Kopřivnické noviny č. 30/2000 ze dne 31. srpna 2000

Zprávy z města a okolí

Nový majitel chce hotel Tatra především oživit

Kropení silnic v době veder

Lidé začali více třídit odpad

Minulý týden město vyklidilo dva byty a exekuce budou pokračovat

Rekondiční pobyt handicapovaným vyšel i bez dotací

V Senátu zákon o jeden hlas neprošel

Zástupci Kopřivnice byli na návštěvě v Lubině na Slovensku a v Lučenci

V sobotu bude možné vidět až stovku veteránů

Formy prodeje obecních bytů a jejich výhody

Oční se změní na sanatorium evropského významu

Zájem turistů o informační centrum je pětinásobný

Výšivky různých technik kralovaly v klubu důchodců

Dlouholetá tradice zahrádkářských výstav v Kopřivnici je vážně ohrožena

Životní prostředí, nejtěžší úkol před vstupem do EU

Stíny

Pokuta za poškození smrku


Zprávy z města a okolí

Nový majitel chce hotel Tatra především oživit

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkorysé plány má s místním hotelem Tatra jeho nový majitel, zlínský podnikatel Milan Urban. Jeho hlavním cílem je budovu, která je chtě nechtě jednou z dominant města, co nejvíc oživit.

„Rád bych z tohoto hotelu udělal něco jako polyfunkční dům, který by ovšem nesloužil jen hostům Kopřivnice, ale především místním,“ tvrdí Urban s tím, že něco podobného se mu s jeho společníky povedlo již ve vsetínském hotelu Vsacan či zlínské Moskvě.

Nejdříve by mělo doznat změn první nadzemní patro hotelu. Stávající recepce se promění v café - bar s terasou. Kanceláře, ve kterých sídlí administrativa hotelu, budou přestavěny na irskou restauraci s bowlingem. V první fázi úprav by se také stávající červená restaurace měla změnit v obchodní prostory.

„Cítím, že je tady nedostatek prodejních ploch, a ty, které tady jsou, jako třeba v kasárnách, mají velmi nízkou úroveň,“ zdůvodnil své rozhodnutí Urban s tím, že v budoucnu bude hotel obsahovat ještě více komerčních ploch. Podnikatelské prostory mají totiž vzniknout například i v podzemí hotelu.

„Ze suterénu hodlám vytvořit obchodní pasáž, ve které může působit celá řada drobných obchodníků a služeb,“ řekl Milan Urban a dodal, že rychlost realizace jeho plánů záleží jen na penězích a vstřícnosti úřadů.

Také část ubytovacích kapacit dvanáctipatrového hotelu dostane nové využití. „Nedělám si iluze o tom, že sem budou jezdit autobusy plné turistů, a současná kapacita je značně předimenzovaná. Chtěl bych proto například nabídnout pokoje k dlouhodobému ubytování mladým lidem bez vlastního bytu,“ tvrdí podnikatel.

Některé hotelové pokoje se mají přeměnit v kanceláře. Urban hodlá ve svém hotelu pro začátek alespoň jedno patro upravit do takové podoby, aby vyhovovalo současným nárokům na kvalitní ubytování.

Změny na hotelu, který opět nese původní jméno Tatra, by měly být viditelné již brzy. Ještě do zimy hodlá nový majitel nejen zprovoznit samostatnou plynovou kotelnu a renovovat výtahy, ale také otevřít café - bar. Pokračovat by měly také úpravy v pivnici Radegast a přilehlém snack baru.


Kropení silnic v době veder

K o p ř i v n i c e (ili) - V době největších veder, která panovala minulý týden v celé republice, firma Slumeko, s. r. o., dvakrát denně zkrápěla komunikace v centru města. „V rámci našich finančních možností jsme v sobotu, neděli a následující dva dny vyjeli s kropicím vozem vždy dvakrát denně. Naší snahou bylo spláchnout prach a alespoň částečně zvlhčit ovzduší v centru města a přilehlých komunikací,“ uvedl ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina. Na jeden výjezd vypotřebovala cisterna sedm kubíků vody.


Lidé začali více třídit odpad

K o p ř i v n i c e (ili) - V Kopřivnici přibylo další místo na tříděný odpad, tentokrát na ulici Štramberské u domů 1132 - 38. Tím se zvýšil jejich počet na 58.

„Pozitivně hodnotím i nárůst tříděného odpadu, zejména pak u papíru a plastů,“ netajil se s uspokojením nad tříděním odpadů občany Jiří Sopuch, vedoucí odpadového hospodářství.


Minulý týden město vyklidilo dva byty a exekuce budou pokračovat

Zaměstnanci firmy Slumeko provádějí
soudní vystěhování z obecního bytu.
Minulý týden došlo k exekuci ve dvou případech
a na začátek příštího týdne je připravena další.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned dva nájemníci obecních bytů doplatili minulý týden na neplnění svých povinností a závazků tím, že museli svůj byt opustit. Již v úterý byla vystěhována rodina s dětmi ze svého dvoupokojového bytu II. kategorie na ulici Ke Koryčce. V tomto případě soud rozhodl o přidělení náhradního bytu, a tak se čtyřčlenná rodina musí vměstnat do jednopokojového bytu.

Nájemce dvoupokojového bytu I. kategorie se svou rodinou již takové štěstí neměla. V jejím případě totiž verdikt soudu zněl: bez náhrady, a tak se neplatička ocitla i se svými dvěma dětmi na ulici.

Občané, kteří mají jakýkoliv dluh na nájemném by měli, podle sdělení bytového odboru radnice, prostřednictvím správce bytového fondu firmy Rekaz nebo právě bytového oddělení městského úřadu hledat společné řešení vzniklé situace tak, aby nedocházelo ke krajním opatřením, kterým vystěhování rozhodně je.

Mezi lety 1998 a 1999 město podalo celkem 43 výpovědí z nájmů a 59 žalob na vyklizení bytů. K samotnému aktu vystěhování zatím došlo v sedmi případech. Soud bude na podnět města v exekucích pokračovat i nadále. Hned v pondělí čtvrtého září přijde o střechu nad hlavou další neplatič. Tvrdý postup vůči neplatičům má vést k tomu, aby nesvědomití nájemníci přestali spoléhat na zdlouhavost soudní administrativy a svou zdánlivou nepostižitelnost.


Rekondiční pobyt handicapovaným vyšel i bez dotací

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože letos nedostalo Sdružení zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice státní dotaci, zájem o účast na rekondičním pobytu se nezměnil. Sedmatřicet členů prožilo týden v Retasu na Horní Bečvě, jehož součástí byla ranní rozcvička, skupinové cvičení, masáže, perličkové a vířivé koupele.

„Počasí bylo doslova ideální, denně jsme pořádali výlety do okolí, večerní společné hry, táboráky a závěrečný večer patřil kulturnímu programu s maškarní merendou,“ netajila se se spokojeností nad prožitým týdnem Renáta Byrtusová, členka výboru Sdružení zdravotně postižených.


V Senátu zákon o jeden hlas neprošel

Ve středu 2. srpna v pozdních odpoledních hodinách byl projednáván Senátem Parlamentu ČR nový velmi důležitý zákon o matričních úřadech (matrikách na obcích), který podle předloženého vládního návrhu mj. přisuzuje neúměrné kompetence ministerstvu vnitra, čímž se mu umožní škrtem pera rušit matriční úřady na menších obcích pouze vydáním vyhlášky. V návrhu této vyhlášky jsem si vyhledal situaci navrhovanou v okrese Nový Jičín a ejhle. Z dosavadních třiadvaceti matrik při obecních úřadech v okrese bude ponecháno pouze jedenáct.

Matriky na jednotlivých obcích jsou a vždy byly váženými a excelentními úřady, je zde historicky propracovaný systém vedení matričních knih. Kořeny vedení matrik lze nalézt již v aktu vydání patentu Josefem II. v 1 784, tehdy byla založena povinnost vést matriky a určené údaje pro statistiky, původně na farách. V roce 1950 tuto funkci převzaly národní výbory, od roku 1990 městské a obecní úřady. Strany čtyřkoalice se postavily za pozměňovací návrh, aby jakákoli změna o počtu matričních úřadů byla stanovena pouze zákonem. Tento návrh žel neprošel o jeden jediný hlas a tím vládní návrh zákona s podporou smluvně opozičních stran bude platit.

A důsledek pro občany?

Agenda menších matričních úřadů bude převedena na ty větší. Je to v době, kdy vzroste význam matrik převzetím nových kompetencí tím, že z policejní správy přechází do civilní správy vyřizování občanských a řidičských průkazů a pasů, matriky se stanou kontaktními místy pro jejich vyřizování. Je to tedy krok přesně proti trendu reformy veřejné správy, aby občan měl blíže na úřad a pokud možno většinu záležitostí vyřídil na jednom místě.

Jaroslav Šula, senátor


Zástupci Kopřivnice byli na návštěvě v Lubině na Slovensku a v Lučenci

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pozvání starosty obce Lubina na Slovensku Milana Ostrovského odjeli 30. července na jednodenní návštěvu místostarosta Zdeněk Krajčír, předseda místní komise v Lubině Ondřej Raška a předseda komise pro mezinárodní vztahy Jan Navrátil.

„Zúčastnili jsme se setkání Čechů a Slováků na Velké Javorině. I přesto, že letos neprobíhal každoroční kulturní program, se zde sešlo několik stovek lidí. Protože delegace ze slovenské Lubiny navštívila Kopřivnici a Lubinu vloni v době konání pouti v Lubině, my jsme přijali pozvání k návštěvě. Prohlédli jsme si rodný dům Štúrovců, z kterého pochází i Lubomír Štúr, a rodný dům Holubyů. Rovněž jsme si prohlédli muzeum partyzánského odboje,“ řekl Zdeněk Krajčír.

Na pozvání viceprimátora města Lučence Dušana Ilčíka a tajemníka městského úřadu Emila Pápaie se zúčastnili ve dnech 19. a 20. srpna místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír mistrovství světa parašutismu armád pod záštitou ministra obrany SR, jichž se zúčastnilo sedmatřicet z celého světa.

„Bavili jsme se, do jaké míry bychom mohli rozšířit naše vzájemné vztahy. My jim do Lučence zašleme seznam kulturních spolků, které v Kopřivnici máme, a také škol, abychom si z toho mohli navzájem vybrat, v čem by se naši občané mohli setkávat. Další spolupráce by již měla být na úrovni občanů našich měst. Rovněž jsme se bavili o společných problémech,“ dodal místostarosta Krajčír.


V sobotu bude možné vidět až stovku veteránů

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 2. září bude akciová společnost Tatra slavit stopadesátileté výročí od založení továrny, během níž vyrobili asi půl milionu automobilů a šedesát čtyři tisíce vagonů. Spoluorganizátorem oslav je i město Kopřivnice a nemalou měrou přispěl také kopřivnický Tatra Veteran Car Klub.

I tento týden je centrum města vyzdobeno barevnými fáborky tak jako v týdnu před kopřivnickou poutí. Tentokrát by však výzdoba měla být doplněna ještě o červené nafukovací balonky.

Oslavy budou oficiálně zahájeny promenádou Městského dechového orchestru Kopřivnice pod taktovkou Aloise Hrnčárka s mažoretkami ráno ve tři čtvrtě na devět na prostranství před městským úřadem, odkud se průvod přesune ke správní budově akciové společnosti Tatra.

Od devíti hodin a třiceti minut bude možné zhlédnout jízdu veteránů, ve které by mělo být k vidění asi sto vozidel. Ty pojedou směrem od autobusového nádraží před sídlo automobilky. V koloně vozidel bude možné vidět nákladní automobily závodních týmů a také současný sortiment výroby firmy.

Jízda veteránů městem skončí před kulturním domem, kde bude probíhat jízda zručnosti, která bude jedním z kritérií soutěže o ’Nejkrásnější starý vůz’, jejíž vítěz bude vyhlášen ve dvanáct hodin na náměstí T. G. M. před kopřivnickým Katolickým domem. Oceněny budou nejlépe renovovaná vozidla - osobní, nákladní a sportovní veteránský vůz.

V Regionálním muzeu se uskuteční v deset hodin vernisáž výstavy ’Putování historií Tatry’. Slavnostní otevření tématické výstavy bude v přízemí muzea spojené s autogramiádou knihy ’Putování s Miroslavem Zikmundem’. Vedení města během oslav předá Miroslavu Zikmundovi čestné občanství, Jiřímu Hanzelkovi jej předají z důvodu jeho nemoci příležitostně.

V sobotu v odpoledních hodinách bude možné sledovat slavnostní dokončení závěrečné fáze výroby nákladního automobilu na hlavní montáži Tatry, a to od 14.30 hodin. Výrobu zmíněného půl miliontého vozidla bude možné pozorovat asi hodinu.

Expozici vozidel značky Tatry ze současné produkce, ukázkové jízdy nákladních vozidel a všech smluvních závodních týmů za přítomnosti jejich elitních zástupců - Karla Lopraise, Tomáše Tomečka, Stanislava Matějovského a Stanislava Hajduška bude možné zhlédnout na polygonu akciové společnosti. Na polygonu se budou prezentovat i historická vozidla kopřivnického Tatra Veteran Car Klubu. Zájemci o tuto exhibici se na ni mohou dostat po vytyčené trase přes hlavní montáž, a to od vrátnice číslo tři (u správní budovy) nebo číslo dvě (od Lubiny), kde mohou využít i velkého parkoviště. Obě vrátnice budou otevřeny od 13.30 hodin.

Oslavy budou zakončeny komponovaným slavnostním programem Miroslava Donutila, který se uskuteční v 18.30 hodin ve velkém sále kulturního domu. Program bude zaměřený na automobilku. Tohoto slavnostního večera se zúčastní i známý cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund.


Formy prodeje obecních bytů a jejich výhody

K o p ř i v n i c e (hod) - Jak jsme slíbili v minulém čísle, vracíme se k problematice prodeje domů, bytů a nebytových prostor z majetku města Kopřivnice. V tomto článku se budeme podrobněji zabývat zvýhodněním kupujícího a právními formami prodeje.

Jaké jsou právní formy prodeje?

Město Kopřivnice bude vždy prodávat celé nemovitosti najednou buď podle občanského zákoníku, nebo podle zákona 72/94 Sb. ve znění pozdějších novel. Podle občanského zákoníku je možný prodej právnické osobě vytvořené z řad nájemců (nejčastěji asi družstvo nájemců), nebo do podílového spoluvlastnictví nájemců. Zákon 72/94 Sb. umožňuje prodávat nemovitosti po jednotlivých bytech, ale i v tomto případě město stanovilo podmínku odprodeje celé nemovitosti najednou.

Jaké jsou výhody - nevýhody jednotlivých forem prodeje?

Město zejména preferuje prodej podle občanského zákoníku právnické osobě vytvořené z nadpoloviční většiny nájemců v domě. Tento způsob prodeje je cenově zvýhodněn zejména z důvodu fungujícího systému při zajišťování dalšího chodu domu a jeho jednoduchosti, rychlosti. Pro kupující je nejméně cenově výhodný prodej po jednotlivých bytových jednotkách zejména z důvodu jeho pracnosti a zdlouhavosti celého procesu.

Může dům koupit i méně než 50 procent nájemců?

Ano, podle občanského zákoníku v případě, že nebude dům možné prodat nadpoloviční většině nájemců. Samozřejmě kupní cenu bude muset skupina nájemců zaplatit za všechny bytové jednotky v  domě.

Co bude s  nájemci, kteří se nestanou členy nově vytvořené právnické osoby?

Nájemci, kteří nevstoupí do nově vzniklé právnické osoby (družstva nájemců) se stanou nájemci této právnické osoby za stejných podmínek jako pod vlastníkem městem Kopřivnice. Není tedy potřeba uzavírat nové nájemní smlouvy.

Jak bude město postupovat, pokud se přihlásí více skupin nájemců o koupi domu?

Pokud projeví zájem o koupi domu více skupin nájemců, město prodá dům skupině, která je složena z  většího počtu nájemců.

Pokračování příště


Oční se změní na sanatorium evropského významu

Š t r a m b e r k (dam) - Definitivní rozhodnutí o dalším osudu bývalé oční školy ve Štramberku má sice padnout až čtvrtého září na zasedání zastupitelstva. Již teď je však téměř jisté, že i nadále bude objekt sloužit zdravotnickým účelům.

V současné době jedná tamní radnice pouze s jedním zájemcem o využití objektu ortoptické kliniky. Podle slov starosty Jana Sochy je jím blíže nespecifikovaná česká firma se zahraničním pozadím.

„Tento investor má zájem zde provozovat sanatorium evropského významu určené k léčení nejzávažnějších chorob, především rakoviny tlustého střeva a poruch imunity,“ prozradil Socha.

Město Štramberk hodlá objekt investorovi buďto prodat za odhad tržní ceny, který se pohybuje mezi desíti až dvanácti miliony korun, nebo s ním založit společný podnik.


Zájem turistů o informační centrum je pětinásobný

K o p ř i v n i c e (ili) - „Přes léto ubývá obecných dotazů místních obyvatel a o to víc přibývá turistických informací,“ uvedla ke skladbě dotazů vedoucí městského informačního centra Dagmar Hyklová. Přestože ještě nebyla statisticky letní sezona uzavřena, s jistotou Dagmar Hyklová prohlásila, že v letošním roce zažili opravdu největší příval turistů za dobu trvání městského informačního centra. Nárůst v porovnání s předcházejícím rokem pracovnice zaznamenaly nejméně pětinásobný. Mezi zahraničními zájemci v četnosti dotazů převažovali polští turisté, ale taky návštěvníci ze Slovenska, Holandska, Německa. Kopřivnici navštívili i obdivovatelé ze Spojených států amerických a Španělska.

„Ještě před léty byly požadovány informace o vycházkách a výletech do okolí, kterými chtěli návštěvníci doplnit jednodenní pobyt v Kopřivnici, ale letos navíc nebyvale vzrostly dotazy na možnost ubytování. Zvýšil se zájem turistů o prodloužený pobyt v našem městě, což nás pochopitelně potěšilo,“ komentovala skladbu dotazů vedoucí informačního centra, jejichž četnost sílila se špatným počasím.

K nejkurióznějším dotazům patřilo přání pražských turistů, kteří chtěli navštívit Masarykovu rouru. Teprve po delším vyprávění vyšlo najevo, že ve skutečnosti mají zájem o štramberskou Trúbu.


Výšivky různých technik kralovaly v klubu důchodců

K o p ř i v n i c e (ili) - Pro své stálé obdivovatele, ale hlavně sobě pro radost, uspořádaly členky Městského klubu důchodců v Kopřivnici již tradiční výstavu výšivek a ručních prací.

Po dva dny přicházeli návštěvníci, aby získali nové inspirace křížkových i plných výšivek, richellie i dalších zajímavých technik. Těžko hodnotit nejkrásnější kousek, protože ať se jednalo o pletené halenky či svetry, háčkované přehozy a záclony, za vším byla patrna nezměrná trpělivost a spousty hodin práce. Ta ostatně členkám klubu není cizí, protože jen vlastní instalace výstavy je stála nemálo hodin námahy.


Dlouholetá tradice zahrádkářských výstav v Kopřivnici je vážně ohrožena

Návštěvníci letošní Velké výstavy květin
si prohlížejí instalaci, jejímž tématem
byla odpočinková zahrada.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná poslední byla letošní Velká výstava květin, kterou o pouťovém víkendu pořádali místní zahrádkáři sdružení v ZO Kopřivnice město.

„Počet návštěvníků je rok od roku nižší. Letos jich přišlo zhruba o polovinu méně než vloni,“ stýská si předsedkyně zahrádkářů Svatava Kunčarová. Hlavním důvodem úbytku návštěvníků je podle ní přesun pouťového dění z náměstí na pěší zónu v centru města. „Vážně přemýšlíme o tom, že v příštím roce již výstavu dělat nebudeme,“ uvedla Kunčarová.

Pokud by se tak skutečně stalo, přišlo by město o jednu z dobře zavedených tradic. Vždyť první výstava podobného typu byla v Kopřivnici již v roce 1895 a od roku 1971 je zdejší nadšenci pořádají pravidelně v roční periodě.

Letos byly útroby katolického domu přeměněny v model okrasné odpočinkové zahrady. K vidění byly nejen tradiční gladioly, ale také kaktusy, bonsaje a mnoho dalších výpěstků. Vše bylo navíc velmi kvalitně naaranžováno podle návrhu jedné z českých kapacit v tomto oboru, Vlasty Luňáčkové, která se mimo jiné podílela i na loňské vánoční výzdobě Vatikánu. „Chceme, aby lidé na naší výstavě nejen viděli něco pěkného, ale aby je také inspirovala,“ uzavřela Kunčarová.


Životní prostředí, nejtěžší úkol před vstupem do EU

V  minulém příspěvku jsme informovali o intenzivní snaze států EU o zlepšení svého životního prostředí. Protože mezi zeměmi EU, Evropskou komisí a všemi kandidátskými zeměmi vládne shoda v  tom, že životní prostředí je nejobtížnější částí procesu příprav na vstup do EU, uděláme dnešním článkem výjimku v seriálu informací o zemích EU a budeme se věnovat pozici České republiky v  této oblasti.

Současná situace v ČR je z hlediska skutečného stavu životního prostředí i uplatňování právních předpisů, které odpovídají nárokům EU, hluboko pod evropským standardem. Přitom přibližování úrovně ochrany životního prostředí západní Evropě je především v zájmu občanů naší republiky, v zájmu zvyšování kvality života nás všech. Posílení ochrany životního prostředí je oblastí, kde bude zapotřebí největší objem investic, která vyžaduje náročný proces legislativní. Minule jsme konstatovali, že ochrana životního prostředí je v EU zakotvena ve více než 300 právních normách, z nichž pouze 60 - 70 % má odpovídající normu v legislativě ČR. To znamená, že do konce roku 2002 musí být přijato 16 nových zákonů nebo zásadních novel zákonů platných, musí být vydán značný počet vládních nařízení a vyhlášek a musí být ratifikováno asi 25 mezinárodních smluv. Převzetí evropské legislativy k ŽP vyvolá velké investiční nároky. V  posledních pěti letech činí náklady státního rozpočtu na ochranu ŽP 30 - 50 mld. Kč ročně. Vládní odhad celkové sumy investičních a provozních nákladů, které bude nutno vynaložit na splnění podmínek pro vstup do EU, činí pro soukromou sféru, obce i stát jako vlastníky nebo provozovatele přibližně 240 mld. Kč. Největší objem těchto prostředků spotřebuje čištění komunálních a odpadních vod, výstavba zařízení pro zásobování pitnou vodou, pro zneškodňování odpadů a pro zlepšení kvality ovzduší. Finanční pomoc EU pokrývá asi 5 % investičních nákladů kandidátských zemí, a to prostřednictvím fondů ISPA (pro ČR je odhad na  období 2000 - 2006 asi 10 mld. Kč), případně v rámci programu LIFE III, do kterého se má ČR možnost zapojit. K zajištění požadavků v oblasti ŽP spojených se vstupem do EU bude nutno posílit tuto oblast i personálně. Ministerstvo ŽP předpokládá celkový nárůst o 1 403 pracovníků do roku 2003. Z  toho se dnešních 2 000 pracovníků, kteří zajišťují agendu ŽP na MŽP a jeho územních odborech, na okresních, městských a obecních úřadech, posílí v  období 2000 - 2003 o 665 pracovníků a inspekce ŽP z dnešních 450 naroste o 341 výhradně terénních pracovníků. I v případě, že se podaří legislativně, ekonomicky i organizačně zvládnout základní cíle zkvalitňování životního prostředí a přiblížit je k úrovni EU, nebude ČR k referenčnímu datu vstupu 1. ledna 2003 splňovat podmínky v  mnoha oblastech a musí žádat EU o poskytnutí přechodných období. Ve sledované oblasti jaderné bezpečnosti a radiační ochrany bude, podle vládního vyjádření, ČR schopna všem závazkům dostát. Naproti tomu pro řešení recyklace obalů a jejich opětovného použití požaduje ČR výjimku do roku 2005, stejně jako pro zapojení ČR do sítě chráněných území NATURA 2000. O rok více potřebuje na řešení znečištění vod dusičnany ze zemědělských zdrojů a zajištění požadované kvality vody určené k lidské spotřebě. Čištění komunálních odpadních vod bude požadováno odsunout na roky 2008 - 2010, uplatnění programu integrované prevence a omezování znečištění k  roku 2012 a u zabránění vypouštění nebezpečných látek do vody dosud nebyl termín, o který bude ČR žádat, stanoven.

Josef Jalůvka, poslanec PS PČR


Stíny

21. 8. v odpoledních hodinách přijala služebna městské policie telefonické oznámení, že na hrázi přehrady ve Větřkovicích, která byla plně obsazena slunícími se lidmi, pobíhá německý ovčák a obtěžuje je. Pes byl tak vyhládlý, že u stánku s občerstvením sežral koláče. Hlídce MP se psa podařilo odchytit a umístit v útulku.

22. 8. v 11.30 hod. neznámý pachatel v prodejně Zverimexu využil nepozornosti prodavače a z nezajištěné zásuvky prodejního pultu odcizil 4 000 Kč.

24. 8. bylo přijato na služebně městské policie oznámení, že v autobuse z Nového Jičína na autobusové zastávce na ulici Obránců míru se nachází starý muž, který je zmatený, nevím kam jede a nechce vystoupit. Hlídka MP po příchodu zjistila, že muž je bez dokladů totožnosti. Dotyčný byl přechodně ubytován v azylovém domě. Na druhý den byl ve spolupráci se sociálním odborem převezen do místa bydliště a předán pracovníkům obecního úřadu.

V době od 24. do 25. 8. na ulici Školní u restaurace Kavárna se neznámý pachatel zmocnil osobního vozu zn. Škoda Octavia v hodnotě převyšující 585 tisíc korun, rok výroby vozu 1999. Po vozidle je vyhlášeno pátrání.


Pokuta za poškození smrku

K o p ř i v n i c e (ili) - V úterý při instalaci jedné z atrakcí došlo nedovoleným zásahem pomocníka k rozjezdu nákladního automobilu a nárazu do stromu, který byl vyvrácen. Na místě byla městskou policií udělena bloková pokuta. V případě, že se stříbrný smrk pichlavý neujme, požaduje odbor po majiteli atrakce náhradu škod za poškozenou dřevinu ve výši 5 789 korun.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12