Kultura

Nora zahájí sezonu novým projektem

Bubeník Pavel Fajt při jednom
ze svých vystoupení na Šlahounech.
Tentokrát muzikant do Kopřivnice přijede
se spoluhráčem Wendym Zullu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi vysoko nasadil pomyslnou laťku programové kvality šéf Nora Café Víťa Váňa, když hned jako první koncert po prázdninové pauze zařadil vystoupení dua Pavel Fajt & Wendy Zullu.

„Je to hodně o rytmu, o zpěvu, bubnech, o různých zvucích, elektronice a podobně. Myslím, že kdyby k tomu blikal stroboskop, dalo by se na to i tancovat,“ řekl o svém novém ethno trance projektu bubeník Pavel Fajt.

Fajt, který je znám svým působením po boku Ivy Bittové nebo v kapele Dunaj, se se svým spoluhráčem seznámil jen před pár měsíci. Wendy Zullu je umělecké jméno muzikanta pocházejícího z Mladé Boleslavi, který se kromě hudby věnuje i józe a východním filozofiím. Chápání hudby obou interpretů je asi velmi blízké, neboť po několika měsících od seznámení mají roztočenou desku. „Původně to měl být jen maxisingl, ale už toho máme hodně, a tak natočíme normální dlouhé cédéčko,“ slíbil Fajt. Při svých vystoupení Fajt i Wendy Zullu používají kromě nejrůznějších bubnů a bubínků také vlastnoručně vyrobené nástroje a elektroniku.

Celý koncert připomíná spíš nějakou duchovní seanci a tento tvar poskytuje muzikantům dostatečnou tvůrčí svobodu, která jim dle vlastních slov vyhovuje.

Po skončení koncertu naplánovaného na zítřejší večer (do hudebního sálu) bude zábava v Noře pokračovat party, na které se budou o hudbu k tanci starat D. J.s PH Zero a Elvana.


Cimrmanologové zahrají Posla z Liptákova

K o p ř i v n i c e (dam) - Stává se tradicí, že prvním divadelním souborem, který po prázdninách vstoupí na jeviště kopřivnického Kulturního domu, je žižkovské divadlo Járy Cimrmana.

Po Blaníku, Švestce a dalších zlidovělých divadelních kusech tentokrát jeho členové přivezou inscenaci Posel z Liptákova.

Stejně jako všech čtrnáct her v repertoáru je i Posel z Liptákova dílem autorské dvojice Svěrák - Smoljak. Premiérově jej cimrmanovský soubor uvedl jako svou devátou inscenaci 20. dubna 1977 a od té doby má hra na svém kontě nejen téměř osm set repríz, ale vyšla také na videu a cd.

Historie divadla charakteristického svým humorem s příchutí mystifikace a pseudovědeckého přístupu cimrmanologů se začala psát koncem roku 1966, kdy doktor Hedvábný oznámil senzační nález. Při budování krbu na své liptákovské chalupě totiž narazil na truhlu s písemnostmi zapomenutého českého génia. Tehdy byla na dně truhly pouze hra Akt, ale s postupem času a s rostoucí popularitou souboru se truhla začala utěšeně plnit. Dnes má Cimrman celou armádu příznivců, kteří toužebně očekávají každý nový objev a zmínku o Cimrmanovi a jeho objevech.

Představení, které je exkurzí do krajiny stáří Járy Cimrmana, je připraveno na pátek patnáctého září a začít by mělo o půl osmé večer. Do Kopřivnice by tentokrát mělo přijet obsazení vedené Ladislavem Smoljakem.


Letošní novojičínské slavnosti mají uctít Laudonovu památku

N o v ý J i č í n (dam) - Kolem dvě stě desátého výročí úmrtí generála E. G. Laudona se budou točit letošní novojičínské Městské slavnosti. Dnem konání největší akce tamního kulturního kalendáře je letos sobota 9. září. Osobu generála Laudona si budou účastníci slavnosti moci připomenout na vernisáži výstavy ’Generál Laudon a jeho příbuzní na Moravě’ v Žerotínském zámku. Památku známého vojevůdce přijede do Nového Jičína uctít asi dvě stě uniformovaných členů klubu vojenské historie a z Vídně přicestuje také potomek slavného rodu Ernst Gideon baron Laudon. Generálova smrt v Novém Jičíně by měla být také hlavním tématem výtvarně dramatického projektu, který tradičně připravují novojičínští studenti.

Program slavnosti začne již dopoledne stylizovaným historickým jarmarkem. Prostor náměstí zaplní umělečtí řemeslníci, trhovci a kejklíři. V poledne by měla kulturní maraton odstartovat skupina historického folku Camerata. Odpoledne je možné se těšit na valašský a rómský folklor, vystoupení pěveckého sboru Ondrášek, taneční, hudební a šermířské produkce. Večerní program odstartuje historická hudba a tanec v podání skupiny Krleš. Následovat má magická produkce s názvem Golem. V devět večer pak přijdou na řadu právě studenti se svým happeningem. O půl desáté město ozáří ohňostroj a o úspěšný závěr Městských slavností se postará koncert Tiché dohody.


Hukvaldská strašidla jen stěží zvládla nápor návštěvníků

H u k v a l d y (dam) - Obrovský zájem veřejnosti o noční prohlídku zaskočil minulou sobotu organizátory Noci duchů na hradě Hukvaldy.

„Dnešní návštěvnost je pravděpodobně nejvyšší za celou sezonu,“ řekla před uzavřením hradu Radomíra Kotterbová z pořádajícího fondu Janáčkovy Hukvaldy. Davy návštěvníků, kteří byli ochotní vystát poměrně dlouhou frontu, však narušily původní ráz akce. „Museli jsme se rozhodnout, zda umožníme do hradu vstup všem příchozím, nebo jen omezenému počtu lidí, kteří si budou moci poslechnout pověsti a užít běsnění strašidel,“ uvedla Kotterbová s tím, že akce se bude opakovat ještě tuto sobotu večer a vzhledem k zájmu pravděpodobně i v příští sezoně.


Puls má na programu komedii a erotické drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Kromě reprízy úspěšné komedie Musíme si pomáhat připravilo kino Puls v druhém zářijovém týdnu dvě premiéry.

Dnes a zítra večer je na programu francouzská fantastická komedie s mnohoznačným názvem Možná...

Děj snímku se odehrává během jedné silvestrovské noci na sklonku milénia na jednom z divokých mejdanů v Paříži, kde právě Arthur odolal mateřským pudům své přítelkyně Lucie. Arthur však netuší, že jej z budoucnosti, respektive z roku 2070, sledují jeho děti, kterým se ani trochu nelíbí, že by se neměly narodit, a hodlají s tím něco udělat.

Stejně jako Možná i americké psychologicko erotické drama Eyes Wide Shut neuvidí diváci mladší patnácti let. Snímek, který se bude hrát každý večer ode dneška až do pondělka, je posledním filmem nedávno zesnulého režiséra Stanleyho Kubricka, filmařské legendy, který má na svém kontě například 2001: Vesmírnou odysseu nebo Lolitu. Eyes Wide Shut je film o manželské únavě a podstatě nevěry.

Režisér diváka celou dobu nechává na pochybách, co z dráždivých zážitků je pouze sen a co skutečnost.

Hlavním tahákem filmu, který vznikal velmi dlouho, je obsazení hlavních rolí, do kterých režisér překvapivě obsadil hollywoodský pár Nicole Kidman a Toma Cruise.


Podzimní Filmový klub zahájí snímek režiséra Davida Lynche

K o p ř i v n i c e (dam) - Po prázdninové pauze se na plátno místního kina opět vracejí představení Filmového klubu. Do konce roku čeká filmové fajnšmekry osm kvalitních filmů, které se díky svému menšinovému zaměření nedostávají do běžné distribuce.

Stejně jako v jarní sérii budou pro klubová představení i nadále vyhrazeny úterní večery. Ke změně dochází jen v době začátku představení, které se posunou na dvacátou hodinu. Prvním snímkem podzimního běhu Filmového klubu bude Příběh Alvina Straighta z režijní dílny Davida Lynche, který bude promítnut 19. září.


Kruh přátel hudby přinese vystoupení špičkových interpretů

K o p ř i v n i c e - Již 27. září odstartuje prvním koncertem další ročník předplatného Kruhu přátel hudby. Během následujících sedmi měsíců čeká hudbymilovné Kopřivničany každý měsíc jeden komorní koncert. Tentokrát se podařilo dramaturgii předplatného sestavit z vystoupení neobyčejně kvalitních souborů a sólových hráčů. Předplatitelé se tak mohou těšit na České noneto, klavíristu Eduarda Spáčila, violoncellistu Daniela Veise a další špičkové interprety. Předplatitelskou sérii oživí také Traditional Jazz Studio svým neklasickým repertoárem nebo koncert tak netradičního nástroje jako je akordeon.

září

Eduard Spáčil - klavír

Vystudoval klavír na brněnské konzervatoři. Po maturitě pokračoval na AMU v Praze. Již od studií se věnoval komorní hudbě v Pražském barokním triu. V roce 1975 spolu s klarinetistou J. Hlaváčem založil soubor Barok Jazz Quintet, se kterým absolvovali asi dva tisíce koncertů u nás a mnoha zemích Evropy. Kromě toho působil v klavírním triu, v letech 1980/90 se intenzivně věnoval kompozici a později i elektronické hudbě. Byl jedním z propagátorů koncertů „Live electronic“ spolu s E. Viklickým, Ji. Jiráskem a Ji. Sermillä. Od roku 1990 se věnuje také podnikatelské činnosti jako hudební nakladatel.

říjen

Traditional Jazz Studio

Bylo založeno bratry Ivanem a Pavlem Smetáčkovými v roce 1959, z členů předchozích amatérských skupin South Dixie a Traditional Jazzmen. Zprvu se skupina důsledně zaměřovala na autentickou rekonstrukci jazzové klasiky 20. let. Cílevědomé snahy P. Smetáčka o budování původního repertoáru zesílily příchodem komponujícího Antonína Bílého. Soubor spolupracoval s Hanou Hegerovou, Evou Olmerovou, Jiřím Stivínem a dalšími českými jazzovými osobnostmi. V roce 1967 produkuje Supraphon 1. LP desku a tehdy se ansámbl stává profesionálním tělesem. Od svého vzniku TJS podniklo zájezdy téměř do všech zemí Evropy i do USA. Soubor natočil mnoho zvukových nosičů doma i v zahraničí.

listopad

Friends Quartett

Friends Quartett založili studenti Janáčkovy akademie múzických umění - Renata Staňková, Michal Mrkvica, Eva Bubleová a Miloslav Brtník teprve na jaře loňského roku. Již v první koncertní sezoně se však Friends Quartett představil v Brně, Kroměříži, Břeclavi a také na koncertech v holandském Amsterodamu a Utrechtu, kde se účastnil společného projektu čtyř smyčcových kvartetů z českých a holandských hudebních akademií. Ansámbl má v repertoáru díla klasicistního období (J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven), skladatelů 19. a 20. století (F. Mendelssohn - Bartholdy, D. Šostakovič) a také hudbu českých mistrů (A. Dvořák, J. Suk).

prosinec

Bohemian Brass

Žesťové kvinteto Bohemians Brass vzniklo jako seskupení členů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK v roce 1996. Od té doby absolvovalo řadu koncertů, a to nejen samostatných, ale také ve spolupráci s předními českými herci. Koncerty souboru jsou vždy provázeny průvodním slovem a hráči se snaží zaujmout posluchače kromě hudby i zajímavostmi z hudebního života především ve svém pořadu Nevážně - vážně.

leden 2001

Václav Soubusta - akordeon

Václav Soubusta pochází z Plzně, kde absolvoval tamní konzervatoř. Ve studiích pokračuje na pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

V celostátní soutěži studentů pedagogických fakult ve hře na ostatní nástroje získal v roce 1997 a 1998 1. cenu. Prosadit se dokázal rovněž v mezinárodních soutěžích. Získal 7. místo v soutěži CMA. Andorra 1997. V roce 1999 se úspěšně zúčastnil další soutěže v Orense ve Španělsku. Od roku 2000 je na Premiové listině Českého hudebního fondu.

únor

České noneto

Se vznikem tohoto souboru v roce 1924 se vytvořil v evropské hudbě zcela nový fenomén širokého specializovaného repertoáru určeného výhradně pro potřeby jednoho souboru. České noneto totiž svou hrou inspirovalo vznik celé řady skladeb (dnes je jich na tři sta), které mu věnovaly nejen významné české skladatelské osobnosti jako J. B. Foerster, B. Martinů, ale i zahraniční autoři jako S. Prokofjev nebo W. Lutoslawski.

Nástrojové složení souboru skýtá takřka nevyčerpatelnou škálu barevných kombinací a jeho plný zvuk je tak vlastně zvukem komorního orchestru. Na koncertech zní skladby pro kompletní obsazení, ale i virtuózní skladby pro jednotlivé dechové nástroje s doprovodem smyčců. Jindy se naopak obsazení rozšiřuje o další nástroje (druhé housle, harfa, klavír, cembalo, bicí nástroje), které v rukou stálých hostů souboru a ve spojení s vynikajícími pěvci umožňují uvedení překvapivého množství nesmírně zajímavých a běžně nehraných kompozic.

Členové souboru v celé jeho dlouhé historii byli navíc vždy vynikající hudebníci, mistři svých nástrojů, známí jako sólisté z koncertních pódií i studiových nahrávek.

březen

Daniel a Šimon Veisovi - violoncello, Helena Veisová - klavír

Na závěr sezony je připraven ’rodinný’ koncert manželů Veisových a jejich syna Šimona.

Daniel Veis je již od konce 70. let uznávanou absolutní špičkou mezi českými violoncellisty. Po absolvování konzervatoře v Moskvě v roce 1979 se vrátil do Prahy jako naprosto zralý umělec, u něhož se pojí přirozená hudebnost, stylová vyhraněnost a hloubka prožitku s neobyčejně krásným tónem a strhující nástrojovou virtuozitou. V té době se začala rozvíjet jeho bohatá koncertní činnost nejen na evropských, ale i amerických a japonských pódiích. Je vyhledávaným sólistou předních orchestrů, s nimiž provedl většinu stěžejní cellové literatury. Nahrává pro různé společnosti. V roce 1989 se stal sólistou České filharmonie. V současné době je profesorem violoncellové hry a vedoucím katedry na pražské AMU.

Pianistka Helena Veisová je absolventkou pražské AMU. V šesti letech začala hrát na klavír a ve dvanácti se již objevila po boku svého otce, vynikajícího houslisty jako jeho doprovod. Veisová vystupovala v přímých vysíláních českých i zahraničních rozhlasových a televizních stanic a pořídila četné nahrávky pro rozhlas a na CD. Poslední člen rodinného tria je jejich šestnáctiletý syn Šimon. Ten se již v pěti letech začal učit hrát na housle, v deseti přešel na vlastní žádost na violoncello. Ve svých patnácti letech se poprvé účastnil soutěží. Stal se rovněž jedním z vítězů v konkurzu o hraní s orchestrem v pražském Rudolfinu. Přes své mládí již získal mnohé úspěchy na soutěžních pódiích.

Zpracoval: David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40