Titulní strana

Okres ještě nedostal peníze z fondu rozvoje a rezerv

N o v ý J i č í n (hod) - Bezprostředně po zasedání okresního shromáždění se sešli ve středu 20. září ke své poradě starostové novojičínského okresu. Hlavním bodem porady starostů bylo vystoupení vedoucího finančního referátu Jana Tokara, který měl podat informace, jak je to s finančními prostředky z fondu rozvoje a rezerv, které ještě náš okres neobdržel. Jeho vystoupení bylo velmi očekávané i z toho důvodu, že v novinách vyšel článek Novojicko zmíněné miliony nedostane.

„Jan Tokar hovořil o sociálních dávkách a záležitostech kolem nich, tedy jak budou doplňovány. Řekl, že co se týká, který okres dostane či nedostane finance z fondu rozvoje a rezerv, o tom rozhoduje ministerstvo financí a ministr Mertlík. Okres Nový Jičín je právě mezi sedmnácti okresy, u kterých nebylo rozhodnuto, zda peníze obdrží či nikoliv. Rozhodovat se může ve třech etapách, ale nejpozději do jednoho měsíce,“ upřesnil starosta Tichánek. Ten chce iniciovat ostatní starosty okresu, aby napsali společně dopis na ministerstvo financí, ve kterém by sepsali všechny potíže, které by mohly nastat, pokud by okres peníze neobdržel. „Starosta Štramberka Jan Socha se ptal Jana Tokara, zda jsou i jiné zdroje, ze kterých by se požadavky okresu daly pokrýt. Ten mu sdělil, že nikoliv. Fond rozvoje a rezerv se tvoří z rezerv státu, ale ten žádné úspory nemá,“ dodal Tichánek.

Na této schůzce vystoupil Lubomír Šimek, vedoucí právního a kontrolního oddělení okresního úřadu, který hovořil k otázce zabezpečení nových úkolů pro obce, jež vyplývají z právní úpravy postavení obcí, okresních úřadů a krajů. Vedoucí referátu vnitřních věcí Jan Pazdera informoval o přípravě voleb do krajských zastupitelstev a o úkolech, které z toho vyplývají pro obce. Hodně se také diskutovalo o zákonech č. 101 a 106 především ve vztahu na ochranu osobnosti.

Vedoucí referátu obrany a ochrany Evžen Kučera informoval přítomné o tom, že od 1. ledna 2001 se mění zákony. Hovořil o zabezpečení obcí a měst v souvislosti s integrovaným záchranným systémem, o civilní obraně a návaznosti okresního hasičského sboru apod. Postavení okresního požárního rady a fungování ostatních věcí zůstávají nezměněny, jen se mění jejich názvy.


Dny zdraví letos okořenil také sport

Jednou z akcí, které proběhly
v rámci letošních Dnů zdraví,
byl páteční streetballový turnaj
na kopřivnickém náměstí T. G. M.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Na závěr minulého týdne připravila firma Ludvík Moravia ve spolupráci s Revírní bratrskou pokladnou, městem Kopřivnice, Základní školou - náměstí a CykloArt Bike klubem druhé Dny zdraví.

Zahajovací den patřil stejně jako minulý rok prevenci a osvětě. Odhadem tři tisíce lidí prošly kulturním domem, kde pro ně byla připravena řada informací o zdravém životním stylu, dietách, cvičení a podobně. Příchozí mohli také absolvovat vyšetření cholesterolu a cukru v krvi, kostní denzitometrii nebo si jen nechat změřit krevní tlak. „Připraveno bylo také rehabilitační cvičení na míčích, lymfatické masáže či míčková facilitace,“ doplnil výčet akcí jeden z jejich organizátorů Jiří Cachnín. Pro ty, kteří se rozhodli přejít od slov k činům, byly v pátek a sobotu připraveny akce, v rámci kterých mohli protáhnout své tělo. S podtitulem ’A co takhle trochu pohybu’ byly pro Kopřivničany připraveny tři sportovní podniky.

V pátek odpoledne bylo možné vybrat si hned ze dvou. Na náměstí T. G. M. se mládež sešla pod streetballovými koši a souběžně s turnajem v této míčové hře proběhl také běžecký závod rodičů s dětmi, který měl svůj start v areálu koupaliště.

„Naším záměrem do budoucna je, aby s námi spolupracovalo co nejvíc sportovních klubů tak, aby si doslova každý člověk našel sport, který mu vyhovuje a mohl se v rámci Dnů zdraví zúčastnit nějakého turnaje,“ tvrdí Cachnín a slíbil, že počet sportovních podniků pořádaných v rámci Dnů zdraví v dalších letech poroste.









Lašská naučná stezka se po letech dočká realizace

K o p ř i v n i c e (ili) - Městská rada schválila realizaci Lašské naučné stezky, kterou se odbor životního prostředí zabývá od čtyřiadevadesátého roku. Naučná stezka vychází z představ a plánů místních vlastivědných pracovníků z 30. let tohoto století i ze snahy o zřízení oddechového areálu na Brdech ze 70. a 80. let.

„Čtyři roky máme již připravené odborné texty z oblasti geologie, botaniky, zoologie a historie, které jsme doplnili o informace o rozhledně na Bílé hoře a rybníku pod Šostýnem,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Taťána Letáčková, „vlastní naučná stezka bude mít nově šestnáct zastavení oproti původním čtrnácti - přidali jsme zastavení u rozhledny Bílá hora a Kamenárky. Tím se trasa prodloužila na 15 360 metrů.“ Hlavní informativní tabule budou umístěny na vlakových nádražích v Kopřivnici a Štramberku a pravděpodobně u Technického muzea tak, aby každý, kdo přijede do Kopřivnice, byl s naučnou stezkou podrobně obeznámen. Konečná úprava textů bude provedena ve spolupráci s Kulturním domem Kopřivnice, p. o. Zároveň bude vydán kratší informační leták pro potřeby turistů v regionu. Označení stezky provede Klub českých turistů v Kopřivnici. V dalším roce se pak předpokládá vydání obrázkového průvodce většího rozsahu.

Pokud půjde všechno podle plánu, bude Lašská naučná stezka slavnostně otevřena v červnu příštího roku. V průběhu dalších let v závislosti od finančních prostředků přijdou na řadu práce v místech, kterými stezka prochází, například opravy Jasníkovy studánky, terénní úpravy a vybavení jednotlivých zastavení odpočinkovým posezením.

„Finanční prostředky potřebné k realizaci stezky půjdou z rozpočtu odboru životního prostředí. Jedná se především o peníze ušetřené v provozním rozpočtu na základě odborem získaných dotací z cizích zdrojů,“ uvedl vedoucí ŽP-VLHZ Hynek Rulíšek.


Sedmé okresní shromáždění se zabývalo stavem ve školství

N o v ý J i č í n (hod) - Okresní shromáždění, v pořadí již sedmé, se uskutečnilo ve středu 20. září a na programu jednání mělo výroční zprávu o stavu školství v okrese Nový Jičín za školní rok 1999/2000, kterou předkládal ředitel Školského úřadu Nový Jičín Tomáš Bouda.

Tato zpráva se zabývala stavem koncepce a rozvoje sítě, výsledky výchovy a vzdělávání mateřských, základních a středních škol. „Protože byly vzneseny jen dílčí dotazy, na které bylo ihned zodpovězeno, byla zpráva schválena,“ řekl starosta Jiří Tichánek po shromáždění.

Poté už jen následovala volba pracovního předsednictva pro přípravu a průběh příštího zasedání okresního shromáždění.


Lobkowicz posvětil Závišicím nový obecní znak a prapor

Biskup ostravsko-opavské diecéze
František Václav Lobkowicz při mši,
v rámci které posvětil prapor a znak
obce Závišice.
Foto: David Macháček

Z á v i š i c e (dam) - Symbolickou tečku za procesem získání obecního znaku a praporu v sousedních Závišicích učinil minulý pátek biskup František Václav Lobkowicz, když oba symboly v tamním kostele posvětil.

Páteční slavnost získala na lesku také tím, že v tentýž den si tamní občané připomněli pětašedesáté výročí vysvěcení kostela Cyrila a Metoděje. Znak, jehož ústředním motivem je stříbrný pluh v modrém poli, bude nyní zdobit nejen budovu závišického obecního úřadu, ale také úřední písemnosti tamní radnice. „Pokud to zákon umožní, rádi bychom znak použili také na razítcích,“ řekl závišický starosta Vlastimil Hajda.










Zítřejší svátek uctí knížete, světce a národní symbol: svatého Václava

K o p ř i v n i c e - Václav se narodil kolem roku 907 jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a Drahomíry. Podle legend byl vychován na Budči, kde získal na svou dobu nezvykle vysoké vzdělání. Pod vlivem babičky sv. Ludmily, která byla zavražděna pohanskou snachou Drahomírou, se od mládí přiklonil ke křesťanství.

Kníže Václav, který je pro své činy nazýván sjednotitelem českých kmenů a zakladatelem českého státu, nechal za svého života opevnit hranice země, sjednal se sousedy mír a pozvedl zemi k takové hospodářské prosperitě, že si mohl dovolit razit mince - stříbrné denáry.

Svou oblibu si získal hlavně lidským přístupem k poddaným. Ne nadarmo byl nazýván otcem chudých, těšitelem vdov a zastáncem sirotků. Kníže Václav podporoval církev a nechal vystavět spoustu kostelů. K nejpřednějším patří kostel na Pražském hradě zasvěcený svatému Vítu. Některé životopisy naznačují, že po jeho dostavění se chtěl Václav zříct knížecího trůnu a v Římě přijmout řeholní šat.

Své plány už nestihl realizovat, neboť byl v roce 935 ve Staré Boleslavi zavražděn mladším bratrem Boleslavem, který se postavil do čela odpůrců. Na hostině, jež vraždě předcházela, byli pak pobiti i nejbližší členové Václavovy družiny a kněží.

Svatý Václav se v průběhu staletí stal skutečně národním světcem, v těžkých chvílích posiloval národní cítění a stal se jedním ze základních symbolů státnosti.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40