Kultura

Plastic People sice nepřijedou, ale i tak bude co poslouchat

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně to, kvůli čemu se dramaturgové budí ze spaní a co je jejich noční můrou již měsíce před festivaly, se letos stalo hlavnímu pořadateli Šlahounů Vítězslavu Váňovi. Zhruba tři týdny před festivalem se totiž dozvěděl, že hlavní hvězda letošního ročníku skupina The Plastic People of The Universe do Kopřivnice nepřijede.

„Hrozně mě to mrzí už kvůli mně samotnému. Mám totiž k Plastikům velmi osobní vztah. Ta kapela pro mě vždycky znamenala strašně moc a chtěl jsem ji někdy mít na Šlahounech. Byl jsem velmi potěšen, když mi na jaře zavolali, že pojedou dva nebo tři festivaly a ten můj bude mezi nimi,“ řekl Váňa s tím, že legenda českého undergroundu odřekla účast na festivalu kvůli zdravotním problémům svého lídra Mejly Hlavsy. Ten se totiž relativně nedávno podrobil operaci zhoubného nádoru a nyní absolvuje chemoterapii.

„Příjemnou zprávou je, že Hlavsa by se měl úplně uzdravit a skupina slíbila, že do Kopřivnice přijede zahrát buď ještě letos na podzim, nebo příští rok na Šlahouny,“ prozradil Váňa.

Díru v dramaturgii festivalu, konaného druhou sobotu v červenci, která vznikla odpadnutím Plastiků, zaplní málo známá pražská kapela Blow. „Hledat náhradu za Plastic People nemá smysl. Zaprvé tak pozdě bychom už nikoho nesehnali a navíc nevím o kapele, která by byla adekvátní náhradou za Plastiky,“ nechal se slyšet Váňa. Místo legendy undergroundu se proto nakonec rozhodl dát prostor mladé a progresivní kapele hrající inteligentní taneční muziku. Kromě této nejzásadnější změny v programu hlavní scény se návštěvníci oproti původnímu plánu mohou těšit také na jesenický Priessnitz a osm dalších kapel.

Stejně jako v minulosti i letos bude odpoledne patřit alternativě a s přibývající tmou by se měla dramaturgie víc a víc věnovat novějším hudebním trendům a tanečněji laděným kapelám. Pořadí vystoupení jednotlivých kapel je zatím ve hvězdách. Jasné zatím je pouze to, že festival zahájí November 2nd a v nejatraktivnějších večerních časech by měly hrát Despondancing, Tata Bojs, Blow a zahraniční Zion Train a Korai Öröm. Právě zahraniční hosté by mohli podle Váni být největším překvapením.

Britští Zion Train vznikli v roce 1990 jako klasický soundsystem. O dva roky později ale již vydali první singl, který se ze dne na den stal jedním z největších překvapení na ostrovní taneční scéně. Dnes je ’Sionský vlak’ již zavedená kapela, která má za sebou mnohá umístění v hitparádách, desítky singlů i remixů a šest řadových alb. Kapela je také pověstná tím, že se vyžívá v živých vystoupeních. Ročně absolvují zhruba 50 koncertů po celé Evropě.

Také Maďaři z Korai Öröm budou jistě zajímaví. Ti, kdo slyšeli tuto kapelu pouze na kopřivnickém koncertě v prosinci minulého roku a čekají na Šlahounech něco podobného, jsou na velkém omylu. Vloni totiž v CO krytu hrála pouze rytmická sekce Korai Öröm, kdežto tentokrát přijede všech třináct členů kapely a na pódiu by měli rozehrát tu nejkvalitnější taneční muziku, kterou maďarská scéna nabízí.


Taneční stan letos nemá na programu hvězdy, ale může prý hodně překvapit

K o p ř i v n i c e (dam) - Po loňské úspěšné premiéře nebude ani letos na Šlahounech chybět taneční stan. Osm D. J.’s a dvě kapely v něm budou bavit návštěvníky festivalu po celou dobu jeho trvání. Dramaturgie tanečního stanu je stavěná tak, aby co nejvěrněji odrážela současné trendy v tomto specifickém hudebním odvětví. „Spíš než abychom zvali hvězdy typu Trávy, rozhodli jsme se letos dát prostor méně známým lidem, kteří podle nás hraji stejně dobře, ne-li líp než jejích slavnější a mediálně známí kolegové a mohou být pro mnohé návštěvníky překvapením,“ řekl Filip Fojtík, který se rozhodující měrou podílel na tvorbě programu taneční scény Šlahounů. Jeho slova potvrzuje také fakt, že D. J. Tall, který měl rovněž na festivalu zahrát, nepřijede, neboť ve stejnou dobu bude absolvovat stáž v Dublinu, kam byl vybrán jako nadějný talent. V odpoledních hodinách, kdy se bude festival teprve rozjíždět, bude v tanečním stanu znít klidnější muzika, s postupujícím časem a náladou publika pak budou D. J.’s přitvrzovat. Kromě jmen jako D. J. Koogi, I’M Cyber, Blue, Tall, Airto a dalších vystoupí v tanečním stanu také dvě kapely. Stejně jako vloni místní Nesselsdorf (zhruba okolo třiadvacáté hodiny) a kolem třetí vystoupí bratři Fojtíkové se svým houseovým projektem Reynok.


Pořadatelé Šlahounů letos lidem uchystali řadu novinek

K o p ř i v n i c e (dam) - Zbrusu nové pódium, více krytých prostor, lepší zvukový aparát, světelné efekty, či změna značky festivalového piva z Gambrinusu na Radegast, to jsou některé z novinek, které pro letošní ročník připravili organizátoři Šlahounů. K festivalovému vybavení jako je čajovna, několik hospod, kadeřnický a tetovací salon či další vymoženosti, na které si již účastníci festivalu zvykli, bude letos v areálu Šlahounů stát také stan krizové pomoci. „Pomoc zde můžou najít jak lidé, kteří se dostanou do nějaké psychické nepohody, tak ti, co mají problémy s drogami,“ řekl Pavel Matula ze společnosti Renarkon. Podle jeho slov si narkomané ve stanu krizové pomoci budou moci vyměnit injekční jehly a získat desinfekci, čímž se alespoň sníží nebezpečí zdravotních rizik spojených s aplikací drog.


Soutěž o lístky

Kopřivnické noviny ve spolupráci s agenturou Nora Production připravily pro své čtenáře soutěž o lístky na Šlahouny. Dva vylosovaní výherci, kteří správně odpoví na otázku: Kolik kapel by letos mělo hrát na hlavní scéně? dostanou nejen vstupenku na festival, ale také originální tričko Šlahouny 2000. Své odpovědi posílejte na kopr.noviny@koprivnice.cz nejpozději do 4. července a nezapomeňte uvést své jméno a telefon či adresu.


Tata Bojs si místní premiéru odbydou na festivalu

Skupina Tata Bojs (zleva Marek Doubrava,
Mardoša, Milan Cais) bude pravděpodobně
největší tuzemskou hvězdou festivalu.
Foto: Archiv Klubu Nora

K o p ř i v n i c e (dam) - Po nečekaném odřeknutí účasti Plastiků na Šlahounech padlo břemeno hlavní tuzemské hvězdy na tříčlennou kapelu Tata Bojs. Tato situace je o to pikantnější, že Tata Bojs v Kopřivnici ještě nikdy nehrála, a to ani na scéně klubu Nora. Tříčlenná kapela, kterou zhruba před dvanácti lety založili bubeník Milan Cais a baskytarista ’Mardoša’ a před pěti lety v ní zakotvil také kytarista Marek Doubrava, na Šlahouny přijede přímo z Filmového festivalu v Karlových Varech. K rozhodnutí zařadit Tata Bojs do programu Šlahounů rozhodující měrou přispělo jejich poslední album Futuretro, na kterém kapela udělala výrazný krok kupředu a sound skupiny se změnil hlavně používáním sempleru.





















V kině se předvedl šedesátičlenný sbor předškoláků

K o p ř i v n i c e (dam) - Již dlouho nebyl sál kopřivnického kina Puls tak plný jako před víc jak týdnem, kdy tento prostor hostil koncert předškolních dětí nazvaný ’Pějme píseň dokola’. Bez zajímavosti není ani fakt, že podobné koncerty se v Kopřivnici konají v dlouhé pětileté periodě.

Drtivé přesile rodičů, prarodičů a sourozenců se tentokrát postavil víc jak šedesátičlenný sbor složený z dětí tří mateřských škol. „Jsou to děti z Mateřské školy ze Štramberka a z místních školek na ulici Francouzské a České,“ řekl učitel hudby a iniciátor koncertu Jan Hanibal.

Pedagog působící na zdejší Soukromé základní umělecké škole MIS music pravidelně jednou týdně dochází do jmenovaných školek a pěstuje v dětech vztah ke zpěvu a hudbě obecně.

„Moje práce se dá chápat jako přípravka pro studium na uměleckých školách. Větší část dětí sice odpadne, i když jsou třeba šikovné, ale chybí jim píle. Ale během roku, kdy s nimi pracuji, mohu snadno zjistit jejich hudební výkonnost i to, kdo bude schopný na něco hrát nebo zpívat,“ tvrdí Hanibal, který vyučuje na místní Soukromé základní umělecké škole MIS music.

Děti na koncertě zazpívaly asi tři desítky nejrůznějších skladeb od lidových písní až po skladby známé z filmových pohádek a muzikálů. Právě umělé písně jsou prý u dětí výrazně oblíbenější.

„Zpívají je raději, protože je slyší v rádiu nebo televizi, lidovky jsou pro ně nechci říct zastaralé, ale neříká jim to tolik,“ potvrdil Hanibal.

Mezi dětmi oblíbený pan učitel také tvrdí, že dnešní děti se hudbě učí poměrně snadno.

„Například rytmické záludnosti chápou daleko rychleji než moje generace a jsou schopny nacvičit i podstatně složitější skladby. Naopak velký problém je naučit je rytmické pleskání nebo pohyb se zpěvem. Jakmile se totiž začnou pohybovat, tak přestanou zpívat a naopak,“ tvrdí Hanibal s tím, že největší problém je udržet si pozornost dětí.


V amfiteátru Pod věží bude hrát americký písničkář Chris Burroughs

Š t r a m b e r k (dam) - Vystoupením amerického písničkáře Chrise Burroughse se kopřivnický klub Nora pořadatelsky zapojí do Štramberského kulturního léta, v rámci kterého uvede ještě pravděpodobně tři koncerty v atraktivním prostředí tamního amfiteátru Pod věží. Úlohy předskokana na koncertě, který má začít v pátek třicátého června o půl deváté večer, se zhostí kopřivnický ’písničkář’ Karel Polach. Po něm pak vystoupí Chris Burroughs.

Již léta jsou nejvýraznějšími znaky Burroughsovy tvorby otřískaný zvuk elektrické kytary, výrazný, nezaměnitelný zpěv a výjimečná obraznost jeho veršů. Právě texty s hlubokými úvahami nad lidskými osudy či pátrání po původu identity amerického národa a jeho kultury jsou v Burroughsových vystoupeních stejně důležité jako hudba stojící na základech country prosycené bluesovými vlivy a silný nábojem rockové energie. Burroughs nebyl vždy sólovým interpretem a měl několik vlastních kapel, postupně však našel zalíbení také ve zpívání jen za doprovodu vlastní kytary. Lidé tak prý víc poslouchají jeho texty, což mu vyhovuje.


Před kulturákem bude znít historický folk

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncertem pod širým nebem se kulturní dům hodlá rozloučit se svými diváky před nastávající ’okurkovou sezonou’. Na pátek třicátého června proto jeho dramaturgové připravili koncert štramberské kapely Musica da Gamba.

Sedmičlenná skupina hrající historizující folk vznikla před jedním a půl rokem po rozpadu Devětsilu, její zakládající členové tak mají víc jak desetileté zkušenosti s interpretací tohoto druhu hudby.

„Při tvorbě repertoáru využíváme dobových notových zápisů od čtrnáctého do sedmnáctého století a tvoříme k nim texty nebo opačně používáme staré anonymní básně a tvoříme k nim hudbu. Každá skladba je proto alespoň z poloviny naší autorskou prací,“ prozradila zakládající členka a umělecká šéfka souboru Lenka Štirbová.

Musica da Gamba hraje hlavně renesanční hudbu, v repertoáru se však objevují i skladby gotické a okrajově také barokní. V nástrojovém obsazení kapely lze kromě samozřejmého zpěvu a dvou kytar najít také basovou balalajku, housle, celou škálu zobcových fléten, rytmické nástroje a archaický krumhorn.

Musica da Gamba je vzhledem ke svému zaměření častým hostem na hradech, zámcích a nejrůznějších historických slavnostech.

V současné době její členové chystají natočení první kazety, která by měla vzniknout v průběhu srpna a na trh by měla přijít pravděpodobně v září.


Asi třicet interpretů vzdá na Skalkách poctu Karlu Krylovi

N o v ý J i č í n (dam) - Na třicet folkařů by se mělo v pátek sedmého července sjet do amfiteátru na novojičínských Skalkách. Městské kulturní středisko na tento den připravilo monstrózní koncert nazvaný Krylonoce 2000.

V areálu, do jehož rekonstrukce investovala novojičínská radnice zhruba 300 tisíc korun, se uskuteční zhruba třináctihodinový maraton, během kterého zahraje také řada známých interpretů. Návštěvníci Krylonocí se mohou těšit například na Pavla Dobeše, Pepu Nose, duo Paleček a Janík, Jiřího Schmitzera, Vlastu Třešňáka, Petra Spáleného a mnoha dalších. „Tím, co bude všechny hosty spojovat, je fakt, že by se nemuseli před Karlem Krylem stydět,“ řekl šéf Městského kulturního střediska Petr Orság s tím, že tento morální parametr by měl být i mottem případných dalších ročníků.


Také ve Studénce chystají festival

S t u d é n k a (dam) - S blížícími se prázdninami se s festivaly konanými pod širým nebem doslova roztrhl pytel. Pozadu nezůstali ani ve Studénce, kde prvního července vypukne hudebně kulturní festival Kotvice 2000.

Základní ideou festivalu je uspořádat nesoutěžní setkání, které by bylo širokou přehlídkou spolu korespondujících hudebních stylů. Na Kotvici by se mělo představit asi 13 kapel především z Moravy a Slezska.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:39