Kultura

Teatr Novogo Fronta s sebou přiveze také svou odnož Intent Theatre

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadelní lahůdku pro zdejší publikum zvyklé na kvalitní soubory alternativního proudu připravil na pondělní večer kopřivnický kulturní dům. Poklidnou hladinu měsíčního programu hned na začátku října rozvíří Teatr Novogo Fronta a jeho odnož Intent Theatre.

Večer plný kvalitního pohybového divadla zahájí již o půl sedmé večer právě méně známý z obou souborů - Intent Theatre s představením Pootevřený soumrak. Tato inscenace je výsledkem třítýdenního divadelního a tanečního semináře vedeného hercem a režisérem souboru Teatr Novogo Fronta Alešem Janákem. Členy souboru vybral Janák v konkurzu z absolventů divadelních dílen, které vedl v posledních třech letech po celé Evropě. Vznikla tak mezinárodní skupina tvořená především studenty herectví, ale i ryzími amatéry z České republiky, Slovenska, Itálie a Německa.

Pootevřený soumrak vypráví příběh člověka, který se nešťastnou náhodou ocitne v podsvětí. Během rozhovoru s Cháronem si začíná uvědomovat hodnotu a smysl lidského života, ale je již příliš pozdě na to, aby mohl cokoliv podniknout, a Cháron ho nenávratně převáží přes řeku do husté mlhy Hádova království.

Stejně jako pro Teatr Novogo Fronta i pro Intent Theatre je charakteristická pohybová forma vyjádření děje. Divadelníci pod Janákovým vedením se však nevyhýbají ani textům, vzhledem k mnohonárodnostnímu složení souboru však z jeviště zní jak čeština, tak i angličtina, italština, ale třeba i tradiční africké zpěvy.

V představení se objevují prvky pohybového divadla, moderního tance, pantomimy, baletu, výtvarného divadla, klauniády i grotesky. Herci si vyzkouší všechny možné techniky a divák si navíc může užít naprosto netradiční spojení výrazových prostředků v kreativním uměleckém prostředí, které dává inscenátorům poměrně velkou možnost improvizovat.

Kromě působivé scénografie a originálního výtvarného řešení je představení doprovázeno zajímavou hudbou.

Poté, co Intent Theatr v hudebním sále naladí publikum na správnou vlnu, se diváci mohou přesunout do velkého sálu, kde již budou připraveni herci Teatru Novogo Fronta s hrou ’Prvotní příznaky ztráty jména’.

Soubor, který patří k tomu nejlepšímu, co česká experimentální scéna nabízí, vznikl v devadesátém třetím roce v Petrohradě, velmi brzy však své působiště přesunul do Prahy, odkud vyjíždí hrát do celé Evropy.

Základem hořké taneční grotesky, se kterou přijede Teatr Novogo Fronta do Kopřivnice tentokrát, se stal nalezený deník jakéhosi anonymního dělníka z ruské továrny. Ústřední dvojice divadla Aleš Janák a Irina Andrejevová zobrazili vnitřní život tohoto člověka pomocí charakteristických výrazových prostředků souboru. Klaunské výstupy střídají extrémně, fyzicky náročné akrobatické a taneční prvky. Ohromující vizuální nápaditost a tajemnost představení, které balancuje mezi cirkusovým představením a baletním recitálem, je hlavní devízou souboru.

Teatr Novogo Fronta není pro kopřivnické publikum ničím neznámým. Své umění již předvedl dvakrát na prknech kulturního domu a několikrát jsme jej mohli shlédnout i v klubu Nora. Před pěti lety na Kopřivě dokonce Irina Andrejevová získala cenu za herecký výkon předvedený ve hře Očima Vlka. „O Teatr Novogo Fronta jsem usiloval již minimálně rok, nebylo však jednoduché dohodnout se na vhodném termínu. Jsem rád, že to nakonec vyšlo a toto divadlo po třech letech opět uvidíme,“ řekl dramaturg Jiří Cachnín.


Muzeum na Fojtsví zatím nemá program výstav definitivní

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatím jen v hrubých konturách se začíná rýsovat program výstav kopřivnického muzea Fojtství na závěr letošního a celý příští rok.

Po skončení právě probíhající a pro neobyčejný zájem prodloužené výstavy ’Kouzlo paličkované krajky’, která opustí výstavní síň na konci tohoto měsíce, se do podkroví muzea vplíží vánoční atmosféra. Výstavu s pracovním názvem si na starost vzala Základní škola sv. Zdislavy spolu s dalšími místními školami. Po novém roce by měly podkroví muzea zaplnit minerály, následně obrazy místního malíře Josefa Martiniho a ve stádiu příprav jsou i další expozice. Od 1. října se v muzeu také zkracuje otvírací doba a poslední vstup pro návštěvníky je o půl čtvrté odpoledne.


Z koncertu Sto zvířat vyzařovala dobrá nálada

Členové pražské skupiny Sto zvířat Arnošt Krátký
a Jana Jelínková zpívají při svém pátečním
vystoupení v Nora Café. Koncert skupiny,
která Noru považuje za svůj moravský domovský
klub, dokázal posluchače naplnit dobrou náladou.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradičně velmi slušnému zájmu se těšil páteční koncert pražské kapely Sto zvířat na půdě Nora Café.

Kapela, která si neustále drží svůj osobitý styl navzdory novým hudebním trendům, stále působí dojmem, že hraje proto, že ji to těší. Svou dobrou náladu pak Sto zvířat velmi snadno přenáší i na publikum.

Kopřivnickému publiku zvířata zahrála nejen staré a osvědčené kousky ze svého repertoáru, ale i několik skladeb z alba, které právě nahrává ve studiu Sono. Dalším překvapením pro místní fanoušky kapely je rozšíření dechové sekce o trumpetistu Luboše Krtičku.










CO kryt znovu otevře trio Nesselsdorf

K o p ř i v n i c e (dam) - Po prázdninové pauze se vrací život také do CO krytu pod kulturním domem. Prostor, který je druhou scénou Nora Café, otevře již zítra večer koncert místní kapely Nesselsdorf.

Již od osmi hodin večer začnou publikum ’rozehřívat’ D. J.’s. Trio Petr Sasín, Petr Chechelský a Ondřej Zapletal se na pódiu objeví až kolem desáté hodiny večer. Na koncertě by měly zaznít skladby, které kapela nahrála na své první dvě cédéčka a asi dvě novinky.

Ke každému koncertu Nesselsdorfu patří originální pódiová show, i toto vystoupení nebude výjimkou. „Budeme se to snažit udělat zajímavé, ale co chystáme, to je překvapení,“ slíbil lídr kapely Petr Sasín. V tomto případě mají členové kapely o důvod víc udělat své vystoupení vizuálně zajímavé. Česká televize totiž chce v rámci koncertu natočit záběry, které použije v profilu kapely určeném pro kulturní magazín Salón moravsko-slezský. Po skončení koncertu se o zábavu budou starat kmenoví D. J.’s Nory.


Malíř Babinec a fotograf Bureš vystavují na Staré poště své práce z posledních let

N o v ý J i č í n (dam) - Již druhou společnou výstavu zahájili minulý pátek fotograf Milan Bureš a malíř Zdeněk Babinec. Díla obou kopřivnických učitelů budou zdobit novojičínskou výstavní síň na Staré poště až do pětadvacátého října.

Tato výstava by se dala obrazně nazvat ’návratem na místo činu’, neboť téměř přesně před třemi lety se ve stejném prostoru uskutečnila vůbec první společná výstava obou výtvarníků.

Větší část galerie zabírají tradičně objemné obrazy Zdeňka Babince. Ten tentokrát vybral poněkud abstraktnější díla, ve kterých vyjadřuje své pocity z hudby a přírody, které patří k jeho nejčastějším inspiračním zdrojům. Téměř všechna díla jsou navíc vystavena poprvé a většina vznikla během posledního roku.

Také Bureš vystavuje své novější práce. Všechny fotografie jsou maximálně tři roky staré a některé vznikly dokonce během letošních prázdnin. Zajímavostí je, že na rozdíl od minulých ’černobílých’ let vystavuje fotograf své kompozičně vynikající stylizované dokumentární snímky pořízené na barevný materiál. Důvod, proč se oba výtvarníci již podruhé sešli v jedné galerii, je prý prostý. Kromě společné práce a přátelství je spojuje také zájem o umění a tvůrčí činnost.


Kino má na programu zábavu, ale i napětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Zábavu, ale i napětí připravilo tento týden pro své diváky kopřivnické kino Puls. Odpolední představení v tomto promítacím cyklu budou patřit americké komedii Mickovy modré oči, zatímco večer do ztemnělého sálu vtrhne koprodukční satanistický thriller Devátá brána.

Hlavní hrdina již zmíněné komedie Michael Felgate (Hugh Grant) je mladý Angličan pracující v aukční síni v New Yorku. A jak to tak bývá, zamiluje se. Do Giny Vitaleové (Jeanne Tripplehornová), učitelky z Queensu. Vše jde hladce, dokud Micky nepožádá svou vyvolenou o ruku. Ta totiž k jeho překvapení nejenže odmítne, ale navíc bez vysvětlení uteče. Anglický gentleman se však nevzdává a rozhodne se navštívit rodinu, do které se hodlá stůj co stůj přiženit.

Když zjistí, že rodina jeho milované je vlastně rodinný mafiánský gang, je sice poněkud překvapen, ale začíná chápat, proč si jej Gina nechtěla vzít. Láska je ale silnější, a tak se jemný znalec umění začne zaučovat do drsného mafiánského řemesla.

Mickovy modré oči jsou druhým filmem z dílny produkční firmy Simian Films, patřící Hughovi Grantovi a jeho životní partnerce Elizabeth Hurleyové.

Kanadský režisér Kelly Makin natočil komedii, jejíž děj zasadil do Malé Itálie na Manhattanu, a dokázal, že dobrou režií se dá hodně vytěžit i ze zdánlivě banálních situací. Výsledkem snažení celého tvůrčího týmu je film, který pobaví, a dokonce se dá říci, že patří k těm komediálním kreacím na téma setkání ’slušňáka’ s mafií.

S večerním představením atmosféra v kině zhoustne a na plátně se objeví Johny Depp v hlavní roli francouzsko - španělsko - amerického snímku Devátá brána.

Slavný hollywoodský herec si tentokrát zahraje experta na staré tisky Deana Corsoa, jehož specializací je ověřování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Právě pro jeho pověst člověka, který se dá koupit za každých okolností a navíc své práci rozumí, si jej najme bohatý podivín Boris Balkano. Šek s tučnou částkou si má Dean zasloužit tím, že ověří pravost knihy Devět bran do Království Stínů, pod kterou je jako autor podepsán také sám pekelný kníže.

A tak Johny brýlemi a prošedivělými vlasy změněn k nepoznání odjíždí do Evropy, aby získal další dvě kopie okultní knihy, porovnal je a určil pravou. Jeho pátrání je jak jinak plné tajemných kontaktů a záhad. Čím víc se Dean blíží rozluštění záhady, tím víc začíná pociťovat, že pouštět se do křížku s peklem nebyl dobrý nápad a nebýt krásné francouzské dívky s ’andělským’ pohledem, byl by již asi dávno mrtvý.

Režijnímu klasikovi Romanu Polanskému se podařilo natočit inteligentní příběh se silnou atmosférou a dobrým scénářem. Lechtivého strachu a mrazení v zádech se však divák nezbaví, i když ke konci filmu začíná poměrně složitý příběh ztrácet svou dynamiku.


Za kulturou do Kopřivnice míří také školy z měst a obcí v okolí

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv se pořady určené dětem z mateřských školek a žákům základních a středních škol neobjevují na klasickém měsíčním programu kulturního domu, jsou jeho nedílnou součástí. V letošním roce je v rámci kultury školám připraveno celkem čtrnáct programů od přednášek a besed přes koncerty až po ’velká’ divadelní představení.

„Největší zájem ze strany škol je letos o Hodinu zpívání s Jaroslavem Uhlířem. V tomto případě byla poptávka tak vysoká, že jsme sjednávali reprízu tohoto pořadu. Poměrně velmi slušný je také zájem o koncert Jiřího Stivína. Situace je dobrá, programy školám očividně vyhovují, a tak se s největší pravděpodobností uskuteční všech čtrnáct nabídnutých programů,“ řekla programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.

Přestože veškeré chystané programy se uskuteční na půdě kopřivnického kulturního domu, nabídka programů není omezena jen pro místní školy. „Oslovili jsme pochopitelně školy v místních částech, ale také školy v okolních obcích a městech, které nedisponují fungujícím kulturním zařízením,“ uvedla Rysová s tím, že zájem nekopřivnických škol je velmi slušný a do Kopřivnice budou zajíždět školy z Příbora, Sedlnice, Frenštátu a dalších míst. „Rádi bychom, aby se děti naučily jezdit do Kopřivnice za kulturou třeba i s rodiči,“ tvrdí Rysová.

Existuje však i prozaičtější důvod, proč se kulturní dům snaží oslovit co nejvíc škol. I dětské kulturní programy jsou totiž drahé a udržet průměrnou cenu vstupenky na 25 - 35 korunách je možné jen v případě maximálního využití kapacity kulturního domu.


Krátce

L u b i n a (dam) - Pohádku Moudrý zlatník v podání ochotníků z Albrechtiček má v neděli 8. října na programu Katolický dům v Lubině. Hra se zpěvy je napsána na motivy klasické pohádky Boženy Němcové a na jeviště ji uvedl režisér Václav Pavlík. Začátek představení je naplánován na 15 hodin.

H u k v a l d y (dam) - Poslední šanci prohlédnout si kulisy, které celou minulou sezonu zdobily útroby hradu, měli o minulém víkendu návštěvníci Hukvald. Dekorace určené pro film Je těžké být bohem začnou dělníci rozebírat tento týden. Také turistická sezóna se chýlí ke konci. Než se brány hradu na konci října definitivně uzavřou, je možné jej navštívit alespoň o víkendech.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41