Kopřivnické noviny č. 31/2000 ze dne 7. září 2000

Zprávy z města a okolí

Rozšíření dnů pro vyřizování žádostí na pasy a občanky

Ve staré budově Technického muzea prý panuje čilý ruch

Prodej kasáren by mohl být uzavřen ještě v měsíci září

Zástupce sedmnácti domácností bude projednávat komise

Podzimní spalování listí nepříjemně obtěžuje sousedy

Připravuje se označení vodních toků

Věk obyvatel azylového domu klesá

Výzva všem sportovním, kulturním klubům i sdružením

Městští strážníci v ulicích měli posílené služby

Postup prodeje podle jednotlivých právních forem

Prázdniny v novém školním roce

Všichni gratulanti přáli jediné: Návrat k někdejší prosperitě

K narozeninám dostala fabrika certifikáty jakosti

Během oslav se také pracovalo

Hanzelka a Zikmund jsou čestnými občany

Ocenění zaměstnanci dostali pamětní plaketu a rekreaci

Celá rally se jela ve městě

Počátky Tatry mapuje výstava v přízemí muzea

Zářivé zuby - úspěšný život vás a vaše děti nemine

Stíny


Zprávy z města a okolí

Rozšíření dnů pro vyřizování žádostí na pasy a občanky

K o p ř i v n i c e (hod) - Od září došlo k rozšíření úředních hodin, kdy si občané mohou podávat žádosti na cestovní pasy a občanky nebo si je vyzvednout.

Doklady totožnosti je možné si vyřídit v úřední dny - pondělí a středu od 8 do 12 a od 12.30 do 17 hodin a od září navíc i v úterý a čtvrtek od 8 do 14 hodin.


Ve staré budově Technického muzea prý panuje čilý ruch

K o p ř i v n i c e (dam) - Mohlo by se zdát, že s přesunem Technického muzea do nové budovy stará hala v parku osiřela, opak je podle jeho ředitelky Lenky Hodslavské pravdou. Někdejší hlavní budova muzea slouží jako depozitář nerestaurovaných exponátů stejně jako laicky méně atraktivních motorů a podvozků. Po telefonní domluvě je prý možné dohodnout si individuální prohlídku. Ta je však spíš než široké veřejnosti určena odborníkům zajímajícím se o technické podrobnosti tatrovácké koncepce.


Prodej kasáren by mohl být uzavřen ještě v měsíci září

K o p ř i v n i c e (dam) - Budovu kasáren stále vlastní město, a to i přesto, že její prodej zastupitelé schválili již na konci února. Jak však potvrdil starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, jednání s kupcem, kterým je podnikatel Milan Graňák, neustále probíhají.

„Tuto věc jsme řešili i v souvislosti s rozbory hospodaření. Potřebujeme totiž pokrýt příjmovou stránku rozpočtu. Proto bychom chtěli v co možná nejkratší době, nejpozději však do konce roku, tuto kauzu uzavřít,“ řekl Tichánek s tím, že v poslední době jsou jednání intenzivnější. Čtrnáctého září by mělo na radnici proběhnout jednání, od kterého si Graňák i město slibují konečné uzavření transakce. „Podle mne by samotný akt prodeje mohl proběhnout ještě do konce měsíce září,“ tvrdí podnikatel, který by po citlivé rekonstrukci chtěl i nadále kasárnám ponechat stávající ráz.


Zástupce sedmnácti domácností bude projednávat komise

K o p ř i v n i c e (ili) - O zapojení občanů do systému nakládání s komunálním odpadem píšeme na stránkách poměrně často. Většina obyvatel chápe jeho opodstatněnost a nutnost. Přesto někteří občané raději volí možnost samostatného využívání či zneškodňování odpadu v souladu se zákonem o odpadech. V roce 1999 se do systému stanoveného městem v Kopřivnici a místních částech nezapojilo celkem 217 domácností s 484 obyvateli, což jsou z celkového počtu obyvatel dvě procenta. „Opakovaně jsme vyzvali občany k předložení prohlášení o samostatném využívání nebo zneškodňování komunálního odpadu, z nichž většina výzvy uposlechla,“ zhodnotila situaci Markéta Kvitová z odboru životního prostředí, „sedmnáct obyvatel, vlastně zástupců domácností, bude pozváno k přestupkové komisi pro porušení vyhlášky č. 1/1999 města Kopřivnice. Navíc bylo podáno jedno trestní oznámení, neboť dotyčný zfalšoval fakturu za odvoz odpadu.“

Na odboru životního prostředí museli v souvislosti s dokladováním samostatného zneškodňování odpadu řešit i řadu kuriózních situací, které však mohou mít pro aktéry nepříjemné důsledky v  podobě projednávání přestupku před přestupkovou komisí. Nedokonalosti zákona už nebude možno zneužít od 1. ledna 2001, kdy by měl vstoupit v  platnost zákon o obecní dani, který stanovuje také daň z  komunálního odpadu.


Podzimní spalování listí nepříjemně obtěžuje sousedy

K o p ř i v n i c e (ili) - Zejména ohleduplnost a dobré sousedské vztahy by měli mít na zřeteli ti občané, kteří s blížícím se podzimem začnou pálením odstraňovat ze zahrad spadané listí a uschlou trávu. K pálení pouze suchých přírodnin by mělo docházet pouze za dobrých povětrnostních podmínek a takovým způsobem, kterým by nebyli obtěžováni ostatní občané.

Tyto činnosti ostatně právně upravuje občanský zákoník paragrafem 127, v kterém se mimo jiné praví, že vlastník věci nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, pachy ...


Připravuje se označení vodních toků

K o p ř i v n i c e (ili) - Referát regionálního rozvoje Okresního úřadu Nový Jičín byl v průběhu roku 1999 byl pověřen vyhodnocením možnosti instalace tabulí označujících vodní toky na území okresu Nový Jičín.

Celkem bylo v rámci okresu vyhodnoceno sedmdesát osm míst, na kterých budou postupně během letošního roku tabule umístěny. Jedná se vždy o místo, kde se kříží vodní tok s příslušnou komunikací první, druhé a třetí třídy. Cedule jsou vyhotoveny v modré barvě o rozměrech 30 x 70 centimetrů, na nichž je pak vyveden název toku bílými písmeny.

Toto označení bude umístěno i v Kopřivnici a místních částech, a to jednak na Kopřivničce a dále pak na přejezdu komunikací přes řeku Lubinu. Dvě cedule budou umístěny ve Vlčovicích - na nově opraveném mostu ve směru na Mniší a u výjezdu z Vlčovic, jedna pak v Lubině na nově opraveném mostu u kulturního domu. V Kopřivnici bude cedule umístěna na komunikaci vedoucí od Lubiny, kde II/480 protíná u házenkářského hřiště Kopřivničku.

„Zhotovení cedulí zaplatil včetně sloupků a uchycení Okresní úřad Nový Jičín a naším úkolem je zajistit vlastní instalaci a postarat se o následnou údržbu,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Mnohé občany patrně zklame, že informační tabule nebudou mít pod názvem toku dvojitou bílou vlnovku, která je charakteristická pro tento typ označení v zahraničí.


Věk obyvatel azylového domu klesá

Věk klientů kopřivnického azylového domu
pro lidi bez přístřeší se snižuje.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Činnost azylového domu pro bezdomovce, který je v provozu od dvaadevadesátého roku, doznala za poslední období řadu pozitivních změn. Vzorný pořádek a doslova úzkostlivá čistota ani nenasvědčuje tomu, že se jedná o poslední útočiště. Na konci minulého roku došlo k svépomocnému vymalování celého objektu a dokoupení záclon a závěsů. Klientům se po zvýšení nájemného poskytuje svačinová polévka. „Naší snahou je nejen poskytnout našim klientům možnost přespání a osobní hygieny, ale pomoci jim při řešení zaměstnání či případného vzdělání,“ přiblížila azylový program vedoucí Anežka Fabiánová. Opodstatněnost takového postoje je na místě, protože průměrný věk azylantů je do pětatřiceti let. „Jsou u nás klienti v důchodovém věku, ale většinou se jedná o mladé chlapce, o které se rodina po dovršení plnoletosti odmítne starat nebo vyjdou z dětského domova, případně se nemají kam vrátit po vojně,“ uvedla Fabiánová. Hlavně na zdravotně způsobilé a mladé lidi je zaměřena pracovní terapie, při níž jsou klienti vedeni k samostatnému úklidu nejen na pokojích, ale i celého areálu, výrobě drobných doplňkových předmětů pro domácnost apod.

V budoucnu chce ředitelka Střediska sociálních služeb Jitka Veřmiřovská, pod kterou azylový dům spadá, realizovat zřízení společenské místnosti a přijímací buňky pro nově příchozí ve sklepních prostorách, další zútulnění stávajících bytů, zateplení vchodových dveří a další. „Naší prioritou je zařazení co největšího počtu klientů do společnosti a těm ostatním umožnit bydlení v důstojných podmínkách,“ dodala Veřmiřovská.


Výzva všem sportovním, kulturním klubům i sdružením

K o p ř i v n i c e (red) - Odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici vyzývá všechny sportovní a kulturní kluby i sdružení, které provozují svou činnost v Kopřivnici a doposud nespolupracují s městem, aby kontaktovaly pracovnici tohoto odboru - Lenku Herákovou, a to buď osobně, nebo telefonicky na čísle 87 94 73.


Městští strážníci v ulicích měli posílené služby

K o p ř i v n i c e (hod) - V těchto dnech bylo více vidět než je obvyklé v ulicích strážníky městské policie. Jednak to bylo proto, že byla pouť, a strážníci dbali na to, aby se vyskytlo co nejméně problémů v průběhu poutě. Následně hned další sobotu bylo vidět strážníky opět, a to při usměrňování dopravy, kdy po městě jezdila kolona historických vozidel značky Tatra.

Během září budou vypomáhat městští strážníci Policii ČR, jejíž policisté by měli po dobu jednání Mezinárodního měnového fondu v Praze posílit tamní jednotky.

Od pondělí 4. září budou strážníci městské policie opět stát na přechodech a dbát na bezpečnost školáků. Strážníci hlídají především přechody u Mirtouru, pokud to možnosti a počty strážníků ve službě dovolují, hlídkují na přechodu u házenkářského hřiště a na přechodu u ZŠ - náměstí a někdy i u Kavárny.


Postup prodeje podle jednotlivých právních forem

K o p ř i v n i c e (red) - V  minulém čísle jsme se zabývali podrobněji jednotlivými právními formami prodeje. Dnes se budeme věnovat pracovnímu postupu prodeje podle jednotlivých právních forem.

Jaký bude pracovní postup při prodeji dle občanského zákoníku?

Pracovní postup při prodeji právnické osobě (družstvu) z řad nájemců dle občanského zákoníku bude obsahovat následující kroky:

  • firma, která vzejde z výběrového řízení na realizaci prodeje, uskuteční informativní schůzku, kde vysvětlí všechny okolnosti týkající se prodeje a následně obešle nájemce s  nabídkou na koupi domu.

  • nájemci se závazně vyjádří do 60 dnů ode dne jejího doručení. Součástí akceptace nabídky je složení jistiny ve výši 10 % z kupní ceny. Tato jistina se v případě prodeje započte do kupní ceny.

  • do 180 dnů ode dne doručení nabídky je nutné vytvořit právnickou osobu a zaregistrovat ji. Při tomto kroku bude rovněž nápomocna firma realizující prodej.

  • po registraci právnické osoby bude prodej projednán na zasedání městského zastupitelstva a do 60 dnů ode dne schválení bude následně uzavřená kupní smlouva, která se vloží na Katastrální úřad v Novém Jičíně a právnická osoba vytvořená z řad nájemců se stane novým vlastníkem nemovitosti.

Prodej do podílového spoluvlastnictví nájemců je obdobný s tím, že odpadá založení právnické osoby a kupní smlouva musí být uzavřena do 180 dnů ode dne doručení nabídky.

Jaký bude pracovní postup při prodeji po jednotlivých bytech?

Na prodej po jednotlivých bytech bude město přistupovat pouze v ojedinělých případech, kdy již v minulosti byl v  domě nějaký byt prodán nebo se bude jednat o dům s malým počtem bytů. Postup prodeje je upravován zákonem 72/94 Sb. ve znění novely 103/00 Sb. a společně se schválenými pravidly bude následující:

  • nejpozději do 6 měsíců ode dne doručení návrhu kupní smlouvy na koupi bytu se nájemce musí závazně vyjádřit a při akceptaci této nabídky složit požadovanou jistinu a podepsat kupní smlouvu.

  • nejpozději do jednoho roku ode dne doručení návrhu kupní ceny pak musí nájemce zaplatit kupní cenu.

  • po zaplacení kupní ceny bude smlouva vložena na Katastrální úřad v Novém Jičíně a nájemce se stane vlastníkem bytu.

Proč se skládá jistina a k  čemu slouží?

Jistina se skládá zejména z  důvodu zabezpečení prodeje v  dohodnutých termínech a rovněž vede k zamezení spekulativních akceptací nabídek ze strany nájemců se záměrem prodej prodlužovat nebo případně úplně zmařit. Jistina se v případě uskutečnění prodeje započítává do kupní ceny. Pokud dojde ke zmaření prodeje ze strany města, vrací se zúročena sazbou 6 % p. a. Pokud prodej zmaří kupující, propadá tato jistina ve prospěch města. Pokračování příště


Prázdniny v novém školním roce

K o p ř i v n i c e (hod) - S příchodem nového školního roku otiskujeme termíny prázdnin: 26. a 27. října, vánoční - 22. 12. až 2. 1. 2001, pololetní - 1. února, velikonoční - 12. a 13. 4., jarní prázdniny okresu N. Jičín budou od 26. 2. do 2. března.


Všichni gratulanti přáli jediné: Návrat k někdejší prosperitě

Půlmiliontý vůz, který Tatra
za svou historii vyrobila, sjel v sobotu
z montážní linky a byl symbolicky
předán zákazníkovi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Společenské postavení, věk i osobní vztah účastníků oslav výročí automobilky k Tatře se výrazně lišily. V jednom se ale shodovali řadoví tatrováci, ministři, management společnosti stejně jako fanoušci značky a majitelé veteránů z celé republiky. Všichni Tatře do dalších let přáli hlavně návrat k někdejší prosperitě. Cestovatel Zikmund přál, aby se Tatra vymanila z agónie, ministr Grégr, který si zavzpomínal na své zážitky s historickými typy tatrovek se stejně jako vicepremiér Mertlík zmínil o růžové budoucnosti, která se před podnikem otevírá. Generální ředitel Tatry svému podniku popřál, ’aby se za dalších 150 let opět mluvilo o budoucnosti, plánech a snech tatrovky’. Nejneskromnější přání měli majitelé veteránů, ti by totiž kromě prosperity automobilky rádi viděli i znovuobnovení výroby osobních vozů.








K narozeninám dostala fabrika certifikáty jakosti

K o p ř i v n i c e (dam) - V rámci Velkého dne přebrali zástupci Tatry certifikáty osvědčující bezchybné fungování systému řízení jakosti ve firmě. Mateřská automobilka obhájila certifikát, který poprvé získala před třemi lety.

Čerstvým držitelem certifikátu splňujícím tvrdé podmínky evropsky uznávané normy ISO 9001 se stala dceřiná společnost Nářaďovna Tatra. Tato ocenění jsou podle slov společnosti RW TÜV významným signálem pro zákazníky Tatry, že od ní mohou čekat kvalitní zboží, se kterým budou spokojeni.


Během oslav se také pracovalo

K o p ř i v n i c e - Přítomnosti vícepremiéra Pavla Mertlíka, ministrů Miroslava Grégra, Petra Lachnita a celé řady významných obchodních partnerů na oslavách výročí firmy využila Tatra také k pracovním jednáním, kterých se během dne uskutečnilo hned několik.

Management Tatry se na krátké schůzce setkal také s kopřivnickými radními. Mluvilo se prý o těžké, ale i o světlé budoucnosti automobilky.


Hanzelka a Zikmund jsou čestnými občany

Cestovatel Miroslav Zikmund přebírá
z rukou starosty města
čestné občanství Kopřivnice.
Stejné pocty se od zastupitelů dostalo
i jeho kolegovi Jiřímu Hanzelkovi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Již několik měsíců staré rozhodnutí kopřivnických zastupitelů udělit čestné občanství cestovatelům Hanzelkovi a Zikmundovi došlo naplnění, když druhý jmenovaný převzal tuto poctu z rukou starosty města a stvrdil podpisem do pamětní knihy. „Jsem rád za nás za oba a hlavně za Jirku, který se tady narodil,“ řekl po převzetí dekretu Zikmund.

















Ocenění zaměstnanci dostali pamětní plaketu a rekreaci

K o p ř i v n i c e - Pět desítek zaměstnanců Tatry bylo u příležitosti oslav oceněno za mimořádné zásluhy o značku a přínos k jakosti produkce. „Ocenění patří všem generacím tatrováků, bez kterých bychom tady dnes neseděli. Lidé jsou bohatstvím automobilky,“ řekl u příležitosti ocenění zaměstnanců generální ředitel Petr Urban. Pět desítek oceněných zaměstnanců mateřské automobilky a jejích dceřiných společností si kromě pamětní plakety odnesli také rekreační pobyt a pozvání na večerní představení Miroslava Donutila v kulturním domě.


Celá rally se jela ve městě

K o p ř i v n i c e - Poněkud ve stínu Velkého dne Tatry letos proběhl jednatřicátý ročník tradiční Rally Beskydy a sedmnáctý ročník memoriálu Josefa Veřmiřovského.

Na startu závodu, který kopřivnický Tatra Veteran Car Club každoročně pořádá, se tentokrát sešla sto jedna posádka ze šesti zemí. Účastníci Rally Beskydy spolu soutěžili v pěti kategoriích. Vůbec poprvé v dlouhé historii podniku se celý soutěžní program odehrál v ulicích Kopřivnice a na zkušebním polygonu Tatry.


Počátky Tatry mapuje výstava v přízemí muzea

K o p ř i v n i c e - Nejméně do konce roku bude v přízemí Technického muzea instalována výstava o nejstarší historii Tatry a jejím zakladateli Ignáci Šustalovi. Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout Šustalovu pracovnu stejně jako originály některých jeho osobních dokladů a výkresy kočárů.

Připravil: David Macháček


Zářivé zuby - úspěšný život vás a vaše děti nemine

Možná, že mine, ale zcela určitě omezíte bolesti, trápení a finanční výdaje, když se o zuby svých dětí budete starat. Trvale, dokud budou dětmi. Začíná to prořezáním prvních dětských zubů.

Ubývá školek a jeslí, kde učili ústní hygieně a spolu se zubními lékaři organizovali preventivní prohlídky. Též u školních dětí se mnozí pedagogové i zdravotníci pilně snaží, aby se kolektivní zubní prohlídky omezovaly. A tak mám pro vás, rodiče, špatnou zprávu: K přemnoha lapáliím přibývá vám v dnešní době (a už se to nedá zastavit) starost o chrup vašich dětí.

Sdělím vám, co musíte znát o prevenci kazivosti zubů. Omlouvám se těm z vás, kteří čekáte dosud nikým nezveřejněné novinky.

1. Upravit stravovací návyky

Omezit cukr - není pro růst nezbytný. Záludné jsou zejména dudlíky s medem, coca cola, přeslazené limonády. Dobré jsou a dětem způsobí radost žvýkačky bez cukru (na rozdíl od učitelů ve školách). Je-li touha po čokoládě nezvládnutelná, ukojte ji najednou a bezprostředně po prožité rozkoši umyjte zuby. Při domácím vaření zacházejte s cukrem umírněně. Jak sladce vaří matka (není-li to možné, otec), tak sladce bude vařit dcera či syn.

2. Pravidelně čistit zuby

Ihned po prořezání čistí dětem zuby rodiče. Později, s přicházejícím rozumem, děti samy, často rády a s nadšením. Rodiče kontrolují, jak to dopadlo. Neumějí-li kontrolovat, nechť se poradí se svým zubním lékařem.

3. Podávat fluoridové tablety

Do jednoho roku jednu, do dvou dvě, do tří tři a u starších dětí čtyři tablety denně do třináctého roku věku. Prevencí zapálení rodiče mohou denní dávku svým dětem rozdělit na dvě části a přimět je k rozpuštění v ústech ráno a večer. Vyskytují se i rodiny, ve kterých někdo vaří a ostatní to pak jedí. V takovýchto sympatických rodinách mohou místo běžné soli používat sůl s jódem a fluorem - Alpská sůl za 16,90 Kč půl kila. Existují i jiné fluorem obohacené soli.

V každém případě platí: používáte-li celodenně sůl s fluorem, nedávejte fluoridové tablety, ačkoliv je - na rozdíl od soli plně hradí pojišťovna.

4. Pravidelně dvakrát ročně vyhledat zubního lékaře

Ten chrup našich dětí prohlédne a poopraví. Velmi by takováto pravidelná péče prospěla i jedincům dospělým, ale to už bych asi chtěl příliš. Většina z nás má děti upřímně ráda, jenže ošetřovat předškoláka plného života a obav z bolesti není věc snadná. A tak se občas vyskytly nejasnosti, ke kterému zubnímu lékaři má matka (lépe otec) s dítětem jít.

Poskytnu vám informaci: Chodí-li předškolák či školák na kolektivní prohlídky, ošetří ho v době potřeby ten lékař, ke kterému chodí se školou. Děti, které do školy nechodí, nebo z jiného důvodu školního lékaře nemají, ošetří stomatolog, ke kterému chodí matka, respektive otec.

Všechno, co jsem vám, rodičům rychle se vyvíjejících dětí, chtěl o prevenci zubního kazu sdělit, je napsáno. Není to všechno, co vím, ale jsou to určitě základní informace. Vznikne-li potřeba, je možné se k některým bodům vrátit.

MUDr. Jan Žárský


Stíny

Dne 29. 8. prováděla hlídka MP pravidelnou kontrolou v parku na ulici Sadové. Z hloučku, který se zde nacházel, se po spatření hlídky daly dvě osoby na útěk. Strážníkům se podařilo osoby zadržet. Protože dotyční neměli u sebe žádný doklad totožnosti, byli předvedeni na P ČR, kde vyšlo najevo, že jeden z mladíků je hledán policií, protože utekl z ústavu pro mladistvé.

Od 29. do 30. 8. na ulici Boženy Němcové vypáčil dosud nezjištěný pachatel víko nádrže u nákladního automobilu zn. Avia a odcizil celkem 80 litrů nafty v hodnotě 2 175 korun.

Od 31. 8. do 1. 9. neznámý pachatel v Kopřivnici - místní části Vlčovice vypáčil okno restaurace Tempo a odcizil 2 kusy el. fritézy a 14 kg masa. Dále vypáčil skříňky a zásuvky a odcizil cigarety různých značek a dva látkové ubrusy, vše v hodnotě 24 675 Kč, na zařízení vznikla škoda přesahující deset tisíc korun.

Od 1. do 2. 9. ve Štramberku na Bařinách přelezl neznámý pachatel plot objektu palírny a vnikl do provozní místnosti, kde demontoval plynový závěsný kotel zn. Berreta v hodnotě 24 tisíc korun, poškozením vznikla škoda tisíc korun.

2. 9. dopoledne na ul. Kadláčkově odcizil neznámý pachatel z rod. domku dámskou peněženku, která byla položena na mrazáku ve vstupní chodbě domu, s finanční hotovostí a doklady, vše v hodnotě 3 250 Kč. Pachatel do domu pravděpodobně vešel neuzamčenou brankou a pootevřenými dveřmi se dostal do chodby. Poškozená žena uvádí, že si vstupu cizí osoby nevšimla.

2. 9. kolem 4.30 hodin na ulici Obránců míru, poblíž prodejny Tatrovanka, došlo k požáru tří plastových kontejnerů s odpadem. Ke zranění osob ani k obecnému ohrožení nedošlo. Požár byl lokalizován hasiči a. s. Tatra. Škoda činí předběžně 45 000 korun. Šetřením nelze vyloučit úmyslné založení požáru.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40