štramberku je situována do krásného a tichého prostředí, které v Kopřivnici nebudeme moci vytvořit.“


Rada vybrala firmu, jež bude zprostředkovávat prodej bytů

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání na základě doporučení hodnotící komise složené zejména z členů městské rady a zastupitelstva schválila vítěze veřejné zakázky na realizaci prodeje bytových domů v  Kopřivnici. Vítězem se stala firma ISA CONSULT, s. r. o., z Frýdku-Místku.

Po uplynutí lhůty pro podání případných námitek obeslaných uchazečů bude s  vítězem uzavřena mandátní smlouva, která garantuje ukončení prodeje všech domů uvedených v  přílohách ’Pravidel prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor’ do 30. června 2001.

Nájemci, kteří bydlí v domech zařazených do prodeje, mohou ještě v  letošním roce očekávat informační dopis o postupu prodeje, uspořádání domovních schůzí a rozdání dotazníků zjišťujících zájem o koupi jednotlivých domů. Do konce roku se rovněž předpokládá otevření kontaktního místa, kde bude fungovat bezplatná informační a poradenská služba pro nájemce prodávaných domů. Následná realizace prodejů by měla proběhnout v  první polovině roku 2001.


Po letošních prázdninách měli v útulku poprvé více štěňat

Děti z Kopřivnice a okolí chodí
do městského psího útulku venčit jeho svěřence
za každého počasí, téměř denně.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos poprvé po dobu provozu psího útulku se strážníci kopřivnické městské policie setkali po prázdninách s neuváženými dárky v podobě psů.

„Během měsíce září dovezli strážníci Městské policie z Nového Jičína jedenáct štěňat, která nebyla starší pěti měsíců. Z Kopřivnice to byla čtyři štěňata,“ upřesnil počet psů velitel Městské policie Kopřivnice Jan Müller.

Přesto všechno už tito mladí psi mají své nové majitele, neboť většinou si je hned berou lidé, kteří bydlí v panelácích. To je také nejvhodnější doba na to, aby si pes v novém prostřední zvykl. O starší psy už není takový zájem, protože se špatně přizpůsobují.

Protože venčit psy chodí hlavně děti, mění se od 15. října provozní doba útulku. Do útulku chodí dost vytrvalců i proto, že jim rodiče nedovolí mít doma psa. Venčit psy chodí za každého počasí, téměř denně. Strážníkům to velice pomáhá, protože v době, kdy jsou psy z kotců venku s dětmi, mohou je vyčistit a přichystat na jejich návrat. „Do útulku jezdí na kole někteří nadšenci, i když prší. Vezmou si psa na vodítko a přijdou s ním za hodinu, jsou celí špinaví od bláta. Když se jich zeptám, co jim na to řeknou doma, odpoví mi, hlavně že nesedím u televize nebo počítače. Měli jsme tady jednoho, který chodil venčit psy tak dlouho, dokud mu rodiče nedovolili pořídit si psa domů,“ uzavřel Jan Müller.









Radní města budou zvažovat další členství v agentuře

K o p ř i v n i c e (dam) - Město bude vážně zvažovat další členství v agentuře Beskydy - Valašsko. Podle místostarosty Aloise Janka padne definitivní rozhodnutí až po valné hromadě, která je naplánovaná na konec října.

„Chceme, aby agentura očistila své jméno a dále fungovala, pokud se to ale nepodaří, je členství pro město neúčelné,“ tvrdí Janek. Problémy agentury se vlečou již od jara, kdy se agentura Beskydy - Valašsko dostala do finančních problémů. Následovalo personální zemětřesení a činnost agentury se smrskla do jakési prozatímní formy, ze které měla postupem času vykrystalizovat její nová podoba.


Téměř dvanáct set dětí se letos vzdělává v uměleckých školách

Jeden z asi pěti stovek žáků kopřivnické
Soukromé umělecké školy MIS music
při hodině flétny. Státní ZUŠ Zdeňka Buriana
vzdělává asi 670 dětí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - O využití volného času a rozvoji dětí a mladých lidí se mimo sportovní organizace starají ve městě zejména dům dětí a mládeže, MIS music a ZUŠ Zdeňka Buriana. Úkolem ředitelů jmenovaných organizací bylo zhodnocení využití kapacity těchto zařízení.

ZUŠ Zdeňka Buriana - ředitelka Hana Vyhlídalová

„V podstatě jsme schopni uspokojit téměř všechny zájemce. Dá se říct, že počet žáků, kteří se k nám hlásí, odpovídá počtu žáků, které můžeme přijmout. Ale je třeba vzít v úvahu, že jsme školou výběrovou, pro přijetí na ni je nutno složit talentové zkoušky,“ uvedla ředitelka Hana Vyhlídalová.

Největší zájem na Základní umělecké škole Zdeňka Buriana je o výuku na hudební nástroje, ale obdobný trvalý zájem je podle slov ředitelky Vyhlídalové i o taneční a hudební obor.

„Pracujeme se spoustou talentovaných dětí, ale samozřejmě záleží především na jejich přístupu a domácí přípravě i zázemí v rodině. Míra talentu má určitě velký vliv, ale hodně záleží na píli žáků a na tom, aby děti s výukou začaly v co možná nejnižším věku, zhruba kolem pěti let,“ odpověděla Vyhlídalová k talentu dětí.

„Jsme škola, s kterou naši absolventi stále udržují kontakt. Nejvíc je to vidět na skutečnosti, že většina učitelů včetně mě jsou bývalými žáky školy, což jistě hovoří samo za sebe. I žáci, kteří studují konzervatoř, pak vystupují s naším orchestrem,“ uvedla ředitelka Vyhlídalová, která v ZUŠ sdružuje 670 dětí v Kopřivnici a dvou pobočkách ve Štramberku a Rybí.

MIS music - ředitel Petr Suttner

„V letošním roce jsme museli přijmout další dva učitele na celý úvazek a jednoho na poloviční, abychom zájem dětí pokryli,“ uvedl ředitel Petr Suttner.

Soukromou hudební školu MIS music navštěvuje v letošním školním roce zhruba 500 dětí. Detašované pracoviště má pak ve Štramberku, Šenově u Nového Jičína a Sedlnici. „Víc už se ani rozšířit nemůžeme, protože jsem omezeni jak prostorově, tak omezenými možnostmi získat kvalitní pedagogy, kterých je dlouhodobě stálý nedostatek,“ dodal ředitel Suttner.

Své budoucí žáky škola získává i takovým způsobem, že někteří učitelé se věnují výuce přímo v mateřských školách, z nichž se pak většina stává klienty školy. Tento způsob ředitel Suttner preferuje i proto, že tak přicházejí děti připravené, s kterými není už tolik počáteční práce.

MIS music dlouhodobě usiluje o získání vlastních prostor, ale jak ředitel Suttner ihned dodává, je to ožehavý problém. Na jedné straně by vlastní prostory přinesly zkvalitnění výuky i odbouraly určitá omezení, která jsou daná respektováním chodu Základní školy Dr. Milady Horákové, u které je hudební škola v nájmu, na druhé straně by přibyly nemalé finanční problémy, které by škola stěží sama utáhla.

„Kopřivnice drží, co do počtu hudebně se vzdělávajících dětí, určitě v rámci republiky primát. Téměř dvanáct set dětí je zaměstnáváno tímto způsobem. To si nemůže dovolit žádné srovnatelné město v republice,“ netajil se s obdivem Petr Suttner, který považuje děti z kraje Leoše Janáčka daleko více hudebněmilovnější než jejich vrstevníky z Mostecka a Litvínovska.

Dům dětí a mládeže - ředitelka Hana Růžová

„Snažíme se požadavkům dětí vyjít maximálně vstříc a omezený příjem je snad pouze u kroužku rybářů začátečníků. Dlouhodobě se potýkáme s problémem pronájmu tělocvičen na sportovní kroužky, protože ty jsou využívány jak samotnými školami, tak různými sportovními kluby. V Kopřivnici je o sportovní kroužky velký zájem. Výborné zkušenosti máme s nízkým pronájmem ve Štramberku a na ZŠ 17. listopadu,“ uvedla k situaci v domě dětí ředitelka Hana Růžová.

Přestože nábor dětí trvá až do konce října, je reálný předpoklad, že se počet zapojených dětí bude stejně jako v minulém roce pohybovat kolem tisíce.


Stíny

2. 10. bylo na obvodním oddělení Policie ČR oznámeno, že na ulici Příčné odcizil neznámý pachatel jednokřídlové vstupní dveře panelového domu. Dne 3. 10. však bylo dodatečně sděleno, že dveře byly odvezeny na opravu a domovník (oznamovatel) o tomto nebyl informován. Ke krádeži nedošlo a věc byla odložena.

Z 3. na 4. 10. došlo na ulici Záhumenní k vloupání do rodinného domku. Neznámý pachatel odcizil úhlovou brusku zn. Narex, 4 ks žehliček na dřevěné uhlí a několik lahví piva. Způsobená škoda přesahuje 1 500 korun.

4. 10. v odpoledních hodinách odcizil neznámý pachatel z volně přístupného skladu prodejny potravin peněženku s tržbou. Stalo se tak v Kopřivnici - Lubině, škoda odcizením činí 11 400 korun.

5. 10. v odpoledních hodinách došlo v Kopřivnici - Lubině k sebevraždě. 57letý muž ji spáchal zastřelením. Byla nařízena soudní pitva, zbraň (perkusní revolver) byla zaslána na expertizu ke zkoumání. Bližší informace, jakož i motiv jsou předmětem dalšího šetření.

6. 10. bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že v prodejně Diskont byl přichycen muž, který odcizil zboží. Hlídka MP na místě zjistila totožnost muže a za přestupek proti majetku mu byla uložena bloková pokuta.

6. 10. vnikl neznámý pachatel do kanceláře hokejového klubu na zimním stadionu. Zde odcizil příruční pokladu s finanční částkou, celkem škoda přesahuje jedenáct tisíc korun.

Z 6. na 7. 10. odcizil neznámý pachatel z parkoviště na ulici Dvořákově osobní motorové vozidlo zn. Škoda Felicia LX 1,6 bílé barvy, SPZ: HKN 73 - 95 a dosud jej neoprávněně užívá. Škoda přesahuje 270 tisíc korun. V případě informací o tomto vozidle kontaktujte Policii ČR.

Dopravní nehody

V týdnu od 2. do 8. října bylo na okrese Nový Jičín způsobeno třiačtyřicet dopravních nehod, při kterých se pět osob zranilo lehce a dvě těžce. Škoda, která při nich vznikla, je ve výši sedm set osmdesát tisíc korun.


Student kopřivnické vyšší odborné školy Roman Poláček uspěl v prestižní soutěži

K o p ř i v n i c e (red) - Student Vyšší odborné školy Kopřivnice, oboru strojírenství Roman Poláček se ve školním roce 1999/2000 zúčastnil se svou absolventskou prací uznávané soutěže technických škol ’Strojírenský CAD projekt 2000’.

Prestižní soutěž zahrnovala jednotnou kategorii středních, vyšších a vysokých škol. Zadání práce zajistila škola ve spolupráci s firmou SOR Libchavy, která se zabývá vývojem a výrobou autobusů SOR.

Roman Poláček konstrukčně vyřešil náhradu stávající bubnové brzdy na přední nápravě brzdami diskovými, čímž se zvyšuje brzdový účinek a tím stabilita i bezpečnost vozu. Celé konstrukční řešení bylo provedeno zcela novým a netradičním způsobem (programem CAD), který ve firmě ještě nebyl používán, a to pomocí prostorového modelování.

V konkurenci třiceti projektů, převážně z vysokých škol, získal student kopřivnické školy Roman Poláček první místo, za které mu byla předána hodnotná cena na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ředitelem americké firmy Autodesk pro střední Evropu panem Švendou v rámci programu Průmyslového fóra 2000.

Úspěšný projekt sklidil vysoké uznání a byl publikován v odborných časopisech CAD, Computer design, Autodesk News, Průmyslové spektrum. Řešení úkolu bylo firmou kompletně realizováno a v současnosti již tyto autobusy jezdí po našich i evropských silnicích.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41