Titulní strana

Radní projednávali rozbory hospodaření a hledali úspory

Radní (zleva) Petr Černoch, Josef Pavelka,
Alois Janek a Zdeněk Krajčír
na posledním zasedání městské rady.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém zasedání, které se uskutečnilo v úterý 12. září, zabývala rozbory hospodaření, které se uskutečnily 29. srpna za účasti městských zastupitelů.

Hospodaření města Kopřivnice skončilo k 30. červnu 2000 podle platné rozpočtové skladby schodkem ve výši 3 239,6 tisíce korun a zůstatkem finančních prostředků na účtech města ke stejnému datu ve výši 7 796,3 tisíce korun.

K 31. srpnu letošního roku zejména s přihlédnutím k významnému inkasu daňových výnosů v červenci a nenaplněním některých výdajových položek rozpočtu byl dosažen rozpočtový přebytek ve výši 12 095,4 tisíce korun při zůstatku finančních prostředků na účtech města ve výši 17 131,4 tisíce korun.

Lze předpokládat, že uvedený přebytek je pouze dočasný a výsledek hospodaření by se měl v závěru roku pohybovat v relaci okolo výše uvedeného rozpočtového schodku za předpokladu, že nedojde k úpravám rozpočtu charakteru přijetí dalších půjček, úpravy splátek jistiny úvěru nebo změny rozpočtované rezervy pro splácení dluhové služby v následujících letech a současně se ostatní rozpočtované příjmy a výdajové položky budou vyvíjet podle schváleného upraveného rozpočtu.

Městská rada projednala na svém zasedání výsledky hospodaření včetně návrhů na opatření a schválila některé rozpočtové změny. Změny rozpočtu v objemech vyšších než pět set tisíc korun budou předloženy ke schválení nejbližšímu zasedání městského zastupitelstva.

„Ve výdajové části rozpočtu musela rada pozastavit některé investiční akce, jako například předlažbu chodníku na ulici Obránců míru, opravu střechy Městského úřadu na ulici Záhumenní,“ upřesnil po zasedání rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada nesouhlasila s vydáním územního rozhodnutí na příjezdovou zásobovací komunikaci k obchodnímu komplexu Kaufland podle předloženého řešení, které považuje za možné pouze v případě prokázání technické neprůchodnosti varianty podél trati Českých drah, kterou rada upřednostňuje.

Městská rada během svého jednání projednala a doporučila městským zastupitelům schválit vyhlášku č. 1/2000 města Kopřivnice o místním poplatku za užívání veřejného prostranství.

Radní schválili podání jedenácti návrhů na soudní výkon rozhodnutí o vyklizení bytů podle pravomocných rozsudků okresního a krajského soudu.

„Městská rada se zabývala nabídkami, které obdržela na provedení sociologického průzkumu. Rada si nakonec vybrala Marketingovou laboratoř Ostrava,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír. Tato laboratoř provede sociologický průzkum ve městě, který by se měl uskutečnit ještě do konce letošního roku. V průběhu jednání se zmíněnou firmou bude městem upřesněn okruh otázek, kterých by se průzkum měl týkat.

Na zasedání se projednávala realizace Lašské naučné stezky Kopřivnice, se kterou radní souhlasili, a schválili také rozpočtové opatření odboru životního prostředí, které je nutné pro realizaci předloženého návrhu.

Radní se také zabývali hodnocením kontrolní a revizní činnosti za první pololetí letošního roku.

Městská rada schválila platební podmínky pro výkup pozemků v katastru Vlčovice na Podnikatelský areál Vlčovice - druhou etapu.


Starosta se zúčastnil oslav Heiligenhausu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na třídenní návštěvu německého města Heiligenhausu odjel v pátek 8. září starosta Jiří Tichánek a tajemník městského úřadu Josef Jiřík.

Starosta Heiligenhausu Peter Ihle pozval starostu Tichánka při loňské návštěvě Zwönitzu, který je rovněž partnerským městem Heiligenhausu, aby se zúčastnil oslav třicetileté spolupráce s francouzským městem Meaux. Tohoto slavnostního setkání se zúčastnilo i šest starostů z partnerských měst, s kterými Heiligenhaus udržuje spolupráci.

„V pátek večer se uskutečnilo slavnostní přijetí ve staré části radnice, kde při představování jednotlivých starostů řekl starosta Heiligenhausu pár vět o městě, které daný představitel zastupoval.

O Kopřivnici hovořil dlouho, od historie až po současnost. Starosta také vzpomenul oslavy stopadesátiletého výročí výroby dopravních prostředků v Kopřivnici,“ komentoval slavnostní ceremoniál starosta Jiří Tichánek.

Starosta Heiligenhausu projevil zájem o spolupráci a navázání vztahů mezi našimi městy, a to v oblasti kultury, sportu a školství.

Na setkání hovořil s Jiřím Tichánkem i starosta francouzského města Meaux Jean-Francois Copé, který také projevil zájem o bližší spolupráci v oblasti kultury.

Jak řekl Jiří Tichánek, navrhl starosta francouzského města Meaux, že pokud pojede naše delegace na návštěvu Trappesu, chtěl by se tohoto setkání zúčastnit.

Při představování města řekl Jean-Francois Copé, že Meaux je stejně jako Trappes ’předměstím’ Paříže a obě města jsou si dost podobná. Během jednání obou starostů předal Jiřímu Tichánkovi pamětní medaili Meauxu.

Pan Schneider z Heiligenhausu, který má ve městě na starosti kulturu, projevil zájem o spolupráci mezi našimi muzei. Jeho velkým přáním je, aby si muzea mohla mezi sebou vyměňovat buď výstavní exponáty, nebo celé výstavy.

Celé setkání starosta hodnotil velmi kladně.


Vagonka možná skončí ve Vítkovicích a ne v Tatře

P r a h a , K o p ř i v n i c e (dam) - Přesun výroby osobních vagonů ze Studénky do hal v kopřivnické Tatry již není jistý. Zatímco ještě poměrně nedávno byla tato varianta jedinou, kterou ČKD Vagonka zvažovala, nyní Kopřivnici vyrostla vážná konkurence v podobě uvolněných prostor v ostravských Vítkovicích.

Nová varianta se kupodivu objevila až nedávno, ale již nyní jsou jednání o přestěhování do Vítkovic zhruba na stejné úrovni jako v případě Kopřivnice.

„Přestěhování do Vítkovic vypadá pro ČKD velmi dobře, i když nechci v tuto chvíli hodnotit, zda je lepší než kopřivnická varianta,“ řekl mluvčí ČKD Holding Richard Pažout.

To, že Kopřivnice ztratila svůj několikaměsíční náskok, přičítá Pažout pomalému postupu ze strany Tatry. „Jednání s Tatrou postupují jen velmi zvolna. Objevily se totiž nějaké překážky na straně našich partnerů ze strany dozorčí rady Tatry. Problémy se sice daří postupně překonávat, ale trvá to trošku déle, než jsme si představovali,“ uvedl mluvčí ČKD.

Tatra se však ústy své mluvčí Věry Brejové nařčení z příliš pomalého postupu jednání brání. „Téměř každý den probíhají intenzivní jednání s Vagonkou. Momentálně jsme ve fázi upřesňování jednotlivých podmínek,“ řekla Brejová s tím, že v nejbližších dnech by měla být vypracována důvodová zpráva pro dozorčí radu a. s. Tatry, která na svém nejbližším zasedání (2. 10. 2000) definitivně rozhodne o tom, zda prostory, o kterých se jedná, budou poskytnuty Vagonce.

Rozhodnutí, kam Vagonka přesune svou výrobu, musí padnout v poměrně krátkém termínu. Výroba osobních vozů musí totiž ze současného místa zmizet nejpozději do konce roku.


Drahá ropa se na tržbách benzinek zatím neprojevila

Zvyšování cen ropy se zatím do tržeb
místních benzinek nijak neprojevilo.
Motoristé podle prodejců nakupují stejně jako dřív.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Celosvětový růst cen ropy a ropných produktů se zatím u kopřivnických benzinových čerpadel nijak neprojevil. Zatímco v západní Evropě lidé zběsile skupují benzín obávajíc se dalšího zdražení, místní čerpadláři nezaregistrovali ani snížení, ani zvýšení poptávky po pohonných hmotách. „Ti, co potřebují jezdit, aby se dostali do práce, tak nakupují pořád stejně, a ti, co se mohou bez ježdění autem obejít, minimalizovali svou spotřebu již dříve,“ tvrdí šéf všech tří místních benzinek Aleš Šajtar z firmy Foto Morava. Změny v poptávce se prý dokonce neprojevily ani u nafty, u které došlo k nejprudšímu zdražení.





















Den církevních škol oslavili svěřenci sv. Zdislavy sportem

Počítače a internet patřily k hlavním lákadlům
dne otevřených dveří
na Základní škole sv. Zdislavy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnem otevřených dveří oslavila místní Základní škola sv. Zdislavy vůbec první den církevních škol, který byl stanoven na 16. září. Termín vybraný pro celostátní Den církevních škol není náhodný. Na 16. září připadá svátek sv. Ludmily, babičky a vychovatelky knížete Václava. Žáci školy slavili již v pátek sportovním dnem, jejich rodiče pak v sobotu mohli absolvovat mši ve školní kapli, ale také využít k zábavě počítačovou učebnu nebo několik ping - pongových stolů. Rozhodně nejobdivovanějším prostorem školy byla nová kaple sv. Dominika Savia ve druhém patře budovy.

Kaple, která je běžnou součástí většiny církevních škol, byla vybudována během prázdnin a slavnostně vysvěcena hned první den tohoto školního roku.

„Naši školu navštěvují jak věřící, tak i nevěřící děti. My se tady snažíme vytvářet atmosféru tolerance a myslím, že právě kaple bude jistým symbolem naší snahy,“ řekl ředitel jediné kopřivnické církevní školy Pavel Janek. Jednoduchý, moderní interiér kaple zdobí oltář, svatostánek ve tvaru obelisku, kříž a socha Panny Marie s dítětem, vše z dílny uměleckého řezbáře Pavla Hladkého.

Většinu financí na vybudování kaple škole poskytla německá společnost Renovabis, což je organizace podporující především charitativní projekty ve střední a východní Evropě. O tom, komu bude kaple zasvěcena, rozhodli sami žáci. „Bylo to trochu překvapení, protože škola je zasvěcena sv. Zdislavě, a tak jsem předpokládal, že i naše kaple ponese její jméno,“ uvedl Janek s tím, že dětský světec Dominik Savio, který zemřel ve čtrnácti letech, vyhrál s drtivou převahou.

Kaple však není jediná změna, která po prázdninách na žáky čekala. Podařilo se vybudovat novou třídu a upravit jídelnu a družinu.


Ani jídlo nebylo pro dva sólolezce důvodem k zastavení a odpočinku

Staronový držitel mount-everestovského rekordu
Štefan Brož z Frenštátu p. R.
čeká na vyhlášení výsledků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Výstupová akce na vrchol Everestu si od roku 1993, kdy se uskutečnil její první ročník, získala spoustu příznivců i odpůrců. V každém případě je určena lidem, kteří si chtějí vyzkoušet hranice svých možností.

Jana v Kopřivnici znají všichni pod přezdívkou Skipy. Poprvé, když se o Everest pokoušel, se s kamarádem dostal na Mont Blanc, tehdy dokonce vystoupal na vrchol Červeného kamene devětkrát. Další rok se v tříčlenné sestavě dostali na Mount Mc Kinley a teprve s několikaletým odstupem už v desetičlenném družstvu Jan vrcholu Everestu letos dosáhl. Jeho výkon je o to obdivuhodnější, že Jan nemá jednu nohu a celou výstupovou anabázi absolvoval s berlemi.

Pro Štefana a Vincenta, soutěžící v kategorii sólolezců, ani jídlo nebylo důvodem k zastavení a odpočinku. Během výstupů, které absolvovali v poklusu, si ani jednou nesedli a tekutiny a kalorie přijímali od svých manažerů bez zastavení. Vincentovi sekundovala manželka, která přišla přímo z práce a po probdělé noci v dešti opět spěchala do zaměstnání.

Ozdobou několika posledních ročníků se stala Jana nejen svou krásou, ale i odhodláním, s jakým se už poněkolikáté pokoušela zdolat v kategorii sólolezců Everest. Protože si ani letos na vrchol nesáhla, zůstává Everest i nadále bez ženské pokořitelky. „Strašně bych jí přál, aby na Everest už konečně vyšla, protože, jak ji znám, tak nedá pokoj, dokud se jí to nepodaří,“ komentoval Janino snažení otec Jaroslav, kterému se tento triumf loni podařil.

Devítiletý Vítek, nejmladší účastník akce, vyšel na vrchol Červeného kamene šestkrát a spolu se svými jen o něco staršími spolutahouny skončil na čtvrtém místě.

Výkony každého z účastníků zasluhují obdiv a uznání, ale stejnou měrou se to vztahuje i na partu nadšenců Mykoni, kteří se na akci pořadatelsky spolu s firmou Foto Morava podílejí. Bez nároků na odměnu postávali celý den i noc na stanovištích za vytrvalého deště a zimy, aby tu slovíčkem, tu gestem při potvrzení výstupu účastníky povzbudili. Sami nevyspalí a zmrzlí dodávali ostatním tolik potřebného elánu.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40