Kultura

Turistická sezona končí, Buriana v muzeu vystřídají jiné expozice

K o p ř i v n i c e (dam) - Obdivovatelé charakteristické poetiky obrazů malíře Zdeňka Buriana mají posledních pár týdnů na to, aby si prohlédli výstavu ve štramberském muzeu.

S končící turistickou sezonou se totiž ke konci chýlí také výstava o díle tohoto malíře a ilustrátora v tamním muzeu nesoucím akademikovo jméno. Podzimní a zimní měsíce pak tradičně patří jiným výstavám.

Již jedenáctého října by měly plátna s pravěkými lovci vystřídat obrázky malované na hedvábí. Tato výstava vydrží na svém místě měsíc, tedy až do 12. listopadu.

Následovat bude tradiční výstava předznamenávající blížící se Vánoce. Výstava betlémů ze Štramberka a blízkého okolí bude v muzeu zahájena devatenáctého listopadu a skončí opět zhruba po měsíci 17. prosince.

„Tentokrát bude výstava rozšířena ještě o písemné materiály popisující vánoční zvyky v jiných zemích Evropy,“ řekla Věra Michnová ze štramberské radnice.

Po Vánocích se v muzeu Zdeňka Buriana pravděpodobně objeví ’Léčivé obrazy’, a dřív než se na jaře do výstavní síně vrátí Burianovy pravěké vize, měly by ji ještě vyzdobit výtvarné práce dětí ze štramberských školek a základní školy.


Počet žáků MIS music dosáhl hranice pěti set

K o p ř i v n i c e (dam) - Již víc jak pět set žáků získává základní vzdělání v uměleckých oborech na První soukromé umělecké škole MIS music.

Nejvíce žáků má tato kopřivnická škola v hudebním oboru, ten studuje 380 žáků, z toho asi tři desítky se na školu přihlásily v letošním roce.

„Když k žákům hudebního oboru přičteme mladé výtvarníky, tanečníky a dramatiky, vyjde nám číslo kolem pěti set žáků,“ říká ředitel školy Petr Suttner.

I přes vysoký počet žáků škola stále nemá vlastní budovu. Snahy o získání prostor, kde by se mohla rozvíjet, skončily zatím vždy neúspěchem, a to hlavně kvůli financím, kterých se škole nedostává potřebné množství.


Nora Café zítra zve na druhou Chillout Zone bratrů Fojtíků

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěšné srpnové premiéře se na program Nora Café vrací bratři Filip a Lukaš Fojtíkovi se svými bicími automaty a syntetizátory v projektu Chillout Zone. Jeho druhé pokračování je připraveno na zítřejší pozdní večer.

Duo, které většinou vystupuje pod názvem Reynok, v tomto případě hraje přímo v prostoru Nory a snaží se vytvořit co nejkomunikativnější atmosféru. „Snažíme se vnímat náladu lidí a pružně na ni reagovat,“ říká o svém značně improvizovaném hraní Filip Fojtík, alias ph zero. Podle Fojtíků je hudba hraná v Chillout Zone klidnější než ta, kterou produkují v projektu Reynok. „Je to taková volná improvizace, která vychází z momentální nálady. Původně jsme to sice zamýšleli spíš jako poslechovku, ale lidi začali sami tančit. Takže se nedá říct, jak se to vyvrbí,“ uzavřel Filip Fojtík.


Letos měly být ve městě dvoje taneční, nakonec jsou jen jedny

K o p ř i v n i c e - Dvojí taneční kurzy měly letos v Kopřivnici připravovat mladé lidi na vstup do společnosti. Kromě manželů Syrkových měl letos tanec a společenskou výchovu v Kopřivnici vyučovat také Miroslav Gillar, nakonec ale vše zůstane při starém a ve městě bude jen jeden kurz.

Vznik dvojích tanečních nepřímo vyvolal taneční mistr Zdeněk Syrek, který se po několika letech působení v katolickém domě se svým kurzem vrátil do velkého sálu kulturního domu. „Vždy mi kulturní dům připadal jako lepší prostor, problém byl, že jsme se dlouho nemohli dohodnout na přijatelném nájmu. Letos se to podařilo, a proto jsme se přestěhovali,“ prozradil Syrek. Programová pracovnice katolického domu proto kontaktovala Miroslava Gillara, se kterým se dohodla na uspořádání druhého kurzu. „Bohužel jsme začali pozdě s propagací a nepřihlásilo se nám dost zájemců,“ přiznala Blahutová s tím, že v katolickém domě se bude snažit uspořádat alespoň taneční pro manželské a spřátelené páry.

O tom, že myšlenka dvojích tanečních je neživotaschopná, svědčí také fakt, že do kurzu manželů Syrkových se letos přihlásilo zatím jen sto mladých lidí. „Možná, že se ještě někdo přihlásí, ale je to podstatně méně než vloni, to jsme měli asi 160 kurzistů,“ uzavřel Syrek.

David Macháček


Rocková notečka má být příležitostí pro mladé kapely

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně slušný zájem byl o sobotní Rockovou notečku v Nora Café. Na páté pokračování pořadu, v rámci kterého se publiku představují amatérské kapely, se přišlo podívat víc jak dvě stě lidí. Na pódiu hudebního sálu se představily čtyři amatérské kapely. Frýdecko-místecký Picknick, skupina Balón z Oder, Petra Vanova z Valašského Meziříčí a místní kapela Dnes už je zítra. Přesto, že notečka nepatří ke komerčně úspěšným pořadům Nory, její šéf Víťa Váňa tvrdí, že z programu nezmizí. „Je třeba dávat prostor i mladým neznámým kapelám, jinak se nenaučí koncertovat, přestane je to bavit a skončí, i když by měli šanci prosadit se,“ domnívá se.


Cimrmanologové a jejich Posel z Liptákova opět vyprodali velký sál KD

K o p ř i v n i c e (dam) - Více než pět set padesát lidí navštívilo minulý pátek cimrmanovskou inscenaci Posel z Liptákova.

Populární žižkovské divadlo se tak nezpronevěřilo tradici a zahájilo novou sezonu v kopřivnickém kulturním domě tím, že zcela vyprodalo jeho hlavní sál.

Od roku 1997 se cimrmanologové objevují na programu místního kulturního domu každoročně. Svou sérii zahájili před čtyřmi lety Blaníkem, o rok později zahráli Švestku a vloni kopřivničtí shlédli operetu Hospoda na mýtince.

Zda se některá z dalších Cimrmanových her objeví na programu kulturáku i v roce 2001, ještě není jisté. „Budeme se o to jistě snažit, ale o soubory tohoto typu je tak velký zájem, že to nelze dopředu slíbit,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.


Literární večer bude ohlédnutím za tvorbou Jaroslava Merendy

N o v ý J i č í n (dam) - Zářijový literární večer v novojičínském klubu Galerka je koncipován jako básnické ohlédnutí novojičínského autora Jaroslava Merendy.

Literárně hudební pořad, který se v prostorách klubu pořádá pravidelně, je tentokrát naplánován na pondělí 25. září a začít by měl v šest hodin večer. Podle organizátorů jde již o třetí večer, který bude celý věnovaný Merendově tvorbě. Kromě starších sbírek uslyší návštěvníci Literárního večera také verše z posledních dvou Merendových sbírek. Autor a jeho přátelé z Literárního klubu budou předčítat ze sbírky Tichá cesta mezi poli, která vyšla vloni, a z poslední knížky Svinec, má láska.


Kruh přátel hudby zahájí klavírista Eduard Spáčil, interpret starých i soudobých skladeb

K o p ř i v n i c e (dam) - Na úvodní koncert Kruhu přátel hudby se mohou těšit všichni příznivci kvalitní klasické hudby ve středu sedmadvacátého září.

O půl osmé večer vystoupí na pódium v kinosále kulturního domu klavírista Eduard Spáčil. Ten zahájil svou uměleckou kariéru na brněnské konzervatoři. Po maturitě pokračoval ve studiu na pražské AMU. Již od studií se Spáčil věnoval komorní hudbě v Pražském barokním triu.

V roce 1975 spolu s klarinetistou J. Hlaváčem založil soubor Barok Jazz Quintet, se kterým absolvovali asi dva tisíce koncertů u nás a v mnoha zemích Evropy. Kromě toho působil v klavírním triu. Spáčil však není umělcem úzce specializovaným na klasický klavírní repertoár. Intenzivně se věnoval také kompoziční činnosti, ve které uplatňoval prvky jazzu a dokonce i elektronickou hudbu. Byl jedním z propagátorů koncertů „Live electronic“ spolu s Emilem Viklickým, Jiřím Jiráskem a Ji. Sermillä. Spáčil se od počátku devadesátých let věnuje hudbě také na komerční bázi jako hudební nakladatel.

Pro svůj kopřivnický koncert vybral Eduard Spáčil celkem sedm skladeb jak od klasických, tak i moderních autorů. Své vystoupení hodlá zahájit Italským koncertem Johanna Sebastiana Bacha, následovat bude Koncertní etuda Des Dur Ference Liszta a Valdštejnská sonáta Ludwiga van Beethovena.

Druhá polovina koncertu bude patřit modernějším skladbám. Nejprve Spáčil přednese kompozici rakouského skladatele Horsta Ebehöha Velbloud a osel z cyklu Příběhy zvířat, následovat budou skladby dalších dvou rakouských hudebních skladatelů Ferdinanda Weisse a Thomase Schullera. V závěru koncertu pak zazní výběr z preludií Bohuslava Martinů.

Stejně jako v uplynulých sezonách i letos bude mít každý koncert svého patrona, od kterého si pořadatelé koncertu slibují větší propagaci a zájem o koncerty předplatitelské série. Hned první koncert si pod svá křídla vzalo Pěvecké sdružení Kopřivnice.


Kino promítne režijní debut Edwarda Nortona

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva očekávané hity má tento týden na programu kopřivnické kino Puls.

Ode dneška do soboty bude odpolední představení patřit hitu letošního ročníku karlovarského festivalu, americké komedii Rabín, kněz a krásná blondýnka.

Jake, Brian a Anna byli kamarádi již od raného dětství. Ještě než toto přátelství mohly ohrozit spory o krásnou Annu, dívka se odstěhovala pryč. Mezitím oba kamarádi dospěli a dokonce si zvolili i podobný životní osud. Katolík Brian (Edward Norton) vstoupil do semináře a Žid Jake (Ben Stiller) začal pro změnu číst zprava doleva a stal se rabínem. Přes rozdíl ve víře zůstávali těmi nejvěrnějšími kamarády a společně trávili volný čas a řešili své ’pracovní’ i soukromé problémy.

Vše by šlo i dál hladce, kdyby nezazvonil telefon a oba se nedozvěděli, že třetí člen nerozlučné trojice Anna (Jenna Elfmanová) se vrací nejen do města, ale i do jejich životů. Anna již není ta malá holka, se kterou si Brian a Jake hrávali, ale vyrostla z ní krásná a žádoucí žena. A tak rabín lituje, že jeho dětská přítelkyně není stejné víry jako on, a mladý katolický kněz začíná váhat, zda povolání s celibátem je pro něj to pravé.

Komedie založená na velmi netradičním milostném trojúhelníku je režijním debutem mladého hollywoodského herce Edwarda Nortona. I když to není pravidlem, hned napoprvé se Nortonovi podařilo natočit velmi zdařilý příběh. Mladý režisér se zhlédl v tvorbě svého velkého vzoru Miloše Formana, který mladému nadějnému umělci při natáčení nejen pomáhal, ale dokonce si zahrál i roli kněze.

Všechna večerní a navíc v neděli a v pondělí i odpolední představení budou tento týden patřit historickému velkofilmu Patriot.

Benjamin Martin (Mel Gibson) se snaží být normálním farmářem z Jižní Karolíny. Po zkušenostech z francouzské a indiánské války již nikdy nechce do ruky vzít žádnou zbraň a jeho největší ambicí je dobře vychovat svých sedm dětí. To vše by mu možná vyšlo, kdyby nežil v roce 1776 a právě nebyla dopisována Deklarace nezávislosti. Válka s Angličany však přímo postihne i Benjaminovu rodinu a farmu. A tak se z ’obyčejného’ farmáře stane obávaný bojovník, kterému se začne přezdívat Duch. V čele družiny svých věrných pak Benjamin vyjíždí a nemilosrdně drtí pluky červenokabátníků, aby pomstil svou rodinu a své nové vlasti vybojoval vytouženou nezávislost.

Režisérem po stránce příběhu poměrně plytkého filmu hrajícího na city zažraných Američanů se stal Ronald Emmerich, autor Univerzálního vojáka a Dne nezávislosti. Patriot je velkoryse natočený film, jehož hlavní doménou je výprava. Ti, kdo čekají silný příběh, budou zklamáni, ale milovníci bitevních scén se mají na co těšit.


Muzeum připomene nedožité narozeniny Josefa Treuchla

F r e n š t á t p . R . - Ještě měsíc budou mít návštěvníci muzea na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm možnost navštívit včera zahájenou výstavu kopřivnického akademika Josefa Treuchla.

Výstava, která připomene nedožité pětasedmdesátiny malíře, potrvá ve výstavní síni frenštátského muzea až do 22. října.

„Výstava je instalována v komorním salonku muzea. Tomu odpovídá také její rozsah. Vystaveno bude dvanáct obrazů, především krajinomaleb ze sedmdesátých a osmdesátých let,“ tvrdí autor výstavy Jiří Klučka.

Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek Okresního vlastivědného muzea v Novém Jičíně a depozitářů frenštátského muzea. S prosbou o zapůjčení malířových děl se autor výstavy obrátil také na Treuchlovy příbuzné v Kopřivnici.

Treuchlova výstava je pořádaná v rámci tématického cyklu frenštátského muzea.

„Snažíme se cíleně představovat nejvýznamnější umělce širšího regionu a Josef Treuchl mezi ně rozhodně patří. To, že výstava připomíná také jeho nedožité jubileum, je šťastná shoda náhod,“ tvrdí kurátor výstavy Jiří Klučka.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40