Titulní strana

Radní rozdělovali peníze sportovcům i na kulturu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se sešla ke svému zasedání již po osmadvacáté, a to minulý týden v úterý 3. října.

Radní rozdělovali finanční příspěvky z fondu rozvoje a rezerv. Jednalo se o třetí a v letošním roce také o kolo poslední, do kterého bylo zařazeno dvanáct žádostí většinou sportovních klubů. Rada deseti žádostem vyhověla a dvě zamítla.

Dále rada přidělovala finanční příspěvky sportovním klubům a souborům i sdružením v oblasti kultury na činnost dětí a mládeže z rozpočtu odboru školství, kultury a sportu v celkové částce sto padesáti tisíc korun. „V oblasti sportu se přidělovala částka sedmdesáti pěti korun na jednoho člena do věku 19 let včetně a paušálně každý klub či organizace obdržely dva tisíce korun na činnost. Peníze byly rozděleny všem, kteří se na výzvu odboru školství, kultury a sportu přihlásili. V oblasti kultury jsme taktéž přidělovali pětasedmdesát korun na člena ve věku do 19 let a rovněž kluby dostaly po dvou tisících na činnost,“ řekl Zdeněk Krajčír. Teď bude záležet na zastupitelích, zda na doporučení rady schválí toto rozdělení finančních prostředků.

Rada také schválila rozpočtové opatření ve výši sto padesáti tisíc korun, jež vyplynulo z minulého zasedání, na zaplacení sociologického průzkumu.

Italské družební město Castiglione del Lago oslovilo Kopřivnici, aby se spolu s jejími ostatními partnerskými městy podílela na projektu vybudování školy pro chlapce z Kosova, kteří během války osiřeli. „Městská rada schválila záměr zapojení města do společného projektu, ale požádala odbor školství, kultury a sportu, aby se spojil s městem Castiglione del Lago a vyžádal si více informací,“ dodal místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada schválila podání šesti návrhů na vyklizení bytů soudní cestou po uplynutí doby určité, na kterou byl sjednán nájem. „Jedná se o nesolidní nájemce, kteří neplatí nájemné, nereagují na upomínky a jejich nájem byl sjednán do 30. září 2000. Rada vypověděla nájmy bytů s přihlédnutím soudu, a to z důvodu neplacení nájemného je to v třiadvaceti případech, z důvodu podnájmu bytu bez souhlasu pronajímatele - to jsou tři a z důvodu porušování dobrých mravů v domě - dva případy,“ dodal Krajčír.

Radní si vyslechli informace k průběhu kopřivnické poutě a její ekonomické vyhodnocení. „Pouť byla zhodnocena jako dobrá s kvalitním kulturním programem. Vyřešily se také loňské problémy s nadměrným hlukem a nebyly zaznamenány žádné vážnější stížnosti občanů. Letošní pouť se nám jevila za období posledních tří let jako nejlepší. Její umístění v centru města nám poškozuje komunikace a zeleň a do budoucna se budeme muset tímto problémem zabývat,“ doplnil místostarosta Krajčír.

Městská rada se také zabývala zprávou, ve které jí právní odbor předložil přehled o stavu soudních řízení za první pololetí letošního roku, jejichž účastníkem je město. „Některé soudní spory jsou značně složité, jejich projednání a vyřešení trvá dlouho a někdy se stává, že jeden soud popře rozhodnutí předchozího,“ dodal Krajčír.

Rada také projednávala koncepci sportu města Kopřivnice. Tu schválila jako základní a otevřený dokument.

S blížícím se koncem roku radní také projednávali organizační zajištění inventarizace majetku města a jím řízených organizací za letošní rok.


Kopřivnice je jedním z kandidátů na BMW

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden se v některých médiích objevila zpráva, že Kopřivnice je žhavým kandidátem na vybudování pobočky závodu BMW, která by měla ročně vyrobit kolem dvě stě tisíc vozů a investice na jeho výstavbu by se měly pohybovat kolem pěti set milionů eur, což je v přepočtu sedmnáct a půl miliardy korun.

Kopřivnice je jedním z třiapadesáti zájemců z Evropy. V republice se spolu s ní o mnohamiliardové investice ucházejí Louny, jež nabízejí prostory bývalého letiště, Brno, které má nově vybudovanou průmyslovou zónu a Písek, který má hned tři lokality.

Naše město je žhavým kandidátem i z toho důvodu, že je zde podnik se stopadesátiletou tradicí výroby automobilů, který by mohl poskytnout k využití i volné prostory. BMW totiž k vybudování závodu potřebuje přes dvě stě hektarů a Kopřivnice má podnikatelský areál o rozloze osmdesáti hektarů. Negativem pro Kopřivnici ovšem je špatná dopravní dostupnost.

Vybudováním závodu by se mělo vytvořit dva až tři tisíce přímých pracovních míst. V návaznosti na dodávky pro nově vybudovaný závod by se tím pádem mohla vytvořit další pracovní místa.

Čas ukáže, zda Kopřivnice dopadne lépe než s Philipsem.


Dnes se Vagonka rozhodne pro Tatru či Vítkovice

K o p ř i v n i c e , P r a h a (dam) - Dnes by mělo ČKD Vagonka definitivně rozhodnout o tom, kam se bude ze Studénky stěhovat výroba osobních vagonů. Kromě kopřivnické Tatry, která je ve hře již poměrně dlouho, se nedávno objevila ještě možnost přesunu výroby do hal Vítkovických železáren. Původně mělo rozhodnutí padnout již v závěru minulého týdne, nakonec si však ČKD podle slov svého mluvčího Richarda Pažouta ponechalo na rozhodnutí ještě trochu času.

Tatra umožnila stěhování Vagonky již na začátku minulého týdne, když její dozorčí rada schválila příslušnou smlouvu.

„Smlouva byla schválena tak, jak ji Vagonka předložila, takže ze strany Tatry již není žádný problém a Vagonka se může do areálu nastěhovat,“ řekla tisková mluvčí Věra Breiová s tím, že objekty, které Tatra Vagonce nabízí, jsou z části určeny k prodeji a z části k pronájmu. Přesto, že ČKD před časem vyčítalo Tatře příliš pomalý postup jednání o možném nastěhování, nyní vyčkává na rozhodnutí Vítkovic. Ty zatím o stěhování se zástupci ČKD pouze jednají, konkrétní smlouva zatím schválena nebyla. Bezprostředně po rozhodnutí, zda se bude osobní výroba stěhovat do Kopřivnice či Ostravy, začne ČKD i s konkrétním přesunem. Přemístění nejdůležitějších provozů, které přijde na dvacet milionů korun, musí být hotovo nejpozději do konce roku.

Vystěhování do konce roku 2000 byla jedna z podmínek, které si při svém vstupu do Vagonky ve Studénce vymínila americká společnost Thrall Car. Američané hodlají ve Studénce vyrábět pouze nákladní vagony. Pro výrobu osobních vagonů, jejíž perspektiva je podpořena možností spolupráce na výrobě rychlovlaku pro České dráhy, se musí najít náhradní místo.


Avizovaný termín výběru partnera pro Tatru se blíží

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen dva a půl měsíce zbývá Revitalizační agentuře na to, aby vybrala strategického partnera pro Tatru, alespoň v případě, že bude chtít dodržet původně stanovený termín do konce roku 2000.

První kolo výběru bylo ukončeno již na konci srpna, kdy Revitalizační agentura dostala předběžné nabídky od blíže nespecifikovaného počtu investorů. Téměř od všech si však agentura vyžádala doplňující informace. „Nyní jsme již požadované informace obdrželi a v současné době je analyzujeme. Dokud neukončíme analýzu všech informací, nemohu říci, jestli bude původně stanovený termín výběru partnera pro Tatru dodržen či nikoliv,“ řekl Stanislav Pavel z Revitalizační agentury.


Začal předvolební boj o hlasy před krajskými volbami

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý pátek v odpoledních hodinách zastavovali a oslovovali lidi, kteří šli z práce domů kolem kulturního domu, kandidáti ČSSD do krajských voleb. Občané mohli diskutovat například i s lídrem strany Petrem Víchou, starostou Bohumína, dále zde byli přítomni novojičínští kandidáti, advokátka Hana Šedivá, kopřivnický starosta Jiří Tichánek, starosta Zbyslavi Zdeněk Besta a technik ze Studénky Pavel Mičkal.

Před kulturním domem vyhrávala hudba z menšího provedení ’Zemáku’, lidé dostávali propagační materiály, děti lízátka a balonky.

Již v neděli 1. října měli možnost Kopřivničané si prohlédnout a ti, kteří projevili zájem, se mohli i svézt patrovým autobusem čtyřkoalice. Ten byl v Kopřivnici k vidění v 15 hodin u kostela a v 15.30 u kulturního domu. Čtyřkoalice zde představovala své okresní kandidáty - starostku Studénky Kateřinu Huvarovou, starostu Nového Jičína Pavla Wesseleho a technika ze Studénky Václava Pomikálka. Spolu s kandidáty jezdili po městech novojičínského okresu i senátor Šula a poslanci Kořistka a Holáň.

Jak jsme zjistili, lidé se nejvíce zajímali o problémy s řešením nezaměstnanosti, dopravní obslužností, Podnikatelským areálem a mladí lidé se nejvíce zajímali o výstavbu bytů.

Předvolební mítinky komunistů a ODS se v Kopřivnici uskuteční až v týdnu těsně před volbami. Je jasné, že každé volby s sebou nesou agitaci, nakolik je však účinná, ukáží jejich výsledky.

Jeden z hloučků v prostoru před kulturním domem,
kde spolu diskutovali kandidáti
s možnými budoucími voliči.
Foto: Dana Hoďáková

O den dříve, než bylo možno si prohlédnout
autobus čtyřkoalice v Kopřivnici,
jej bylo možno zhlédnout na úpatí Pradědu.
Foto: Archiv


Od Nového roku se nebude moci kouřit ve veřejných prostorách

K o p ř i v n i c e - Jako nekuřák se těším na Nový rok, kdy vstoupí v platnost novela zákoníku práce, která zakazuje kouření všude tam, kde pracuje byť jediný nekuřák.

Už delší dobu je běžné, že se v kině a ve velkém sálu kulturního domu při akcích nekouří, tak proč by to nešlo i na pracovištích. Určitě se lépe pracuje v nezakouřené kanceláři než tam, kde pro dým není ani vidět. Vždyť jak to musí působit na občana, který si přišel na úřad něco vyřídit a na stole vidí popelník plný nedopalků. U zahraničních firem je zcela běžné, že se v pracovním procesu nekouří, tak proč by to nemohlo jít u nás.

Jsem zvědavá, jak se se zákazem kouření ve veřejných budovách vypořádají kuřáci, a to nejen z řad zaměstnanců, ale i náhodných návštěvníků. Nedovedu si také představit zasedání městského zastupitelstva, s jakou rychlostí se budou projednávat jednotlivé body programu, neboť o každé přestávce a nejen o ní se předsálí zasedací místnosti zvané anex změní v jednu velkou kuřárnu. Někteří zastupitelé to nevydrží ani při delším bloku jednání a odskakují si zakouřit během rokování.

Určitě se zákaz kouření nebude prosazovat snadno, protože mnoho nekuřáků tento zlozvyk kolegů toleruje. Nyní stojí před kuřáky hrozba, že pokud je někdo přistihne, že porušují zákaz kouření, může jim za to hrozit i výpověď.

Organizace, které si nedají pozor, aby nedocházelo k porušování zákazů kouření ve veřejných prostorách, mohou očekávat pokuty ve výši až padesáti tisíc korun.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41