Titulní strana

Ministr Vetchý jednal s průmyslníky o offsetech

K o p ř i v n i c e (dam) - S cílem seznámit průmyslové podniky s možností zapojení do offsetových programů spojených s nákupem nadzvukových letadel přijel na severní Moravu ministr obrany Vladimír Vetchý. Jednou ze zastávek na jeho cestě byla i Kopřivnice, kde se setkal se zástupci místní Tatry, novojičínského Autopalu, ČKD Vagonky, s. r. o., Thrall vagonky a Siemensu. Podle Vetchého hodlá armáda od zahraničních dodavatelů nakoupit stíhačky za osmdesát až sto miliard korun.

„Na oplátku budeme požadovat, aby prostředky, které půjdou zpět do české ekonomiky, byly zhruba na úrovni sto dvaceti miliard,“ tvrdí Vetchý. Ministr nyní objíždí všechny významné podniky v republice s cílem vytvořit silnou nabídku offsetových programů, ze kterých si budou moci zahraniční partneři vybrat. Pozitivním signálem pro mnohé severomoravské průmyslníky je fakt, že vláda hodlá offsety zaměřit zejména do oblastí s vysokou nezaměstnaností a míst, kde v současnosti dochází k revitalizaci průmyslu. Přesto, že v připravenosti jednotlivých podniků na offsetové programy jsou rozdíly, odezva je podle ministrových slov poměrně dobrá. Jsou podniky, které určité programy již nabídly, další se na ně připravují.

Pozadu nezůstala ani Tatra, a. s., jejíž zaměstnanci se na možnost uplatnění výrobních kapacit automobilky v rámci offsetů připravují již delší dobu.

„Jsme uvedeni v seznamu ministerstva průmyslu a obchodu, kde jsou shromážděny kapacity pro využití v offsetových programech. V této databázi jsou uvedeny jak kapacity mateřské společnosti, tak i některé dceřiné společnosti Tatry,“ řekla tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková s tím, že Tatra se nebrání žádné spolupráci, která by pro ni byla výhodná.

Podle ministra obrany Vetchého má navíc Tatra se svou dlouholetou tradicí slušnou šanci uspět ve výběrovém řízení na dodávky vozů pro armádu.

„Během několika následujících let bude nutné řešit modernizaci kolové techniky. Armáda sice potřebuje hlavně vozy lehčí konstrukce než jsou Tatry. Při jednání s českými automobilkami jsem se však dozvěděl, že na vývoji takového vozu již pracují,“ řekl Vladimír Vetchý s tím, že Tatra jako tradiční dodavatel nejen naší armády má poměrně vysokou šanci uspět.


Většinu uvolněných prostor již Tatra pronajala

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř všechny prostory, které Tatra v rámci restrukturalizace podniku opustila, jsou využívány externími firmami.

Tatra pronajímá nejen objekty svého kopřivnického závodu, ale i další nemovitosti rozseté po celé České republice. V současnosti působí v tatrováckých objektech odhadem čtyřicet firem. V prostorách kopřivnického závodu zabírají nájemci zhruba 2 procenta z celkové plochy 195 hektarů.

Velká část firem má prý také zájem o odkoupení budov, které mají v nájmu.

„Část objektů Tatra již odprodala. Je však nutné, aby to byly objekty na kraji závodu. Pokud je budova hlouběji v areálu, nepřichází její prodej v úvahu,“ řekl vedoucí odboru správy majetku Tatry Ladislav Mikulík. Další prostory k pronájmu bude moci Tatra nabídnout až po uvolnění dalších hal v následující fázi restrukturalizace. „V současnosti nemáme potencionálním zájemcům o podnájem co nabídnout. Vesměs všechny uvolněné prostory jsou již obsazeny nebo je těsně před uzavřením nájemní smlouvy,“ uzavřel Mikulík.


Město začne prodávat byty a domy příští rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Městští zastupitelé na svém červnovém zasedání odsouhlasili nová pravidla na prodej domů, bytů a nebytových prostor z vlastnictví města Kopřivnice. Podle těchto pravidel by se měly od příštího roku prodávat městské byty, a těch je přes pět stovek. Redakce Kopřivnických novin ve spolupráci s odborem majetkové správy a rozvoje, bytovým oddělením se chce tomuto tématu věnovat, a to pravidelným seriálem článků, ve kterých budeme odpovídat i na došlé dopisy čtenářů a nájemníků zmíněných bytů. Jejich seznam byl otištěn v minulém čísle.

Kdy asi město počítá, že začne lidem zasílat dopisy, že se jim byty budou prodávat?

„V současné době jsou připraveny podmínky pro uchazeče na veřejnou zakázku realizace prodeje bytových domů, které by měla schválit městská rada na svém srpnovém zasedání.

Vybraná realitní kancelář by měla v prvé řadě zhotovit a vydat brožuru, ve které by měly být všechny potřebné podklady, ve kterých by měl občan najít všechny informace, metodické pokyny, ceny jednotlivých způsobů prodeje.

Realitní kancelář by měla pomoci k přístupu k finančním prostředkům na základě finanční analýzy jednotlivých rodin. S nabídkami na odkoupení by měli být nájemci obesláni v průběhu příštího roku,“ odpověděl vedoucí bytového oddělení Igor Kocurek.

„Do konce září bychom chtěli mít podepsanou smlouvu s vybranou realitní kanceláří, která by následně připravovala zmíněnou brožuru, a nabídky na odkoupení bytů či domů by skutečně mohli nájemníci obdržet až začátkem příštího roku,“ doplnil Igor Kocurek.


Větší část peněz za akcie by obce mohly již brzy dostat

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta města Kopřivnice Jiří Tichánek jedná stále s ostatními starosty měst, kteří prodali společně akcie Severomoravských vodovodů a kanalizací.

V současné době probíhá jednání o tom, že by anglická firma Anglian Water převedla zpět na města, která prodávala své akcie společně, sto tisíc akcií, což představuje asi dvě třetiny. Tento převod je podmíněn ale tím, že města stáhnou žalobu na Anglian Water. Města po obdržení těchto akcií je převedou na Carettu Brokers, která je vykoupí za sjednanou cenu - tedy za částku 1 350 korun za kus. O zbývající část akcií se bude jednat s Angličany až po dokončení první fáze převodu akcií SmVaKu. Právník Jiří Rak, zastupující města, připravuje nyní vše tak, aby k soudnímu sporu nemuselo dojít.


Dožínky v Závišicích si za deset let trvání získaly dobré jméno

Závišické dožínky jsou rok od roku mohutnější. Letos byla slavnost navíc zpestřena
prvním představením praporu obce.

Foto: David Machá
ček

Z á v i š i c e (dam) - Jubilejní desáté obecní dožínky oslavili minulou sobotu v sousedních Závišicích.

Dožínky, které jsou největší akcí svého druhu v Závišicích, si během své krátké existence získaly značnou popularitu. „Vloni zde bylo zhruba sedm set lidí, což je na obec se sedmi sty čtyřiceti obyvateli velmi slušné,“ pochvaluje si úspěch dožínek starosta obce Vlastimil Hajda. Podle jeho slov navíc rok od roku roste nejen počet přespolních účastníků, ale i těch, kteří přicházejí v krojích. Zatímco v devadesátém roce bylo v průvodu jen asi dvacet lidí v krojích, letos jejich počet dosáhl sedmdesáti.









Brali se s vypůjčenými prstýnky, ale láska jim vydržela celý život

L u b i n a - Manželé Filipovi, pokud zdraví a Pán Bůh dá, jak oba shodně dodávají, oslaví 3. listopadu pětapadesát let společného života.

V životě rozhodně neměli na růžích ustláno. Znali se pouze tři týdny, když byl Josef během protektorátu zatčen pro podporování rodin vězněných. Z vězení své milé posílal tajně tužkou psaná psaníčka na kouscích pytlů od cementu. Dodnes je adresátka s láskou opatruje. Když se vrátil po válce z německého lágru, do půl roku strojili svatbu. „Peněz nebylo, a tak jsme si popůjčovali od šatů, závoje, botů i prstýnků snad všechno,“ vzpomíná Jaroslava Filipová, „vždyť i prostěradla a povlečení na peřiny jsme měli sešité ze samých kousků.“ Postel dostali od rodičů, místo skříně do stěny zabili hřebíky a první vlastní snubní prstýnky si koupili až při 25. výročí svatby. Ale co jim chybělo na penězích a majetku, o to pevnější měli vztah mezi sebou. Ta vzájemná láska je z obou patrna i po tolika letech.

Paradoxem poválečné doby byla i skutečnost, že se Josef Filip bál komunistických donašečů a udavačů víc, než za války. Navíc celá rodina, v které vychovávali tři syny a dceru, byla perzekuována pro své náboženské přesvědčení. Dodnes si pamatují cejch sousedů: „Vy jste dobří lidé, ale je blbé, že jste klerikáři!“

Skromnost, poctivost a pracovitost z obou manželů vyzařují, i když je poznamenal věk i léty přibývající nemoci. Ale na oslavu se těší. „Co jsme si nemohli dopřát tehdy, už jsme si vynahradili na zlaté svatbě a teď to jenom, pokud zdraví a Pán Bůh dá, zopakujem,“ dodala Jaroslava Filipová.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39