Kultura

Schůdky rozšíří kádr o nové loutkáře

K o p ř i v n i c e (dam) - Na svou sedmadvacátou sezonu se chystá místní loutkářský soubor Schůdky do pohádky.

Hned na jejím začátku se umělecký vedoucí souboru František Červenka rozhodl rozšířit kádr Schůdků. „Dětem a dorostu nabídneme možnost věnovat část volného času přípravě pohádkových představení pro své vrstevníky,“ řekl Červenka.

Přihlásit se mohou děvčata a chlapci ve věku od 10 let a dorost od 15 let. Nábor proběhne v pondělí 11. září v době od 15 do 18 hodin v budově loutkového divadla. V té době bude také možné získat další informace o činnosti Schůdků.

V právě začínající sezoně 2000 - 2001 uvedou Schůdky dvě premiéry a tři nejzajímavější pohádky z minulých sezon. Představení budou schůdky tradičně hrát každou třetí a čtvrtou neděli v měsíci.

Uplynulá sezona byla pro místní loutkářskou líheň velmi vydařená. Celkem mladí divadelníci připravili jedenadvacet představení, z nichž dvě byla premiérová.

Schůdky se rovněž jako jediný dětský soubor účastnily oblastního kola soutěže loutkářských souborů v Opavě. Hra O Káče a černém kocourovi Kubovi Kopřivnickým vynesla zvláštní cenu poroty.

„Doufejme, že se nám i v této sezóně bude dařit tak jako vloni,“ vyjádřil své naděje vedoucí souboru František Červenka.


Little Rock Fest nabídne vystoupení asi patnácti kapel

N o v ý J i č í n (dam) - Zhruba patnáct rockových kapel převážně z blízkého okolí se představí zítra večer na novojičínských Skalkách v rámci akce nazvané Little Rock Fest. Kromě osmi novojičínských skupin by se na pódiu měla objevit například i Věra Špinarová či Iron Maiden revival. Akce, jejíž začátek je naplánován na sedmnáctou hodinu, je věnována památce novojičínského muzikanta Jindry Kvity.


Na soutěži v Trenčíně se utká místní a štramberská dechovka

K o p ř i v n i c e (dam) - Dechové orchestry ze Štramberka a Kopřivnice co nevidět změří své umělecké kvality, setkají se totiž na soutěžním festivalu v Trenčíně, který proběhne 8. až 10. září. Celá situace je o to pikantnější, že orchestry z obou sousedních měst budou jedinými českými zástupci na festivalu.

Pro kopřivnickou dechovku bude zájezd do Trenčína již třetím letošním festivalem, začátkem léta totiž hráli na přehlídce v chorvatském městě Kastav a v polovině prázdnin MDO reprezentoval Kopřivnici na festivalu ve Zlíně. „Máme letos tak nabitý program, že nebudeme schopni ani připravit dostatek materiálu pro tradiční Podzimní koncert,“ prozradil dirigent Alois Hrnčárek. Ještě před odjezdem na Slovensko bude možné kopřivnickou dechovku slyšet 2. září při oslavách 150 let Tatry a o den později na promenádním koncertě ve Štramberku.


Za konec diskotéky byl muž zřejmě hotov položit svůj život

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen své zdraví, ale i život riskoval v pátek večer starší muž, který chtěl stůj co stůj překazit plánovanou diskotéku před kulturním domem. Sabotér, který nebyl ochoten oželet byť jen čtyři hodiny svého klidu, pravděpodobně obcházel místo konání diskotéky již odpoledne.

„V době, kdy probíhala technická příprava, pokřikoval na naše techniky jeden známý nespokojenec,“ řekl ředitel kulturního domu s tím, že zřejmě ví, kdo chtěl akci překazit.

První dvě hodiny diskotéky pravděpodobně nahlodaly mužovy nervy natolik, že se odhodlal k akci, která pro něj mohla skončit tragicky. Kolem půl deváté totiž obyčejným nožem přeřízl přívodní kabel, kterým právě procházelo 380 voltů. „V první chvíli jsme vůbec nevěděli, co se děje. Ozvala se rána a z místa, kde byl kabel přerušen, se zajiskřilo. Až po chvíli jsme zjistili, že se mu podařilo přeříznout všechny tři fáze. Ten blázen má štěstí, že ještě žije,“ popisuje situaci pořadatel Pavel Klos. Riskantní mužův čin se navíc zcela minul účinkem. Kabel, který zničil, totiž napájel pouze osvětlení ve stanu s občerstvením, a tak diskotéka pokračovala dál do dvaadvacáté hodiny, kdy v klidu skončila.

„Divím se těm lidem, že nejsou schopni alespoň jednou za rok takovou akci tolerovat a pouze bezhlavě prosazují své sobecké zájmy,“ komentoval celý incident Sazovský.


Šimek s Bubílkovou zahájí letošní sezonu v kulturním domě

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou sezonu odstartuje v kulturním domě satirický pořad S politiky netančím.

Populární dvojice Zuzana Bubílková a Miroslav Šimek vystoupí v Kopřivnici hned první zářijový den o půl osmé večer.

V programu, který si svou popularitu získal hlavně jeho pravidelnými přenosy českou televizí, si Šimek s Bubílkovou berou na mušku aktuální politické dění. Jak autoři pořadu tvrdí: „Politici si z nás dělají legraci každý den, tak proč bychom jim to občas nemohli oplatit.“

Kromě obou hlavních protagonistů se mohou diváci těšit také na kapelu O.O.T.M, která dotváří ráz pořadu.


Hukvaldy představí svá hradní strašidla

H u k v a l d y (dam) - Nejen možnost netradiční noční prohlídky, ale i seznámení s hradními duchy nabízí v sobotu 2. a 9. září hrad Hukvaldy. V rámci prohlídky se návštěvníci mohou těšit na víly Húkalky, ducha na hradním hřbitově, mnicha a mnoho dalších postav. První prohlídka začne vždy v 19 hodin a další se budou po hodině opakovat až do třiadvaceti hodin.


Z šestice předplatitelských představení si může vybrat každý

K o p ř i v n i c e - Stejně jako uplynulou sezonu v kopřivnickém kulturním domě i tu letošní zpestří šestice představení zahrnutých do divadelního předplatného.

Dramaturgie předplatného je postavena tak, aby oslovila co nejširší spektrum diváků. Na své si přijdou jak milovníci klasického repertoáru, tak i ti, kteří mají radši modernější kusy. Mnohé z klasických děl jsou navíc po stránce režie a výpravy pojaty velmi novátorsky a mohou uspokojit i méně konzervativní publikum.

Září

William Shakespeare:
Dva kavalíři z Verony
Moravské divadlo Olomouc

Hned na úvod letošní předplatitelské sezony je připravena nesmrtelná klasika z pera největšího dramatika všech dob. Dva kavalíři z Verony patří společně s Komedií plnou omylů, Marnou lásky snahou a Zkrocením zlé ženy mezi nejranější Shakespearovy veselohry.

Na počátku hry stojí upřímné přátelství a čestné slovo, slovo, kterým se nezavazují žádní plebejci, ale dva šlechtici, muži vázaní ctí. Postupem času však přísaha vezme za své, když se jim postaví do cesty žena. Je láska omluvou pro nečestné jednání? Nevede jedna drobná špatnost, jeden malý, zdánlivě omluvitelný kompromis k celé lavině špatností, zrad a nakonec ke ztrátě vlastní duše? Na tyto otázky budete moci hledat odpovědi v inscenaci Moravského divadla Olomouc, jejíž režie byla svěřena tradičnímu spolupracovníku tamní scény Peteru Gáborovi.

Říjen

Tennessee Williams:
Skleněný zvěřinec
AG Talent Connection Prague

Říjnová inscenace je dílem jednoho z nejznámějších amerických dramatiků. Kromě částečně autobiografického Skleněného zvěřince má Williams ’na svědomí’ také tituly jako Tramvaj do stanice Touha nebo Kočka na rozpálené plechové střeše.

Skleněný zvěřinec patří rozhodně mezi nejúspěšnější autorova dramata, o čemž svědčí dokonce dvě různá filmová zpracování. Děj je sondou do napjatých vztahů mezi plachou dcerou (Petra Špalková) a její stárnoucí panovačnou matkou (Věra Galatíková), jež se snaží ovládat životy členů celé rodiny. Obě ženy, stejně jako dívčin bratr, žijí v zajetí světa tvořeného jejich vlastními představami. Okamžiky názorových střetů jsou brilantně vystavěnými zápletkami příběhu.

Tato inscenace byla nastudováno Činoherním klubem Praha, což je společně s neobyčejně atraktivním obsazením hlavních rolí zárukou kvality. Režie představení byla svěřena Vladimíru Strniskovi a kromě již jmenovaných hereček uvidíte Ivana Řezače a Tomáše Pavelku.

Prosinec

Alan Jay Lerner, Frederick Loewe: My Fair Lady
Slovácké divadlo Uherské Hradišt
ě

Po listopadové pauze bude pro předplatitele připraveno první ze série tří nečinoherních představení. Po loňském úspěchu s Hello Dolly přijede Slovácké divadlo z Uherského Hradiště s dalším muzikálovým evergreenem.

Příběh hubaté květinářky, která se stane předmětem sázky dvou skvělých lingvistů, zná snad každý. Zajímavé však je, že hra má své kořeny až v antice. V osudu sochaře Pygmaliona, který vytvořil tak dokonalé dílo, že se do něj zamiloval. Právě podle tohoto umělce pojmenoval svou slavnou hru G. B. Shaw.

Poměrně trnitý byl také přerod Pygmalionu do muzikálové podoby. Již za autorova života producenti odhadli komerční potenciál příběhu a chtěli podle Shawovy předlohy udělat muzikál. Autor byl ale neoblomný a nikdy jim k tomu neposkytl autorská práva, a tak se tohoto zpracování dočkal muzikál až po autorově smrti.

Leden

Johann Strauss: Netopýr
Slezské divadlo Opava

Také v lednovém představení bude mít hlavní podíl hudba, jde totiž o vrcholné dílo tvůrce zlaté éry vídeňské operety. Netopýr je skutečně mistrovským kusem svého žánru, v němž se spojuje opojná nádhera skladatelových melodií s plnokrevnou životností postav příběhu, v němž milenec, pokládaný za manžela, musí za jeho prohřešky pykat.

V hlavních rolích: Jozef Ábel j. h. - Alexandr Volk, Kateřina Hájovská - Sylva Pivovarčiková - Králová.

Stalo se příjemnou tradicí, že jedno představení v rámci předplatného je realizováno formou zájezdu. Tentokrát autobusy vyrazí právě na opavského Netopýra.

„V rámci zájezdu se vždy snažíme zařadit takový kus, který by nebyl s kompletní výpravou na naší scéně realizovatelný. Proto jsme vloni jeli na Kouzelnou flétnu a letos jsme zvolili Netopýra,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Únor

Milan Uhde, Miloš Štědroň: Balada pro banditu
Slezské divadlo Opava

Sérii tří po sobě jdoucích hudebních divadel ukončí folkový muzikál o životě podkarpatského zbojníka Nikoly Šuhaje, shodou okolností rovněž v podání herců opavského Slezského divadla. Folkový muzikál byl původně napsaný pro brněnské divadlo Husa na provázku, kde byl s úspěchem uváděn před vyprodaným hledištěm po řadu let a poté převeden s herci prvního obsazení (m. j. Iva Bittová a M. Donutil jako Eržika a Nikola) i do zdařilé filmové podoby. Dramatik a básník Milan Uhde muzikál napsal spolu s brněnským skladatelem Milošem Štědroněm, který se inspiroval melodikou moravských, slovenských a podkarpatských lidových písní.

V hlavních rolích: Martin Valouch, Petra Váňová/ Petra Domžalová, režie: Bedřich Jansa

Březen

Robert Anderson:
Víš přece, že neslyším, když teče voda
Pražská divadelní agentura

Tři příběhy, které nám autor líčí, jsou směšné, ale velice lidské. První z nich - to je zdrcující touha uplatnit se, dosáhnout úspěchu stůj co stůj. Druhý je o tom, jak veškeré vžité představy o manželství mizí, jakmile více než zralému muži přeběhne přes cestu půvabné mládí a konečně třetí - dialog starých manželů, jimž se vzpomínky na minulý život pletou až k absurditě. Všechny ty postavy pojednal autor s bujarým humorem, ale současně s láskou.

Hrají: Květa Fialová, Jana Brejchová, Kateřina Hrachovcová, Petr Nárožný, Václav Vydra, Jiří Ptáčník, režie: Pavel Háša

Zpracoval: David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40