Zprávy z města a okolí

Štramberské uši smějí vyrábět jen tamní občané

Š t r a m b e r k (dam) - Jen dvě možnosti mají mimoštramberští producenti Štramberských uší, buďto sebe i svou firmu přestěhují na území Štramberka, nebo budou nuceni svou živnost ukončit.

Již od konce června je totiž tamní radnice držitelem dvou ochranných známek na tento produkt a zhruba do měsíce očekává třetí podobnou registraci. „Štramberské uši díky těmto ochranným známkám mohou vyrábět pouze lidé, jejichž provozovna je na katastru města, a navíc jsou také občany Štramberka,“ řekl starosta Jan Socha.

Tato varianta je poněkud radikálnější, než o jakou původně město usilovalo. Radnice si totiž od ochranné známky slibovala kontrolu kvality oblíbené cukrovinky formou dodržování originální receptury a technologie a navíc příjem do městské pokladny z prodeje licencí mimoštramberským producentům uší. „Průběh vyřizování ochranné známky však ukázal, že nejdůslednější ochranu lze získat jen důsledným omezením produkce na štramberský katastr,“ uvedl Socha s tím, že si uvědomuje nemilé následky takové praxe na neštramberské podnikatele.

I když je Štramberk držitelem ochranných známek již několik měsíců, k tvrdému uplatňování svých práv zatím nepřistoupil. Čas, kdy k tomu dojde, se však nezadržitelně blíží. Čtrnáctého října očekává Štramberk třetí registraci, jejíž působnost odmítl starosta Socha prozatím specifikovat.

„Po tomto datu začneme naše právo tvrdě uplatňovat,“ slibuje Socha. „Hodláme svolat tiskovou konferenci a obeslat mimoštramberské producenty uší dopisem, ve kterém je upozorníme, že uši prodávají protiprávně. Pokud budou ve své činnosti pokračovat, obrátíme se na českou obchodní inspekci, aby zakročila,“ prozradil Socha.

Ochranná známka měla podle původních představ radnice také stanovit jednotnou technologii výroby štramberských uší. Nakonec je však možné uši vyrábět jak válením, tak i litím. Starosta Socha, který bojoval za válenou technologii, přiznal, že v tomto bodě bylo nutné učinit kompromis. Pouze dva z osmi štramberských producentů totiž používají starší válenou technologii.

„Ti, co vyrábějí uši litím, pochopitelně protestovali a navíc se podařilo najít v archivu zmínku, že tímto způsobem se uši začaly vyrábět již v roce 1927, takže jde v podstatě také o původní a starou technologii výroby,“ zdůvodnil konečné rozhodnutí Socha.


Výrobci uší se bojí sankcí

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že ochranná známka měla podle původních záměrů štramberské radnice zasáhnout hlavně velké pekárny, které na trh chrlí velké množství nepříliš kvalitních ’uší’, nakonec se dotkne všech mimoštramberských producentů bez výjimky. Některé z nich prý mohou chystané tvrdé postihy za porušení práv spojených s ochranou známkou dokonce zničit. „Myslím, že ostudu Štramberku neděláme. Naše uši jsou kvalitní a navíc je prodáváme v krojích v tradičním dřevěném stánku,“ řekla Ivana Golíková, která se spolu se svým manželem již několik let výrobou uší živí. Když se jim nepodaří dohodnout se štramberskou radnicí nějaký kompromis, hodlají uši péci dál pod jiným názvem. „Nic jiného nám nezbyde,“ tvrdí kopřivnická podnikatelka. Také dalšímu Kopřivničanu Ladislavu Hezkému znemožní ochranná známka činnost, které se jeho rodina věnuje již přes třicet let. Jeho situace je o to pikantnější, že od štramberského katastru jej dělí jen několik metrů široká cesta. „Není to pro mne otázka života a smrti, protože se tím neživím, kdybych ale nemohl uši péct, velmi by mě to mrzelo,“ řekl bývalý Štramberák, který ročně upeče asi deset tisíc uší.


Žhář už poničil dvaadvacet kontejnerů na tříděný odpad

K o p ř i v n i c e (ili) - Poněkud odsouzeníhodným způsobem si krátí volnou chvíli toho času neznámý pachatel, který od ledna letošního roku podpaluje v nočních hodinách kontejnery na sběr separovaného odpadu.

„Do poloviny ledna padlo místnímu žháři za oběť celkem devatenáct plechových kontejnerů a tři plastové,“ vypočítává škody vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeko, s. r. o., Jiří Sopuch.

Na plechových kontejnerech se škoda zpravidla pohybuje od pěti do osmi set korun za kus, kterých je zapotřebí na jejich opravu. V případě plastových kontejnerů je částka mnohonásobně vyšší, protože požárem dojde k úplnému zničení.

„Na zelném trhu, kde jsme z hygienických a estetických důvodů umístili tři plastové kontejnery, nám jejich zničením vznikla škoda cca 28 800 korun,“ uvedl Sopuch. Žhář, který je s největší pravděpodobností místní občan, zpravidla působí v poměrně úzké oblasti ulic Dukelské, Sokolovské a Kpt. Nálepky, nejčastěji v době od jedné do páté hodiny ranní.

Z pohledu hasičského záchranného sboru k podobným incidentům nedochází v žádném jiném městě okresu. Celým případem se v současné době zabývá i Policie České republiky.


V Lubině bylo položeno čtyřicet kilometrů kabelů

L u b i n a (dam) - Telekomunikační síť, jejíž výstavba byla v Lubině zahájena ve třetím čtvrtletí minulého roku je již dokončena a v minulém týdnu byla předána Českému telecomu.

Na území místní části Lubina bylo během téměř rok trvajících prací vyhloubeno více jak čtrnáct a půl kilometrů příkopů a do nich bylo položeno asi čtyřicet tisíc sedm set metrů telekomunikačních kabelů.

Nové telefonní stanice měli pracovníci Telecomu začít zřizovat ihned po úspěšném předání stavby. Žádosti o telefon podané před dvěma měsíci a dřív začne Telecom uspokojovat počátkem října.


Ekologové se připravovali na školní rok

K o p ř i v n i c e (ili) - Léto na Hájence v Janíkově sedle proběhlo ve znamení příprav.

„Pro školní rok 2000/2001 jsme připravovali nabídku programů ekologické výchovy pro základní a střední školy a hlavně na Hájence probíhaly údržbářské práce, na kterých se spolupodíleli i zahraniční studenti v rámci mezinárodního semináře práce, a hlavně jsme připravovali a začali realizovat projekt ’vlněný dům’,“ v krátkosti nastínil program letní činnosti Občanského sdružení Hájenka, Středisko ekologické výchovy Dalibor Kvita.

Kromě vzpomínaných příprav se místní ekologové podíleli v rámci prací při údržbě významných krajinných prvků na výřezech a sečení v okolních lokalitách. Došlo k dokončení mapování černých skládek v Kopřivnici a místních částech Lubině, Vlčovicích a Mniší i přípravě jejich likvidací.

Dále proběhl dětský tábor ostravského klubu na Hadince v Oderských vrších, který je registrován pod místní ekologickou organizací. V samotném Janíkově sedle se letos pro nízký zájem žádný z dětských táborů neuskutečnil.

Mohlo by se na první pohled zdát, že činnost Občanského sdružení Hájenka je v letním období v útlumu, ale opak je pravdou. Jak potvrdil Dalibor Kvita, prázdniny jsou obdobím, v kterém se dělají práce, na něž nezbývá během školního roku čas.


Výběr jednotlivých domů určených pro prodej

K o p ř i v n i c e (red) - V dnešním vydání završíme sérii článků vztahující se k problematice prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor v Kopřivnici.

Další aktuální informace budou publikovány po výběru firmy, která bude pro město jednotlivé prodeje zprostředkovávat.

Jak byl prováděn výběr jednotlivých domů určených pro prodej?

Výběr byl prováděn z několika hledisek. V prvé řadě byly do seznamu zařazeny domy, kde již v minulosti byl ze strany nájemců projeven zájem dům koupit. Dále byly vybírány zejména domy II. kategorie z důvodu zachování vlivu města na centrální zásobování teplem s důrazem na celistvost lokality. Byty I. kategorie byly začleněny v případě, že v dané lokalitě již v minulosti byl byt prodán, a rovněž zde byl zařazen dům s dispozičním právem vojska.

Bude i nadále pokračovat prodej domů z vlastnictví města?

V současné době je vytipováno cca 500 bytů v rámci I. etapy prodeje. Po získání praktických zkušeností s prodejem prostřednictvím firmy se město rozhodne o dalším postupu prodeje, přičemž je předpoklad dalšího rozšíření o prodávané domy zejména II. kategorie.

Jaký je aktuální stav ve výběru zprostředkovatelské firmy pro realizaci prodeje?

V současné době probíhá výběrové řízení na realizaci veřejné zakázky ’Prodej bytových domů v  Kopřivnici’ s  tím, že termín podání nabídek byl stanoven na konec září letošního roku.

Po tomto termínu by městská rada měla na svém zářijovém zasedání definitivně schválit výběr firmy, která následně začne se svou činnost, a my budeme čtenáře i nájemce bytů aktuálně informovat.

Chtěli bychom čtenáře Kopřivnických novin upozornit, pokud mají dotazy k prodeji bytů, aby se obrátili na redakci nebo na pracovníky bytového oddělení. Pokud by to byly otázky, které by mohly zajímat více čtenářů, otiskli bychom je v některém čísle Kopřivnických novin.


Na přehradě začal provoz již v dubnu

L u b i n a (ili) - Sezona na přehradě začala letos vlivem časných extrémních teplot v podstatě již koncem dubna. Připravenost firmy Lubina tour se potvrdila v tom, že prakticky s prvními návštěvníky bylo zabezpečeno sociální zařízení i prodejní stánky s občerstvením. „S provozem jsme prakticky začali už poslední dubnový víkend a pokračovali celý květen a červen, kdy nám počasí opravdu přálo,“ hodnotí průběh sezony na Větřkovické přehradě Dalibor Řehák, „v červenci, který naproti tomu celý propršel, se o návštěvnosti nedá mluvit vůbec, protože přehrada úplně osiřela, a teprve od druhého týdne v srpnu do konce měsíce si lidi cestu sem našli.“

I přes hodně nepříznivý červenec hodnotí zástupce Lubina touru letošní sezonu o maličko líp než loňskou s dodatkem, že žádný zázrak to nebyl. Dalibor Řehák pozitivně hodnotí i skutečnost, že na přehradě letos nedošlo k žádnému většímu úrazu, pouze k drobným pořezáním apod.

Tím, že letošní sezona nekulminovala jako v minulých letech, nápor návštěvníků u prodejních stánků se zvládal průběžně bez větších front. „Horší situace většinou nastane, když vyjde krásné počasí během tatrovácké dovolené, to bychom alespoň o víkendech potřebovali kapacitu stánků dvojnásobnou, ale k tomu letos nedošlo,“ uvedl Řehák.

Stejně jako loni i letos obstojí tvrzení, že si lidi ve větší míře našli cestu do kempu Pod hrází, který sice nenabízí přehnaný luxus, ale běžný návštěvník v něm najde vše, co k rekreaci potřebuje. „Přesto, že kempu neděláme žádnou reklamu, lidé už o něm ví a celkem rádi ho využívají,“ zhodnotil situaci s ubytováním Řehák.

Prvním zářijovým víkendem skončila série oblíbených prázdninových diskoték na hrázi přehrady, s jejíž návštěvností mohli být pořadatelé nadmíru spokojeni. Letos také nedošlo k větším problémům s chováním návštěvníků diskoték.

„Drobným incidentům se patrně nevyhneme nikdy, ale letos jsem opravdu nezaznamenal větší stížnosti od obyvatel Lubiny,“ uvedl s potěšením Dalibor Řehák.


Dne dvacátého srpna místní koupaliště zlomilo dosavadní návštěvní rekord

K o p ř i v n i c e (ili) - „Po těch počátečních problémech se zprovozněním koupaliště nakonec celá sezona proběhla podle našich představ. Samozřejmě až na měsíc červenec, kdy každý provozovatel koupaliště pocítil na vlastní kůži rozmary počasí,“ v krátkosti zhodnotil letní sezonu na koupališti ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar, „areál byl připraven kvalitně, stejně tak kvalitní byla po celou sezonu i voda, i ostatní služby byly na dobré úrovni, což se nakonec příznivě odrazilo na spokojenosti návštěvníků. Za celou dobu jsme nezaznamenali výrazné stížnosti nebo výtky ve vztahu k areálu.“

Pocit spokojenosti ředitele Gilara navíc umocňuje skutečnost, že během prázdnin nedošlo k žádnému zranění.

Za pět let, co správa sportovišť provozuje koupaliště, v neděli 20. srpna zaznamenali rekordní návštěvnost 3 095 platících návštěvníků. K tomuto číslu se ovšem musí přičíst několik set dětí do šesti let, které v letošním roce měly vstup do areálu koupaliště zdarma. „Co se týče celkové návštěvnosti za sezonu, byla oproti minulým létům trochu nižší, kolem osmadvacet tisíc. Na tom se odrazilo i rozšíření volného vstupného pro děti z tří na šest let a dalším negativem byl deštivý červenec,“ uvedl k návštěvnosti ředitel Milan Gilar. Tyto důvody pak vedly k tomu, že areál koupaliště skončil letos se ztrátou.

„Ještě nemáme všechno uzavřené, nejsou vyfakturované všechny služby, voda a elektřina za měsíc srpen, takže ještě nemám k dispozici detailní rozbor, ale předpokládám mírnou ztrátu, zhruba ve výši sto tisíc korun. Letos je to poprvé za pět let, co se provoz koupaliště nezaplatil,“ uvedl Milan Gilar.

Koupaliště správa sportovišť provozovala spolu s brigádníky v desíti lidech. Poslední návštěvníci se na koupališti objevili v době kopřivnické pouti, a přestože ještě začátek září byl teplotně přijatelný, zájem ze strany návštěvníků nebyl žádný.


Klub Kamarád chce zachovat loni dosaženou vysokou úroveň

Klub Kamarád a přilehlé skateboardové hřiště
nese velkou zásluhu na tom,
že se in-line bruslaři stáhli
ze schodišť v centru města.
Foto: David Macháček
 

K o p ř i v n i c e (ili) - „Pro letošní školní rok se nechystáme na nějaký velký projekt, ani nemáme v úmyslu rozšiřovat stávající programovou nabídku klubu Kamarád, ale v každém případě bude naší snahou zachovat úroveň klubu na stejné úrovni jako vloni,“ odpověděla manažerka klubu pro děti a mládež Blanka Mikundová na otázku, s čím novým klub přichází, „v podstatě sázíme na osvědčené věci, které se nám vloni povedly a jejichž obliba mezi dětmi a mládeží byla největší.“ V praxi to znamená, že se děti budou i nadále setkávat při komorním posezení při čaji, při tématicky zaměřených odpoledních akcí a hrách sportovního, zábavného a kulturního zaměření.

„Co bych ale potřebovala opravdu zlepšit, to je bližší spolupráce s rodiči. Ještě stále převládá názor, že když jsou děti u nás, odpadá rodičům starost. Ale teprve vzájemnou spoluprací se školou, rodiči a organizátory volného času lze docílit pozitivních výsledků nejen v učení, ale hlavně v chování dětí,“ přiblížila nelehké problémy Blanka Mikundová.

Provoz klubu Kamarád, který je otevřen přes týden od 13 do 18 hodin a za pěkného počasí u-rampa i v sobotu odpoledne, je zajišťován kromě manažerky dvěma ’civilkáři’ a šesticí dobrovolníků, kteří službu v klubu vykonávají bezplatně.


Místní muzea si letos prohlédlo již 67 tisíc lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Od začátku roku do konce srpna navštívilo kopřivnické Regionální muzeum zhruba 67 tisíc lidí.

Toto číslo sčítá návštěvníky Technického muzea stejně jako lidi, kteří si prohlédli expozici v Muzeu na Fojtství.

Tradičně nejvyšší návštěvnosti muzeum dosahuje během letní turistické sezony. Letošní červenec byl navíc obzvlášť úspěšný, díky ne příliš pěknému počasí lákal spíš k návštěvám hradů, zámků a muzeí než ke koupání.

„Letošní červenec si pochvalují všichni provozovatelé muzeí a podobných atrakcí. Také my jsme měli v obou kopřivnických muzeích větší návštěvnost než vloni,“ pochvaluje si ředitelka Regionálního muzea Kopřivnice Lenka Hodslavská.

Návštěvnost v Technickém muzeu je prozatím o tři tisíce lidí nižší než ve stejném období minulého roku, naopak na Fojtství letos zavítalo podstatně více lidí. Jen během prázdninové sezony si jej prohlídlo asi dva tisíce turistů. „Určitou zásluhu na tom má i to, že Fojtství je zařazena jako jedna z pamětihodností Valašského království a navštěvují ho lidé s valašskými pasy,“ domnívá se ředitelka muzea. Konstantní je také podíl zahraničních turistů na návštěvnosti muzea. Cizinci tvoří zhruba šest procent návštěvníků. „Spolupracujeme s několika zahraničními cestovními kancelářemi, které nám sem posílají své klienty,“ řekla Hodslavská s tím, že nejvíce cizinců přijíždí z Polska a z německy mluvících zemí jako je Holandsko, Rakousko a Německo.


Diváci kabelovky se mohou těšit alespoň na jednu živou besedu

K o p ř i v n i c e (dam) - Minimálně jednu živě vysílanou besedu s komunálními politiky chystá do konce roku místní kabelová televize. Zhruba devadesátiminutový pořad by se měl dotknout nejzajímavějších a nejaktuálnějších témat ve městě.

„Nemohu říci, kolik besed uděláme, jednu ale mohu s určitostí slíbit,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner s tím, že ve studiu se momentálně pracuje na více projektech. V rámci projektu prevence kriminality například v kabelovce vzniká videokatalog volnočasových aktivit a podobné věci. „Je to poměrně náročná práce a nemůžeme odhadnout, jestli budeme mít dostatek času na přípravu několika besed. V devadesáti minutách se navíc dají probrat všechny stěžejní problémy,“ domnívá se ředitel KTK.


O prázdninách kopřivnická poliklinika zaznamenala o polovinu úrazů méně

K o p ř i v n i c e (ili) - „Letos bylo kupodivu úrazů méně, než jsme zaznamenali v jiných sezonách. Ve větší míře převažovaly dětské úrazy, poněvadž se děti při radosti ze sportu méně kontrolují, ale ve srovnání s předchozími roky bylo úrazů řádově o polovinu méně,“ zhodnotil situaci o prázdninách na chirurgickém oddělení kopřivnické polikliniky Richard Váně.

Nižší počet úrazů byl možná zapříčiněn deštivým červencem, protože v průběhu srpna se opět úrazová statistika přiblížila předcházejícím letům.

Děti si úrazy způsobily zejména při jízdě na skateboardu, kolečkových bruslích, kole nebo při chybných doskocích do bazénu. Jednalo se zpravidla o zlomená předloktí, tržné rány a otřesy mozků.

„Naštěstí jsme nezaznamenali žádný vážnější úraz, který by si vyžádal sledování nebo dokonce hospitalizaci v nemocnici,“ dodal Richard Váně k dětským úrazům. Zároveň se netajil názorem, že kdyby bylo nošení přileb povinné u výše uvedených sportů, úrazy dětí vznikající při těchto činnostech by se minimalizovaly, zejména pak úrazy hlavy.

„Přilba by případný pád dokázala ztlumit natolik, že by nedocházelo k jinak častým otřesům mozků. Samozřejmostí by měly být náloketníky, nákoleníky a rukavice, což jsou místa, která pří pádech dětí trpí nejvíce,“ vyjádřil se Váně ke sportovní výbavě dětí.

U dospělých převažovaly úrazy vzniklé při kutilství, při práci na hoblovkách a cirkulárkách. Ale ani v těchto případech nebyl zaznamenán těžký úraz.

Úrazy vzniklé při dopravních nehodách na katastru města Kopřivnice a okolních obcí byly ošetřeny rychlou záchrannou službou a v případě potřeby byli zranění převezeni do nemocnice v Novém Jičíně.


Stíny

Od 11. do 12. 9. došlo k vloupání do restaurace ’Sauna - bar’ ve Štramberku. Neznámý pachatel vnikl do výčepní místnosti a kuchyně a odcizil mikrovlnnou troubu zn. Whirlpool v hodnotě 10 tisíc korun, škoda na zařízení činí 5 000 Kč.

Z 11. na 12. 9. vypáčil neznámý pachatel v Závišicích okno v pohostinství U Kremlů, vnikl dovnitř a odcizil mikrovlnnou troubu, varnou konvici, cigarety, žvýkačky a další zboží v hodnotě 9 550 Kč, na zařízení škoda 700 Kč. Pachatel vypáčil hrací automat a odcizil z něj mince.

Z 12. na 13. 9. došlo k vloupání do rodinného domku ve Štramberku. Neznámý pachatel vnikl otevřeným sklepním oknem do rekonstruovaného domu a odcizil osm hliníkových radiátorů v hodnotě 30 000 korun.

16. 9. byl při kontrole hlídky MP místní části Mniší zjištěn při jízdě na motocyklu nezletilý mladík z Příbora. Dotyčný nebyl vybaven přilbou a ke všemu nevlastní řidičské oprávnění. Celá záležitost bude postoupena Policii ČR.

Policie České republiky - obvodní oddělení zjistila pachatele, který má na svědomí několik případů. P. Ch. (1988) 7. 8. kolem 18.30 společně s J. B. (1988) zapálili v Kopřivnici na ulici Husově na nákladové rampě prodejny Discont papír na dřevěných paletách. Byla způsobena škoda 6 750 korun. Požár způsobili úmyslně a potom se dívali, jak požár hasiči uhasí.

2. 9. kolem 9 hodiny vešli společně do domu na ulici Kadláčkově a z igelitové tašky z chodby domu odcizili peněženku s finanční hotovostí. Škoda činí 3 250 Kč.

24. 8. odcizil P. CH. na ulici Dvořákově 12 kusů Kopřivnických novin, které měla u sebe poškozená dívka, která je prodávala. Škoda činí 110 korun.

4. 9. P. Ch. na ulici Záhumenní odcizil z neuzamčené kanceláře mateřské školky peněženku s finanční hotovostí 1 550 Kč a stravenky. Všechny věci byly odloženy z důvodu věku pachatelů.

13. 9. kolem 23. hod. ležel na hlavní komunikaci Kopřivnice - Paseky ve směru na Příbor 25letý muž z Nového Jičína vedle svého kola. Řidič, který projížděl kolem, zastavil, aby mu poskytl pomoc. Muž vstal ze země a několika ranami pěstí rozbil čelní sklo na vozidle zn. Hyundai Cupe a pak utekl, přičemž zanechal na místě své osobní doklady. Škoda na vozidle činí 15 000 Kč. Případ bude předán na OÚV Nový Jičín.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40