Kopřivnické noviny č. 34/2000 ze dne 27. září 2000

Zprávy z města a okolí

Družstvo chce zveřejňovat své dlužníky i nadále

Vlčovickou Průmyslovou zónu staví pět různých firem

Občané mohou připomínkovat po třicet dní dokumentaci areálu

Špičkový lékařský přístroj na poliklinice zatím využila jen necelá stovka pacientů

Středisko ekologů zatepleno ovčí vlnou

Nový svátek občané vítají, ale důvody se různí

Kynologové přispěli na psí útulek

Čtenář se cítil ohrožen výstřelem z pušky, myslivci však jakoukoli střelbu popírají

Bureš: Vzdělání má být prioritou nejen na papíře, ale i v reálu

Kruhový objezd stále nestojí - kdy se jej motoristé konečně dočkají, nikdo neví

Žák z místní mateřské školy vyhrál v mezinárodní soutěži

Porodnost klesá, ve škole se to ještě neodrazilo

Kdy se začíná v bytech topit

Den pro Evropu dorazí do Nového Jičína

Stíny


Zprávy z města a okolí

Družstvo chce zveřejňovat své dlužníky i nadále

K o p ř i v n i c e (dam) - V červenci letošního roku vešel v platnost nový zákon na ochranu osobnosti, který se zpřísněním ochrany osobních údajů dotkl řady dosud běžných praktik. Mezi jinými zákon ohrožuje i možnost zveřejňování jmen dlužníků.

Oblastní stavební a bytové družstvo Kopřivnice, které pravidelně několikrát ročně zveřejňuje seznamy svých neplatičů, včetně plného jména, adresy a výše dluhu, však hodlá, bude-li to jen trochu možné, v této praxi i nadále pokračovat.

„Budeme se touto problematikou ještě dále zabývat, zatím však většina bytových družstev a jejich právníků tvrdí, že je možné dlužníky zveřejňovat i nadále,“ tvrdí předseda OSBD Jiří Rýdel s odvoláním na ustanovení zákona, podle kterého může správce osobních údajů tyto zveřejnit bez souhlasu dotyčné osoby, pokud je to nezbytné pro ochranu jeho práv. „Družstvo jako správce osobních dat má právo na to, aby mu bylo řádně placeno nájemné. Pokud tomu tak není, může družstvo své zájmy bránit tím způsobem, že dlužníka zveřejní,“ domnívá se Rýdel.

Družstvo podle slov svého šéfa rozhodně nechce dělat něco, co by bylo v rozporu s listinou lidských práv. Porušení zákona se hodlá vyvarovat také proto, že za neoprávněné zveřejnění osobních údajů hrozí jejich správci pokuty v řádu šesti až osmimístných čísel.

Nejbližší termín, ve kterém družstvo uvažuje o zveřejnění seznamu neplatičů, by měl být v listopadu letošního roku a do té doby by prý družstvo mělo mít jasno v tom, zda skutečně může dlužníky zveřejnit.

Přesto, že zveřejnění seznamu dlužníků se může zdát být banálním opatřením, jeho efekt je poměrně slušný. „Zhruba 10 až 15 procent dluhů se po zveřejnění vrátí. Mnozí dlužníci si dokonce teprve po přečtení svého jména v novinách uvědomí vážnost situace, protože oni nereflektují na to, že dostávají upomínky,“ tvrdí předseda družstva s tím, že zveřejňovat dlužníky na domovních vývěskách není tak efektivní, neboť seznamy velmi rychle zmizí. „Myslím si, že záměrem tvůrců tohoto zákona není nahrávat lidem, kteří parazitují na druhých. Ale je možné, že myšlenka byla dobrá a v praxi bude zákon chránit také ty, kteří si to nezaslouží,“ uzavřel Jiří Rýdel.


Vlčovickou Průmyslovou zónu staví pět různých firem

Vedoucí oddělení investic kopřivnické radnice
Vladimír Zákutný (uprostřed) kontroluje
postup prací na první etapě výstavby
Průmyslového areálu ve Vlčovicích.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět firem se podílí na realizaci první etapy budování Průmyslové zóny Vlčovice. Akce, která bude stát padesát milionů korun, je hned po dostavbě druhé části kulturního domu největší investiční akcí kopřivnické radnice v posledních letech.

V rámci první etapy budou do prostoru budoucí průmyslové zóny přivedeny především inženýrské sítě. V současné době je již hotova víc jak polovina přípojky vodovodu a splaškové kanalizace, pracuje se na vybudování přístupové kanalizace a jejím odkanalizování. První etapa zahrnuje také výstavbu čerpací stanice na vodu stejně jako vybudování regulační stanice plynu, včetně asi dvacet metrů dlouhé vysokotlaké přípojky. Pracuje se také na přivedení vysokonapěťového elektrického proudu a na dešťové kanalizaci. Podle smluv s realizátory stavby by měla být první etapa dokončena nejpozději v dubnu roku 2001. V případě, že bude zajištěno financování, práce na druhé etapě by měly být zahájeny v září nebo říjnu příštího roku.




Občané mohou připomínkovat po třicet dní dokumentaci areálu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městský úřad v Kopřivnici, odbor životního prostředí v souladu se zákonem číslo 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí oznamuje zahájení veřejného nahlížení do dokumentace zpracované podle tohoto zákona ke stavbě Průmyslové zóny Kopřivnice Podnikatelského areálu Vlčovice.

Záměrem investora - města Kopřivnice je vybudovat zónu průmyslové výroby, která umožní rozvoj města v oblasti podnikání, výroby a služeb, což bude mít kladný vliv na snížení nezaměstnanosti v regionu a rozšíření vybavenosti města. Stavba bude umístěna v Kopřivnici, místní části Vlčovice na ploše 79,692 hektarů v katastrálním území Vlčovice, Kopřivnice, Větřkovice a Drnholec.

Protože stavba svým rozsahem a charakterem podléhá projednávání podle zákona ČNR č. 244/1992 Sb., o hodnocení vlivů na životní prostředí, má veřejnost právo nahlížet, činit si výpisy, opisy i kopie dokumentace po dobu 30 kalendářních dní. Do dokumentace je možné nahlížet do 20. října v pondělí a středu od 8 do 17, v úterý a čtvrtek od 8 do 14, v pátek od 8 do 12 hodin na odboru životního prostředí, Štefánikova 58, dv. č. 11 a 12.

Písemné připomínky k dokumentaci lze podat nejpozději 20. října do 12 hodin. Připomínky zašlete na adresu MÚ, odbor ŽP-VLHZ, Štefánikova 58, Kopřivnice s označením ’EIA-PAV’ nebo je můžete podat na podatelně MÚ na ulici Záhumenní.


Špičkový lékařský přístroj na poliklinice zatím využila jen necelá stovka pacientů

K o p ř i v n i c e (ili) - Poliklinika Therapón před více než půl rokem zakoupila špičkový přístroj na léčení tzv. hemeroidů. „Což je v podstatě onemocnění, kterého vlivem zvýšeného sedavého zaměstnání, spěchu, stresu přibývá,“ uvedl chirurg Richard Váně, který mimo jiné vede proktologickou poradnu zabývající se nemocemi tlustého střeva.

Přestože se předpokládal značný zájem, doposud na poliklinice touto metodou ošetřili necelou stovku pacientů. Výhody, které ošetření přístrojem pacientovi přináší, jsou značné, protože se jedná o bezbolestnou, nekrvavou, ambulantní metodu trvající řádově čtyři až šest minut, po jejíž aplikaci může pacient prakticky ihned odejít domů nebo do zaměstnání a nemá žádné potíže. „Zatím nechci hovořit o úspěšnosti, protože by to byla chyba malých čísel, ale z té necelé stovky jsme měli pouze jedinou komplikaci, a ta byla navíc způsobena přepětím v přístroji,“ uvedl k úspěšnosti léčby Richard Váně, „dá se říct, že je to léčení šetrné, bezbolestné, časově nenáročné a vlastně nevyřazuje člověka z pracovní činnosti.“

Ač si klasická operace hemeroidů vyžaduje nejméně týdenní hospitalizaci v nemocnici a další následné pooperační problémy, pacienti prozatím ’zázračný přístroj’ neupřednostňují.


Středisko ekologů zatepleno ovčí vlnou

K o p ř i v n i c e (ili) - Zcela ojedinělý projekt začalo realizovat Občanské sdružení Hájenka v objektu Hájenka v Janíkově sedle poté, co uspělo v grantové soutěži Nadace Partnerství v Brně. Projekt ’vlněný dům’ komisi zaujal předpokládanými energetickými úsporami i vlastním rozsahem použití.

„O tuto technologii ekologického zateplení se už pokoušeli před námi i jiní, ale pokaždé se jednalo pouze o částečné zateplení. Náš projekt zahrnoval kompletní zateplení celé budovy,“ obhajoval Dalibor Kvita, člen místní ekologické organizace, opodstatněnost získaného grantu.

V podstatě se jedná o zateplení podkroví ovčí vlnou, která je využita jako izolační materiál. Navíc je to jedna z mála cest, jak v rámci republiky využít místní produkci ovčí vlny, o kterou mezi textilními závody není zvlášť velký zájem ve srovnání s vlnou australskou. „To je vlastně jeden z faktorů, který potápí chovy ovcí v České republice,“ upozornil Kvita.

Ovčí vlna je co do izolačních vlastností srovnatelná s klasickým polystyrenem. Když se k tomu přidá i fakt využití obnovitelných zdrojů surovin, podpora chovů ovcí, které jsou potřebné při údržbě horských luk, překoná ovčí vlna konvenční izolační materiály.

Po dokončení celého projektu, které je plánováno během měsíce září, budou na podzim probíhat přednášky pro projektanty, majitele stavebních firem a další zájemce o tento druh ekologické izolace.


Nový svátek občané vítají, ale důvody se různí

K o p ř i v n i c e (ili) - Považujete státní svátek svatého Václava za opodstatněný?

Josefa P. (67 let, důchodkyně) - Svatý Václav je pro věřící svátkem už po celé generace. Je jenom dobře, že jej konečně uzákonil i stát.

Veronika H. (17 let, studentka) - Kdo by neuvítal den volna navíc? Ale jestli je to kvůli Václavovi nebo Petrovi, je mi celkem jedno.

Hynek B. (48 let, technik) - V každém případě si to patron našeho lidu a země zaslouží. Navíc chceme vstupovat do Evropy a počet našich svátků byl opravdu směšný.

František M. (71 let, důchodce) - Opodstatněný určitě je, ale netroufám si říct, kolik lidí si uvědomuje Václavův význam.

Kristýna K. (27 let, plánovačka) - S novým svátkem souhlasím. Jenom jsem zvědavá, jak se bude časem slavit.

Marie V. (44 let, účetní poradce) - Spíš než opodstatněnost pozitivně vnímám možnost prožití dalšího prodlouženého víkendu na chalupě.


Kynologové přispěli na psí útulek

K o p ř i v n i c e (hod) - Základní organizace kynologické organizace Točna Příbor pořádala v sobotu 16. září na hřišti Tělovýchovné jednoty Spartaku Lubina podzimní závod kynologů, kterého se zúčastnil poměrně velký počet závodníků. Na přehlídku se přišli podívat nejen známí závodníků, ale i lidé, kteří Lubinou procházeli, se zastavovali. Vstupné bylo dobrovolné a kynologové se rozhodli věnovat část výtěžku na psí útulek ve Vlčovicích. Jak nám řekl velitel městské policie Jan Müller, jsou rádi za jakoukoliv pomoc, kterou občané nebo organizace opuštěným psům poskytnou.


Čtenář se cítil ohrožen výstřelem z pušky, myslivci však jakoukoli střelbu popírají

Dopis čtenáře

Chtěl bych tímto upozornit obyvatele Kopřivnice na nebezpečné hry místních myslivců. V pátek 1. září jsem byl ve své garáži u koupaliště. Na zpáteční cestě jsem si chtěl na kole projet okolní polní silničky, které neznám. Hned několik metrů od spodní řady garáží mi přes polní silnici ve vzdálenosti 20 metrů přeběhl králík. Jaké bylo mé překvapení, když se vzápětí ozval výstřel a po dalších dvou metrech jízdy se za obloukem zatáčky objevili ve vzdálenosti 40 metrů tři myslivci s hlavněmi pušek otočenými v mém směru. Nevěřícně jsem kroutil hlavou a zeptal se, co to má znamenat. Jeden z nich na mne křikl: „Vypadněte odsud, tady nemáte co dělat, to je soukromý pozemek!“ Na můj dotaz, kde je tabule s nějakým upozorněním, mi bylo znovu zopakováno, abych ’vypadl’, že je tam zákaz vjezdu. Opět jsem namítl, že nevidím ani zákaz vjezdu. Tehdy se přidal druhý z nich: „Tady nemáte co dělat, my tam máme bažantnici!“ Znovu jsem užasle zakroutil hlavou a otáčeje se zpět jsem podotkl, že je to divná zábava střílet ve městě králíky. Za sebou jsem už jen zaslechl, že tam žádné město není.

Vážení spoluobčané, vzhledem k tomu, že se blíží období honů, dávejte si velký pozor, protože místní „milovníci a ochránci“ přírody a zvěře budou zřejmě brzy střílet i v ulicích.

Ing. Jiří Gavlas

Odpověď

Podle zákona 23/1962 Sb. o myslivosti, jeho změn a doplnění jsme povinni „ochranou myslivosti“, kde jde v podstatě o hubení a usmrcování zvířat škodlivých myslivosti, pytlačících psů a koček atd.

Pro přehled a informaci sděluji několik podstatných událostí:

  • předloni vnikli do bažantnice dva pytlačící psi, prohryzli sítě a zadávili 83 kusy sedmnáctitýdenních bažantů se škodou 13 tisíc korun

  • v loňském roce strhl a doslova ožral pes srnčí kus, podle svědectví dětí to byl vlčák, se škodou nejméně 1 600 korun, bez vyčíslené chovné hodnoty.

To jsou pouze dva případy, které šetřila Policie ČR, podložené fotografiemi. Kolik takových případů a hlavně na drobné zvěři v našem intenzivním chovu je v průběhu každého roku, nelze prokázat, ale jsou statisticky známy.

Jsme natolik znalí přírody i lidí, že výstražné tabule jako ’Soukromý pozemek’, „Vstup zakázán“ apod. spíše lidi přitahují než odrazují. Proto maximálně chov a naše úsilí střežíme a přitom se snažíme, abychom do přírody více dali, než jí brali a škodili. Ovšem myslivost se neobejde bez lovu podle zákona. Je to činnost hospodářská. A všem ostatním lidem a také panu ing. Jiřímu Gavlasovi doporučuji, aby pro ochranu přírody a okolí, v našem případě garáží, inicioval například sběr ojetých pneumatik, baterií a ostatního nepořádku, který nacházíme na našem pronajatém pozemku. Jak pomáhají například krásné výstražné tabule městského úřadu „Zákaz vjezdu“, „Zákaz skládky pod pokutou 200 000 korun“, když lidé přestávají být lidmi?!

Poznámka: Ani jeden z udaných myslivců nestřílel po králíkovi, poněvadž dva z nich je tam sami vysadili!!!

Ing. Jaroslav Fulnek, myslivecký hospodář

Poznámka redakce

Zásluhy členů místního mysliveckého spolku rozhodně nikdo nechtěl zpochybňovat, ale dotčený čtenář se cítil přímo ohrožen na životě. V takovém případě se těžko dal čekat jiný postoj, než je v podstatě popření celé události. Těžko uvěřit tomu, že by se někdo dobrovolně přiznal k akci, která je trestně postižitelná.

Ilona Hoffmannová


Bureš: Vzdělání má být prioritou nejen na papíře, ale i v reálu

K o p ř i v n i c e - Malá atraktivita učitelského povolání pro mladé absolventy pedagogických škol je noční můrou většiny ředitelů, kteří stále s většími obtížemi získávají kvalitní kantory do svých sborů.

O této neutěšené situaci jsme hovořili s ředitelem Základní školy na ulici Alšově Milanem Burešem.

V poslední době se začalo hodně poukazovat na to, že na školách učí velké množství nekvalifikovaných lidí. Jaká je podle vás situace v Kopřivnici?

Podle mých informací to není až tak špatné jako v jiných městech a obcích. Nekvalifikovaných učitelů je poměrně málo. O něco horší je to s aprobovaností. Jsou předměty, které ve výrazném měřítku učí neaprobovaní. Jde hlavně o cizí jazyky a především angličtinu. Na základních školách v Kopřivnici je podle mých informací pouze jeden aprobovaný angličtinář. Je to dáno tím, že angličtina se před rokem 1990 téměř nestudovala. Podobná situace je také v jiných předmětech, ale to se liší školu od školy.

V tisku se objevují také informace o tom, že mnoho učitelů a čerstvých absolventů pedagogických fakult hledá uplatnění raději mimo školství.

Ano, to je pravda. Já se jim ani nedivím, protože nástupní plat pro absolventa vysoké školy něco těsně nad sedm tisíc hrubého je směšný. Myslím, že zájem by byl, kdyby nástupní plat učitele odpovídal zhruba průměrné nástupní mzdě vysokoškoláka v jiných odvětvích.

V brzké době by sice mělo dojít k jistému navýšení, ale tak malému, že to určitě nevyvolá nějakou podstatnější změnu v tom, aby mladí učitelé přicházeli do škol. My jako ředitelé škol pochopitelně nemůžeme svým zaměstnancům nabídnout takové ohodnocení jako soukromé firmy. Není to ale jen otázka peněz. Je to i nedoceněností učitelské profese ze strany veřejnosti.

Problémem je prý také přecházení kvalitních pedagogů ze základních na střední školy.

Střední školy mohou kvalifikovaným učitelům nabídnout lepší platové ohodnocení. Na základních školách jsou učitelé zařazeni do deváté platové třídy, kdežto středoškolský kantor má desátou třídu. Finanční rozdíl sice není velký, ale existuje. Podle mého názoru navíc není diference mezi oběma druhy učitelů oprávněná. Práce na základní škole je minimálně stejně náročná a v mnohých ohledech asi ještě náročnější. Byly tady i tlaky na to, aby byl rozdíl tříd zrušen, ale zatím se to nikdy nepodařilo prosadit.

Co hrozí školám v případě, že se situace nezačne zlepšovat?

Hrozí to, co se již teď pomalu děje. Učitelské sbory budou stárnout, do škol nebude přicházet dostatečný počet mladých lidí a bude narůstat počet nekvalifikovaných učitelů a předmětů, které se budou učit neaprobovaně.

Co by podle vás celé věci pomohlo?

Ti, co mají moc rozhodovat, si musí uvědomit, že vzdělání je skutečně prioritou, a to nejen na papíře, ale i ve skutečnosti. Pokud do školství půjdou pravidelně a ne jen jednorázově vyšší prostředky, pak se začne situace zlepšovat. Je to také věc rodičů, kteří by neměli být lhostejní k tomu, kdo a jak kvalitně jejich děti učí, a měli by vyvíjet tlak na své zvolené zástupce v městských zastupitelstvech, parlamentu a vládě.

David Macháček


Kruhový objezd stále nestojí - kdy se jej motoristé konečně dočkají, nikdo neví

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože optimistické proklamace komunálních politiků slibovaly kruhový objezd na křižovatce ulic Obránců míru a Záhumenní již nedlouho po volbách, ’rondl’, který by vyřešil mnohdy neúnosnou dopravní situaci na tomto frekventovaném místě, zatím nestojí a nikdo dokonce není schopen říci, kdy tomu tak bude.

Realizaci kruhové křižovatky v Kopřivnici v této chvíli brání pouze nedostatek financí, všechny problémy, jakým bylo například přestěhování bistra Dakar, se již podařilo vyřešit.

„Snažíme se neustále vyvíjet tlak na kompetentních místech, ale zatím bez úspěchu. V současnosti jsou v okrese připravovány tři kruhové objezdy. Kromě kopřivnického ještě v Trojanovicích a v Šenově, peníze však nejsou ani na jeden,“ řekl starosta Jiří Tichánek s tím, že Kopřivnice by v tomto směru měla být upřednostněna, neboť vzhledem k bezpečnosti a plynulosti dopravy je stavba maximálně opodstatněná.

Kdyby mohla být stavba zahájena, si nikdo netroufne odhadovat. Podle Tichánkových slov však existuje možnost, že by stavba mohla být provedena v rámci řešení příborského obchvatu a komunikace k Průmyslové zóně ve Vlčovicích. Tento projekt by pak měl být zahájen v co nejkratší době.


Žák z místní mateřské školy vyhrál v mezinárodní soutěži

Antonis Spilliotopulos skončil
v letošní Mezinárodní výtvarné soutěži
v oboru kresby a grafiky ve své kategorii
na třetím místě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože výtvarný kroužek při Mateřské škole Záhumenní funguje teprve čtvrtým rokem, sklízejí děti svými pracemi v soutěžích nemalé úspěchy. Pod pedagogickým vedením Michaely Kopřivové se v letošním roce na Mezinárodní výtvarné soutěži v oboru kresby a grafiky v Havířově v kategorii mateřských škol umístil Tomáš Kučera na prvním a Antonis Spilliotopulos na 3. místě. Téma Technika minulého a příštího tisíciletí byla chlapcům natolik blízká, že úspěšně obstáli v konkurenci 446 prací dětí z České republiky, Slovenska, Polska a Litvy. „Na soutěžních pracích byla zachycena Kopřivnice stará i současná, stará auta i nová auta, část byla malovaná, část grafická, něco bylo obtisknuté, zkrátka od všeho něco,“ popsala vítězné práce žáků ředitelka školky Lenka Šafářová. Soutěž se těší takové prestiži, že ceny výherci osobně předával astronom a fyzik Jiří Grygar. Chlapci tak navázali na loňský úspěch své spolužačky Šárky Tichavské, která ve stejné soutěži obsadila 2. místo. Další ze soutěží, které výtvarnými pracemi žáků Mateřská škola Záhumenní obeslala, byla celostátní výtvarná soutěž v Brně s názvem Závislost a já. V kategorii nejmladších, která nesla podtitul Moje nejoblíbenější hračka, porota z 3 730 prací vybrala dílko šestiletého Jakuba Boháče z Mateřské školy Záhumenní.


Porodnost klesá, ve škole se to ještě neodrazilo

K o p ř i v n i c e (hod) - V druhém zářijovém čísle jsme psali, jak hodně klesají počty narozených dětí. Můžeme se o tom přesvědčit na celkovém počtu dětí, kteří si plní svou povinnou školní docházku.

Ve školním roce 1998/99 byl celkový počet dětí v základních školách 3 461, v roce 1999/2000 to bylo 3 433. V letošním školním roce musíme k počtu žáků uvedených v tabulce přičíst ještě třicet dětí, které si plní svou povinnou školní docházku v pomocné škole při dětském centru. Celkový počet dětí tak je 3 394, což je o 64 žáků méně než v loňském školním roce. Radnice bude stejně v budoucnu postavena před problém, co s tolika školami.

Počty žáků jednotlivých ročníků všech kopřivnických základních škol

Základní škola

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Celkem

Lubina

11

10

14

4

 

 

 

 

 

39

Mniší

10

10

7

5

 

 

 

 

 

32

Zvláštní

1

6

2

11

15

11

12

17

13

88

náměstí

30

29

37

30

49

54

71

48

30

378

17. listopadu

57

65

58

77

80

84

101

76

75

673

M. Horákové

69

78

96

88

100

96

79

75

64

745

Alšova

46

56

59

56

60

74

49

75

95

570

E. Zátopka

76

67

86

76

76

80

61

70

42

634

Sv. Zdislavy

19

17

19

24

25

24

21

35

21

205

Celkem

319

338

378

371

405

423

394

396

340

3 364


Kdy se začíná v bytech topit

K o p ř i v n i c e (hod) - Vzhledem k tomu, že vždy budou existovat dvě nesmiřitelné skupiny odběratelů, kdy pro jednu se začíná topit zbytečně brzy a pro druhou příliš pozdě, opírá se město o vyhlášku č. 245/1995 Sb. ve znění vyhlášky č. 85/1998 Sb., která definuje mimo jiné i počátek a konec otopného období, které je stanoveno od 1. září do 31. května.

Dodávka tepla se zahájí v otopném období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušné lokalitě poklesne pod plus třináct stupňů Celsia ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 °C pro následující den. Průměrnou denní teplotou venkovního vzduchu je čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních stěn v sedm, ve čtrnáct a v jednadvacet hodin, přičemž teplota měřená v jednadvacet hodin se počítá dvakrát. Vytápění se omezí nebo přeruší v otopném období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu vystoupí nad +13 °C ve dvou dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles této teploty pro následující den.


Den pro Evropu dorazí do Nového Jičína

Ministerstvo zahraničních věcí připravilo v průběhu letošního roku informační akci o Evropské unii, která je zajímavá tím, že probíhá v různých městech republiky. Nazývá se Den pro Evropu a 23. října dorazí i do Nového Jičína. Zvolený termín připomíná, že před rokem bylo v Novém Jičíně otevřeno Regionální informační a vzdělávací centrum pro Evropskou unii, které má oprávněný důvod sebevědomě prezentovat svou roční činnost. Mimořádná aktivita Střediska informatiky a služeb při Školském úřadu v Novém Jičíně přinesla výsledky v podobě kvalitního technického vybavení centra, kde návštěvníkovi umožní přístup k různým zdrojům informací a poskytnou konzultační službu. Přesto, že umístění centra v budově Domu školství předurčuje, že jeho nejčastějšími návštěvníky jsou pedagogové a studenti, našla si do něj cestu i veřejnost. Informační centrum se navíc snaží systematicky poskytovat informace přednáškami, semináři, kurzy a popularizuje problematiku EU i formou výtvarných soutěží dětí. Zmiňuji se o činnosti informačního centra proto tak obsáhle, že nadšení pro věc jeho zřizovatele je mi nesmírně sympatické a vážím si energie, kterou pracovníci Střediska informatiky a služeb investovali do projektu výrazně přesahujícího jejich povinnosti. Navíc, informační a vzdělávací centrum pro EU prokázalo své kvality do té míry, že bylo zařazeno do soustavy Regionálních center, kterou ministerstvo zahraničí vytváří.

Ti, kteří si dosud do informačního centra cestu nenašli a přesto si kladou otázku, co všechno nás čeká po případném vstupu do EU, budou mít možnost využít další příležitost získat odpovědi. Den pro Evropu znamená nejen dostatek informačních materiálů, ale i přítomnost odborných pracovníků, kteří budou odpovídat, diskutovat a uvádět na pravou míru spoustu nepřesných představ, které mnozí o Evropské unii máme. Věřím, že je navštívíte a budete se ptát, například jestli mají pravdu ti, kteří straší, že nám opět bude někdo mimo naši zem nařizovat, že členství v EU bude drahé, že ztratíme svou národní identitu, že naší ekonomice by více prospělo, kdybychom se nevystavili konkurenci volného evropského trhu. Nebo naopak mají pravdu ti, kteří slibují spoustu peněz a výhod z EU? Využijte příležitost udělat si v těchto věcech jasno. Jen tak si uděláte objektivní představu, co je pro budoucnost nás všech dobré.

Josef Jalůvka, poslanec PS PČR

Další informace můžete obdržet: Středisko informatiky a služeb při ŠÚ - REIS, Štefánikova 9, Nový Jičín, 0656/70 47 30, kl. 606, e-mail.: riv_eu@edunet.cz


Stíny

17. 9. v 16.20 hodin oznámil na služebnu městské policie správce azylovému domu, že se vzájemně fyzicky napadají muž a žena. Po nezbytných úkonech na místě si věc přezvala Policie České republiky.

18. 9. v 7 hodin a 15 minut byl policisty obvodního oddělení zadržen hledaný muž z Kopřivnice, na kterého vydal Okresní soud v Novém Jičíně příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. V 10.55 hodin téhož dne byl muž dodán do věznice v Ostravě.

Policisté obvodního oddělení ve spolupráci se službou kriminální policie objasnili tři případy vloupání do prodejny Neckář v Ženklavě z období od 20. července do 16. září. Tři mladíci ve věku sedmnáct, šestnáct a čtrnáct let odcizili finanční hotovost, různé zboží a mobilní telefon, vše v hodnotě přesahující čtyři tisíce korun. Věc bude postoupena na Okresní ústav vyšetřování Nový Jičín.

Dosud neznámý pachatel se z 19. na 20. 9. vloupal do pivnice Honbor v Závišicích. Pachatel vypáčil výherní hrací automaty, poškodil okna a odcizil finanční obnos ve výši sedmnácti tisíc tři sta korun. Škoda na zařízení činí šest tisíc tři sta korun. Na místě byl i policejní psovod se služebním psem, který vypracoval pachovou stopu směrem na Štramberk.

20. 9. v odpoledních hodinách byla policisty nalezena čtrnáctiletá dívka z Kopřivnice, která byla pohřešovaná od 18. září. Tohoto dne odešla z domu a již se nevrátila. Dívka byla nalezena na základě informací pracovnice klubu Kamarád, které se dívka svěřila s tím, že má doma problémy a je fyzicky trestána. Bylo zjištěno, že dívka byla nadměrně fyzicky týrána nejméně po dobu dvou let. 20. září bylo matce dívky sděleno obvinění z trestného činu týrání svěřené osoby podle § 215/1, 2 b trestního zákona. Dívka společně se dvěma sourozenci byla umístěna do Internátní školy ve Fulneku na základě předběžného příkazu o umístění nezletilých.

22. 9. ve dvě hodiny ráno se na ulici Sokolovské nacházel muž, který ležel na chodníku a spal. Hlídka městské policie zjistila, že muž je opilý a protože nebyl zraněn, strážníci muže doprovodili do místa bydliště. Za své jednání se bude zodpovídat na služebně městské policie.

V obci Mniší byla zjištěna znečištěná vozovka. Olejová skvrna vedla až do Lubiny, kde městská policie nalezla viníka přestupku. Celou záležitostí se budou zabývat orgány ve správním řízení.

Dopravní nehody:

V týdnu od 18. do 21. září bylo hlášeno jednadvacet dopravních nehod, při kterých nedošlo k žádnému zranění ani smrti. Způsobená škoda činí čtyři sta devadesát šest tisíc pět set korun.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40