Titulní strana

Nový školní rok

S novým školním rokem se u přechodů
frekventovaných cest znovu objevili
městští strážníci. Jejich úkolem
je zajistit bezpečnost přecházejících dětí.
Foto: David Macháček


Nezaměstnanost v Kopřivnici je druhá nejnižší v okrese

K o p ř i v n i c e (dam) - Klienti kopřivnické pobočky Úřadu práce mají v rámci okresu jednu z nelepších pozic při hledání uplatnění na trhu práce. Místní pobočka je s 11,2procentní mírou nezaměstnanosti druhá nejlepší na Novojičínsku. Nižší nezaměstnanost vykazuje pouze úřad práce ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Pozitivní trend vedoucí k postupné stabilizaci situace na trhu práce, nárůstu počtu volných míst a pozvolnému snižování nezaměstnanosti se začal v působnosti místní pobočky projevovat od poloviny letošního roku.

„Žádná firma nepropouštěla ve větším měřítku z organizačních důvodů. Pokud někdo přišel o práci, byly to jen běžné fluktuace zaměstnanců,“ řekl vedoucí místní pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr.

Podíl na snížení nezaměstnanosti prý nese také velký počet nově zřízených míst dotovaných úřadem práce, kromě mnoha absolventských míst bylo v letošním roce zřízeno také rekordní množství míst ve veřejně prospěšných pracích. V celém okrese bylo letos tímto způsobem vytvořeno 448 volných míst s příspěvkem 24 miliony 873 tisíce korun. Nejvíce míst na veřejně prospěšné práce v působnosti kopřivnické pobočky zřídila firma Slumeko, s. r. o., s třinácti pracovníky před štramberskou radnicí, která vytvořila devět veřejně prospěšných míst. Nevětšímu nárůstu počtu volných míst došlo v polovině prázdnin, kdy se jejich počet víc jak zdvojnásobil.

„V červenci jsme měli k dispozici 64 volná místa. Začátkem srpna jsem již byli schopni nabídnout 128 možností uplatnění a dnes evidujeme 147 volných míst,“ uvedl Petr. Značnou zásluhu na optimisticky vypadajícím vývoji zaměstnanosti v Kopřivnici prý nese také zdejší největší zaměstnavatel, automobilka Tatra, která se stabilizací výroby a novými výrobními programy téměř nepropouští a naopak shání kvalifikované zaměstnance především v oboru kovoobrábění. Již tradičně mají zaměstnavatelé největší zájem o vyučené, pro které je 405 volných míst.

Středoškoláci mají možnost ucházet se o 82, vysokoškoláci o 54 a lidé se základním vzděláním o 71 volné místo.

Přesto, že se situace na trhu práce výrazně zlepšila a i prognózy do budoucnosti jsou optimistické, rozhodla se kopřivnická pobočka úřadu práce rozšířit své úřední hodiny i na pátek od osmi do desíti hodin.

Vývoj nezaměstnanosti

 

1998

1999

2000

Počet nezaměstnaných

1 338

1 838

1 740

Počet volných míst

27

21

147

Míra nezaměstnanosti v %

8,64

11,87

11,2


Město by měl navštívit vládní zmocněnec

K o p ř i v n i c e (hod) - Diskuzního fóra o vládní politice a malém a středním podnikání v ostravském kraji se zúčastnil v Ostravě v pátek 1. září místostarosta Zdeněk Krajčír.

Pořadateli fóra byl Dům techniky Ostrava, Regionální hospodářská komora, Agentura pro regionální rozvoj, Sdružení pro obnovu severní Moravy a Slezska a další.

Fóra se zúčastnil i premiér Miloš Zeman, který hovořil o záměrech vlády s dálnicí D47. Dále se svými představami vystoupili a na dotazy malých a středních podnikatelů odpovídali náměstek ministra pro místní rozvoj Durčok, náměstek ministra průmyslu a obchodu Špaček, ředitel Českomoravské a rozvojové banky a představitelé dalších významných organizací.

„Tato dálnice nám pomůže při jednání s investory, protože ti se zajímají o možnosti dopravního spojení,“ odpověděl Zdeněk Krajčír na dotaz, co pro nás dálnice přinese. „Chtěl jsem se spojit s vládním zmocněncem pro severní Moravu Vítězslavem Zamarským, který koordinuje veškeré aktivity kolem budování průmyslových zón,“ řekl Krajčír.


Vyšla knížka mapující výrobu kočárů v Kopřivnici

Autor nové knihy Kočáry Schustala - Kopřivnice
Jiří Tichánek si prohlíží jeden z prvních výtisků
téměř čtyřsetstránkové publikace.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Během čtrnácti dnů by se na pultech nejen kopřivnických knihkupectví, ale i v obou muzeích měla objevit kniha Jiřího Tichánka pod názvem Kočáry Schustala - Kopřivnice, kterou vydalo nakladatelství Butterfly, Opava.

„Kniha je zaměřená na období Tatry, která ještě doposud zmapována komplexněji nebyla. Karel Rosenkranz zmapoval ve své knize výrobu osobních a nákladních automobilů, která byla v reedici doplněna i o výrobu posledních dvaceti let. Protože nebylo zmapováno období, kdy se vyráběly kočáry, období od roku 1850 až 1921, kdy byly vyrobeny poslední kočáry, bylo potřeba toto období zdokumentovat,“ řekl autor knížky Jiří Tichánek.

„Proto jsme začali soustřeďovat materiály, kterých byla obrovská absence, a podařilo se nám je relativně dobře shromáždit. Získali jsme materiály z jednotlivých archivů pana Hanzelky, Fojtství, Technického muzea, Tatry, ze soukromých sbírek, nabídkových katalogů, reklamních tisků apod. Výroba kočárů byla významným mezníkem v dějinách firmy a je dobře, že se to podařilo dobře zmapovat. Z historického hlediska teď už chybí komplexněji zpracovat jen výrobu vagonů v Kopřivnici,“ povzdechl si Jiří Tichánek.

Při práci na knize došlo ke spoustě zajímavých poznatků, zjistila se celková produkce kočárů i to, kolik druhů se jich vyrobilo. V minulosti se uvádělo až trojnásobné číslo výroby, než bylo ve skutečnosti vyrobeno.

„V úvodu knihy je zmapována historie kočárovky, vzpomenuta rodina zakladatele, společníci firmy, majetkové vztahy, rozvoj továrny. Nedílným doplňkem publikace, kromě spousty různých fotografií, náhledů a vedut, je i ucelený dokumentační soubor k jednotlivým typům i typových výkresů kočárů - těch je 1 600 výrobků,“ popisuje knihu Tichánek.

V knize jsou trojjazyčné texty, a to v češtině, němčině a angličtině. Rozsah knihy, 370 stran, odpovídá ceně, která činí 1 234 koruny.

Kniha měla být původně vydána u příležitosti 150 let Tatry, tiskárna měla závadu na vázacím stroji, a proto svázali ručně dvacet výtisků, které přivezli do Kopřivnice na oslavy. Je opravdu škoda, že kniha nebyla k dispozici v době konání oslav, protože si myslím, že by si ji fandové Tatry, a těch v Kopřivnici nebylo málo, určitě koupili, zvláště majitelé historických vozidel.


Během zasedání finančníků posílí hlídky i městská policie

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba třetina policistů z kopřivnického obvodního oddělení posílí na konci září pořádkové síly v Praze. „Zajišťování bezpečnosti zasedání světové banky a Mezinárodního měnového fondu se dotkne všech obvodních oddělení, tedy i nás,“ řekl velitel místních policistů major Josef Jeřábek.

Chybějící policisty v době pražského zasedání finančníků částečně nahradí posily z armády. „My navíc máme tu výhodu, že tady máme městskou policii,“ řekl Jeřábek s tím, že hlídková činnost policie neutrpí. Podle velitele městské policie Jana Müllera jsou strážníci schopni nejen posílit svou vlastní činnost, ale také vytvořit se státními policisty smíšené hlídky a podobně.


Automobiloví kaskadéři přilákali na stadion neuvěřitelné množství diváků

Nebezpečné kousky automobilových kaskadérů
paralyzovaly diváky, kteří zcela zaplnili tribunu
letního stadionu v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Snad jen mistrovství České republiky jednotlivců na ploché dráze dokázalo do posledního místečka zaplnit tribunu letního stadionu tak jako středeční vystoupení Flott Cascaders Teamu. Jedenáct kaskadérů na šestnácti automobilech, dvou motorkách a sajdce dokázalo diváky všech věkových kategorií pořádně zvednout ze sedadel.

Zdolávání překážkové dráhy, jízda po dvou kolech, stínovka v tuplovaném provedení, nemilosrdný podraz, římská jízda, proskoky hořícími kruhy a další více či méně srozumitelná pojmenování neuvěřitelných akrobatických ukázek kaskadérské práce nenechávalo diváky v klidu. Kaskadéři, z nichž dva byli držitelé světových rekordů v některých akrobatických číslech, ze sebe během více než hodinového vystoupení vydali maximum. Skvělá choreografie, prakticky žádné prostoje a opravdu neoddiskutovatelné výkony účinkujících, nad nimiž zůstával rozum stát, udělalo z vystoupení světové show. Vždyť taky kaskadérská skupina Flott Cascaders Team absolvuje od května do konce října na 280 vystoupení po celé Evropě.

Některým odvážným mladým divačkám bylo umožněno zažít na vlastní kůži jízdu po dvou kolech, došlo i na ukázku salta s autem, která se používají v akčních filmech při honičkách aut. Zajímavé bylo i totální zničení dvou vraků, přes které přejížděly americké speciály. Závěr pak patřil mistrovi kaskadérských kousků, který na motocyklu přeskočil třináct automobilů.

Pro diváky v Kopřivnici to byla po letech jistě příjemná změna sledovat, na rozdíl od stále se kvalitou zhoršující cirkusová vystoupení, profesionály v pravém slova smyslu. Proto ani poměrně vysoké vstupné zájemce neodradilo. Přesto vystoupení sledovala nejméně další stovka neplatících diváků od průmyslovky a z prostoru od koupaliště.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40