Titulní strana

Nejtěžší období má Tatra za sebou, míní její vedení

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně optimisticky vidí budoucnost Tatry její management, a to i přesto, že společnost skončila své loňské hospodaření se ztrátou 2,635 miliardy korun.

„Hodnotili jsme období, které již naštěstí máme za sebou. Rok 1999 byl zlomovým rokem, kdy se Tatra potácela nad propastí, ale zásluhou revitalizačního programu, ke kterému se přihlásila, došlo ke změnám ve společnosti, jejichž pozitiva se začínají projevovat již po půl roce,“ řekl po skončení řádné valné hromady Tatry předseda její dozorčí rady Vlastimil Horkel.

Tvrzení o zlepšení situace v automobilce dokládá mimo jiné meziroční nárůst prodeje automobilů o 72 %. Vzrostl také počet vyrobených vozidel. Již teď jich z montážních linek sjelo zhruba stejné množství jako za celý minulý rok a do konce roku by měl jejich počet dosáhnout hranice sedmnácti set kusů. Stabilizace výroby se promítla také do pololetních statistik. Zatímco za stejné období minulého roku byl holding Tatra ve ztrátě 294 milionů korun, v prvních šesti měsících roku 2000 se automobilce a jejím dceřiným společnostem podařilo dosáhnout zisku převyšujícího částku 177 milionů korun.

Současný pozitivní trend by podle odhadů vedení Tatry měl nejen pokračovat, nýbrž i akcelerovat v příštím roce a následujících letech.

„My tvoříme hospodářský plán na další tři roky dopředu a v této souvislosti před sebou vnímáme řadu optimistických signálů, hlavně na straně prodeje nákladních vozidel a pochopitelně s tím půjde nahoru také vytížení kapacit dceřiných společností,“ uvedl generální ředitel Tatry Petr Urban.

Podíl na zvýšeném zájmu o tatrovky nesou podle představitelů automobilky jak obchodní zástupci Tatry, tak i celkové oživení trhu s nákladními vozy. Ruku v ruce s těmito pozitivy jde také zvýšení spolehlivosti Tatry jako obchodního partnera, který je schopen ve velmi krátké době dodat zboží. „Zákazníci, kteří si kupují nákladní automobil, pochopitelně očekávají možnost servisu nebo nákupu náhradních dílů. Nejistá budoucnost Tatry v minulém období je tak mohla odrazovat,“ domnívá se Urban.

Velký vliv na prodejnost tatrovek má také návrat tradičních zákazníků k osvědčené značce. „Po změně režimu v Rusku začal boom nákupů západního zboží. Nyní se však zákazníci v těchto tradičních odbytových oblastech Tatry začínají vracet zpět k nám,“ tvrdí generální ředitel automobilky s tím, že již existuje kontrakt na padesát vozů, které má Tatra dodat v příštím roce.

Završením úspěšně nastartované revitalizace Tatry by měl být vstup strategického partnera, který měl podle původních informací přijít ještě letos. Zájemci o investici do automobilky, kterou dnes z devadesáti procent vlastní stát, se měli Revitalizační agentuře přihlásit do 28. srpna. „Kolik zájemců se ozvalo, bohužel nevím. Každopádně proces hledání se neuzavírá a bude i nadále pokračovat. Teď proběhlo pouze jakési první kolo a my máme signály, že by se mohli objevit ještě další zájemci, z jejichž středu bude vybrán ten nejlepší,“ uzavřel předseda dozorčí rady Horkel.


Do školy šli tři sta třicet dva prvňáčci

Zhruba tři stovky prvňáčků v pondělí poprvé
vyrazily do patnácti prvních tříd otevřených
ve školách v Kopřivnici a místních částech.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Začátek školního roku je vždy slavnostní a zvláště pro prvňáky je to velká událost.

Městští radní a zastupitelé se vždy slavnostního zahájení zúčastňovali a ani letos to nemohlo být jinak.

V letošním školním roce se čtvrtého září mělo podle našich informací otevřít patnáct prvních tříd, z toho po jedné v místních částech Lubiny a Mniší.

Nejvíce prvních tříd měla otevřít Základní škola Emila Zátopka, a to hned čtyři. Tři první třídy otevřela ZŠ Dr. Milady Horákové, po dvou ZŠ Alšova a 17. listopadu. Po jedné první třídě otevřely Základní škola - náměstí, svaté Zdislavy, Mniší a Lubina.

Do prvních tříd mělo celkem nastoupit tři sta třicet dvě děti, z toho osmdesát do školy Emila Zátopka, jednasedmdesát do ZŠ Horákové, sedmapadesát do ZŠ 17. listopadu. Rovná padesátka prvňáků bude navštěvovat ZŠ Alšovu, třicet náměstí a sv. Zdislavu třiadvacet. V místní části Mniší přivítá škola deset prvňáků a v Lubině jedenáct.













Služeb psího hotelu využívá i široké okolí

K o p ř i v n i c e (hod) - Služeb psího útulku ve Vlčovicích využívají lidé z širokého okolí. Dokonce zde měli ubytovaného psa od Ostravy. Poplatek za psa a den je stanoven na částku od šedesáti do sta korun, a to podle velikosti psa.

V prvé řadě jsou v psím útulku umisťováni odchycení psi v Kopřivnici a Novém Jičíně, až potom jsou přijímáni psi na hotel. Jak nám řekl velitel kopřivnické městské policie Jan Müller, ještě se nestalo, že by nějakého psa odmítli. Pes, který je zde na hotelu, musí mít samostatný kotec i výběh. Vždy se snažili majiteli vyjít vstříc a za tu dobu tří let, co je útulek v provozu, si ještě nikdo na služby psího hotelu nestěžoval.

Za první pololetí využilo služeb psího hotelu devatenáct psů, o prázdninách ještě dalších deset. Jeden majitel zaplatit za ubytování svého psa po dobu dvou měsíců částku ve výši šesti tisíc korun, další pak pět tisíc korun. Příjmy za provoz hotelu pomáhají snižovat náklady na provoz útulku.

V rozpočtu je plánováno s částkou tři sta dvacet jedna tisíc korun na provoz útulku. Vyčerpáno bylo jen za první pololetí jedenadevadesát tisíc korun. Další náklady šetří městská policie tím, že strážníci provádějí veškeré drobné opravy jako sečení trávy a podobně samostatně.

Díky lidem, kteří krmivo dokonce sami do útulku přivážejí, se snižují i provozní náklady na jeho provoz. Někdy se totiž stává, že za celý měsíc nemusí městská policie kupovat krmivo vůbec. Jak řekl Jan Müller, městská policie jim děkuje a moc si jejich pomoci váží.

Další pomoc nám nabízejí lidé a o prázdninách hlavně děti, kteří chodí venčit psy, které si vezmou na vodítko a chodí s nimi na vycházky do okolí, a psi tak mají větší výběh, než je v kotci.


Nové fotografie na průkazy se nelíbí hlavně portrétovaným

K o p ř i v n i c e (dam) - Problémy s fotografiemi určenými na občanky a pasy začínají pomalu ustupovat do pozadí. Většina fotografií, se kterými občané chodí na matriku nyní, odpovídá příslušným předpisům. „Občas se ještě nějaké problémy vyskytnou, ale již ani zdaleka ne tak často jako na začátku,“ potvrdil zlepšení situace šéf referátu vnitřních věcí OÚ Jan Pazdera. V souvislosti s novým zákonem upravujícím vydávání osobních průkazů, který vstoupil v platnost 1. července, vyšla také vyhláška, podle které musí průkazová fotografie zobrazovat hlavu a ramena osoby v čelním pohledu, což je oproti původnímu způsobu portrétování výrazná změna. Tou jsou většinou rozladěni hlavně sami portrétovaní, neboť zkušení fotografové byli schopni určitým natočením hlavy jejich podobiznu značně vylepšit.


Tatra si v sobotu připomněla 150 let své existence

Stovka veteránů se minulou sobotu sjela
do Kopřivnice, aby oslavila
stopadesáté výročí vzniku Tatry.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Své stopadesáté narozeniny oslavila uplynulou sobotu kopřivnická automobilka Tatra. Na ’Velký den’, jak byla oslava nazvána, se sjelo dvě stě oficiálních hostů, mezi kterými nechyběli ani zástupci vlády či významných obchodních partnerů z Ruska, Indie, Německa, Francie, Polska a dalších zemí. Značnému zájmu se oslavy výročí automobilky těšily i mezi širokou veřejností. Podle odhadu pořadatelů se akcí pořádaných v rámci Velkého dne zúčastnilo šest až sedm tisíc příznivců značky. Oslavy vypukly již krátce před devátou hodinou, kdy od radnice směrem k Tatře vyrazila městská dechovka v doprovodu mažoretek.

Před sídlem společnosti pak oslavy svými projevy zahájili představitelé Tatry. Bezprostředně po zahájení oslav se na cestu městem vydalo defilé automobilů. V koloně, která projela celou Kopřivnicí, byly vozy nejen z prvopočátků zdejší automobilové výroby, ale i současné produkty automobilky, včetně soutěžních speciálů tatrováckých týmů.

V deset hodin pak byla v Technickém muzeu slavnostně otevřena výstava o nejranějším období automobilky a jejím zakladateli Ignáci Šustalovi. Atraktivitu tohoto bodu programu navíc ještě zvýšila autogramiáda cestovatele Miroslava Zikmunda. Opravdovou lahůdkou pro milovníky veteránů byla jízda elegance. Během průjezdu městem se každý z účastníků akce dozvěděl zajímavosti z historie jednotlivých typů vozidel a komise odborníků vybrala vítěze čtyř kategorií soutěže o Nejkrásnější starý vůz. Odpoledne se těžiště oslav přeneslo do nitra závodu, kde bylo možné zúčastnit se dokončení půlmiliontého automobilu a jeho předání zákazníkovi.

Vrcholem programu pak byly ukázkové jízdy závodních speciálů Tatry a vozů ze současného výrobního programu, které proběhly na zkušebním polygonu. Večerní závěrečná část programu již nebyla i z technických důvodů určena tak široké veřejnosti. Oficiální hosty, oceněné tatrováky a ty, kteří si stihli včas zakoupit vstupenku, pobavil Miroslav Donutil jednou z posledních repríz populárního pořadu ’Pořád se něco děje’.


Začátek školního roku se nese ve znamení zvýšených nákupů

K o p ř i v n i c e - Začátek školního roku prožívá každý s určitou dávkou vzrušení. Učitelé, nepedagogičtí pracovníci, školáci, jejich rodiče a o rodinách prvňáčků ani nemluvě.

Nejvíc se snad na zahájení školního roku těší majitelé obchodů, jako jsou papírnictví a částečně i obuvi. Pro ně nastávají pravé žně. Tužky, pera, kružítka, aktovky, pouzdra, sešity, obaly - to jsou jen namátkou ty nejzákladnější potřeby, které každý školák potřebuje. Když k tomu připočteme přezůvky, cvičební obuv a oděv do tělocvičny i na hřiště, znamená to při dvou dětech nejméně dvě odpoledne, která rodiče stráví obíháním prodejen, aby ratolestem zajistili nezbytné pomůcky.

„Ještě poslední prázdninové úterý jsme nezaznamenali větší zájem kupujících. Zlom nastal až ve středu, kdy jsme zákazníky průběžně obsluhovali, ale od čtvrtku se tvoří nezvladatelné fronty,“ uvedla prodavačka z obuvi, „u nás navíc chvíli trvá, než se zvolí správná velikost papučí, jarmilek a tenisek.“

Obdobná situace byla i v kopřivnických papírnictvích, ale tam hlavnímu náporu budou čelit první zářijový týden, kdy budou všechny požadavky školy specifikované. „Kolikrát si říkám, že lidi nezačnou s nákupem školních pomůcek už během prázdnin. Vyhnuli by se tak zbytečným frontám, ale v podstatě i já nechávám všechno na poslední chvíli. Možná, že je to takový charakteristický rys české povahy, protože i před Vánocemi je situace stejná,“ svěřila se s postřehy jedna z prodavaček.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40