Titulní strana

Město má možnost získat prostředky z Phare 2000

K o p ř i v n i c e (hod) - „Město Kopřivnice bylo na přelomu měsíce července a srpna osloveno možností získat prostředky na výstavbu další etapy Podnikatelského areálu ze zdrojů ’Phare 2000 rezerva’, a to ve výši dva miliony osm set tisíc euro v letech 2001 - 3. Při přepočtu na koruny při dnešním kurzu je to částka pohybující se v rozmezí sedmdesát jedna, sedmdesát dva miliony korun. Dotace je podmíněna spoluúčastí z české strany ve výši osm set tisíc euro ve stejném období. Patnáct milionů korun - je pravděpodobný možný zdroj spoluúčasti buď z ministerstva financí, nebo pro místní rozvoj. Nutné náklady města by v těchto letech činily cirka deset milionů korun. Předpokládaný termín podepsání memoranda, které stvrdí do fáze jistoty přísun těchto finančních prostředků od Evropské unie, bude do konce letošního roku za předpokladu předložení projektových podkladů do konce srpna,“ řekl na mimořádném zasedání zastupitelstva místostarosta Alois Janek.

Město muselo zadat zpracování projektových podkladů, zpracování studie proveditelnosti, zjednodušenou studii dopadu na životní prostředí. Součástí materiálu musel být doklad příslibu o finanční spoluúčasti města. Danou problematikou se také zabývala mimořádná městská rada, která vzala na vědomí možnost získání této dotace a schválila harmonogram prací. Potřebná dokumentace je již jiná než na první etapu podnikatelského areálu. „Město má možnost získat peníze z prostředků Phare 2000 na Průmyslovou zónu Vlčovice II. Ve zpracované dokumentaci je počítáno s výstavbou víceúčelové průmyslové haly. Dále by se měla vybudovat rozvodna, sběrač splaškových vod, vnitroareálový rozvod elektřiny a plynu, kanalizace dešťových vod, rekonstrukce rozvodny,“ sdělil po zasedání městské rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada na svém úterním zasedání a následně i městské zastupitelstvo ve čtvrtek schválily výkupy pozemků pro Podnikatelský areál ve Vlčovicích II. etapu za kupní cenu padesát korun za metr čtvereční plus poplatky spojené s převodem nemovitostí a daň z převodu nemovitostí od prodávajících.


Mimořádné zastupitelstvo trvalo krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek 24. srpna se sešli v anexu městského úřadu ke svému mimořádnému zasedání městští zastupitelé, ač je doba dovolených, sešlo se jich z jednadvaceti osmnáct. Celé zasedání trvalo kolem čtyřiceti minut.

Trochu více se diskutovalo o názvu ulice v lokalitě Pod Bílou horou, kde město prodává stavební pozemky, jež jsou určené na výstavbu rodinných domků. Protože v nejbližší době bude vydáno první kolaudační rozhodnutí na stavbu rodinného domu, je nutné, aby došlo k pojmenování. Odbor rozvoje města připravil deset návrhů a oslovil i vlastníky stavebních parcel. Letopisecká komise i městská rada navrhly pojmenovat ulici Západní, ale zastupitelé na přání budoucích obyvatel zmíněné lokality a po kratší diskuzi schválili název ulice se jménem Sluneční.

Městští zastupitelé schválili prodej dvou pozemků v lokalitě Pod Bílou horou.

Po diskuzi bylo uděleno čestné občanství bývalému starostovi z Trappesu Bernardu Hugovi za celoživotní práci v oblasti mezinárodních vztahů.


Radní na zasedání vyslechli zprávy obou policií

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada, jež se sešla v úterý 22. srpna, se zabývala informacemi o vymáhání postoupených splatných pohledávek města za první pololetí letošního roku. „Za vymáhání pokut a poplatků uložených odborem životního prostředí, kterých bylo uloženo za první pololetí letošního roku 12 223 Kč, zůstatek činí 51 421 korun. Za poplatky ze psů bylo vymoženo 20 632 koruny. Co se týká podaných soudních návrhů na nařízení výkonu rozhodnutí o prodeji movitých věcí, dva dlužníci své pohledávky už uhradili finančním krytím,“ upřesnil místostarosta Krajčír.

Zprávu o stavu kriminality v obvodu Obvodního oddělení Policie České republiky v Kopřivnici za první pololetí letošního roku přednesl na zasedání městské rady její vedoucí Josef Jeřábek. „Hovořili jsme o násilné trestné činnosti, o nápadech, o mravnostní trestné činnosti, o objasňování trestných činů. V Kopřivnici má stoupající tendenci trestná činnost krádeží jízdních kol. Kriminalita jako taková klesá a naopak stoupá objasněnost trestných činů, takže jsme byli se zprávou spokojeni. Velitel městské policie Jan Müller nás seznámil se zprávou o činnosti za první pololetí letošního roku. Největší problémy, se kterými se městská policie potýká, je rušení nočního klidu a vandalství dětí v zařízeních základních a mateřských škol. Městská policie se podílela na bezproblémovém průběhu mnoha akcí, ať už to byly Šlahouny, sportovní hry pro zdravotně postižené a jiné. Mimo to městská policie organizuje branné závody, střelecká odpoledne pro klub Kamarád. Městská policie jedná s frenštátskou firmou Superior o možnosti testování jízdních kol pro městské strážníky,“ vybral ze zprávy městské policie místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada schválila uzavření smlouvy o vzájemné spolupráci mezi městem a rádiem Čas, Ostrava, které bude ve svém vysílání informovat posluchače o všem novém, co se v Kopřivnici děje, ať už v oblasti kultury, sportu i dění ve městě.

Radní schválili zveřejnění záměru obce prodat část pozemku o rozloze asi 1 200 m2, který se nachází v prostoru mezi průmyslovou školou a příjezdovou cestou ke garážím pro výstavbu bowlingového centra.

Na zasedání rady byli přizváni hasiči z Mniší, kteří se letos v červenci stali mistry republiky dorostu v hasičském sportu. Radní se zajímali, zdali získané zkušenosti chtějí využít i ve svém budoucím povolání a zda by nechtěli pracovat jako profesionální hasiči. Radní jim schválili příspěvek za důstojnou reprezentaci nejen města a to ve výši pěti tisíc korun.

Na programu jednání městské rady bylo zajištění požární ochrany ve městě v příštím období. Rada doporučila vedení města jednat s Tatrou o finanční spoluúčasti.

Na jednání si radní vyslechli zprávu o vyřizování stížností občanů a o činnosti komise pro projednávání přestupků.

Městská rada poskytla příspěvek základní organizaci Českého zahrádkářského svazu Kopřivnice ve výši čtyři tisíce na výstavu a pět tisíc korun na provoz a údržbu Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích. Tyto peníze rada přidělila z rozpočtu odboru životního prostředí.


Na podzim bude statistické šetření Agrocenzusu 2000

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. září do 30. listopadu bude probíhat v České republice celostátní terénní zjišťování v rámci akce Agrocenzus 2000, jehož organizátorem je Český statistický úřad. Toto statistické zjišťování se vztahuje na ekonomické subjekty - právnické osoby, jednak na samostatně hospodařící rolníky i fyzické osoby, které naplňují prahové hodnoty hospodaření, kterými jsou jeden hektar zemědělské půdy vlastní nebo pronajaté nebo patnáct arů (asi tisíc pět metrů čtverečních) intenzivních plodin - jako jsou vinice, sady, venkovní zelenina a květiny nebo tři ary (tři sta metrů čtverečních) skleníků a pařenišť, nebo chovají jeden kus skotu nebo dvě prasata nebo čtyři ovce a kozy nebo padesát kusů drůbeže nebo sto králíků nebo kožešinových zvířat.


Na pouťový víkend byl namíchán hutný programový koktejl

Červená karkulka kroměřížské Říše loutek
byla součástí bohatého kulturního programu
připraveného na pouťový víkend.
Foto: David Macháček

Vítězslav Marčík se svým Bajajou
ukončil letošní Bartolomějský večer.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Lidé unavení lunaparkovými atrakcemi či mačkáním v davu mezi stánky s pouťovým zbožím se během minulého víkendu mohli osvěžit v kulturní oáze, která vznikla mezi starou a novou částí kulturního domu. Pro všechny kulturychtivé Kopřivničany byl namíchán hutný programový koktejl. Ten se začal rozlévat již v sobotu před půl sedmou večer, kdy se na připravené pódium vměstnal kopřivnický Městský dechový orchestr. Přestože, jak později s humorem poznamenal dirigent Alois Hrnčárek, byli muzikanti tak natlačení, že se nemohli ani pořádně nadechnout, početné publikum mohlo být s jejich výkonem spokojeno.

Kolem osmé hodiny pak přišel na řadu taneční blok programu. V něm měli původně kromě kopřivnických stepařek a děvčat ze ZUŠ Zdeňka Buriana vystoupit také tanečnice ze skupiny Clan a tanečního oboru novojičínské umělecké školy. Poslední dva jmenované soubory se však na pódiu neobjevily.

„Novojičínská ’zuška’ se omluvila s tím, že děti se ještě nesjely z prázdnin a Clan nestihl nazkoušet novou choreografii, proto jsme dali větší prostor Step klubu a místní Základní umělecké škole,“ řekl autor dramaturgie Bartolomějského večera Jiří Cachnín.

Po krátké technické pauze byla již připravena další součást pestrého programu. Tentokrát si přišli na své milovníci staré hudby. Ostravská historicko-folková skupina Calata bavila svou hudbou účastníky večera zhruba do čtvrt na jedenáct, což byla doba, kdy podle itineráře měla přijít na scénu divadla.

Pod mnohoslibným názvem Pochod komediantů, aneb Bestiář se skrývalo pouliční vystoupení divadla Kvelb. Komický a tajuplný rej prapodivných mytických bytostí se však neodehrál na pódiu. Herci doslova a do písmene zvedli diváky ze sedadel a své vystoupení odehráli cestou středem města.

O pohádku před spaním se na konci Bartolomějského večera postaral Vítězslav Marčík a jeho Bajaja. Marčík, jak už je u něj zvykem, zapojil do hry nejen sebe, své vynálezy a loutky, ale také publikum, které jeho snažení odměnilo zaslouženým potleskem.

Nedělní Pouťové dopoledne ke kulturnímu domu přitáhlo podstatně méně lidí než sobotní program. Ti, kteří přišli, mohli zhlédnout pohádku O Červené karkulce v podání kroměřížské Říše loutek a o něco později se zaposlouchat do swingových melodií v podání muzikantů Dixi orchestru Základní umělecké školy MIS music.


Stánkaři sice nocují v autech, ale způsob života by neměnili

Veškeré dění v Kopřivnici se na konci
minulého týdne točilo jen kolem pouti.
Počasí letos oslavám přálo, a tak mohli být
spokojeni jak prodejci, tak i majitelé atrakcí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Lenka, Helena, Bufet, Karty, Balony, K.K. 2000 - to je jenom namátková ukázka křídových nápisů, které zdobily už od čtvrtka chodníky v centru města. To nedočkaví stánkaři si tajně rezervovali nejlepší prodejní místa.

„Rezervaci neprovádíme, ale od půlnoci z pátku na sobotu si můžete na vyhrazených místech stánek postavit,“ opakovaně podávala prodejechtivým zájemcům informace Anna Burgetová z odboru majetkové správy. Ti volali doslova z celé republiky, a proto se s obavami očekával půlnoční nájezd na prodejní plochu a boj o nejatraktivnější místa. Nic z toho se nakonec nekonalo, protože zájem prodávajících byl ve skutečnosti nižší než v minulých letech. Už s ubývajícím světlem první odvážlivci vytáhli kovové konstrukce a hodinu po půlnoci už většina stánků stála.

„Přijeli jsme ze Zlína a ty dvě noci přespíme v autě. Jenom aby počasí vydrželo, jinak bychom si nevydělali ani na cestu,“ vyznali se z obav manželé středního věku, kteří opravdu spali ve staré škodovce na předních sedadlech, „cestujeme tak od jara do podzimu nejen po celé Moravě, ale zajíždíme i do východních a jižních Čech. S tím spaním je to kolikrát problematické, ale nemůžeme si dovolit nechat auto bez dozoru. A hygienu si odbudeme na veřejných záchodech nebo v hotelu.“

Stejný způsob života provozují i ostatní stánkaři, kteří se během páteční noci shlukli u přívěsu, na jehož nabídkové tabuli dominovalo ’hamu, papu a tutu’. Pivo a klobása se stane jejich víkendovým pokrmem, ale přesto by tento způsob života neměnili.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:40