Kultura

Na Müllerově koncertě zazní nové i starší písně

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba po pětileté pauze vystoupí v kopřivnickém kulturním domě populární slovenský zpěvák Richard Müller.

Zpěvák, který nad svými kolegy slovenské hudební scény ční nejen svými dvěma metry výšky, bude v kopřivnickém kulturním domě bavit své publikum 20. září od osmi hodin večer. Jádro programu budou tvořit skladby z posledního Müllerova alba, jelikož ale obsahuje velké množství duetů s hosty, zazní na koncertě i starší hity.

Svou kariéru zahájil Müller jako filmař, je absolventem filmové a televizní dramaturgie a scenáristiky na VŠMU v Bratislavě. Krátce po škole se živil jako publicista, ale už v roce 1984 založil skupinu Banket. První výraznější úspěchy se dostavily v osmdesátém devátém roce, kdy Müller zvítězil v Bratislavské lyře. V tomtéž roce jako jediný slovenský interpret v historii získal Duhovou desku Supraphonu za svůj hit Štěstí je krásná věc.

Müller je příkladem umělce, který se neomezuje pouze na jeden obor. Je autorem scénáře k televiznímu filmu Dirigent. Sám si také píše scénáře vlastních koncertních programů, které také režíruje. Vyzkoušel si také herectví, když hrál v několika televizních inscenacích a moderoval hudební měsíčník OK POP v České televizi. Müller ale také vystupuje jako úspěšný spisovatel a fotograf. Je autorem knihy A MERICKÝ DENNÍK, nositelem prestižního českého ocenění Fotografická publikace roku 1997 za knihu fotografií A MERIKA. Své fotky také samostatně vystavuje doma i v zahraničí.

Díky svému hlubokému hlasu a charakteristickému přednesu však přece jen největší úspěchy sbírá v hudební oblasti. V roce 1997 získal Zlatou a Platinovou desku za účinkování na albu Citová investice autorské dvojice Hapka - Horáček. Jeho CD Nočná optika se na Slovensku stalo nejprodávanější deskou roku 1998 a Müller za ně převzal Zlatou desku. V únoru 1999 získal ceny Slovenské hudební akademie v nejprestižnějších kategoriích interpret roku, producent roku, album roku a skladba roku. V březnu 1999 vydal živou desku Müllenium live a hned v září následovalo studiové cédéčko Koniec sveta. Zatím posledním Müllerovým počinem je kompletně české album, které vyšlo letos v květnu. Během své kariéry již Müller prodal zhruba půl milionu svých zvukových nosičů, natočil desítky klipů, se kterými se pravidelně umisťuje na předních místech českých i slovenských hitparád, a absolvoval víc jak patnáct set koncertních vystoupení.


Kopřivnická dechovka uzavřela sezonu vítězstvím v Trenčíně

T r e n č í n (dam) - Další trofej do sbírky úspěchů městského dechového orchestru přinesl minulý víkend, kdy se dechovka zúčastnila mezinárodní soutěže Padivého Trenčín.

Kopřivničtí muzikanti si kromě absolutního vítězství ze Slovenska odvezli také cenu za dramaturgii a cenu za dirigentský výkon. „Jedinou cenu, kterou jsme nezískali, bylo ocenění za nejlepší provedení povinné skladby,“ řekl šéf orchestru Alois Hrnčárek s tím, že tohoto ocenění získaného na závěr sezony si orchestr velmi váží.

Vítězství MDO přitom rozhodně nebylo snadnou záležitostí. Kopřivničtí se prosadili v konkurenci osmi kvalitních souborů ze Slovenska, Maďarska a Čech. Mezinárodní porota složená z předních odborníků na dechovou hudbu však ohodnotila nejen technické kvality výkonu, ale také to, že soubor díky šťastnému výběru skladeb předvedl celou šíři svého záběru od klasiky až po moderní skladby.

Po úspěšném závěru letošní letní sezony však práce orchestru nekončí. Po krátké pauze začne ansámbl zkoušet nový repertoár, který hodlá místnímu publiku předvést na novoročním koncertě začátkem ledna 2001.


Bývalí trenéři Hops by rádi iniciovali obnovení kroužku

Taneční kroužek Hops byl častým hostem
i na taneční soutěži Tatra.
Foto: Archiv souboru

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná až k znovuobnovení činnosti úspěšného tanečního kroužku HOPS by mohlo vést setkání jeho bývalých členů a trenérů. „Rádi bychom znovuobnovení činnosti iniciovali. Spousta z našich bývalých svěřenců se totiž tančení ještě stále aktivně věnuje a byli bychom schopni v bohaté tradici souboru pokračovat,“ řekl Josef Jalůvka, který kdysi společně s Dagmar Veřmiřovskou a Ivanou Rečkovou kroužek založil.

Pokud by skutečně k obnovení došlo, měli by jeho realizátoři na co navazovat. V příštím roce totiž uběhne již dvacet let od založení souboru, a to už je slušná historie. Od svého založení až do ukončení činnosti v roce 1996 fungoval Hops pod hlavičkou místního domu dětí. Tanci a pohybové přípravě se pod vedením několika trenérů věnovaly děti od šesti let a někteří vydrželi až do dospělosti, kdy začali trénovat jinde. „Počet členů kolísal, ale průměrně jsme měli šedesát až osmdesát dětí různého věku,“ řekla Veřmiřovská.

Během šestnácti let své existence Hops vytvořil a nazkoušel asi tři desítky různých choreografií, se kterými se velmi úspěšně účastnil také soutěží. Největší úspěchy Hops zaznamenal na celostátní soutěži v dětských nefolklorních předtančeních v Kamenickém Šenově, odkud si Kopřivničtí několikrát odvezli první cenu.


V Lubině se bude soutěžit v přednesu křesťanské poezie

L u b i n a (dam) - Devátý ročník Svatováclavské révy - soutěže v přednesu křesťanské poezie a prózy - proběhne tuto sobotu v Katolickém domě v Lubině.

Soutěž zahájí nejmladší recitátoři v kategorii do deseti let o půl desáté dopoledne. Následovat bude nejsilněji obsazená kategorie dětí ve věku od desíti do čtrnácti let. Poté se představí třetí kategorie přednášejících ve věku od čtrnácti do osmnácti let a soutěž ukončí pětice dospělých. Soutěž Svatováclavská réva pořádá každoročně Orel. V Lubině se uskuteční celostátní kolo soutěže, ze které vzejde absolutní vítěz letošního ročníku a držitel putovního poháru.


Žáci ZUŠ Z. Buriana navštívili Trappes

T r a p p e s - O tom, že hudba skutečně sbližuje, se přesvědčilo pětadvacet nadšených žáků Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, kteří se v doprovodu učitelek Markéty Melčákové, Hany Vyhlídalové a dirigenta Petra Davida zúčastnili v polovině června uměleckého zájezdu do družebního města Trappes.

Pozvání od francouzské hudební školy zprostředkovala družební komise radnice, která také připravila základní kritéria recipročního zájezdu smyčcového orchestru ZUŠ. Vlastní třicetiminutový program předvedli kopřivničtí muzikanti jako výchovný koncert pro děti základních škol. Podruhé vystoupili společně s orchestrem hudební školy Trappes pro místní veřejnost. Společně zde oba orchestry zahrály Beethovenův Menuet. Francouzské obecenstvo všech věkových kategorií se projevilo jako vzorné a hudebně na výši. Proto také členy kopřivnického žákovského orchestru a učitele potěšila slova uznání za předvedené výkony jak orchestrální, tak smyčcového kvarteta a flétnového tria. Děti se podle slov svých dospělých průvodců velice rychle adaptovaly na nové prostředí, hovořily anglicky, německy i francouzsky zcela bez zábran. Družební komise z Trappes zpestřila účastníkům zájezdu pobyt ve Francii výletem lodí po Seině, výjezdem na Eiffelovu věž, návštěvou Muzea hudby v Paříži a nezapomenutelným dnem na mořské pláži. Doprovázející učitelé měli možnost posedět s francouzskými učiteli, ředitelem i dirigentem. Zúčastnili se také hodinového učitelského koncertu profesionální úrovně. „Byli jsme mimořádně spokojeni s pobytem, programem i péčí našich hostitelů. Za přínos považuji seznámení se s lidmi, učiteli, žáky a poznání práce francouzské hudební školy. Věřím, že budeme moci všechnu tu starostlivost oplatit při návštěvě francouzských dětských muzikantů v Kopřivnici,“ řekla o zájezdu ředitelka ZUŠ Zdeňka Buriana Hana Vyhlídalová s tím, že započaté styky uměleckých škol by chtěla dále rozvíjet, pokud to bude možné i v rámci dalších oborů.

Z. Havlová


Letošní novojičínské slavnosti navštívilo asi osm tisíc lidí

N o v ý J i č í n (dam) - Diváci i organizátoři letošních slavností města Nový Jičín mohou být spokojeni. Příchozí s vyšším počtem atrakcí a kulturních programů, organizátoři pak se vzrůstajícím zájmem publika.

„Maximální počet lidí, kteří tady byli v jednom okamžiku, odhadujeme na osm tisíc,“ řekl šéf organizátorů Petr Orság s tím, že slavnost již asi dosáhla maximální únosné úrovně návštěvnosti. Příjemný pocit z víkendových akcí zkalil jen incident, při kterém bylo vinou neukázněného diváka zraněno několik lidí.


Krátce

S t a r ý J i č í n (dam) - Milovníky středověké romantiky rytířských soubojů potěší akce, která o následujícím víkendu proběhne na hradě Starý Jičín. V sobotu i v neděli jsou pro návštěvníky hradu připravena vystoupení skupin scénického šermu Cordiallo a Allegros. V sobotu bude akce probíhat od třinácti do osmnácti hodin a v neděli od jedenácti do sedmnácti hodin. Návdavkem bude sobotní společné vystoupení obou skupin, které se odehraje pod pláštíkem tmy v jedenadvacet hodin.

M o š n o v (dam) - Blížící se podzim předznamenává velká drakiáda, kterou na sobotu 16. září připravilo rádio Frekvence 1. Od třinácti hodin bude možné na ploše letiště pouštět draky. Nebude chybět ani soutěž o nejhezčího draka a další atrakce, jako je přehlídka starých a současných aut i motocyklů či rychlostní soutěže na kolečkových bruslích.

K o p ř i v n i c e (dam) - Další Power Music Dance Club slovenského D. J. Milana 105kg Krajčího čeká zítra večer na hosty kopřivnického Nora Café. V sobotu večer pak bude pódium hudebního sálu v kulturním domě opět patřit mladým regionálním kapelám, na programu Nora Café totiž je již pátá Rocková notečka.


Filmový klub zahájí vleklá road movie Příběh Alvina Straighta

K o p ř i v n i c e (dam) - Neskutečně pomalou road movie Davida Lynche Příběh Alvina Straighta zahájí v úterý 19. září podzimní série promítání místního Filmového klubu.

Alvin Straight je třiasedmdesátiletý cowboy z Laurens v Iowě, který se rozhodne navštívit svého staršího bratra postiženého mrtvicí. Na tom by nebylo nic divného, kdyby ovšem Alvinův bratr nebydlel v šest set kilometrů vzdáleném Mt. Zionu ve Wisconsinu. Navíc Alvin nemá na autobus, kvůli slábnoucímu zraku nesmí řídit a nohy mu neslouží. Zbývá jediné řešení, oprášit starý zahradní traktůrek a vyrazit na dlouhou a ubíjející cestu. Jako téma svého zatím posledního filmu si kultovní režisér David Lynch (Twin Peaks, Modrý samet) vybral skutečný příběh staříka, který se ubírá nekonečnými lány kukuřice rychlostí sedm kilometrů za hodinu. I když by to někdo v případě Davida Lynche mohl čekat, Alvin ve svém traktůrku nezabloudí do záhadného městečka s ještě záhadnějšími obyvateli, ani jej na dálnici nepřepadne banda sadistických výrostků. Vše, co musí během cesty dlouhé šest týdnů překonat, souvisí s ním samým a s jeho traktůrkem. Je to příběh o muži, který hodlá dokázat, že stejně jako jeho vozítko nepatří do starého železa, ale také je to příběh o svobodě, pokání a stáří. Skalní Lynchovi příznivci rychlých střihových nářezů plných zvratů ve stylu Lost Highway budou formou Příběhu Alvina Straighta asi nepříjemně překvapeni, ostatní se mohou těšit na nevšední filmový zážitek.


Milovníky hor potěší film Himálaj - Karavana

K o p ř i v n i c e (dam) - Psychologické drama z hollywoodské produkce a dobrodružný snímek natočený ve francouzsko - britsko - švýcarsko - nepálské koprodukci nabídne v tomto týdnu svým divákům kopřivnické kino Puls.

Dnes odpoledne, zítra a pozítří o půl šesté a 17. - 18. září v osm hodin večer se bude promítat americké psychologické drama 28 dní.

Hlavní hrdinka Gwen a její přátelé jsou alkoholici a kdykoliv dají dohromady pár dolarů, tak se opijí do bezvědomí. Bezstarostný život však skončí, když na svatbě vlastní sestry Gwen předvede opileckou scénu a následně vypůjčenou limuzínou zlikviduje dům v sousedství. Po tomto výstupu si pak Gwen může vybrat mezi vězením, a nebo, jak už název napovídá, osmadvacetidenní ústavní léčbou.

Pak už se vše odehrává podle známé osnovy. Gwen sice nejprve bojuje a domnívá se, že všechno kolem ní je nespravedlnost. Po několika týdnech a přestálých absťácích však uvědoměle pochopí, že je to pro její dobro.

Na realizaci tohoto týmu se sešel čistě dámský tým, režisérka Betty Thomasová, scenáristka Susannah Grantová, producentka Jenno Toppingová a herečka Sandra Bullocková v roli Gwen. Tuctový scénář, který nikoho ničím nepřekvapí, vláčná režie a nakonec i plytké herecké výkony postav, které v podstatě nemají co hrát, odsuzují tento snímek o hledání nového smyslu života k průměrnosti

Snímek Himálaj - Karavana je po Sedmi letech v Tibetu a Kundunovi další snímek, který mistrně využívá atraktivity nejvyššího pohoří světa. Příběh začíná v zapomenuté osadě Dolpo na hranici věčného sněhu pět tisíc metrů nad mořem, odkud od nepaměti vyrážejí do údolí karavany naložené solí. Při této nebezpečné práci není problém přijít o život, a tak by se smrt vůdce karavany mohla připsat nešťastné náhodě.

Bývalý horský vůdce Tinle však za smrtí svého syna vidí ambice zbrklého mladíka ze sousedního klanu, který se po nehodě stal novým vůdcem karavany. Proto Tinle sežene zbytek jaků a za pomoci své rodiny a hrstky přestárlých horalů se vydává stíhat karavanu vraha svého syna.

Tvůrce scénáře a režisér snímku Eric Valli objevil osadu Dolpo v osmdesátých letech a jako redaktor časopisu National Geographic o ní napsal sérii článků a několik knih. S natáčením svého filmu začal v roce 1997 a nejzajímavější na celém projektu je fakt, že téměř všechny role obsadil autentickými obyvateli himálajské vesnice, kteří velmi přesvědčivě hrají sami sebe.

Film potěší také milovníky horských scenérií, díky vynikající práci kameramanské dvojice Eric Guichard a Jean-Paul Meurisse nejsou totiž Himaláje jen kulisou, ale výrazným způsobem se podílejí i na samotném příběhu. Film byl oceněn dvěma Césary a nominován na Oscara.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40