Zprávy z města a okolí

Šéfové firem jednali o možnosti vzdělávání českých manažerů

K o p ř i v n i c e (dam) - U příležitosti návštěvy zástupců holandského svazu průmyslu de Baak uspořádala místní pobočka ISP pracovní setkání ředitelů firem s holandským kapitálem 21. září místní pobočka Institutu svazu průmyslu.

„Úkolem schůzky bylo projednat možnosti využití nabídky zástupců de Baaku na realizaci manažerského vzdělávání podle nejvyšších evropských standardů přímo v našem regionu. Z diskuse vyplynulo, že kromě možné spolupráce s firmou Philips v Hranicích na Moravě mají dílčí požadavky na vzdělávání i firmy sídlící v blízkém okolí,“ sdělil ředitel kopřivnické pobočky Institutu svazu průmyslu Zdeněk Michálek.

Podle něj se manažeři shodli na tom, že bez kvalitního vzdělávání a tréninku místních pracovníků se do budoucna neobejde žádná zahraniční firma. Setkání vrcholových manažerů významných moravských firem se měl zúčastnit také ředitel firmy Philips J. Richtrs, který se však nakonec nedostavil.


Ekologové chtějí stabilizovat populaci čolka horského

K o p ř i v n i c e (ili) - Občanskému sdružení Hájenka, středisku ekologické výchovy se podařilo získat finance na realizaci projektu ’Stabilizace populace čolka horského v oblasti Červeného kamene’. „Peníze jsme dostali ze státních zdrojů - z fondu péče o krajinu. Protože předpokládáme, že se rozsah prací navýší, vedeme momentálně navíc jednání o spolufinancování s Okresním úřadem v Novém Jičíně,“ upřesnil finanční otázku projektu zástupce Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

V oblasti Červeného kamene se nachází jediná oficiálně registrovaná lokalita s výskytem čolka horského v rámci Podbeskydské pahorkatiny. „Další lokality jsou hlouběji v Beskydech nebo v Oderských vrších, ale v rámci Podbeskydské pahorkatiny je to jediná významná lokalita,“ uvedl k výskytu čolka horského Dalibor Kvita. Problematické je, že čolci jsou už na druhotném stanovišti, kde jsou ohrožováni pohyby lesních mechanizmů při těžbě dřeva. Proto je zapotřebí populaci čolka stabilizovat. „To znamená, že v první fázi budou na stávajících lokalitách vybudovány zabezpečené tůňky v příkopech podél lesní cesty, aby se čolci nestahovali přímo do kolejí vyježděných v cestě. V dalších fázích bude naší snahou rozšířit areál potenciálních lokalit vhodných k rozmnožování v rámci Červeného kamene a celou populaci čolka horského geneticky stabilizovat,“ přiblížil následný postup ekologů Dalibor Kvita.


Centrum podnikání šíří z rozhledny na Bílé hoře internet

K o p ř i v n i c e (dam) - Po radiokomunikačních společnostech EuroTel a RadioMobil namontovala své vysílací zařízení na rozhlednu také první místní firma. Místní kabelovou televizi předběhlo Centrum podnikání a rozvoje, které od 4. září šíří z Bílé hory bezdrátově internet. Vybudování pětibodové sítě vysílačů a přijímačů stálo víc jak čtvrt milionu korun. Za tuto sumu však může CPR svým klientům nabídnout velmi rychlé připojení do celosvětové počítačové sítě. „Zařízení, které využíváme, navíc umožňuje až 64bitové kódování a je tak téměř nemožné jej odposlouchávat,“ řekl Jiří Huške z CPR s tím, že celou akci bylo možné realizovat jen díky vstřícnému přístupu RadioMobilu a EuroTelu.


Počet zhoubných nádorů prsů se nezvyšuje

K o p ř i v n i c e (ili) - Již od roku 1989 je zájemkyním na poliklinice k dispozici poradna pro choroby prsu, kam má možnost obrátit se každá žena v případě jakékoliv změny či podezření. „V poradně nevyžadujeme doporučení ani praktického lékaře, ani gynekologa. Ale právě s gynekologickými ordinacemi velmi úzce spolupracujeme, protože zejména v době přechodu dochází u žen k hormonálním změnám, při nichž může dojít i k anomáliím v prsu,“ uvedl vedoucí mamologické poradny chirurg Richard Váně, který se této problematice věnuje přes dvacet let.

Kopřivnická poliklinika je vybavena natolik, že je možné drobné nádorky za asistence anesteziologa odstraňovat na místě včetně krátkodobé hospitalizace. Náročnější operace i vyšetření pomocí mamografu jsou pak směrovány do Nového Jičína. „Takto postižené ženy pak dlouhodobě sledujeme, abychom včas předešli případným komplikacím či recidivě,“ uvedl Richard Váně, jemuž do poradny docházejí ženy nejen z Kopřivnice a okolí, ale i Příborska, Frenštátska a dalších částí okresu.

I přes velkou osvětu, která je onemocnění prsu věnována, dochází k tomu, že do poradny přijdou ženy v pokročilém stadiu nemoci. „Většinou se jedná o velmi staré stydlivější ženy, které přivedou k vyšetření příbuzní,“ dodal Váně, „ale i v tomto věku při rozvinutém zhoubném nádoru je možnost zpomalit druhotné rozsévání nádoru a procento přežití jednoho roku se podstatně zvyšuje. Protože nastupuje léčba jednak pomocí chemických látek - chemoterapie a jednak ozařování.“ Devadesát procent tzv. nerovností, s kterými ženy do mamologické poradny přicházejí, jsou podle statistik Richarda Váněho nezhoubné nádory. Ani počet zhoubných nádorů prsů nemá v našem mikroregionu naštěstí stoupající tendenci, pohybuje se zhruba kolem jednadvaceti nových případů ročně.


V chráněné dílně panuje pohoda a porozumění

Vychovatelka Dětského centra Jana Petlachová
pomáhá svým svěřencům v tak zvané
chráněné dílně s výrobou tkaných koberečků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Renek, Věrka, Verunka, Marcel, Jirka, Jarek, Vítek a Jindra zahájili nový školní rok v tzv. chráněných dílnách, které jsou určeny hlavně pro absolventy pomocné školy při Dětském centru v Kopřivnici.

„Školní rok jsme zahájili všichni dohromady v Dětském centru, pozvané jsme měli i rodiče a děti, které s námi přejdou v lednu do chráněných dílen ve Vlčovicích,“ uvedla k novému školnímu roku vychovatelka Jana Petlachová.

Zájem o docházení klientů do tzv. chráněných dílen je v současné době podstatně větší, než umožňuje stávající kapacita v prostorách klubu Kamarád. Situace by se měla změnit od nového roku, kdy dojde k částečnému dokončení úprav v objektu bývalé mateřské školy ve Vlčovicích tak, aby vyhovovala potřebám absolventů pomocné školy, kteří by jinak byli nuceni zůstat doma na invalidním důchodu.

„Přestože si klienti pobyt v takovém zařízení sami hradí, většina jejich rodičů si uvědomuje opodstatněnost intenzivní pedagogické pomoci,“ uvedla Jana Petlachová, „vždyť naprostá většina těchto mladých lidí má velké problémy s krátkodobou pamětí. Denně střídavě opakujeme čtení, psaní, matematiku, český jazyk a po velké přestávce se věnujeme ručním pracím.“

Zejména rozvíjení ručních dovedností by mělo pro klienty ve Vlčovicích nabýt širšího rozměru, protože nové prostory dají možnost používat nejen nové techniky, ale i vyzkoušet si nové druhy pracovní činnosti. V klubu Kamarád se činnost dětí v současnosti omezuje na tkaní koberečků, vyšívání, šití, malování na sklo a další ruční techniky. Ve Vlčovicích by si pak mohli vyzkoušet pletení košíků a hlavně pracovní terapii na zahradě, která má na rozvoj dětí vliv.

Rozvíjení schopností a dovedností u zdravotně a mentálně postižených dětí je nezpochybnitelná zásluha, ale největší přínos osobně vidím v možnosti kontaktu s vrstevníky. Tyto děti by zůstaly doma většinou zcela izolovány a je na nich opravdu znát, jak se do zařízení těší. Možná i proto, že vyučovací den začíná opravdu netradičním způsobem: společně si sesednou všichni do kruhu a zhodnotí předcházející odpoledne a večer. Co dělali, s čím se museli potýkat a jak se to vše odrazilo na jejich současné náladě. Podle toho taky zvolili usměvavé nebo zamračené sluníčko. Renka mrzelo, že zapomněl listy do pracovního vyučování, Věrce ten den bylo špatně a Marcel se den předtím nepohodl s bratrem. Ti tři si pro dnešní den vybrali u sluníčka ’úsměv do podkovy’, protože jejich nálada byla u bodu mrazu. Ale vychovatelka s nimi celou situaci rozebrala s tím, aby ti ostatní, které právě nic netrápí, byli ke svým kamarádům o to víc ohleduplnější. Tak příjemný start do nového dne bych přála opravdu každému.


Zájemce o oční školu odstoupil, Štramberk bude hledat jiného

Š t r a m b e r k (dam) - Začít hledat nového zájemce o koupi či pronájem objektu bývalé oční školy ve Štramberku bude muset tamní radnice. Firma, která chtěla momentálně prázdný objekt přebudovat na špičkové sanatorium, totiž od svého záměru ustoupila. Na semináři, který byl svolán na minulé pondělí, čekal na štramberské zastupitele místo pozvaného investora pouze krátký dopis oznamující, že daná firma odstupuje od svého záměru a končí účast ve výběrovém řízení.

„Po pracovní debatě bylo doporučeno vyhlášení druhého kola výběrového řízení, jehož výsledky budou, doufáme, známé do konce tohoto roku,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha.

V souvislosti s odstoupením investora hodlá štramberská strana také oprášit jednání o možném vzniku společného domova důchodců pro Štramberk a Kopřivnici v tomto objektu. „V průběhu výběrového řízení jsme jednání o tomto záměru z pochopitelných důvodů přerušili. Nyní jsem ale připraven znovu oslovit kopřivnické představitele a pokračovat v jednáních o této alternativě,“ uzavřel Socha.


Úbytek policistů v ulicích se prý nijak negativně neprojevil

Policisté hlídkovou činnost v ulicích zvládli.
I když byli během minulého týdne
početně oslabeni díky
zasedání finančníků v Praze,
kriminalita se prý výrazně nezvýšila.
Foto: David Macháček

N o v ý J i č í n (dam) - Celkem šedesát šest policistů z novojičínského okresu bylo minulý týden v Praze, aby posílilo své pražské kolegy v době konání zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Jejich absence v ulicích domovských měst se však podle sdělení okresní policejní mluvčí nijak negativně neprojevila.

„Nedošlo k žádnému výraznějšímu nárůstu kriminality ani nějakým mimořádným akcím,“ řekla mluvčí Dana Medvecká s tím, že pořádek v ulicích byl zajišťován ve spolupráci s městskými policisty a armádou. V ulicích nahrazovaly chybějící policisty zhruba čtyři desítky vojáků. Nejvíce jich sloužilo v novojičínském, kopřivnickém a frenštátském obvodu. Počet policistů, kteří odjeli do Prahy podle původního plánu, se nezvýšil ani poté, co byly povolány mimořádné posily. „Mohu potvrdit, že z novojičínského okresu nebyl povolán ani jeden policista,“ uvedla Medvecká.

Podrobnější informace o průběhu zajišťování hladkého chodu zasedání finančníků a vyhodnocení jeho vlivu na práci jednotlivých okresních ředitelství a obvodů bude známo asi až v polovině října a veřejnost se o nich dozví prostřednictvím médií.













Skauti vybrali na charitativní účely přes jedenáct tisíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedenáct tisíc dvě stě korun českých vybrali kopřivničtí skauti na charitativní účely. Prostředky, které skauti v ulicích Kopřivnice vybrali, poputují na konto Výboru dobré vůle nadace Olgy Havlové. Tato organizace podporuje charitativní projekty zaměřené především na vzdělávání.

Veřejná sbírka se uskutečňuje každoročně v den výročí založení nadace. V Kopřivnici mohli místní lidé přispět již vloni. Za svůj příspěvek dostal každý dárce symbolické červené srdíčko.


Slumeko nevybralo ani ze stovky lidí

K o p ř i v n i c e , Š t r a m - b e r k , Z á v i š i c e (dam) - Jednou z možností, jak mohou města alespoň trochu ulehčit úřadům práce od zástupů nezaměstnaných, je zřizování pracovních míst ve veřejně prospěšných pracích.

Kopřivnická firma Slumeko měla na letošní rok s úřadem práce smlouvy na třináct pracovních míst. Přesto, že u úřadu práce do Slumeka postupně přišlo asi sto lidí, nejsou v současnosti všechna místa obsazena.

„Některým lidem se nechce pracovat, další jsme museli propustit pro nedodržení pracovní kázně,“ líčí problémy se zaměstnáváním povětšinou nekvalifikovaných lidí Dagmar Křístková ze Slumeka. V letošním roce zřídila kopřivnická firma víc veřejně prospěšných míst, než bylo zvykem a úkolem těchto lidí je udržovat pořádek v ulicích města.

Druhým největším zřizovatelem veřejně prospěšných pracovních míst v rámci působnosti kopřivnické pobočky úřadu práce je štramberská radnice. Také tam tito lidé pracují zejména na údržbě veřejných prostranství, včetně zelených ploch, jako pomocní dělníci. V letošním roce Štramberk zřídil osm míst, v dobách čilého pracovního ruchu ve městě však radnice dávala práci až čtrnácti nezaměstnaným lidem. Také Štramberk si ústy místostarostky Dany Markové pochvaluje možnost zřizovat místa pro veřejně prospěšné práce. Ty zatím beze zbytku obsazují tamní občané, u kterých si zaměstnavatel nejvíce cení znalosti prostředí. Nebráníme se však prý ani zaměstnávání lidí z jiných měst.

V Závišicích zřizují tři místa každoročně již od roku 1997. Stejně jako v ostatních městech pracují i v Závišicích lidé ve veřejně prospěšných pracích na zkrášlování veřejných prostor a údržbě zeleně. „Velmi se nám to osvědčuje. Spolupráce s úřadem práce je dobrá a i na obci je práce, kterou tito lidé dělají, vidět,“ tvrdí závišický starosta Vlastimil Hajda s tím, že obec zaměstnávala pouze místní občany.


Stíny

26. 9. v pozdních nočních hodinách byl kamerovým systémem na středu města zjištěn hořící odpadkový koš. V blízkém okolí se nikdo podezřelý nezdržoval. Oheň uhasila hlídka městské policie.

27. 9. kolem 17.45 hodiny v areálu sportovního stadionu TJ Nový Jičín v době konání fotbalového utkání Českého poháru v kopané mezi mužstvy TJ Nový Jičín a Baník Ostrava došlo k útoku na veřejného činitele. 23letý muž z Nového Jičína zranil službu konajícího policistu a to tak, že hodil betonový úlomek. Policista utrpěl zranění hlavy - tržnou ránu v délce čtyř centimetrů s dobou léčení přesahující sedmi dnů. Pachateli útoku bylo tentýž den sděleno vyšetřovatelem OÚV Nový Jičín obvinění z trestného činu útoku na veřejného činitele a výtržnictví.

29. 9. přijala stálá služebna městské policie telefonické oznámení, že při vyústění ulice Alšovy na ulici Záhumenní se nachází podivně se chovající muž s přehozenou oprátkou na stromě. Po příjezdu hlídky městské policie se na místě nacházel přidušený a chroptící muž a náhodný kolemjdoucí, který dotyčnému zabránil v sebevraždě. Neprodleně byly vyrozuměny záchranná služba a Policie ČR.

Z 25. na 26. 9. se neznámý pachatel vloupal do rekreační chalupy v obci Lichnov. Odcizil zde elektrospotřebiče a nářadí, dále pak televizi, satelitní přijímač, videorekordér, vrtačku a neupřesněné množství archivního vína a sadu příborů, z garáže pak golfové hole. Celkem škoda přesahuje sto osmdesát šest tisíc korun.

Od počátku letošního roku eviduje Policie České republiky v Novém Jičíně více než sto patnáct případů odcizení mobilního telefonu. Škoda dosahuje téměř pět set tisíc korun. Mezi nejčastěji odcizené značky, které se pachatelům podařilo odcizit, patří Nokia, Siemens, Motorola, Alcatel a Sagem.

V týdnu od 25. do 28. září došlo na území okresu k jednadvaceti dopravním nehodám, při kterých byli čtyři lidé lehce zraněni, dva utrpěli těžká zranění, pět osob bylo usmrceno. Vzniklá škoda dosahuje částky 1 574 tisíc korun. Příčiny tragické nehody z 26. 9. jsou stále v šetření, protože je nařízena soudní pitva a čeká se na vyjádření soudního znalce.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41