Zprávy z města a okolí

Další možnosti finančních prostředků z grantů

K o p ř i v n i c e (hod) - Občanská sdružení dětí a mládeže představují vedle škol a školských zařízení důležitý prvek ve vytváření nabídky pro aktivní využití volného času dětí a mládeže.

Nevládní organizace svou činností významnou měrou doplňují a obohacují výchovně vzdělávací funkci školy a rodiny, které umožňují dětem rozvíjet přirozeným způsobem jejich schopnosti a dovednosti, talent a tím je připravují na budoucí život.

Státní podpora činnosti občanských sdružení je naplněním usnesení vlády České republiky číslo 1 z 6. ledna 1999 o Koncepci státní politiky ve vztahu k mladé generaci v České republice do roku 2002. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy proto vyhlašuje Programy zaměřené na podporu aktivit občanských sdružení ve prospěch dětí a mládeže pro rok 2001: Střechy, Sdružení, Zahraničí a Investice (s realizací až v roce 2002). Dotace ze státního rozpočtu ČR na podporu aktivit občanských sdružení ve prospěch dětí a mládeže mohou být poskytnuty pouze registrovaným občanským sdružením ministerstvem vnitra.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlášením programů sleduje podporu rozvoje nestátního neziskového sektoru v oblasti práce s dětmi a mládeží. Podpora bude směřována především na činnost místních sdružení, celorepublikové a nadnárodní aktivity, mezinárodní spolupráci a výměny mládeže, realizaci letních a zimních táborů a ostatních prázdninových aktivit a také na aktivity směřující do oblasti prevence sociálně patogenních jevů a integraci zdravotně postižených.

Programy jsou určeny pro občanská sdružení dětí a mládeže, jejichž členskou základnu tvoří minimálně ze sedmdesáti procent členové do 26 let. Programy nejsou určeny pro občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Pokud se rozhodnete podat žádost, musíte ji podat nejpozději do 6. října, a to písemně ve dvojím vyhotovení na adresu: Institut dětí a mládeže (IDM), Sámova 3, 101 00 Praha 10.

Bližší informace o vyhlášených programech na podporu aktivit občanských sdružení ve prospěch dětí a mládeže pro rok 2001 získáte na MÚ na ulici Záhumenní, na odboru školství, kultury a sportu, 3. patro, nebo si celé zadání programů můžete přečíst v plném znění v týdeníku Učitelské noviny č. 26 z 26. června letošního roku.


Dvanáct lidí z celé Evropy se letos zúčastnilo workcampu

Účastníci letošního mezinárodního táboru práce
mimo jiné pomáhali s archeologickými činnostmi
na Šostýně.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Také letos se do Kopřivnice sjelo dvanáct mladých lidí z Německa, Lotyšska, Španělska, Chorvatska, Francie, Polska a Slovenska, aby se zúčastnili v pořadí sedmého Mezinárodního tábora práce.

Dobrovolníci, kteří se do Kopřivnice sjeli díky spolupráci města se sdružením dobrovolných aktivit INEX-SDA, pracovali mezi šestnáctým a devětadvacátým červencem na záchovné údržbě zříceniny Šostýna. Skupinka zahraničních hostů, jejichž společným komunikačním jazykem byla angličtina, prováděla rovněž pomocné archeologické práce na hradě, ale i drobné opravy na hájence či letním stadioně. Projekt mezinárodních táborů práce úspěšně funguje po celém světě. Jejich účastníci za svou práci nedostávají mzdu, ale mají možnost zlepšit si své jazykové znalosti a seznámit se s jinými kulturami a způsobem života. Jediným omezením pro účastníky tohoto projektu je horní věková hranice pětatřiceti let. Mezi účastníky workcampu sice převládají studenti, ale různorodost jeho účastníků potvrzuje fakt, že letos mezi mimi byl i třicetiletý německý inženýr.

Tentokrát poprvé byli účastníci Mezinárodního tábora práce ubytování na hájence pod Janíkovým sedlem. „Neteče tam teplá voda, ani nejde elektřina, nikdo si však na nepohodlí nestěžoval,“ řekl vedoucí workcampu Milan Šenk. Podle jeho slov se letos v Kopřivnici sešla výborná parta lidí, která po práci podnikala výlety do okolí a večery trávila diskusemi u petrolejky.


Evidence autorádií má být prevencí vloupání do vozů

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost bezplatně zaevidovat své autorádio do policejní databáze mají od 17. července všichni motoristé novojičínského okresu. Po vyplnění příslušného formuláře, který je možné získat na každém obvodním oddělení Policie ČR, je každý přístroj zanesen do databáze, která má po případném odcizení a zadržení kradených autorádií usnadnit jejich cestu zpět k majiteli. Připravují se také nálepky, které by potencionální nenechavce měly informovat o evidování autorádia. Touto preventivní akcí hodlají policisté podle slov své mluvčí Dany Medvecké preventivně působit proti neustále narůstajícímu počtu vloupání do motorových vozidel.


Francouzi z partnerského města pobývali ve Velkých Karlovicích

K o p ř i v n i c e (hod) - Týdenní pobyt v horském hotelu Tatra, s. r. o., ve Velkých Karlovicích trávila skupina čtyřiatřiceti Francouzů z partnerského města Trappes, a to v době od 9. do 15. července.

Skupina, která k nám zavítala na výměnný pobyt, měla velké věkové rozpětí, mezi nimi bylo deset dětí ve věku čtrnáct až sedmnáct let, ale i osoby starší sedmdesáti let.

Co dělali Francouzi během svého pobytu u nás, jsme se zeptali Vendulky Sopúchové, která má na starosti mezinárodní vztahy. „Část Francouzů se věnovala turistice, chodili po horách nebo si i zasportovali. Starší si dělali nenáročné procházky a mládež se věnovala aktivitám sportovního charakteru.

Francouzi navštívili muzeum ve Velkých Karlovicích, huť Šarlotu v Karlovicích, skanzen v Rožnově, Štramberk, Technické muzeum v Kopřivnici, Pustevny a na zpáteční cestě domů měli plánovanou prohlídku Prahy,“ uzavřela Vendula Sopúchová.

Děti z Kopřivnice a okolí strávily výměnný čtrnáctidenní pobyt ve Francii u moře ve středisku Kerhornou, a to ve dnech 22. července až 3. srpna, ale o tom až v příštím čísle Kopřivnických novin.


Ústav sociální péče s denním pobytem

K o p ř i v n i c e (ili) - V bývalé Mateřské škole ve Vlčovicích vznikne od 1. ledna 2001 nové zařízení sociálního charakteru - Ústav sociální péče pro dospělé zdravotně postižené občany s denním pobytem. Vznik tohoto zařízení byl podmíněn souhlasem ministerstva financí ke zřízení ÚSP, který město obdrželo. Znamená to, že tímto bylo zařízení zařazeno do dotačního systému ministerstva financí a město bude v závislosti na počtu jeho klientů dostávat na jeho provoz příspěvek ze státního rozpočtu.

„Hledali jsme, jaký způsob by byl nejvhodnější pro provozování ’Centra pro zdravotně postižené dospělé občany’, a dospěli jsme k závěru, že nejvhodnějším a zároveň pro město ekonomicky nejvýhodnějším způsobem bude jeho zařazení pod stávající příspěvkovou organizaci - Středisko sociálních služeb města Kopřivnice. To vyžadovalo změnu zřizovací listiny této organizace, kterou městské zastupitelstvo na svém červnovém zasedání schválilo. V současnosti probíhají práce na projektové dokumentaci stavebních úprav objektu ve Vlčovicích, které budou s ohledem na zdravotní stav budoucích uživatelů poněkud složitější,“ uvedla Jiřina Mikulenková, vedoucí odboru soc. věcí a zdravotnictví. „Zřízení ÚSP s denním pobytem si vyžádala současná situace v oblasti péče o zdravotně postižené dospělé občany, ať už s mentálním, fyzickým či kombinovaným postižením. V Dětském centru v Kopřivnici nám dospívají děti, které nemají možnost navštěvovat při denním pobytu zařízení, které by splňovalo požadavky pro jejich další vhodné vyžití. Cílem bude „zaměstnat“ naše handicapované spoluobčany tak, aby byly zachovány jejich získané základní vědomosti, aby jejich čas byl vyplněn činnostmi, které mohou přispět k jejich seberealizaci. Důležitý je také kontakt s vrstevníky, účast na společenském a kulturním životě - prostě vytvořit pro ně podmínky, které by je co nejvíce přiblížily běžnému životu občana a co nejvíce je vedly k samostatnosti a sebeobslužnosti. Přitom neztratí kontakt s původní rodinou, kde se budou každý den vracet,“ rozvedla cíle zařízení Mikulenková.

Zařízení ve Vlčovicích počítá s kapacitou 30 míst, která bude naplněna v horizontu 3 - 4 let. Tímto počinem však plány města o naše handicapované občany nekončí. Již nyní se zvažují možnosti vytvořit v budoucnu tzv. chráněné bydlení, které by pomohlo dospělému handicapovanému občanu vyřešit potřebu osamostatnit se a odpoutat se určitým způsobem od původní rodiny.


Nové ředitelky základních škol

K o p ř i v n i c e (hod) - V konkurzních řízeních, která byla vypsána na místa ředitele Základních škol Mniší a Lubina a která se konala ve středu 26. července, vyhrály dvě ženy.

Ředitelkou Základní školy v Mniší byla jmenována Ivana Volná, která doposud učila v Lubině a která nahradila Ivanu Davidovou, jež byla jmenována ředitelkou Základní školy v Lubině.


Stíny

26. 7. v ranních hodinách došlo na chodbě provozovny Kimex na ulici Štefánikově k fyzickému napadení mladíka, který následně 20letému pachateli vydal svoji peněženku s finanční hotovostí. Pachateli vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu loupeže.

30. 7. ve večerních hodinách strážníci při pochůzce hlídky městské policie sídlištní zástavbou Sever narazili na bezvládné tělo muže. Ihned byl přivolán lékař z pohotovostní služby zdejší polikliniky, který však pouze konstatoval, že dotyčný je v silně podnapilém stavu a dále se o něj nezajímal. Strážníci muže převáželi k zjištění totožnosti. Muž však byl v takovém stavu, že byla nutná přítomnost lékaře, a proto byla přivolána pohotovostní služba z Nového Jičína. Lékaři muže oživovali více než půl hodiny. Pro závažnost přestupku se celou záležitostí bude zabývat správní orgán městského úřadu.

31. 7. oznámeno poškození zateplení domu na ulici Karla Čapka.

2. 8. byly zadrženy dvě pachatelky z Nového Jičína, které se pokusily odcizit v zastavárně šperky. Vyšetřovatelem jim bylo sděleno obvinění pro trestný čin krádeže.

3. 8. byl zjištěn pachatel, který se v pěti případech vloupal do zahradních chatek. Při provedené domovní prohlídce byla část odcizených věcí zajištěna. Vyšetřovatelem bylo pachateli sděleno obvinění z trestného činu krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci.


Nová Pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e - Dnes otiskujeme Pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor, které schválili na svém zasedání městští zastupitelé 29. června letošního roku.

PROJEKT PRODEJE BYTOVÝCH DOMŮ V KOPŘIVNICI

Pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor v těchto domech z  vlastnictví města Kopřivnice

Město Kopřivnice, jako vlastník obecních bytových domů, vydává tato pravidla za účelem stanovení závazného postupu prodeje domů, bytů a nebytových prostor z majetku města.Tento dokument, který vychází ze zákona č. 72/1994 Sb., občanského zákoníku a dalších souvisejících právních předpisů.

1. PŘEDMĚT PRAVIDEL

Tato pravidla upravují postup prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor v těchto domech z vlastnictví města Kopřivnice do vlastnictví jiných právnických a fyzických osob. Předmět prodeje tvoří seznamy bytových domů, bytů a nebytových prostor určených k prodeji uvedené v přílohách těchto zásad.

2. ZÁSADY PRODEJE

2.1. Město Kopřivnice bude prodávat domy uvedené v  přílohách zásadně pod podmínkou odprodeje celé nemovitosti najednou.

2.2. Prázdné byty ve vlastnictví města v domech, kde již v minulosti byl nějaký byt prodán, budou prodány nejvýhodnější nabídce na základě výběrového řízení. O způsobu přidělení prázdných bytů v ostatních domech určených k prodeji rozhodne individuálně městská rada.

2.3. Neplatiči nájemného a úhrad za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu, případně osoby, které hrubým způsobem porušují dobré mravy v domě a osoby mající jakýkoliv dluh vůči městu Kopřivnici, jsou vyloučeni z procesu privatizace procesu prodeje.

2.4. Podmínkou projednání a schválení prodeje v městském zastupitelstvu je složení jistiny - viz článek 4.

2.5. Městská rada může podle těchto pravidel pověřit výkonem činností souvisejících s procesem prodeje domů a bytů jinou fyzickou či právnickou osobu.

3. STANOVENÍ PRODEJNÍ CENY (PC)

3.1. Prodejní cena bytové nebo nebytové jednotky bude stanovena podle vzorce:

PC = 10 * N * K1 * K2 * K 3 * K4

kde:

N = výše aktuálního ročního základního nájmu bytu nebo nájmu nebytového prostoru platného v době schvalování prodeje. V případě, že nájem z důvodu dlouhodobého nepronajímání není znám, bude stanoven ve výši v místě a čase obvyklém.

K1 = koeficient způsobu prodeje

K1 = 1,00 - při prodeji podle zákona 72/94 Sb. (po jednotlivých jednotkách)
K1 = 0,90 - při prodeji podle občanského zákoníku fyzické nebo právnické osobě, která nesplňuje 50% podíl nájemců
K1 = 0,80 - při prodeji podle občanského zákoníku právnické osobě vytvořené z  řad nájemců prodávaného domu splňující 50% podíl nájemců

K2 = koeficient stáří domu

K2 = 1,00 - pro stáří domu 0 - 29 let
K2 = 0,98 - pro stáří domu 30 - 39 let
K2 = 0,96 - pro stáří domu 40 - 49 let
K2 = 0,94 - pro stáří domu 50 - 59 let
K2 = 0,92 - pro stáří domu nad 60 let

K3 = koeficient konstrukce domu

K3 = pro domy postavené po roku 1990 bez ohledu na konstrukci domu
K3 = 0,90 - u cihlových domů
K3 = 0,80 - u panelových domů

K4 = koeficient zhodnocení domu

V případě, že v posledních třech letech před prodejem byla provedena zásadní oprava domu, budou tyto náklady zohledněny v kupní ceně. Pro účely těchto pravidel se za zásadní opravy považují zejména rekonstrukce inženýrských sítí, střechy, obvodového pláště, výtahů, vodoinstalace, elektroinstalace, plynoinstalace, sanace zdiva proti vlhkosti apod.

3.2. Prodejní cena obsahuje cenu jednotky (byt, nebytový prostor), podíl na zastavěném pozemku, podíl na společných částech domu včetně příslušenství.

3.3. Prodejní cena bytového domu bez nebytových prostor bude stanovena jako součet cen bytových jednotek vypočtených podle bodu 3.1.

3.4. Prodejní cena domu s nebytovými prostory bude stanovena jako součet cen jednotlivých bytů a cen nebytových jednotek vypočtených podle bodu 3.1.

3.5. Náklady spojené s prodejem bytového domu, bytu či nebytového prostoru hradí prodávající s výjimkou zpoplatnění ověřování podpisů.

3.6. Výsledná cena bytového domu, bytu nebo nebytového prostoru se zaokrouhlí na celé desetikoruny.

4. PRÁVNÍ FORMY PRODEJE

4.1. Prodej celé nemovitosti najednou - podle občanského zákoníku právnické nebo fyzické osobě

4.1.1 Při prodeji právnické osobě vytvořené z řad nájemců prodávaného domu je podmínkou, aby počet nájemců ve vzniklém subjektu představoval minimálně 50% podíl z celkového počtu nájemců.

4.1.2 Nájemci se závazně vyjádří k předložené nabídce nejpozději do 60 dnů ode dne jejího doručení. Současně s akceptací nabídky musí být složena jistina ve výši 10 % z kupní ceny. V případě, že do 180 dnů ode dne obdržení nabídky nedojde k registraci právnické osoby, jistina propadne ve prospěch města. Jistina rovněž propadne ve prospěch města v případě, že do 60 dnů ode dne schválení prodeje v městském zastupitelstvu právnická osoba neuzavře s městem kupní smlouvu.

4.1.3 Při prodeji podle bodu 4.1.1 je možné dohodnout splátky na zaplacení kupní ceny na dobu nejvýše 3 let, přičemž při podpisu smlouvy je podmínkou složit minimálně 50 % kupní ceny (jistina se započítává). Splátky budou úročeny sazbou 6 % p. a.

4.1.4 Při prodeji fyzické nebo právnické osobě, která není vytvořena z  řad nájemců nebo nesplňuje 50% podíl členství nájemců, je podmínkou současně s podáním nabídky složení jistiny ve výši 15 % z kupní ceny domu. V případě prodeje bude jistina započtena do kupní ceny. V  případě, že do 180 dnů ode dne podání nabídky šesti měsíců nedojde k  uzavření kupní smlouvy, jistina propadne ve prospěch města. V  případě, že prodej bude zmařen ze strany města, jistina bude vrácena zúročena sazbou 6 % p. a. Jistina bude kupujícímu rovněž vrácena v případě, pokud odstoupí od své nabídky z  důvodu, že nadpoloviční většina nájemců domu podá konkurenční nabídku na koupi domu.

4.2. Prodej celé nemovitosti najednou - podle občanského zákoníku do podílového spoluvlastnictví

4.2.1 Při prodeji do podílového spoluvlastnictví nájemcům prodávaného domu je podmínkou, aby počet nájemců představoval minimálně 50% podíl z  celkového počtu nájemců v domě.

4.2.2 Nájemci se závazně vyjádří k předložené nabídce nejpozději do 60 dnů ode dne jejího doručení. Současně s akceptací nabídky musí být složena jistina ve výši 10 % z  kupní ceny. Jistina propadne ve prospěch města v případě, že do 180 dnů ode dne akceptace nabídky neuzavře kupující s městem kupní smlouvu.

4.2.3 Při prodeji podle 4.2.1 je možné dohodnout splátky zaplacení kupní ceny na dobu nejvýše 3 let, přičemž při podpisu smlouvy je nutné složit minimálně 50 % kupní ceny (jistina se započítává). Splátky budou úročeny sazbou 6 % p. a.

4.2.4 Při prodeji podílovým spoluvlastníkům, kteří nejsou z  řad nájemců, nebo nesplňují 50% podíl, bude podmínkou při podání nabídky složení jistiny ve výši 15 %z kupní ceny domu, která v případě prodeje bude započtena do kupní ceny. V případě, že do 180 dnů neuzavře kupující smlouvu, jistina propadne ve prospěch města. V případě, že prodej bude zmařen ze strany města, jistina bude vrácena zúročena sazbou 6 % p. a. Jistina bude kupujícímu rovněž vrácena, pokud kupující odstoupí od své nabídky z  důvodu, že nadpoloviční většina nájemců domu podá konkurenční nabídku na koupi domu.

4.3. Prodej celé nemovitosti po jednotkách (byt, nebytový prostor) - zákon 72/94 Sb. ve znění novely 103/00 Sb.

4.3.1 Nájemce je povinen současně s akceptací nabídky složit jistinu podle bodu 4.3.2. Pro zaplacení kupní ceny se stanovuje termín do jednoho roku ode dne doručení nabídky. V případě neuhrazení kupní ceny ve stanoveném termínu jistina propadne ve prospěch města.

4.3.2 Jistina činí:

- byt. jednotka 1+0 - 4 000,- Kč
- byt. jednotka 1+1 - 5 000,- Kč
- byt. jednotka 2+1 - 7 000,- Kč
- byt. jednotka 3+1 - 10 000,- Kč
- byt. jednotka 4+1 - 12 000,- Kč
- nebytová jednotka - 10 % z  prodejní ceny

4.3.3 Kupní smlouvy budou vloženy na Katastr nemovitostí v  Novém Jičíně až po zaplacení kupní ceny od všech jednotek v  domě.

4.3.4 V  případě, že kupující použije na zaplacení kupní ceny jednotky úvěr u stavební spořitelny nebo jiného bankovního ústavu, je možné po předložení úvěrové smlouvy zaslat jeden výtisk kupní smlouvy na adresu ústavu, který tento účelově vázaný úvěr poskytuje. V  případě, že úvěr nedosahuje kupní ceny bytu, je nutné, aby rozdíl mezi kupní cenou a výši úvěru byl před zasláním kupní smlouvy zaplacen.

4.3.5 Jestliže ve lhůtě do 6 měsíců od doručení návrhu kupní smlouvy stávajícímu nájemci bytu neprojeví tento složením jistiny a podpisem smlouvy zájem o odkoupení bytu, jehož jest nájemcem, bude tento byt nabídnut k prodeji jiným zájemcům za vyvolávací cenu vypočtenou podle čl. 3 v rámci výběrového řízení. Podmínkou účasti ve výběrovém řízení je podání žádosti s nabídkovou cenou doloženou dokladem o zaplacení jistiny podle bodu 4.3.2 a akceptace zaplacení kupní ceny v termínu stanoveném původnímu nájemci bytu. Vítězem výběrového řízení, s podmínkou povinného opětovného oslovení stávajícího nájemce, bude zájemce s nejvyšší nabídkou. Stávající nájemce bude ještě jednou vyzván k podpisu smlouvy za cenu vzešlou z výběrového řízení. Pokud opětovná nabídka nebude stávajícím nájemcem akceptována, bude byt prodán vítězi výběrového řízení.

4.3.6 V případě, že nedojde k dohodě města se stávajícími majiteli bytů o odprodeji poměrné části pozemku, bude tento vztah ošetřen nájemní smlouvou.

5. Zvýhodnění kupujícího a právní formy prodeje

Město Kopřivnice upřednostňuje formy prodeje podle níže uvedeného pořadí a tyto skupiny kupujících:

a) prodej právnické osobě vytvořené z nadpoloviční většiny oprávněných nájemců domu (družstvo, občanské sdružení, jiná)
b) prodej do podílového spoluvlastnictví nadpoloviční většině nájemců
c) prodej oprávněným nájemcům po jednotlivých bytech podle zák. 72/94 Sb. za předpokladu 100% odprodeje
d) prodej právnické osobě vytvořené z menšiny oprávněných nájemců domu
e) prodej do podílového spoluvlastnictví menšině nájemců
f) prodej jednomu nájemci

6. DOTACE MĚSTA NA OPRAVY DOMU

Město poskytne dotaci na opravu domu za následujících podmínek:

a) žádost o dotaci bude písemně uplatněna oprávněnou osobou nejpozději do 2 let od nabytí vlastnictví domu
b) žádost bude podána na předepsaném formuláři a bude doložena doklady prokazujícími účelné využití dotace (faktura za provedené práce a doklady o nákupu materiálu)
c) město Kopřivnice se zavazuje uvedené oprávněné náklady proplatit nejpozději do jednoho roku od podání písemné žádosti na uplatnění nároku
d) dotaci lze poskytnout pouze po provedení stavebních prací a dodávek na základě stavebního povolení nebo ohlášení stavby
e) dotaci lze poskytnou pouze na následující stavební práce a dodávky: opravy vnějších povrchů budov včetně výplní otvorů (fasády), inženýrské sítě, střechy, nosné konstrukce, odstranění zemní vlhkosti
f) dotaci lze poskytnou pouze majitelům, kteří řádně zaplatili nebo splácí kupní cenu
g) dotaci lze poskytnout maximálně do výše 20 % kupní ceny, případně do této výše prominout splátky kupní ceny
h) přiznání dotace podléhá schválení městským zastupitelstvem

7. OSTATNÍ UJEDNÁNÍ V KUPNÍ SMLOUVĚ

7.1. Přijetí všech věcných břemen souvisejících s prodávaným domem nebo bytem.

7.2. Převzetí všech práv a povinností vyplývajících z uzavřených nájemních smluv.

7.3. Ujednání o předkupním právu města po dobu 10 let. Předkupní právo se nevztahuje na situaci, pokud bytový dům koupí právnická osoba složená z oprávněných nájemců mající ve stanovách pozdější převod bytů do vlastnictví svých členů.

7.4. Zástavní právo k  prodávané nemovitosti jako jistina na nezaplacenou část kupní ceny.

8. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

8.1. Pokud nebude možné realizovat prodej nemovitosti ani jednou z  variant uvedených v  bodě č. 5, bude přistoupeno k  prodeji jiné osobě nemající nájemní vztah k  prodávané nemovitosti.

8.2. Výjimky z prodeje bytových domů dle těchto zásad lze učinit pouze rozhodnutím městského zastupitelstva.

8.3. Nedílnou součástí těchto pravidel jsou příloha č. 1 a příloha č. 2.

8.4. Tato pravidla byla schválena usnesením č. 170 na 9. zasedání MZ a ruší usnesení č. 166 ze 16. zasedání MZ dne 15. 5. 1997 týkající se projektu privatizace bytových domů v  Kopřivnici.

8.5. Tento dokument nabývá účinnosti od 1. 7. 2000 a jeho platnost končí 30. 6. 2003.

Příloha č. 1 - Seznam bytových domů v Kopřivnici určených k prodeji dle občanského zákoníku

Číslo popisné

Ulice

Rok výstavby

Typ domu

Počet bytů

Nebytové prostory

717

Javorová

1952

cihlový

6

 

718

Javorová

1952

cihlový

6

 

719

Javorová

1952

cihlový

6

 

720

Javorová

1952

cihlový

6

 

721

Javorová

1952

cihlový

6

 

722

Javorová

1952

cihlový

6

 

723

Javorová

1952

cihlový

6

 

724

Javorová

1952

cihlový

6

 

725

Javorová

1952

cihlový

6

 

726

Javorová

1952

cihlový

6

 

757

Ke Koryčce

1954

cihlový

8

 

758

Ke Koryčce

1954

cihlový

8

 

759

Ke Koryčce

1954

cihlový

8

 

760

Ke Koryčce

1954

cihlový

8

 

762

Ke Koryčce

1955

cihlový

9

 

766

Javorová

1956

cihlový

5

 

767

Javorová

1956

cihlový

6

 

771

Ke Koryčce

1956

cihlový

6

 

772

Ke Koryčce

1956

cihlový

6

 

773

Ke Koryčce

1956

cihlový

6

 

777

K. Čapka

1959

cihlový

9

 

778

K. Čapka

1959

cihlový

6

 

779

K. Čapka

1959

cihlový

9

 

780

K. Čapka

1958

cihlový

6

 

781

K. Čapka

1958

cihlový

6

 

782

K. Čapka

1958

cihlový

9

 

783

K. Čapka

1958

cihlový

6

 

784

K. Čapka

1958

cihlový

9

 

826

Z. Buriana

1959

cihlový

6

 

827

Z. Buriana

1959

cihlový

6

 

828

Z. Buriana

1959

cihlový

6

 

1106

I. Šustaly

1973

panelový

28

 

1107

I. Šustaly

1973

panelový

32

 

1108

I. Šustaly

1973

panelový

32

 

1110

I. Šustaly

1973

panelový

28

 

1154

Štefánikova

1976

panelový

25

ano

1155

Štefánikova

1976

panelový

25

ano

1156

Štefánikova

1976

panelový

25

ano

1316

Pod Morávií

1989

panelový

60

 

Celkem

 

469

 

Pozn. Pokud prokazatelně nebude možné prodat dům podle občanského zákoníku, přistoupí se k prodeji po provozních jednotkách

 

Příloha č. 2 - Seznam bytových domů v Kopřivnici určených
k prodeji po provozních jednotkách

Číslo popisné

Ulice

Rok výstavby

Typ domu

Počet bytů

Nebytové prostory

394

Sokolovská

1918

cihlový

8

ano

763

Javorová

1956

cihlový

6

 

764

Javorová

1956

cihlový

6

 

765

Javorová

1956

cihlový

5

 

1109

I. Šustaly

1973

panelový

31

 

Celkem

 

 

 

56

 


Poláci si udělali v Kopřivnici svou soukromou vernisáž

Jeden z exponátů, který byl k vidění
na vernisáži, kterou na závěr svého pobytu
uspořádali polští výtvarníci
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod ) - Na desetidenní pobyt přijela do Kopřivnice delegace z polského partnerského města Myszkow, která čítala kolem třiceti členů. Skupina, která se v Myszkowě sdružuje v amatérském malířském klubu, byla ubytována na internátu Střední průmyslové školy strojírenské pod Červeným kamenem. Jak nám při neformálním rozhovoru řekla Maria Drzewiecka, v klubu se schází pětadvacet až třicet členů od nejmladších až po nejstarší. Jedna členka do klubu už nedochází, ale Marie Drzewiecka za ní dochází do domu, protože je jí už přes osmdesát let, a i když má nemocné ruce, malování se přesto nevzdává.

Většina členů klubu amatérského klubu malířů se věnuje malování profesionálně, někteří vyučují malování na lyceu, další člen má svou reklamní agenturu, a tak by se mohlo pokračovat. Členové klubu, kteří se zúčastnili svého pracovního semináře v Kopřivnici, během svého pobytu navštívili Štramberk, Hukvaldy, skanzen v Rožnově.

Na závěr svého pobytu uspořádali vernisáž, na které jsme mohli vidět všechny obrazy, které vznikly během desetidenního pobytu a na kterých oko diváka poznalo, kde všude byli, aniž by to jednotliví autoři museli říkat. Vernisáže se zúčastnil místostarosta Alois Janek, Vendulka Sopúchová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu. Na vystavených dílech převažoval motiv Štramberka, hlavně známých míst. Jak nám někteří řekli, velmi jim učaroval. Všem se zde velmi líbilo a během rozhovorů zazněl i příslib, že by se sem chtěli zase za rok vrátit.


Na letním stadioně soutěžila družstva v požárním sportu

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 22. července si na kopřivnickém letním stadionu dali dostaveníčko hasiči.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Nový Jičín a Hasičský záchranný sbor okresu Nový Jičín zde pořádali oblastní kolo v požárním sportu, kterého se zúčastnila vítězná družstva okresních kol v požárním sportu, a to v kategorii mužů a žen. Hasičské klání se konalo pod záštitou starosty města Kopřivnice Jiřího Tichánka a přednosty Okresního úřadu Nový Jičín Josefa Svobody.

Okres Nový Jičín reprezentovalo v kategorii žen družstvo z Tísku a v mužích družstvo z Mniší. Mužstvo z Mniší mělo na tribunách mnoho svých fanoušků, samozřejmě že nechyběly ani ’hudební nástroje’ jako buben, trubka a řehtačka. Vždy, když soutěžil nějaký zástupce z Mniší, na tribuně to vřelo. Přes veškeré povzbuzování se jim nedařilo tak, jak si plánovali. Konkurence byla velmi silná. V kategorii mužů soutěžilo devět družstev, zástupci z Mniší skončili na pěkném třetím místě. Ženy z Tísku si vedly lépe a v konkurenci deseti družstev obsadily druhé místo. Vítězové v obou kategoriích postupují do celostátního kola, jež se uskuteční v září ve Vlašimi.

Výsledky: muži: běh na 100 m s překážkami - jednotlivci: 1. R. Švejda (Pustkovec) 016.70, 2. L. Janeček (Hranice) 016.76, 3. R. Juřena (Mniší) 016.98, 9. R. Jalůvka, 20. M. Šimíček, 21. S. Lichnovský, 24. S. Holub, 30. P. Šimíček, 32. D. Hanzelka, 55. M. Stacha (všichni Mniší); požární útok: 1. Pustkovec 023.98, 2. Mniší 024.41, 3. Hranice 026.20; běh na 100 m s překážkami - družstva: 1. Hranice 105.51, 2. Pustkovec 106.48, 3. Mniší 109.84; štafeta na 4 x 100 m s překážkami: 1. Hranice 061.08, 2. Pustkovec 062.05, 3. Kozlovice 062.69, 4. Mniší 064.65; celkové pořadí družstev: 1. Pustkovec (čas 100 m - 106.48, čas věž - 006.00, čas štafety - 062.05, čas útoku - 023.98, celkový čas - 198.51), 2. Hranice (100 m - 105.51, věž - 006.00, štafety - 061.08, útok 026.20, celkový čas 198.79), 3. Mniší (100 m - 109.84, věž - 006.00, štafety 064.65, útok 024.41, celkový čas - 204.90).

Ženy: běh na 100 m s překážkami - jednotlivci: 1. V. Michalovičová (Bruntál) 017.94, 2. M. Řepková (Bruntál) 018.29, 3. V. Lindovská (Tísek) 018.32, 15. K. Šenková, 22. Z. Sokolová, 31. L. Zajíčková, 32. V. Nohlová, 33. Z. Baranová, 69. J. Otipková (všechny Tísek); běh na 100 m s překážkami - družstva: 1. Bruntál 113.94, 2. Pustkovec 119.18, 3. Frýdek 120.70, 4. Tísek 122.08; štafeta na 4 x 100 m s překážkami: 1. Bruntál 068.67, 2. Frýdek 070.39, 3. Tísek 071.86; požární útok: 1. Opatovice 020.35, 2. Tísek 021.79, 3. Toveř 022.30; celkové pořadí družstev: 1. Bruntál 213.45, 2. Tísek 221.73, 3. Frýdek 221.85


Na Kopřivnici se lze podívat hned ze tří vyhlídek v jejím okolí

K o p ř i v n i c e - Hned tři místa, která by měla poskytovat turistům, ale i místním obyvatelům pohled na město a okolí, stojí na kopcích obklopujících Kopřivnici. Kromě nejnovější a zároveň nejvyšší rozhledny na Bílé hoře existuje ještě Raškova vyhlídka upravená na přírodním vápencovém bloku pod Janíkovým sedlem a zchátralá Bezručova vyhlídka na vrcholku Brd.

Zatímco cesta k rozhledna na Bílé hoře je poměrně dobře zpropagována a cesta k ní je značena šipkami, v případě obou dalších vyhlídek je situace podstatně horší. O jejich existenci vědí pravděpodobně jen místní lidé a i ti většinou znají pouze cestu k Raškově vyhlídce a její ’starší kolegyni’ by v lesích nad Kopřivnicí asi hledali jen s obtížemi.

Bezručova vyhlídka

Základní kámen této nejstarší vyhlídky byl položen 22. září 1946 a o rok později byla již vyhlídka dokončena. V roce 1982 pak byl objekt ještě zrekonstruován. Od té doby však chátrá. Dnes se zdevastovaná vyhlídka nachází na soukromém pozemku a zatím se nepodařilo s majitelem dohodnout se na dalším osudu rozhledny, která dnes paradoxně dokonce nenabízí ani žádný výhled. V tom totiž brání vzrostlé stromy.

Raškův kámen

Vyhlídková plošina na vápencové skále byla rovněž vybudována brzy po ukončení druhé světové války kopřivnickým Klubem československých turistů. V současné době se o údržbu vyhlídky stará město. Na podzim je naplánováno zničení náletových dřevin na Raškově kameni a pravděpodobně také vykácení několika vzrostlých stromů, které brání v širším výhledu.

David Macháček

Rozhledna Bílá hora stojí na stejnojmenném kopci
nad Kopřivnicí od konce dubna letošního roku.
Kromě výhledu poskytuje lidem také signál
pro mobilní telefony.
Foto: David Macháček

Raškova vyhlídka na vápencové skále
je častým cílem vycházek Kopřivničanů.
Plošina ve výšce 540 metrů nad mořem
nabízí výhled na jihovýchodní část města
a obnažený masív Kotouče.
Foto: David Macháček

Polozapomenutá vyhlídka nesoucí
jméno básníka Petra Bezruče
nejen že návštěvníkům neposkytne
kýžený výhled, ale skryta v brdském lese
pozvolna chátrá.
Foto: David Macháček


Knihovna přišla téměř o všechny své počítače

K o p ř i v n i c e (dam) - O veškeré počítačové vybavení přišla těsně před dovolenou kopřivnická městská knihovna. Jedenáctého července se totiž do objektu vloupal zatím nezjištěný pachatel, který demontoval nejdůležitější součástky hned z pěti computerů. Již minulý týden se však zaměstnancům knihovny podařilo zprovoznit několik internetových pracovišť. Dva počítače knihovně zapůjčilo Centrum podnikání a rozvoje, dva zajistila knihovna ze svých zdrojů. „O pomoc jsme požádali také městskou radu,“ řekl šéf knihovny.


Veřejné projednávání vlivu výstavby Kauflandu

K o p ř i v n i c e (ili) - Na veřejném projednávání vlivu výstavby obchodního komplexu v Kopřivnici na životní prostředí se v anexu 4. srpna sešli zástupci všech zainteresovaných složek. Věcné jednání mělo rychlý spád a připomínek v diskuzi zaznělo minimálně. K nejzajímavějším vystoupením patřilo zpracování oponentního posudku vlivu na životní prostředí. Jarmila Paciorková zpracovala vyjádření všech zainteresovaných institucí, včetně nesouhlasných postojů 175 občanů podepsaných v petici. Referát regionálního rozvoje OÚ Nový Jičín stejně jako okresní hygienik nemají výhrad. Senátor Jaroslav Šula nesouhlasí s výstavbou, protože danou lokalitu považuje za nevhodnou. Referát životního prostředí okresního úřadu neměl připomínky, pouze doporučuje následné ozelenění plochy. Městská rada Kopřivnice souhlasí s výstavbou a pouze ve vyjádření města Kopřivnice zazněly připomínky k drobným technickým nedostatkům. Navíc požadovali zvýšení zaplachtování stavby během demolice a samotné výstavby. Při bližším pohledu na petici občanů vyplynulo, že část žije zcela mimo Kopřivnici a většina mimo danou lokalitu. Dotčených občanů je pak pouze osm, kdy dva bydlí v bezprostřední blízkosti a šest Pod Morávií.


K programu rozvoje

Na 9. zasedání MZ v Kopřivnici 29. června jsem předložil návrh usnesení tohoto znění: „Městské zastupitelstvo ukládá městské radě přijmout harmonogram zpracování programu rozvoje města a neprodleně zahájit jeho realizaci.“ Jaký byl výsledek? Pro návrh hlasovalo jen 8 členů MZ, kteří zastupují ODS. Ostatní - tj. zástupci současné koalice KDU-ČSL, KSČM a ČSSD byli proti nebo se zdrželi - což je totéž. Proč? Nechtějí se podílet na jeho přípravě a nést zodpovědnost za jeho naplňování? Nebo jej nepotřebují? A jak bude i nadále rozhodovat  MZ bez stanovení základních programových cílů města, mohl na vlastní oči sledovat každý divák při následném projednávání návrhu městské rady na zrušení Správy sportovišť. Nejenže jeho předkladatel nebyl schopen vysvětlit důvody předloženého návrhu, ale, jak vyplynulo z následné diskuse, i někteří radní postupně uváděli rozdílné a nesouvislé argumenty, které si zřejmě narychlo vymysleli, zjevně zaskočeni ’nedůležitými’ otázkami zastupitelů. Bohužel, absence alespoň základní ekonomické analýzy současného stavu a vyhodnocení jeho silných a slabých stránek ve srovnání s navrhovaným řešením společně s chybějícím stanoviskem sportovní komise městské rady byly nakonec ’dostatečnými důvody’ k  tomu, aby takovýto nepřipravený návrh byl schválen. Nebo byl výsledek hlasování typickým důsledkem dohody místní koalice v duchu hesla ’něco za něco’?

Schválením záměru zrušení Správy sportovišť Kopřivnice byl odstartován složitý, administrativně náročný proces rušení městské organizace, uvádějící do nejistoty jak zaměstnance této organizace, tak uživatele sportovních zařízení. Ke škodě nás všech bez toho, že by vedení města mělo současně jasnou a ucelenou představu o příštím fungování sportovních zařízení v  majetku města.

Josef Jalůvka,
člen městského zastupitelstva


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39