Kultura

Pouťový víkend bude ve znamení kulturních akcí

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen pouťové veselí, ale také řada kulturních akcí čeká o nastávajícím víkendu na obyvatele Kopřivnice.

Pomineme-li zítřejší diskotéku před kulturním domem, která je vzhledem k době svého konání (18 - 22 hodin) určena spíše mladším tanečníkům, jsou u příležitosti kopřivnické pouti připraveny hned dva větší kulturní podniky.

Celý program bude po loňských špatných zkušenostech s hlukem z atrakcí přesunut mezi první a druhou část kulturního domu. „Vloni jsme měli s hlukem z pouťových akcí takové problémy, že někteří umělci odmítali vůbec vystoupit. Také domluva s majitelem lunaparku byla svízelná. Proto jsme našli jiné místo pro kulturní program,“ zdůvodnil přestěhování pódia dramaturg Jiří Cachnín. Bartolomějský večer je stejně jako vloni komponován tak, aby si v programu každý našel něco, co jej zaujme. Kolem půl sedmé by měl program zahájit Městský dechový orchestr zhruba hodinu a půl dlouhým koncertem, ve kterém zazní především skladby lehčího promenádního ražení.

Kolem osmé hodiny dostanou prostor tanečníci. V rámci druhého bloku programu se představí děti z tanečních oborů zdejší Základní umělecké školy Zdeňka Buriana a tanečníci ze ZUŠ Nový Jičín. Prostor dostanou také dívky z taneční skupiny Clan a kopřivnického Step klubu.

Příznivci historizujícího folku si pak přijdou na své kolem deváté hodiny, kdy zahraje ostravská kapela Calata.

Poslední část letošního Bartolomějského večera bude patřit divadelníkům. Kolem desáté hodiny večer se se svým ’Pochodem komediantů’ představí divadlo Kvelb. Toto pouliční divadlo s kejklířskými a loutkohereckými prvky již jednou vystoupilo na Kopřivě. Také divadlo Studna z Hluboké nad Vltavou a jeho hlavní protagonista Víťa Marčík není pro místní diváky ničím neznámým. V živé paměti je jistě jeho Ztvárnění Robinsona či Cyrana. Tentokrát přijede do Kopřivnice s pohádkovou hrou Bajaja.

Rovněž nedělní ’Pouťové dopoledne’ zpestří kulturní program. Kolem deváté hodiny je především pro malé diváky připravena pohádka ’O černém klobouku a barevném míči’ v podání kvalitního loutkohereckého souboru Říše loutek z Kroměříže.

Po zbytek dopoledne bude koncertovat Dixi orchestr složený z žáků I. Soukromé základní umělecké školy MIS music.


Vltava a divadelní skupina Přibližně ukončí Kulturní léto

Pražská poprocková kapela Vltava
a její lídr Robert Nebřeský (na snímku)
vystoupí zítra večer na novojičínském náměstí
v rámci Kulturního léta.

Foto: David Machá
ček

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední dvě akce v rámci novojičínského kulturního léta čekají pódium na tamním náměstí v následujících dvou dnech. Zítra večer na náměstí vystoupí pražská kapela Vltava, v sobotu pak kulturní léto ukončí amatérští divadelníci ze skupiny Přibližně.

Zakladatel skupiny Robert Nebřeský a jeho kolegové vystoupí na pódium zhruba v osm hodin večer. Kapela, která oslaví patnáct let své existence, již dlouho patří k nejkvalitnějším a nejzajímavějším kapelám české klubové scény. Pro projev této skupinky muzikantů je charakteristická rozpustilost a hravost jak v hudbě, tak i v textech. Navíc Nebřeský a jeho spoluhráči si vybírají to nejlepší z různých hudebních stylů, aby sami zdánlivě nesourodé prvky složili v ojedinělou hudební koláž. V sobotu večer pak hudbu na novojičínském náměstí vystřídá divadlo. S reprízou své druhé inscenace Prudkovova ’Triumfu cnosti’ vystoupí členové amatérského souboru Přibližně.






Hukvaldský hrad bude vonět čajem a východními dálkami

H u k v a l d y (dam) - Vyznavače chuti čaje, východní hudby a stylu života bude zítra a v sobotu do svých zdí lákat hukvaldský hrad. Již zítra odpoledne se před hradní kaplí sejde šestice mladých lidí z okruhu příznivců Šivovy čajovny bavírny. Ti budou v rámci akce nazvané Bubnování na hradě zhruba dvě hodiny bavit přítomné hudební produkcí. Mezi nástroji, které během tohoto relaxačního posezení zazní, bude například australská didjeridoo, afrokubánský bicí nástroj bonga či velký buben jembee. Na šestou hodinu je pak připravena další hudební produkce. Tentokrát v komorním prostředí hradní kaple vystoupí Dušan Michna se svým indickým sitárem.

Sobota šestadvacátého srpna zavoní uvnitř hradeb čajovými lístky. Zhruba v devět ráno bude otevřen stan, ve kterém bude možné po celý den posedět u šálku čaje. Mnohé z řady nejrůznějších druhů čaje budou moci návštěvníci Hukvald ochutnat zcela zdarma. Kromě čínských, japonských, taiwanských, indických či nepálských čajů bude možné na Hukvaldech vychutnat také arabské vodní dýmky.


Návštěvu Trúby zpestří soutěže

Š t r a m b e r k (dam) - Zpestření pro dětské návštěvníky štramberské Trúby připravili na sobotu 26. srpna členové dětské sekce ochotnického divadelního spolku Pod Věží Pohádkové soutěžení na hradě. V areálu Trúby bude na příchozí děti čekat zhruba deset pohádkových bytostí a stejný počet zábavných soutěží.


Svobodné divadlo chystá premiéru své další hry

K o p ř i v n i c e (dam) - Po téměř roční odmlce chystají místní amatérští divadelníci sdružení okolo Svobodného divadla další autorskou hru. Tentokrát by mělo jít o tragikomedii s pracovním názvem Hadí dvůr. Stejně jako žánr i obsazení bude velmi podobné jako u prvotiny Svobodného divadla. Role dědice Banděra se ujme Rostislav Vicher a notáře Kulku ztvární Bohumír Bil.

Ochotníci chystají premiéru na konec nadcházejícího podzimu. První uvedení hry sice soubor připravuje v Rybí, ale bezprostředně by měly následovat reprízy v Příboře, Kopřivnici a Novém Jičíně.

Svobodné divadlo vzniklo vloni v květnu a v říjnu téhož roku vystoupilo s prvotinou O trpkém osudu poslance Poklopce.


Tábor ve Francii zůstane jeho účastníkům dlouho v paměti

Součástí pobytu Kopřivničanů na pobřeží
u městečka Kerhornou byly také
olympijské soutěže na pláži.

Foto: Lubomír Sazovský

K o p ř i v n i c e - Vzpomínky na skvěle prožitých čtrnáct dnů z letošních prázdnin asi dlouho nevymizí z paměti účastníků letošního výměnného tábora ve Francii.

Historie výměnných pobytů je bohatá

Organizátory podobných táborů jsou města Trappes a Kopřivnice. V rámci družebních vztahů mezi oběma městy, které trvají od roku 1968, se už uskutečnilo asi patnáct podobných pobytů. V posledních letech se pak frekvence vzájemných návštěv ustálila na jednu za dva roky.

Začátkem letošního července Kopřivnice hostila dvaatřicetičlennou výpravu z Francie. Tentokrát Francouzi svůj pobyt strávili ve Velkých Karlovicích, kde pro ně byl připraven zajímavý program.

Opačným směrem vyrazilo dvaadvacátého července zhruba čtyřicet Kopřivničanů. Cílem dvaceti děvčat, dvanácti chlapců a jejich vedoucích byla pobřežní vesnice Kerhornou v bretaňské oblasti.

Na programu tábora se podílely i děti

Program tábora, který je vždy v režii hostitelského města, začal pro Kopřivničany vlastně ještě dřív, než dorazili na místo. Cestou do Kerhornou se zájezd zastavil v Remeši, kde došlo na prohlídku světoznámé katedrály. Následovala návštěva družebního Trappes, kde zájezd zůstal jednu noc, a 24. července již táborníci dorazili do rekreačního střediska v Kerhornou, kde strávili většinu času.

Ani pobyt v Kerhornou nebyl jen pouhým lenošením na pláži, ale doslova každý den na účastníky tábora čekal nějaký program.

„Jeden den jsme byli na pěší túře k majáku, další den jsme si na půjčených kolech prohlédli ostrov, který je nejzápadnější částí Francie. Byli jsme také na lidové slavnosti v jedné z okolních vesniček, což byla zajímavá možnost seznámit se s odlišnou kulturou. Navštívili jsme také Oceanopolis, což je vlastně muzeum moří s atraktivními akvárii nabízející pohled do mořských hlubin. Nechyběly ani výlety do okolních měst, celodenní výlet lodí, olympijský den a podobně,“ prozradil část programu tábora Lumír Pospěch, který do Francie jel jako jeden z vedoucích. Podle jeho slov se na programu navíc podílely taky samy děti. „Ti starší například připravili několik soutěží pro své mladší kamarády. Zhruba tři volné dny pak navíc mohl každý využít jak chtěl, někteří vycházkami do okolí, jiní navazovali kontakty s místními lidmi a podobně,“ řekl Pospěch. Završením programu zájezdu byla návštěva Paříže na konci pobytu. Druhý srpen byl celý vyhrazen prohlídce francouzské metropole. Táborníci navštívili Eiffelovu věž, baziliku Sacré-Coeur, prošli se po Montmartru a navštívili mnoho dalších pařížských pamětihodností. Návštěvou hlavního města se také ukončil pobyt účastníků tábora ve Francii, neboť ještě týž večer se autobus vydal zpět na cestu do Kopřivnice.

Hostitelé zvládli svou úlohu na výbornou

Účastníci tábora se o svých hostitelích vyjadřovali jen v superlativech. Nikdo by prý nemusel utratit ani frank a nepocítil by, že mu něco schází.

„Veškerý servis byl stoprocentně zajištěn, a kdyby náhodou něco neklaplo, byli nám k dispozici tamní lidé, kteří byli jakýmsi garantem pobytu a pomohli nám vyřešit jakoukoliv situaci. Byli jsme naprosto spokojeni jak s programem, tak i s ubytováním a stravou, která by uspokojila i ty nejnáročnější. Naučili jsme se jíst jejich speciality. Trošku nás mrzelo jen to, že jsme nevyzkoušeli krevety, kraby a další dary moře, i když ryby se na jídelníčku několikrát objevily,“ prozradil táborový vedoucí. Přes všechnu vstřícnost zaznamenali vedoucí zajímavý posun v přístupu hostitelů. „Mám jenom takový pocit, že ještě před několika lety byl jejich přístup k nám jiný. Ještě, když jsem tam byl před šesti lety, tak se k nám chovali tak trošku jako k chudým příbuzným. Dneska už nás berou jako sobě rovné, což je asi dobře,“ prozradil své dojmy Pospěch.

Většinu nákladů zaplatili účastníci

Každý z účastníků tábora za něj zaplatil 8 600 korun. Tato částka pokryla náklady na cestovné, stravu, pojištění a vstupné. „Přesto, že se cena zdála poměrně vysoká, služby, které jsme za tyto peníze využili, měly mnohem vyšší hodnotu,“ tvrdí Lumír Pospěch. Z peněz, které jeho účastníci zaplatili za tábor, byly částečně hrazeny náklady na pobyt Francouzů v Čechách a naopak.

Pobyt ve Francii si užili děti i vedoucí

Přesto, že táboroví vedoucí nejsou v práci s dětmi žádnými nováčky, shodli se na tom, že letos se na táboře v Kerhornou sešla skvělá parta. Mezi účastníky zájezdu byly děti od 10 do 16 let, podařilo se je však spojit v jednu partu.

„Byli skvělí, chovali se k sobě dobře, byli ukáznění a svědomití. Nebyly s nimi vůbec žádné problémy, a tak jsme si pobyt užili i my,“ řekl za vedoucí Lumír Pospěch. To, že se na táboře líbilo i dětem, potvrzuje fakt, že při návratu většina z nich vyjádřila přání jet příště znovu.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39