Titulní strana

Měsíčně na sociální dávky padne přes tři miliony korun

K o p ř i v n i c e (ili) - K 30. září bylo v letošním roce vyplaceno na dávkách státní sociální podpory celkem třicet milionů šedesát pět tisíc korun, přestože státní dotace, která byla přidělena městu Kopřivnice na letošní rok, činila 29,6 milionů korun. Od počátku roku se měsíční výplaty dávek do životního minima nedostaly pod tři miliony korun.

„Za loňský rok, kdy bylo vyplaceno 31,497 milionů korun, jsme měsíční třímilionovou hranici překročili až poslední dva měsíce v závěru roku. Letos je situace podstatně jiná a současný stav nenaznačuje, že by do konce roku mohlo dojít k podstatnému snížení čerpání prostředků na dávky sociální péče,“ uvedla k prognóze vyplácení sociálních dávek vedoucí odboru sociálních věcí Jiřina Mikulenková.

Oproti minulému roku došlo ke zlepšení situace při vytváření absolventských míst, protože v září se zvlášť výrazně neprojevil nárůst absolventů žádajících o sociální dávky tak, jako tomu bylo v minulých dvou letech. Podle pracovnic sociálního odboru dochází v poslední době ke značnému pohybu mezi nezaměstnanými bezdětnými žadateli, kteří najdou pracovní uplatnění. Nezřídka jde však o uzavírání krátkodobých pracovně právních vztahů, po jejichž vypršení se občané vracejí zpět do evidence mezi žadatele o sociální podporu.

„Přestože státní dotaci překročíme do konce letošního roku zhruba o deset milionů korun, nepůjde tento schodek z rozpočtu města. Okresní úřad v Novém Jičíně dotuje pověřené úřady státními prostředky - na základě pravidelných aktuálních hlášení o vyplacených prostředcích,“ uvedla k finančnímu schodku Jiřina Mikulenková.

K obdobné situaci došlo i v minulém roce, kdy oproti plánovanému rozpočtu bylo na sociálních podporách vyplaceno o devět milionů korun více. Pokud jde o rozvrstvení žadatelů - rodiny s dětmi, bezdětní, nedošlo v letošním roce k výrazným změnám mimo již zmíněných absolventů. Stejně tak počty žadatelů se drží na zhruba stejně vysoké úrovni. Ač žadatelé o sociální podporu mohou získat pouze životní minimum, najdou se v evidenci sociálního odboru i takové stálice, které podporu pobírají nepřetržitě, nebo s krátkými přestávkami, devátým rokem.


S průzkumem se občané již brzy setkají

K o p ř i v n i c e (hod) - Po dvou letech organizuje město Kopřivnice průzkum veřejného mínění, který navazuje na předchozí, jejž prováděla Marketingová laboratoř Ostrava. Ta jej bude provádět i nyní, kdy má být osloveno na šest set padesát respondentů starších patnácti let z Kopřivnice i místních částí. S průzkumem by se mělo začít v druhé polovině měsíce října a dotazovaní by měli odpovídat na pětadvacet otázek, které jsou tentokrát hodně konkrétní.

„Otázky, které vypracovala marketingová laboratoř, jsme rozdělili do dvou oblastí, a to Potencionální migrace a perspektiva stabilizace obyvatel Kopřivnice a Občané města a jejich postoje k řešení problémů života ve městě, které se následně dělí do podotázek,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd.

Jednou z otázek je to, zda občané města cítí, že dozrála situace pro výstavbu nových bytů a za jakých podmínek. Město nemá a nebude mít na to, aby stavělo byty samo ze svých prostředků.

Do jaké výše jsou lidé ochotni se na výstavbě bytů podílet, by měl ukázat průzkum. „Nechceme stavět malé panelákové byty, ale lepší standard, ten představuje byt 3+1. Náklady na jeho postavení se pohybují kolem částky 1,5 milionu Kč. Je zde otázka, kde na to vzít. Jedna z možností je, že padesát procent uhradí město, 350 tisíc je možné získat státní dotací a zbytek by měl hradit budoucí nájemník. Je to vhodná alternativa? - To je jedna z otázek,“ dodal Šmíd.

První podmínka pro tzv. stabilizaci obyvatel v Kopřivnici je zaměstnanost v regionu. Z průzkumu by mělo vyplynout, zda město může najít jiné podpory zaměstnanosti, než jaké v současné době dělá? Se stabilizací obyvatel také souvisí kvalita nejen bydlení, ale nabídka sportu, kultury, jejich cena. Před vedením města stojí otázka, zda je má podporovat a za jakou cenu, co je únosné pro občany města. K tomu se přidává spokojenost s vybaveností sídlišť. „My víme, že lidé jsou většinou nespokojení s vybaveností sídlišť, ale je otázka, zda je to pro ně hlavní priorita. My víme, že je tady nedostatek, že by se dala zlepšovat zeleň, ale na které místo hodnotového řebříčku vztahu k jiným - kriminalitě, zaměstnanosti, bydlení - stojí. Chceme také vědět, co lidi v současné době trápí nejvíce,“ řekl Milan Šmíd.

Druhý velký blok se váže na zhodnocení možností občanů ovlivňovat rozhodnutí na úrovni municipalit - nakolik občan cítí, že může svým hlasem ovlivnit politiku ve městě. Jak a kde může podávat připomínky, zda má dostatek informovanosti o tom, co se zde děje a nebo připravuje. Zda by se to mělo jinak a lépe. Je zde určitá míra spokojenosti, jakým způsobem se mu podávají informace. V průzkumu bude i jedna otázka spojená s tím, že dojde k nárůstu pravomocí na obce. S tím souvisí i chod městského úřadu. Před vedením radnice bude stát otázka, kam umístit nové pracovníky úřadu - zda úřad nechat na dvou nebo na třech místech, nebo postavit nový. Co na to občané? Co bude pro ně výhodnější? „Vedení radnice stále váhalo s přípravou programu průzkumu rozvoje města. Jedna z podmínek, aby se s ním dalo pracovat, je zjištění situace mezi občany. Nebudou to obecné věci, ale chceme, aby lidé věděli, že to není soukromá iniciativa nějaké marketingové agentury, ale že je to průzkum, který se dělá pro potřeby města, které z něho bude vycházet a které s ním bude dále pracovat,“ uzavřel Šmíd.


Politici budou diskutovat o stavu demokracie

K o p ř i v n i c e (dam) - Letošní rok již podruhé se do kopřivnického kulturního domu sjedou politici, aby na diskuzním fóru nahlas uvažovali o tom, ’Jak daleko jsme s demokracií’. Pozvání pořadatelů druhý říjnový pátek přijali zástupci všech parlamentních stran kromě nepozvaných komunistů.

Občanská demokratická strana do Kopřivnice vyslala poslance Marka Bendu, křesťanské demokraty bude zastupovat exministr Vilém Holáň, Unii svobody stejně jako vloni bude zastupovat poslanec Zdeněk Kořistka a z řad vládnoucí ČSSD přijede poslanec Jiří Hofman. Na rozdíl od loňské premiéry nebudou letos své názory prezentovat jen politici. „Chtěli jsme, aby tady zněly také názory nezávislé na politických stranách. Účast nám přislíbil bývalý politik a hudebník Michal Prokop a názory mladé generace bude prezentovat některý ze studentů politologie na Palackého univerzitě v Olomouci,“ prozradila programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.

Diskuzi na tři témata: Poločas volebního období!, Blížíme, či vzdalujeme se EU? a Co očekáváme od územně správních celků? bude stejně jako vloni řídit publicista a moderátor českého rozhlasu Ivo Hoffman.

Letošní diskuzní fórum bude navíc na četná přání občanů obohaceno ještě o řízenou diskuzi hostů s přítomnými posluchači. Té by se kromě již jmenovaných hostů měli zúčastnit také všichni kopřivničtí zástupci v zákonodárných sborech, to znamená senátor Jaroslav Šula a poslanci Josef Jalůvka a Luděk Polášek.

Diskuzní fórum se na programu kulturního domu objevilo zhruba o měsíc dřív než v loňském roce. „Důvod je jednoduchý, vzhledem k blížícím se volbám jsme termín posunuli, aby se diskuze nezvrhla v předvolební agitaci,“ prozradila Rysová.


Podle soudu akcie SmVaKu patří firmě Anglian Water

K o p ř i v n i c e (hod) - Krajský obchodní soud v Praze zamítl v pátek 22. září žaloby sedmi měst, mezi něž patří Kopřivnice a Štramberk, na vydání sto padesáti tisíc akcií Severomoravských vodáren a kanalizací, které jsou v držení společnosti Anglian Water. Soud odůvodnil své rozhodnutí tím, že smlouvy mezi obcemi a obchodníkem s cennými papíry Jung & Silberstern a následné kupní smlouvy mezi ním a Anglian Water byly řádně uzavřeny a byly splněny i jejich podmínky.

Starosta Jiří Tichánek na náš dotaz, co budou města dělat, řekl, že rozhodnutí soudu nebude komentovat, se starosty počkají, až přijde jeho písemné rozhodnutí, a poté se rozhodnou pro jednu ze čtyř připravených variant.


Členové Sdružení zdravotně postižených uspořádali dětský den

Vrcholem dětského dne na novojičínském
Hermelín ranči bylo pochopitelně ježdění na koních.
Foto: David Macháček

N o v ý J i č í n (ili) - Už podruhé připravili členové Sdružení zdravotně postižených dětský den na ranči Hermelín pro děti z Dětského centra v Kopřivnici a Nového Jičína. „Tentokrát jsme pozvali i děti z Oder. Nejen že nepřijely, ale ani se neomluvily,“ neskrýval rozmrzelost předseda pořádající organizace Petr Dousek.

Už od devíti hodin přepravovaly autobusy děti na Hermelín ranč, kde pro ně byly i tentokrát nachystány různé hry, soutěže a atrakce. Největšímu zájmu se mezi šedesátkou dětí těšily jízdy na koních a ponících, které patřily k vyvrcholením zábavného dopoledne.

„Pro nás to bývá poměrně náročné organizačně zvládnout takový nápor dětí během jednoho dopoledne tak, aby ještě včas stihly oběd, ale moc se na tuto akci všichni těšíme,“ netajil se s motivy pořádání dětského dne Petr Dousek, „jen ten, kdo má možnost vidět opravdu neskrývanou radost dětí z blízka pochopí, proč tak rádi pro naše děti z center podobné akce chystáme.“ Mimo jistě bohaté zážitky si každé z dětí odváželo od organizátorů i balíčky se sladkostmi. „Chceme, aby se z dětského dne stala časem taková tradice, na kterou se budou těšit obě strany,“ dodal Petr Dousek.


Letos poprvé v novodobé historii byla pouť v Lubině bez kolotočů

Výstava zahrádkářských výpěstků a hub
v katolickém domě byla v podstatě
jedinou atrakcí pro návštěvníky
svatováclavské pouti v Lubině.
Foto: David Macháček

L u b i n a - V Lubině se pouť slaví na svatého Václava, jemuž je zasvěcen tamní kostel. Letos poprvé byla pouť velice skromná, neboť v obci nebyl ani jediný kolotoč, ani houpačka. I stánků bylo velice poskrovnu. A tak se mnozí, jako já, ptali majitele potravin u mostu, co se děje, vždyť vloni byly kolotoče na třech místech a stánků bylo tolik, že se nedalo po silnici, která vede napříč vesnicí, skoro ani projet.

V loňském roce, jak se mi podařilo zjistit, zajišťovali atrakce souběžně, aniž by se domluvili, členové místní komise z Lubiny a pracovnice městského úřadu Anna Burgetová, která zajišťuje kolotoče i na kopřivnickou pouť.

Paní Burgetová již po čtyři roky na základě požadavku bývalého předsedy Osvětové besedy z Lubiny pana Kutáče domlouvala s majiteli lunaparků postavení kolotočů v Lubině. Letos měla Anna Burgetová přislíbenou účast hned tří majitelů kolotočů na lubinské pouti. Ještě týden před samotnou poutí se ozval čtvrtý provozovatel kolotočů, který zde hostoval vloni, a to hned na kraji Lubiny, že se svou atrakcí letos přijede. Ale nestalo se tak. Ani jeden z přislíbených kolotočářů se svou atrakcí nepřijel. Po celou dobu, co se pracovnice o kolotoče v Lubině starala, se nikdy nestalo, že by někdo od svého slibu, který jí dal, odstoupil. V pátek odpoledne předseda lubinské místní komise Ondřej Raška telefonicky informoval místostarostu Aloise Janka o tom, že kolotoče v Lubině nejsou.

Ten se ihned spojil s Annou Burgetovou, která následně ještě v pátek a v sobotu obvolávala asi padesát majitelů lunaparků, zdali by některý z nich nemohl alespoň s jedním kolotočem zajet do Lubiny. Snad to byl osud, snad malé zisky z minulosti nebo špatné datum, protože v tentýž termín byla pouť v nedalekých Kozlovicích, která je vyhlášená a samozřejmě se tam sjede daleko větší množství lidí.

Program letošní poutě se smrskl na sobotní závody hasičů a předpouťovou zábavu. V neděli se konala tradiční výstava zahrádkářů v katolickém domě. Ke zhlédnutí byla bohatá přehlídka jablek se jmény odrůd a jejich pěstitelů, dále zde zahrádkáři vystavovali své výpěstky zeleniny a poskrovnu i dalšího ovoce. Celá výstava byla doplněna výtvarnými dílky dětí místní mateřské školy.

Co mne na výstavě nejvíce zaujalo, byly houby, které zde vystavoval Jaromír Durček, jenž má ve svém rodinném domě v Lubině mykologickou poradnu. Ke zhlédnutí bylo sto čtyřicet hub. Aby mohl vystavit dostatečné množství hub, vzal si týden dovolené. Houby sbíral, jak mi řekl, tři dny. Nejstarší byly nasbírány ve středu, některé ještě v neděli v šest hodin ráno s baterkou. Dokonce, když prý našel nějaké houby, které byly ještě malé, poznačil si místo, aby je později našel. Největší množství druhů hub, které vystavoval, jak mi řekl, bylo v roce 1986, kdy jich vystavoval dokonce sto osmdesát čtyři druhů hub.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41